Profesija - fotogrāfs.

Reitings 477
Reģ: 08.04.2015
Sveikas!

Mans dēls grib mācīties par fotogrāfu. Viņam arī padodas šīs lietas, turklāt viņš nav kolektīva cilvēks, vairāk uz iekšu vērsts. Viņam fotogrāfa profesija būtu piemērota. Bet, vai ir vērts? Vai ar to var nopelnīt? Man nav nekādu saprašanu šajā jomā, nav pazīstamu fotogrāfu.
21.05.2015 11:47 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
Uz iekšu vērsts fotogrāfs var fočēt putnus un skudras, ar cilvēkiem tomēr fotogrāfam jābūt atraktīvam un komunikablam.

+++
un tas tiešām ir muļķīgs apgalvojums, ka par fotogrāfu nav jāmācās - tāpēc arī nereti iznāk, ka it kā "profesionāla" fotogrāfa darbs ir tādā pat kvalitātē, kā ar ziepjutrauku fočētas bildes
21.05.2015 12:31 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Ja paskatas teiksim kazu fotograafu izcenojumus.. taas ir lielas.. 200-700 eur pa dienu.

Bet fotogrāfiem nav katru dienu darbs. Kāds nopelna 2000EUR mēnesī ,bet varbūt kādam ir viena haltūra par 350EUR mēnesī un beigās iznāk tāda pati alga kā kādam,kas strādā veikalā.
21.05.2015 12:33 |

10 gadi
Reitings 4443
Reģ: 30.09.2013
sniegpulksteniite
Labiem fotogrāfiem kas gana reklamējas sezonā darbs ir būtībā katru nedēļas nogali.. + pa retam arī kādu darbadienu mazās foto sesijas....+ nereti daži labākie arī vēl pasniedz foto mākslu citiem lekcijās
21.05.2015 12:41 |

10 gadi
Reitings 4443
tiesam labs fotografs ar laiku var pelnit loti labi.... bet nu tur netikai prefekti jamak filmet bet ari pasai personibai jabut ar izdomu un farizmatiku
21.05.2015 12:42 |

10 gadi
Reitings 4443
vel labi pelna santehniki ... :-D .. itka samera vienkars darbs bet labi attalgots... kad remonteju dzivokli mekleju santehiki - bija samer agruti atrast kas nozime ka darba viniem netrukst.... izcenojumi nezeligi... 2 santehnikiem par 4-5h darbu samaksaju 200 eur
21.05.2015 12:46 |

10 gadi
Reitings 4443
mana mamma kad remonteja .. 1 santehnikim par 2x pusi dienas darbu samaksaja 120 eur
21.05.2015 12:47 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Ja viņam patiešām ir talants, kāpēc nē. Varētu strādāt kā kāzu fotogrāfs. Lai gan tādu ir daudz, ne visi ir tik labi, kā gribētos.

Ja viņš labi strādās, būs labas atsauksmes, visi reklamēs, būs daudz darba.

Tāpat, jābūt labai reklāmai. Uzskatu, ka vislabākā ir tiešām kvalitatīvi izveidota mājaslapa (kas tas par fotogrāfu, kas nevar uztaisīt skaistu un vienlaicīgi praktisku mājaslapas dizainu, kur var atrast viņa darbus). Bet vislabākā reklāma vienmēr būs atsauksmes.

Arī grāmatvežu ir diezgan daudz, bet ne visi ir labākie. Tie, kas strādā ar atdevi, vienmēr pelnīs labāk. Tā ir visās profesijās.

PS. Ja kāzās atstāj ļoti labu iespaidu, jaunās ģimenes vēlāk vēlēsies iemūžināt arī grūtniecības, bērnu dzimšanas dienas, lielas jubilejas. Tā kā labākajiem fotogrāfiem darbs vienmēr atradīsies.

Vigiana
Pajautā viņam, vai viņš ir gatavs tai konkurencei, vai apzinās, ka, lai ar šo profesiju pelnītu, jābūt labākajam un bez talanta arī neiztikt? Ja viņam ir talants, lai jau puisis mācās, strādā. Atbalsti viņu, viss būs labi :).
21.05.2015 12:55 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Ir vērts studēt. Nav vienkārši jābūt labai acij. Jābūt arī saprašanai un zināšanām par fotogrāfiju. Un jā, ar foto var nopelnīt. Ja strādā un grib to darīt, var nopelnīt pat ļoti labi.
21.05.2015 13:15 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Fotogrāfam arī jābūt ir psihologa talantam, lai viņš spētu īgno kundzīti padarīt starojošu un laimīgu ,jo nevienu jau nesajūsminās bilde ,kurā viņam ir skābs ģīmis. Viņam ir jāspēj atraisīt kautrīgos cilvēkus ( nevaru iedomāties kā kautrīgs cilvēks otram kautrīgam liks justies atraisītam).
Vai viņš spēs nostādīt sākot 20 cilvēkus ,lai visi būtu redzami ,pierunāt to tur kautrīgo , īso puisi izlīst priekšpusē, jo no viņa redz tik pieri?Vai viņš spēs pārkliegt baru iereibušu jauniešu ,skaļu mūziku,lai visi dzird un saprot ,ko viņš vēlas, kā nostāties.
Vai viņš spēj atļauties dārgu, profesionālu aparatūru?
21.05.2015 13:17 |

Reitings 205
Reģ: 16.01.2014
Itkā nopelnīt varētu tikai ar kāzu vai individuālajām fotosesijām

+

Ir daudz lauciņu kuros var strādāt! Jūs te uzsverat tikai darbu ar cilvēkiem fotosesijās un kāzu foto. Nav arī jāizsitas līdz Latvijā zināmajiem fotogrāfiem. Jātēmē augstāk;-)
Fotogrāfs-tā taču ir fantastiska profesija(l) Ar latvijas izglītību nebūs gana. Jābrauc uz Maskavu,vai vismaz UK;-) Ne tikai iemācīs vairāk,bet arī papīrs būs vērtīgāks! Fotogrāfs ā ir mūžīgā mācība. Uz vietas nevar palikt. Ja iegūsti kontraktu ar kādu ārvalstu reklāmas firmu,tad dzīve ir izdevusies! Darbs liels,bet bonusi no tā arī milzīgi! Neskaitāmi jauni kontakti,pasaules apceļošana un neslēpsim-arī nauda!;-)
21.05.2015 13:27 |

10 gadi
Reitings 197
Reģ: 29.01.2009
Fotogrāfiem ir jābūt ļoti sociāliem, jo kā gan savādāk "kristu" jauni darba piedāvājumi?
Kāda viņam vispār ir interese - nodarboties ar komercfoto vai mākslas foto, kas ir vairāku dienu, nedēļu, mēnešu un pat gadu ilgi projekti?

Ja viņam, kā rakstīji, padodas fotografēšana, tad speciāli studēt nevajadzētu, bet iedraudzēties ar tiem, kas fotografē un dalīties ar zināšanām ar tiem, kam jau vairāku gadu pieredze šajā arodā. Pieteikties par bezmaksas asistentu kādam būtu daudz vērtīgāk nekā studēt koledžā, lai pats personīgi vēršas ar šādu interesi, atradīsies kāds, kurš labprāt atļaus skoloties šādā veidā!

Labas grāmatas par vizuālo komunikāciju un mārketingu var nopumpēt Google books. Tehniskās lietas niansētos sīkumos izklāstīs...fotogrāfi youtube un fotogrāfijas forumu lietotāji.

Viņam jau ir profils 500px.com,flickr vai kur citur, kur viņš ievieto savas bildes?
Ļoti daudz ko iemācīties var arī no cilvēkiem, kas ievieto fotogrāfijas fotografēšanas portālos un komentārā pastāsta fotogrāfijas tapšanas gaitu no A - Z.

Ak jā. Vēl viena nianse. Tam ir vajadzīgs arī kapitāls un daudzas negulētas naktis fotogrāfiju rediģēšanai, jo komercfoto bez šopēšanas nav iedomājama ne katalogos, ne žurnālos, ne uz afišu stabiem. (izņēmums varētu būt foto presei, kur noteicošais ir ātrums). Fotografēšana ir ilgāks nekā 8h darba laiks, pajautā, vai tiešām viņš ir gatavs mācīties 12h dienā vai pat ilgāk.

Lai izdodas!
21.05.2015 15:53 |

Reitings 477

Tas lai nu paliek manā ziņā. :)
21.05.2015 16:03 |

Reitings 108
Reģ: 23.04.2015
Tik pazīstami Tavi nosauktie, ka es neko par tādiem nezinu. Lūk, tik slaveni viņi ir.

Es ceru, ka tas bija joks???

Es arī tādus nezinu. Man šauties tagad iet? Baigā traģēdija. :D
Besī šitie komentāri... neviens pat viņas dēlu nepazīst, bet tik gudri dažas izsakās, ka pretīgi paliek.
Ja dēlam ir interese, tad ir tas jādara un varbūt kļūs vēl slavenāks par tiem Jūsu nosauktajiem "slavenajiem".
21.05.2015 16:36 |

Reitings 998

Nopietni? Lai sāktu mācīties/apgūt šo jomu, nav vajadzīgs nekas dārgs. Var kaut vai ss.lv paņemt kādu vecāku modeli un sākt mācīties.
Protams, ar laiku, kad zināšanas pieslīpētas un no esošās lēcas vai aparāta neko vairāk nevar iegūt, tad nākas tērēt naudiņu :))
21.05.2015 16:38 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Var nopelnīt ,var nopelnīt diezgan labi ,bet ja esi profesionālis ,ne tikai uz papīra, bet ir talants, tad var.
21.05.2015 16:42 |

Reitings 1267
Reģ: 10.03.2015
KitijaS.
Es arī tādus nezinu. Man šauties tagad iet? Baigā traģēdija.

Vēl viena intelektuāle...

Tavai zināšanai - ja Tev šie uzvārdi neko neizsaka, tad Tu par foto lietām LV nezini NEKO.
21.05.2015 17:27 |

Reitings 883
Reģ: 29.01.2009
Nopelnīt ar to var, bet būs jāmāk sevi pārdot. Tad tomēr izdevīgakas ir ekstravertās īpašības. Sociāla aktivitate.. varbūt vērts sabiedriskās attiecības arī pamācīties, tad kaut kas varētu sanākt. Peļņa jau visvairak nāk no žurnāliem, fotosesijām, tur arī vaadzēs būt sociālam.
21.05.2015 18:25 |

Reitings 194
Reģ: 26.03.2015
Es domāju, ka Kleins un augstāk minētie, nav vienīgie fotogrāfi, kas ar to pelna. BET, ko esmu pamanījusi, ka mūsdienās arvien vairāk iegūst tie fotogrāfi, kas nav tikai vienā jomā labi. Biežak fotogrāfi sāk apgūt arī videogrāfiju, piemēram, tas pats Facebook "guru" Daļeckis. Ļoti patīk Kondrāts, kas, manuprāt, veido izcilus portretus. Jānis Dreināts (vai Deināts - es nekad nevaru atcerēties), manuprāt, ir tāds tipisks studijas fotogrāfs, ar milzīgu pieredzi. Kāzu "fotogrāfu" ir pietiekami un, man liekas, ka tas nu galīgi nav tas, uz ko vajadzētu orientēties. Fotokursi par ļaunu nevienam nav nākuši, bet noķert emocijas un noķert to... auru, es pat teiktu, kas parastu kāzu foto atšķir no mākslas - to neviens neiemācīs un to arī nevajadzētu sagaidīt.
21.05.2015 18:36 |

Reitings 194
Reģ: 26.03.2015
Un tā vizdegunīgi nevajag attiektie - tieši tik "slaveni" ir tādi un tādi vārdi. Pierakstīt uz lapiņas un iedot puikam, lai iegooglē gan par ļaunu nenāktu.
21.05.2015 18:37 |

Reitings 247
Reģ: 09.03.2015
ja Tev šie uzvārdi neko neizsaka, tad Tu par foto lietām LV nezini NEKO.

:-D nu,nu..Zavadskis nav nekāds fotogrāfu fotogrāfs,par kura eksistenci būtu jāzin kārtīgam latvietim. Jā,pēdējos gados atpazīstams,bet ne jau tā,lai autorei tagad vajadzētu satraukties par mākslinieka nezināšanu.
Binde,Buclers,Bendiks..lūk,viņus jau var ierindot pie tiem,par kuriem kaut kas būtu jānojauš,ja grib kāpt foto lauciņā;-) bet zavadskis,sokolovs-tie ir vienkārši sabiedrības fotogrāfi;-)
21.05.2015 19:13 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits