čau!
diskusijas šeit lasu jau sen, bet tikai tagad izdomāju piereģistrēties, lai padalītos ar savām domām un pieredzi par šo tēmu.
dzīvoju UK 3 gadus, un skaitu jau dienas līdz brīdim, kad tikšu no šejienes prom. Mans mērķis gan nebija veidot šeit dzīvi un izsisties ar baigo karjeru, bet taupīgi dzīvojot sakrāt naudiņu mājvietai Latvijā. Tāpēc mēs šeit īrējam istabu abi ar draugu, jo dzīvot atsevišķi ir krietni dārgāk. Lai arī īrējam kopā ar pazīstamiem cilvēkiem, rīvēšanās un berzēšanās notiek laiku pa laikam, ar privātumu arī pagrūti iet. Ja mērķis nebūtu krāt naudu, noteikti izvēlētos īrēt māju vai dzīvokli - tas nav lēti un sākumā tu to noteikti nevarēsi atļauties, turklāt visur jāiemaksā arī depozīts. Tā ka visdrīzākais sākumā nāksies sakost zobus un īrēt istabu. Darbu atrast var, bet rēķinies, ka būs jāsāk no pašas apakšas, ja vien neesi iepriekš strādājusi tiešām krutu darbu (zinu arī poļu fizikas profesorus, kas strādā apsardzē). Man paveicās un nekad neesmu strādājusi fabrikās vai par apkopēju šeit, pirmais darbs jau bija samērā normāls, bet tādu labāku darbu ar salīdzinoši labāku algu dabūju, kad biju nostrādājusi dažādās vietās tikai pēc 2,5 gadiem smaga darba.
Algu tu sākumā droši vien pelnīsi minimālo, ar ko neko daudz iesākt nevarēsi. Man šķiet, ka minimālā bija drusku zem 1000 mārciņām uz rokas, bet īrēt dzīvokli nepavisam ne centrā, piemēram manā pilsētā ir sākot no 650 mārciņām. Tālāk rēķini, council tax (mūsu mājai 1200 gadā), rēķini, pārtika, ceļš utt. - nu viens dzivokli nepavilksi. Lai gan Ziemeļīrijā, piemēram, īpašumu un īres cenas cik zinu ir zemākas, nezinu tikai kā ir ar algu.
Pazīstu arī šeit daudzus latviešus, poļus, lietuviešus un liela daļa sametas kopā vairāki pāri vai atsevišķi indivīdi un īrē māju kopā, jo tā daudz lētāk. un arī ja godīgi, reti kurš no man zināmajiem austrumeiropiešiem šeit strādā labu darbu ar labu atalgojumu - pārsvarā tās ir fabrikas, noliktavas, fasētavas, par apkopējiem, apsargiem, ēstuvēs utt., un daudzi no viņiem šeit dzīvo vairāk pa 5 gadi. Tiesa, jaunākiem man šķiet ir vieglāk, it īpaši tiem, kas te beiguši vidusskolu.