Kingston, es te, Norvēģijā dzīvoju mazā pilsētiņā kurā ir bēgļu uzņemšanas centrs. Te, pie mums viņi ierodas +\- pa taisno "no laivas". Dzīvo pašvaldības spartiski iekārtotos dzīvoklīšos, iet skolā (mācās norvēģu valodu) un gaida kad saņems atbildi par uzturēšanās atļauju. Lielakoties tas, ko viņi dara ir garlaikojas. Bet par spīti tam, kaut kā draudzīgi sadzīvojam. Neviens nekādu traci netaisa, pravas nekačā. Man dārziņā ir vismaz 5 bēgļu ģimenes un vecāki tiešām priecīgi, ka var audzināt bērnus bez kara un posta. Un pie mums lielākoties nonāk austrumkrasta Āfrikas valstu musulmaņi - Sudānas, Eritrejas, Etiopijas. Neesmu viņu kultūras eksperts, bet redzu kā cilvēki mainās - vīrieši atplaukst un vairāk laika pavada ar bērniem, sievietes mācās un brauc ar mašīnu. Vienīgi jaunajiem čaļiem grūti - parasti ģimene ir vai nu mirusi vai dziļā ķezā un tad nu viņi klimst pa pilsētu kopā ar bēdubrāļiem. Nedomāju, ka kaut ko perina, vienkārši garlaikojas. Kas attiecas uz reliģiju - mums nav mošejas (mums nav arī katoļu baznīcas), bet ir lūgšanu telpa, bet man vismaz izskatās, ka lielais vairums reliģiju praktizē ļoti liberāli. Manā paziņu lokā ir arī vairāki, kuri ir aizsūtīti atpakaļ, tajā skaitā viens labs draugs no Palestīnas. Katru reizi, kad viņi tur taisa traci, es skaitu pātarus :'-(
Lielās pilsētās ir drusku savādāk, jo tur ir skaitliski vairāk bēgļu, tātad ir arī vairāk nemiera cēlāju un trako. Bet tas vispār raksturīgi bara mentalitātei. Ir tāds kadrs "mulla Krēkars", kurš ir vietējais ekstrēmists (un apsmiekla objekts). Viņš ir tiesāts, bet ārā izsūtīt viņu nevar, jo viņa dzimtenē viņam cirtīs nost galvu. Tapēc norvēģi viņu sūta uz laukiem (mazu ciematiņu nekurienes vidū) ar lēnu internetu. :-D
Starp citu, pirms pāris mēnešiem, izspēros ārā no vietējā bāra kā korķis, jo pie blakus galdiņa sēdēja 3 piedzērušies latvieši, kuri apsprieda telpā esošās sievietes ar tādiem epitetiem un ko viņi gribētu ar viņām darīt, ka man slikta dūša sametās. Tas tā, par to cik mūsu "kultūra" ir pārāka! :-D
Tas tā, īsumā, par to where I stand. Ja par mani personīgi, tad, jā, patriote un nacionāliste neesmu. Izvēlējos dzīvot šeit, jo Latvijā nejūtos labi. Tieši vērtību ziņā. Plānoju arī mainīt pilsonību, jo neuzskatu, ka man ir morālas tiesības balsot par valsts pārvaldi valstī kurā nedzīvoju un kurai nemaksāju nodokļus. Tapēc arī par bēgļu jautājumu nejūtu, ka varētu baigi izteikties, bet šeit, kur esmu šobrīd velns nav tik melns kā viņu mālē.