kāpēc cilvēki aizbrauc?

Reitings 86
Reģ: 26.01.2015
Šoreiz: kāpēc no laukiem un mazpilsētām aizbrauc uz, piemēram, populārāko galamērķi - Rīgu? Nerunāsim šoreiz par cilvēkiem, kas mājās nevar galus savilkt, jo lielākā daļa no aizbraucējiem var mierīgi dzīvot dzimtajā pusē. Tiešām Rīgā ir tik daudz labāka dzīve? Nenoliedzu, ka šādi tādi plusi ir, bet manuprāt vien tik daudz, lai ik pa laikam aizbrauktu uz to Rīgu, nevis pārvāktos.

Viedokļi, kāda personiska pieredze?
07.04.2015 20:46 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Kāpēc aizbrauc uz pilsētu? Tāpēc, ka kādreiz, lai apkoptu 10 ha zemes, vajadzēja 20 cilvēkus. Bija saimniecība, bija kalpi, bija cita servisa cilvēki, kas veidoja ikdienu(dažādi meistari, muzikanti, tirgotāji, utt., utt.,). Nemaz ne tik sen VISĀ PASAULĒ un arī Latvijas teritorijā, pēc 2. pasaules kara(sākot ar 1950to gadu) rūpniecība attīstījās tiktāl, ka šos 10 ha var apkopt ar vienu traktoru. Pusē dienas. Vairs nevajag ne algot cilvēkus, ne arī visu pārējo manis pieminēto. Respektīvi- viņi ir lieki. Mūsu valodā runājot- bezdarbnieki. Lūk arī atbilde.
07.04.2015 23:45 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Excite, nu konkrēti Latvijā tā nav īsti atbilde. Pilni "lauki" ar neapstrādātu lauksaimniecības zemi, tikai traktora pietrūkst :)
08.04.2015 07:24 |

Reitings 386
Reģ: 15.11.2014
Lielākas algas, darba iespējas! Kā arī ir kam patīk cilvēku burzmas, piemēram man

Man laikam,ka arī šis pats ;-)
08.04.2015 07:42 |

Reitings 155
Reģ: 21.08.2013
Nopietni, kas vainas griķiem.
Tapec ka tiem nav garsa? Galai tacu ari nav garsas, uzliec Vegetta un bus ok. Starp citu, griki palelina slimibu rasanos - piemeram loti labi cinas ar vezi.
08.04.2015 08:30 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Es Rīgā dzīvot negribētu, šobrīd dzīvoju pierīgā, ir ideāli :) Pēc kāda laika ir doma varbūt pārcelties uz dzīvi netālu no Siguldas, šis variants man šķiet ļoti ok :) Esmu saimnieciska, man vajag māju, dzīvi dzīvoklī (un vel mazāk - īrētā) iedomāties nevaru :)
08.04.2015 08:31 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Rīgā var vieglāk ātrāk atrast darbu, lielākas algas, lielāka darba dažādība.
Manos laukos vienīgās reālās darba iespējas pašlaik ir sētniece:D un pa retam parādās amats par pārdevēju. Citos amatos sēž ,kamēr var pavilkt darbu. Pa retam vēl valsts amati parādās..
Sētniece saņem minimālo, veikalos maksā vēl mazāk nekā minimālo, kaut gan ir maiņu darbs ar darba laiku ir 8-21..Vnk veikala īpašnieki izmanto to,kad citus darbus nevar atrast sievietes un tāpēc reāli maksā mazāku algu par noteikto minimālo.
08.04.2015 08:54 |

Reitings 332
Reģ: 07.04.2015
Citos amatos sēž ,kamēr var pavilkt darbu. Pa retam vēl valsts amati parādās..

Tur jau tā lielakā nelaime, gan laukos, gan Rīga kad pensionari neiet pensijās, bet ar zobiem un nagiem turās pie iesildītās vietiņas, jo darbs kaulus nelauž :-D
08.04.2015 12:10 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
vairaak iespeejas kaa jau mineeja te ieprieks kursi, skolas, utt

Ta jau vareja jautaat ari kaapec brauc prom no LV....
08.04.2015 12:16 |

Reitings 332
Ta jau vareja jautaat ari kaapec brauc prom no LV....

90% lasa sēnes un strādā fabrikās unh noliktavās, brauc prom jo šeit nav darba pat par pusi atalgojuma :-D Parēķini ja pie mums pāri 100000 ir bezdarbnieki jeb ap 10 % tad piepluso tos cilvēkus, kas izbrauca vēl vismaz 300000, ja nebūtu izbraukuši mums bezdarbs būtu vismaz 30%
08.04.2015 12:21 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Nu manas mājas ir lauku reģionā, 10km no Siguldas, līdz 16 gadu vecumam dzīvoju ciematā 20km no Rīgas. Bet vienmēr esmu mācījusies Rīgā. Kad pārvācāmies uz Siguldu bija grūti izbraukāt uz skolu un augstskolu tāpēc pārvācos uz kojām. Un pēc tam pamazām iedzīvojos Rīgā. Vispār es labprāt dzīvotu tajā pašā Siguldā, bet tur es nedabūšu tik labi atalgotu darbu kā Rīgā. Siguldā vispār man nav izredzes uz darbu, jo darba pieredze ir specifiska un Siguldā pat par pārdevēju strādāt nevarētu, jo nav man krievu valodas :D Bet mes ar vīru plānojam māju celt turpat pie vecāku mājas laukos un tas, manuprāt ir labs variants - Siguldā ir laba skola, bet uz darbu arī vismaz viens no mums var izbraukāt. Bet nu dzīvosim redzēsim.

No pieredzes mani draugi, kas nāk no laukiem, palika Rīgā, jo laukos nav darba iespēju. Nu ko tu darīsi tādā miestā kā Bebri, Vilce vai labākajā gadījumā Sigulda...
08.04.2015 12:22 |

Reitings 86
Excite, nu konkrēti Latvijā tā nav īsti atbilde. Pilni "lauki" ar neapstrādātu lauksaimniecības zemi, tikai traktora pietrūkst

te nu jāpiekrīt. cik esmu bijusi Lietuvā (ne pārāk daudz) šķiet, ka lauki ir lielākoties iekopti. Latvijai cauri braucot redz tikai tukšas pļavas un pusizcirstus mežus, it sevišķi ja uz Latgales pusi pabrauc. arī tur, kur manu vecvecāku mājas, katrs domā tikai par sevi - cik sev vajag, tik izaudzē, un viss. ar mazu dārzu pietiek. pārējo zemi vnk nopļauj, lai var ES subsīdijas dabūt.

atradu šo rakstu, diezgan interesanti šķita

http://www.thisismoney.co.uk/money/smallbusiness/article-2465885/I-created-start-countryside-Could-you.html
08.04.2015 12:33 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Excite, padomijā vai tad traktoru nebija? :D A lauki toreiz bija labi apzivoti. Manā kišlakā bija kinoteātris, aktīvs kultūras nams, bibliotēka; skolā klases bija pilnas. Šodien tur ne tikai kultūras darbiniekam nav ko darīt, tur vispār nav ko darīt. Par ko mana ome, kultūras darbinieks, šodien tur strādātu, ja nebutu mirusi, es nezinu.

Daudzu mazo saimniecību ekonomiska aktivitāte atduras pret traktoru- pārāk maza saimniecība lai paši savu traktoru uzturētu, bet bez traktora nekāda saimnieciskā darbība nav iespējama. Tā nu šie cilvēki ar savu hektāru vai diviem ir spiesti laukus pamest, jo neko pelņu nesošo ar savu gabalu iesākt nevar, bet darba vietu kā zināms ir loti maz. Padomijā cilvēkus pie laukiem noturēja kolhoza traktors.
08.04.2015 12:36 |

Reitings 332
te nu jāpiekrīt. cik esmu bijusi Lietuvā (ne pārāk daudz) šķiet, ka lauki ir lielākoties iekopti. Latvijai cauri braucot redz tikai tukšas pļavas un pusizcirstus mežus, it sevišķi ja uz Latgales pusi pabrauc. arī tur, kur manu vecvecāku mājas, katrs domā tikai par sevi - cik sev vajag, tik izaudzē, un viss. ar mazu dārzu pietiek. pārējo zemi vnk nopļauj, lai var ES subsīdijas dabūt.

Un ko šeit brīnīties, tak jau no paju laikiem katram sava sega tuvāka un pa 90% nevienam vairs nekā nav :-D un pukst, ka darba nav :-D a tad vienam vajadzēja lopus, otram traktoru, trešajam fermas un tā tika viss sadalīts :-D
Pie globālas pasaules nevar pastāvet mazas saimniecības un jo lielākos apjomos audzēs, jo konkurētspējīgaki būsim. Kā tad polis savu produkciju tik lētu dabū tikai ar apjomiem
08.04.2015 12:41 |

Reitings 86
Daudzu mazo saimniecību ekonomiska aktivitāte atduras pret traktoru- pārāk maza saimniecība lai paši savu traktoru uzturētu, bet bez traktora nekāda saimnieciskā darbība nav iespējama. Tā nu šie cilvēki ar savu hektāru vai diviem ir spiesti laukus pamest, jo neko pelņu nesošo ar savu gabalu iesākt nevar, bet darba vietu kā zināms ir loti maz. Padomijā cilvēkus pie laukiem noturēja kolhoza traktors.

maniem vecvecākiem nekad nebija traktora, bet vienmēr bija kāds tuvāks vai tālāks kaimiņš, kurš par 10ls atbrauca un visu izdarīja. tagad jau ņemtu vairāk, bet princips saglabājas - nevajag obligāti traktoru pirkt katram pašam.
08.04.2015 12:43 |

Reitings 3925
Ja es tagad atgriezīšos laukos un gribēšu kaut ko iesākt ar savu 1,5 hektāru, trakroru kur ņemt man nebūs. Ja šī zeme ir mans iztikas avots man ir vajadzīgas kaut kādas garantijas ka traktors man būs. Nav visiem kaimiņos saimniecības no kuras traktoru noīrēt.
08.04.2015 12:51 |

Reitings 2130
Reģ: 29.06.2009
Anne Shirley,

Par darbu piekritu, bet par pārdevēju Suguldā un krievu valodu, ja tikai tūrisma sezonā, jo Siguldā pazīstu tikai divus krievus, kuri pavisam nepārvalda latviešu valodu :D Tur jau nav Rīga :) man šķiet, ka vietēja Maximā ņem visus pēc kārtas, jo darbinieki mainās ik nedēļu :)
Es jau nepiedāvāju Maximā strādāt, tāds pārdomu off topic :)
08.04.2015 12:59 |

Reitings 2130
Patiesībā Vidzemes un Kurzemes lauki ir laba izeja tiem, un šādus cilvēkus es pazīstu gana daudz, kuriem Rīgā līdz ūkai ir pieriebušies krievu urlas :) Vai arī neurlas, bet vienkārši krievu pārpilnība :)
08.04.2015 13:00 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Man vienkārši ļoti, ļoti, ĻOTI nepatīk mana dzimtā puse. Tāpēc dzīvotu Rīgā arī tad, ja darbs par līdzvērtīgu algu būtu arī tajā pilsētā. Savukārt, ļoti labprāt gribētu dzīvot Kuldīgā, diemžēl šobrīd tas nav iespējams.
08.04.2015 13:05 |

Reitings 3925
Ir gan galvā jābūt pilnīgai šīzei, lai pamestu kādu vietu krievu dēļ..... Tas vispār kaut kādā mērā ir nopietni domāts?
08.04.2015 13:13 |

Reitings 2130
Quince,

ja, man daži paziņas grib aizbraukt no Rīgas tikai tāpēc, jo ir piedzimusi mazpilsētās, kur tik daudz krievu nekad nav bijis. Tas ir arī iemesls, kāpēc daudzi meklē dzīvokli centra - latviskas vides dēļ. pati ar tādiem saskaros un nemaz nenosodu, neskatoties uz to, ka pati latviete neesmu.
Es, piemēram, visādas urlas brīžiem sava Rīgas gandrīz viskriminālākā rajonā pat nepamanu un tiesi gribēju dzīvot agrāk rajonā nevis centrā, bet tagad arī man pamazam viedoklis mainās.
Vispār mazpilsētās krimināli noskaņotu urlu mazāk. Man, kad vecāki no mazpilsētas atbrauc uzreiz Rīgas rajončiku par urluciemu sauc.
man mamma pat mēnesi nevarēja dzīvot Purvciemā, bet pa to mēnesi viņu divreiz aplaupīja, tagad atkal dzīvo mazpilsētā un ir laimīga :)
08.04.2015 13:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits