Bērns un uzvārds

Reitings 13
Reģ: 01.05.2015
Sveikas, cosmo dāmas.
Pirms nepilniem pieciem gadiem traģiski gāja bojā mans vīrs. Mūsu kopīgajai meitiņai toreiz bija tika 9 mēneši. Saprotams, ka tas laiks bija ļoti, ļoti grūts... Lai vai kā, apmēram gadu pēc traģiskā notikuma manā dzīvē iegriezās vīrietis no pagātnes, ar kuru biju kopā. Viņš bija uzzinājis manu stāstu un bija gatavs palīdzēt, piemēram izvedāt bērnu pie ārstiem un būt stiprajam plecam, kura man ļoti trūka. Laiks gāja, satuvinājāmies, arī mazā vīrieti pieņēma, sākām dzīvot kopā. Meitai tagad 5 gadi, esam runājušas, ka viņas tētis ir debesīs, apmeklējam kapiņus, esmu rādījusi bildes, viņai ļoti patīk klausīties kā runāju par tēti. Šo vīrieti viņa sauc kā pagadās - pārsvarā vārdā, bet dažreiz izsprūk vai varbūt apzināti nosauc par tēti, tomēr, ja to dzird omes vai citi radinieki/draugi, tad saka, ka viņas īstais tētis ir debesīs un skatās uz viņu no mākoņa maliņas.

Tagad ir tā, ka esmu bildināta, drīzumā plānojam sarakstīties. Man liekas tikai pareizi pāriet vīra uzvārdā. Tuvākajā laikā plānojam arī bērniņu, kuram arī būs tēva uzvārds, bet jautājums ir par manu meitiņu. Mana mamma un pārējie ģimenes locekļi uzstāj, ka meitai arī vajadzētu likt patēva uzvārdu, savādāk var justies atstumta, ka ir savā uzvārdā, bet mēs būsim citā. Ka vēlāk var justies aizvainota un atstumta. Vīrietis ir gatavs bērnu ņemt savā uzvārdā, vispār meitiņu ir pieņēmis kā savu, bet es nezinu... Mums rados bija līdzīga situācija un māte pielika bērnam jaunās ģimenes uzvārdu caur svītriņu, bet es domāju, ka vajadzētu atstāt īstā tēva uzvārdu, kas būtībā ir vienīgais, kas viņai no viņa ir palicis un reāli atgādina par tēti. Būtībā man liktos pat muļķīgi likt viņai to svešo uzvārdu, bet visi radi ir sašūmējušies par to un neļauj man racionāli tam visam pieiet.

Ko es vēlos no jums? Varbūt kaut kādu apstiprinājumu par to, ka rīkojos pareizi meitai atstājot īstā tēta uzvārdu. Es negribu vēlāk justies vainīga, jo meitu nekādā gadījumā neatstumju., viņa man ir vismīļākā uz pasaules un pieder pie manas ģimenes. Domājat, bērns varētu to saprast? Protams ne jau šajā vecumā, bet vēlāk.
01.05.2015 22:13 |

Reitings 4499
Reģ: 19.04.2012
Varu pastāstīt šo to no pieredzes. Pamatskolā bija ļoti laba draudzene, viņai bija savādāks uzvārds kā brāļiem un mammai. Viņas mamma bija stāstījusi, ka tas ir vienkārši pirmslaulības uzvārds. Es kā stulbene teicu, ka, nē, tā nevar būt. Beigās draudzene noveda mammu tik tālu, ka atklājās, ka viņas tēvs ir pavisam svešs vīrietis. Ar to gribēju teikt, ka meitai jau kaut kādā vecumā, it īpaši pusaudžu gados, būtu vieglāk būt vienā uzvārdā ar mammu, savādāk var rasties domstarpību un nepatīkamu mirkļu.
01.05.2015 23:38 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
es atstátu téva uzvárdu.

zinu, ka 5 gados bérns nevar pienjemt pats tádu lémumu, bet tu tachu tápat skaidrosi, ka precaties, ka tu maini uzvárdu, tad var arí meitinjai pajautát, vai vinja grib jaunu uzvárdu, vai veco. vai arí vélák saprátígá vecumá izskaidrot, ka uzvárdu 16 gados varés nomainít.

mana draudzene 16 gados nomainíja téva uzvárdu uz mátes pirmslaulíbu uzvárdu un pie reizes nomainíja várdu (latviskoja)
02.05.2015 07:02 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Es bērnam atstātu uzvārdu, kā ir un sev liktu caur strīpiņu jauno. Tas laikam ir demokrātiskākais risinājums visā sājā jautājumā.
02.05.2015 07:24 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Inga 88 +++++++
Alexxa +++++++
Ko tur daudz domāt?! Pastāsti bērnam (5 gadi ir jau gandrīz skolnieks), ka plāno ar to vīrieti precēties un precoties ir tradīcija sievai ņemt vīra uzvārdu, un ka esi izlēmusi pielikt savam tagadējam uzvārdam caur svītriņu jaunā vīra uzvārdu. Pajautā meitai pašai, kā viņai labāk gribas-atstāt savu uzvārdu (jā, tā arī jāsauc - savs uzvārds nevis mirušā tēva) vai grib to jauno? Nav svarīgi, ko viņa izvēlēsies-tu nekad nebūsi vainīga, jo tas būs VIŅAS lēmums, ko, ja nepatiks, pēc 11 gadiem varēs labot.
02.05.2015 08:00 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Drīzāk teiktu, ka meitai jāpaliek savā uzvārdā. Nu, tēvs ir tēvs, jo, būsim reāli, nevienas attiecības nav garantētas mūža garumā, ja nu kas, tad sanāks, ka meitai vispār kaut kāds svešs uzvārds. Lai gan domāju, ka uzvārda nozīme tiek pārvērtēta, dzimtu tālāk turpina cilvēks, ne uzvārds.
Es gan vēl skatītos cik labskanīgs ir katrs uzvārds, ja iespējamais jaunais būtu krietni smukāks, tad tomēr laikam mainītu.
02.05.2015 08:25 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Bērnam atstātu tēva uzvārdu, jo citādi, manuprāt, tā butu necieņas izrādīšana iepriekšējam vīram.
Precoties atstātu gan tagadējo uzvārdu, gan pievienotu jaunā vīra uzvārdu.
02.05.2015 08:40 |

Reitings 151
Reģ: 11.06.2010
Nu man ir līdzīga situācija, tēvs nomira, kad biju pavisam maza, kad mamma precējās otro reiz, manu uzvārdu nenomainīja, par to es ļoti priecājos un nevienā brīdī nejūtos atstumta no ģimenes, lai gan esmu vienīgā manā ģimenē, kurai ir tāds uzvārds.
02.05.2015 08:44 |

Reitings 90
Reģ: 28.03.2015
Man un brālim arī ir cits uzvārds, man arī ir audžu tēvs , nejūtos atstumta, brālis arī nē. Manuprāt, ir jāatstāj uzvārds , jo bērns, taču zin, ka tētis ir debesīs un varbūt, viņa būs tā, kas pēc vairākiem gadiem pārmetīs, ka neatstāji īstā tēva uzvārdu . Es būtu ļoti dusmīga uz mammu , ja viņa man būtu mainījusi uzvārdu. Man arī tikai tas ir palicis no tēta , un es to ļoti cienu.
Un piekrītu Annie, tas būtu vislabākais risinājums jums abām, tad Tev ar meitu arī būtu vienādi uzvārdi un no vīra arī pieņemtu jauno.
02.05.2015 08:52 |

Reitings 935
Reģ: 20.02.2015
Nu pati piekabini to jauno uzvārdu pie vecā un bērnam tikai veco uzvārdu.
Nekur neredzu problēmas.

Ja jaunais vīrs grib adoptēt, tad varbūt vari likt to jaunā vīra uzvārdu, bet savādāk, nē.
02.05.2015 09:12 |

Reitings 366
Reģ: 15.04.2015
Man ar māsu bija līdzīga situācija. Mamma izvēlējās atstāt mums tēva uzvārdu, pati pārgāja uz jauno. Nekad atstumtas neesam jutušās, un pat ja mums nomainītu uzvārdu - domāju, ka trakajos pusaudžu gados es to strīdos varētu arī pielietot (no sērijas:"tu man neesi tēvs, lai ko aizrādītu, no tevis man ir tikai uzvārds!"). Bet nu citādāk, es savu uzvārdu neasociēju ar tēvu un neviens man arī nebija jautājis, kāpēc nav virnādi uzvārdi.
02.05.2015 09:28 |

Reitings 4298
Klau, bet, ja meitiņai ir 5 gadi - diez gan saprātīgs vecums un Tu varētu parunāt ar viņu pašu. Mēģināt maksimāi vienkārši izskaidrot situāciju un pajautāt, vai viņa gribētu palikt tēta uzvārdā, vai pieņemt to uzvārdu, kurš tagad būs mammai un patēvam.
Kopumā gan es domāju, ka atstātu meitiņai tēta uzvārdu - un, ja nākotnē viņa pati vēlēsies, varēs uzvārdu nomainīt uz patēva uzvārdu.
02.05.2015 09:29 |

Reitings 113
Reģ: 26.02.2013
Man ir bijusi ļoti līdzīga situācija. Priecājos, ka man atstāja īstā tēva uzvārdu, jo tas man tuvs un ir par piemiņu no īstā tēva. Uzskatu to arī par cieņas izrādīšanu.
Ja man kāds 5 gadu vecumā būtu jautājis mainīt uzvārdu vai nē, visticamākais, ka nespētu atbildēt uz šo jautājumu, jo tādā vecumā par to vienkārši nedomāju tā kā tagad.
02.05.2015 09:32 |

Reitings 3031
Reģ: 26.02.2010
Atstāj tēva, ja un ar iespēju kādreiz nākotnè, ja bērns vēlēsies, lai pievienojas jūsu uzvārdam..
02.05.2015 09:36 |

Reitings 13
Reģ: 01.05.2015
Par to, ka plānojam precēties, meita zina. Par uzvārdu neesmu neko teikusi, jo vēl domāju.
Jā, es viņai varētu pajautāt, bet tā kā mandarinciks raksta - es arī uzskatu, ka viņa tagad par to nedomā tādā nozīmē. Tagad viņai tas uzvārds ir uzvārds. Bet vēlāk var sākt domāt dziļāk, kaut vai aizejot uz tiem pašiem kapiem, paskatīsies uz pieminekli un domās - kāpēc viņai kaut kāds savādāks uzvārds nekā tētim. Un tad man būs jāstāsta, kā viņa, toreiz piecgadnieks, pati tā izlēma?! Nu nezinu gan...
02.05.2015 10:03 |

10 gadi
Reitings 532
Visas paziņas, kurām ir bērni un, kuras precējušās vēlreiz, nav aiztikušas bērnu īsto tēvu uzvārdus!
Precies tu, nevis tavi berni. Ja precēsies vēl 3 reizes -nenomainīsi bērniem taču trīs uzvārdus. Vai vēl labāk-krāsi uzvārdus strīpiņās!
Uzvārds bērnam taču tiek dots tāds, kāds ir sava īstā tēva-radītāja uzvārds (ar atsevišķiem izņēmumiem).
Tad, kad bērns paaugsies un viņam radīsies kādas pretenzijas, varēs izlemt, vai mainīt uz citu, vai ne. Bet manuprāt, pretenzijas neradisies gan!
02.05.2015 10:13 |

Reitings 2558
Reģ: 01.04.2014
Noteikti piekrītu tam, ka nevajag mainīt bērnam uzvārdu, tieši tā iemesla dēļ - ja nu nesanāk attiecības un izšķiries? Te ir jādomā nevis par bērna uzvārdu, bet gan par savējo kā darīsi ;) Es arī laikam liktu klāt caur svītriņu jaunā vīra uzvārdu.
02.05.2015 10:20 |

10 gadi
Reitings 591
Es atstātu īstā tēva uzvārdu.
Man arī ir cits uzvārds nekā manam brālim, bet tieši tāpēc es esmu es.
Un arī no finansiālā viedokļa - par zaudētu vecāku saņem taču no valsts kādu mazumiņu - ja patēvs pieņem kā savējo, tad neko vairs nesaņems. Ja arī finansiālā situācija ir tik spīdoša, ka tas nebūtu svarīgi, tad to naudiņu var likt kādā atsevišķā krājkontā, piemēram, krāt līdz meitiņas 18 gadu vecumam, kad viņa gribēs tiesības kārtot. Vai arī augstskolai kā līdzfinansējumu un tad arī viņa atcerēsies īsto tēti ar labu vārdu un varbūt mazliet priecāsies, ka tētis no mākoņa maliņas kaut arī šādā veidā sarūpējis viņai kādu dāvaniņu.
02.05.2015 10:30 |

Reitings 386
Reģ: 15.11.2014
Es piekrītu, ka jāļauj bērnam pašam izlemt, kad viņa paaugsies.

Es arī šim piekrītu, tas taču ir jauki, ka ir palicis kaut kas no viņas tēva viņai. :-)
02.05.2015 10:32 |

10 gadi
Reitings 7001
Reģ: 09.07.2011
Es īsti nesaprotu, kāpēc bērnam būtu jāliek jaunā vīra uzvārds; īstais tēvs taču tāpat paliek viens un tas pats cilvēks, un to nekad nekas nemainīs. Un šajā gadījumā pat nav svarīgi, cik meita ir veca; uzvārds ir daļa no viņas un kāpēc gan to mainīt? Nedomāju, ka atšķirīgi uzvārdi ģimenē kādam radīs diskomfortu. Ja jau tiešām bērns vēlāk gribēs pieņemt patēva uzvārdu, pati to varēs arī izdarīt, bet izvēles iespējas ir jādod.
02.05.2015 11:19 |

Reitings 517
Reģ: 28.03.2015
Es pat, godīgi sakot, nesaprotu, kādēļ Tu esi aizdomājusies mainīt savam bērnam uzvārdu? Viņai ir sava tēva uzvārds un viss, ja kādreiz vēlēsies ieviest kādas korekcijas, tad viņai būs visas tiesības uzvārdu nomainīt.
Savukārt Tu precies ar citu vīrieti, tad arī Tu, manuprāt, maini uzvārdu. Es gan neizprotu tos ieteikumus sievietei precoties savu jauno uzvārdu piekabināt vecajam. Kādēļ tā būtu jādara? Viņai sākas jauns dzīves posms, nodibina ģimeni ar jaunu vīrieti, kādēļ gan tur vēl pa vidu būt vecajam uzvārdam?

Es meitai uzvārdu atstātu, sev nomainītu.
02.05.2015 11:21 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits