Kāda ir normāla alga Rīgā?

Reitings 7
Reģ: 02.04.2015
Kāda jūsuprāt būtu normāla alga Rīgā vidusmēra darbiniekam ar augstāko izglītību, ja nav jāmaksā kredīti un mājvieta ir savējā?
Tāda reālistiska, nevis par ko sapņojat.
Kāda būtu apakšējā robeža, ko varētu uzskatīt par normālu?
02.04.2015 14:52 |

Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Mani pārsteidz tas, ka darba devēji ļoti labi apzinās to, ka lielākā daļa izbrauc cauri augstskolai, nevis reāli tiešām studē, bet tāpat joprojām prasa un prasa to papīru, kuram, kā paši atzīst, nav lielas vērtības. :-) Sanāk tu esi spiests tos gadus tikt atturēts no pieredzes gūšanas praksē, kā arī izmest milzīgas naudas summas par papīru, kurš beigu beigās tāpat var nedot absolūti neko. Es ļoti priecājos, ka nolēmu vispirms paceļot, saprast ko vēlos un tikai tad uzsākt studijas, nevis lekt pa taisno uni solā. :-)
31.01.2017 23:08 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
lielākā daļa izbrauc cauri augstskolai

dr567309, viena lieta, ka studenti "izbrauc" cauri augstskolai, bet papildus tam, daudzi pasniedzēji paši nesaprot ko pasniedz.:-( Un darba devēji, zina visu šo situāciju, bet kaut kāda velna pēc tomēr prasa to sūda papīru. dr, kopumā es tev piekrītu.
31.01.2017 23:23 |

Reitings 520
Reģ: 28.10.2016
Man kā pasniedzējai (nu principā saistītai ar visu to uzparikti) ir pretēja lieta.
Ir ļoti maz studiju programmu, kur tiek uzskatīts par "normālu", ka 40-75% studentu atbirst, pirms pabeidz pat bakalauru. Tas nav izdevīgi ne augstskolai, ne valstij.
Protams, es nāku no LU fizikas un matemātikas fakultātes, te par skaistām acīn neliek 4 nevienam, un labi visi saprot, ka tik līdz dažus aiz matiem pievilktus 4 ieliktu, tad tam studentam rastos LIELAS problēmas tālākos kursos.
RTU ir līdzīgi, tur šo (studentus, kuri nespēj vairāk par 3-5 dabūt) cenšas apkarot ar ļoti sistemātiskiem sagatavošanas kursiem.
31.01.2017 23:44 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
Pēdējā laikā vispār daudz sanācis domāt par studijām, darbu, utt.
Studēju sociālajās zinībās, jomu, par kuru daudzi saka, ka izglītību nevajag, varot strādāt noazarē arī bez papīra.
Nu, nu no vienas puses - jā, var. Pati kopš otrā kursa sākšanas strādāju profesijā, kuru apgūstu. Darbs, protams, ir devis daudz vairāk nekā universitāte. Bieži vien paskatoties uz kursa biedriem un saprotot, ka beigās mēs tāpat saņemsim vienu un to pašu diplomu, paliek skumji (nu labi, izņēmuma gadījumi ir sarkanie diplomi, bet tādu ir ļoti maz), jo vairums tik ļoti izpeld cauri ar tāāādu vienaldzību un minimālu piepūli. Kamēr darbs trešajā kursā palīdzēja daudz vairumā priekšmetu, jo jau zināju "ap ko tā lieta grozās".
Bet, jā, saņemu diezgan maz. Pati pilnībā savus izdevumus segt nespēju, man vēl piepalīdz vecāki. Domāju, ka ar bakalaura pabeigšanu un maģistra sākšanu raudzīšos pēc citas darba vietas par spīti tam, ka pašreizējais ļoti patīk un kolektīvs ir fantastisks. Bez darba pieredzes noteikti nebūtu tas cilvēks, kas būtu ar pliku augstskolas diplomu.
01.02.2017 00:05 |

10 gadi
Reitings 3706
Reģ: 29.01.2009
Nu nu... problēma ir nevis tā, ka jaunieši grib pelnīt normālu naudu (1000 nemaz nav TIK daudz!), bet tā, ka darba devēji negrib/nevar vairāk maksāt.

Nu, nu.. Varēt jau varētu BET.. Pati tagad cīnos ar pāris tikko no augstskolas atnākušajiem. Pašapziņa debesīs, bet zināšanu nekādu. Un pie tam, attieksme arī tāda nekāda: redz, augstskolu pabeidzu, tas tikai normāli, ka neko nezinu, bet mācīties arī negrib. Tāpēc pilnīgi piekrītu šim viedoklim:
Stāsts ir par to, ka nav jau par ko maksāt! TO jauniešu profesionālās zināšanas un lietderība uzticēto pienākumu veikšanai ir teju nulle.
Skolas solā mācītais (attiecīgi viņu zināšanas) ne reti ir attālinātas no realitātes.

Protams, ir arī gaišas galvas un tādi ar normālu attieksmi, bet tie visi, 2-3 gadu laikā arī tiek līdz ok algām (vismaz manā nozarē).
01.02.2017 01:21 |

Reitings 621
Reģ: 28.07.2010
Strīdā par to, cik ir normāla alga jaunam profesionālim, neiesaistīšos. Tikai gribētu piebilst pat to, cik lielu dalju no algas sastāda īre. Manuprāt, nav normāli, ja īre sastāda pusi no algas. Nīderlandē, piemēram, gandrīz visur prasa oficiālu algas izrakstu, lai tev izīrētu dzīvokli. Un algai jābūt vismaz 3x lielākai kā īres maksai (vidējā īres maksa 700-1200 eur). Ja tava/ tava un partnera alga nav trīsreiz lielāka, dzīvokli tev neizīrēs. ;-)
01.02.2017 03:29 |

10 gadi
Reitings 2348
Reģ: 27.02.2011
Un kur tad lai dzīvo ja neizīrē neviens????
01.02.2017 08:26 |

10 gadi
Reitings 2348
Reģ: 27.02.2011
Vari braukt un dzīvot uz Niderlandi, nevajag saliidzinaat Latviju ar citaam valstiim, zb jau, ja nepatiik brauc prom!!!!
01.02.2017 08:27 |

Reitings 605
Reģ: 04.06.2016
Nesaprotu to domu, ka cilvēkam bez augstskolas diploma ir jāmaksā 500, bet ja diploms ir, tad jāmaksā sākot no 1000

Uh tās algas un diplomi ir tīīk łoti atkarīgi no specialitātes. Manā profesijā tā ir pavisam normāla prakse. Līdz bakalaura pabeigšanai savā profesijā nācās strādāt par minimālo algu (lai gan pienākumi bija tādi paši, kā tiem, kam diploms un 15gadu pieredze), pēc bakalaura varēju sañemt jau ap 500eur uz rokas :-D malači tie, kas to izturēja. Es atradu daudz labāku darbu, kur mana izglītība bija kā plusiñš. Pabeidzu magistru un, ja tagad gribētu atgriezties savā specialitātē, alga būtu 1000+, ar visu manu nelielo 2-3 gadu pieredzi tajā jomā. Respektīvi, ja ir diploms, bet nav baigās pieredzes, alga uzreiz ir 4x lielāka, nekā bez papīra. Joma-medicīna, veselības aprūpe. Cita lieta, kas mani tracina vairāk par visu ir tā, ka es jau tā par 5 studiju gadiem esmu samaksājusi 15 000eur, bet tagad, lai saglabātu savu diplomu, man ir jāapmeklē obligāti kursi, par kuriem atkal ir jāmaksā:-D
Ja par tēmu, tad uzskatu, ka 2000+ eur alga uz diviem, dzīvojot Rīgā un īrējot dzīvokli ir pats, pats minimums.
01.02.2017 09:42 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
neiesaistīšos diskusijā, cik ir normāli saņemt, jo katram tā latiņa ir atšķirīga. arī par augstskolu beidzējiem nav, ko teikt, jo sāku strādāt jau studiju laikā, līdz ar to nav pieredzes kā zaļajam gurķim, bet, nu, mans sarkanais diploms arī nevienam īsti vajadzīgs nav bijis :D
bet par to, ka LV ir ārkārtīgi sačakarēta algu līmeņu sistēma, tas ir faktu fakts. Es atvainojos, bet, nu, kāāāā ir iespējams, ka, piemēram, labu ārzemju zīmolu veikalos LV meitenes par acu plikšķināšanu un laipnu apkalpošanu pelna pie 2tk, kamēr 50% uzņēmumu tāda alga nav pat vidēja un augsta līmeņa vadītājiem ar lielu ikdienas atbildību? pēdējā laikā sanācis pabūt intervijās, kur prasības ir diezgan augstas pat man kā savas nozares diezgan profesionālam iemītniekam, bet algas reāli smieklīgas! kopš pagājušās vasaras esmu noraidījusi 4 ļoti, ļoti interesantus darba piedāvājumus par spīti viņu centieniem kkā pievilkt manis prasīto algas līmeni.. un, nē, runa nav par kaktu kantoriem, kas nevar atļauties maksāt vai par to, vai es spēju savu mēnešalgu atpelnīt.. Vairāk par to, ka liela daļa uzņēmumu grib mega speciālistus ar superzināšanām, bet nav gatavi tajā ieguldīt, un brīdī, kad tu paskaidro, kādēļ atsakies, Tevi sāk uz kaut ko pierunāt, censties norādīt uz citiem labumiem un tml - kauns dažreiz nav?
atgriežoties pie tēmas - domāju, ka bez 3tk+ uz diviem, lai varētu normāli dzīvot, ne izdzīvot, ir pats, pats minimums man.
01.02.2017 10:00 |

Reitings 583
Reģ: 01.09.2015
René piekrītu katram vārdam. Ļoti izkropļota sistēma.
01.02.2017 10:04 |

Reitings 417
Reģ: 05.01.2014
Rīgas neveiksminieki (nekosmietes) strādā pa 500eiro uz rokas
kosmietes strādā virs 1000 eiro
bet veiksmīgās kosmietes (kosmo krējums) strādā ar 3000eiro un uz augšu algu

++++++:-D:-D:-D:-D:-D
01.02.2017 10:07 |

Reitings 265
Reģ: 07.12.2009
Vairāk par to, ka liela daļa uzņēmumu grib mega speciālistus ar superzināšanām, bet nav gatavi tajā ieguldīt

++++
Nesen biju uz darba pārrunām starptautiskā uzņēmumā, kas ir tirgus līderis Latvijā savā jomā. No manis prasīja, pimēram, spēju no 0 sastādīt līgumu angļu valodā utt. Prasības augstas, bet kad izteicu sev vēlamo algu, pārrunu vadītāja pajautāja vai mazāk neder :-D. Tad sapratu, ka viņi meklē augsta līmeņa speciālistu par studenta algu. Atvainojos, bet mana izglītība un pieredze maksā. Lieki piebilst, ka viņi šo vakanci sludināja vēl vismaz 3/4 reizes. Laikam neviens nebija gatavs par tādu algu strādāt.
01.02.2017 10:41 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Vakardienas šoks: uz vakanci, kurai nebija tās zemākās prasības (izglītība, prasme strādāt ar specifisku programmu, pieredze) un algu 950 eiro uz rokas pieteicās 130(!!!!!) kandidāti. Es saprotu, ka nav pati sliktākā alga Rīgā, bet nav arī nekāds kosmoss. 130 LABI kandidāti!!! ir gatavi strādāt par 950 eiro. :-/ Es nepieteicos, jo man tā alga likās meh.
01.02.2017 10:50 |

Reitings 265
Daenerys1, man liekas, ka tā ir naiva cerība, ka pēc tam pieliks. Bet tā nenotiek. :-D
01.02.2017 10:54 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
santa_m, sludinājumā bija norādīta bruto alga (uz papīra), kas, protams, izskatās "smuki", es pieļauju, ka liela daļa kandidātu domāja, ka tā ir neto alga, nevis bruto. :-D Bet es piezvanīju un noskaidroju, ka tā ir bruto alga. Attiecīgi izrēķināju, ka neto ir 950. :-D
01.02.2017 10:56 |

Reitings 265
Daenerys1, aaa nu tad jau viss skaidrs. :-D Pēc pārrunām visi atteiks.
01.02.2017 11:12 |

Reitings 621
Reģ: 28.07.2010
Chikitita- vai, tu gan sacepies! :-D Es tikai stāstu pieredzi. Ar šo piemēru es nesalīdzināju algas, jo tās nav adekvāti salīdzināt dažādo dzīves izmaksu dēl. BET salīdzināt, cik lielu dalu no algas sastāda īres maksa, gan ir adekvāti salīdzināt. Tad parāda, cik cilvēkam paliek brīvu līdzeklu tēriniem, kas nav pirmās nepieciešamības. Ja tava alga nevelk 700 eur dzīvokli (tātad jābūt 2,1 k algai), tad atliek īrēt istabu pa 400. Pavisam vienkārši. Un esmu jau prom! Nesatraucies! Loti mīlu Latviju un uzskatu, ka arī tur var labi nopelnīt, bet šobrīd izglītība un karjera ir atvedusi uz citu zemi. ;-)
01.02.2017 13:01 |

Reitings 2062
Reģ: 31.10.2015
domāju, ka bez 3tk+ uz diviem, lai varētu normāli dzīvot, ne izdzīvot, ir pats, pats minimums man.

trollo ? :D
01.02.2017 13:47 |

10 gadi
Reitings 350
Reģ: 26.05.2013
Es pašlaik ceru, ka pēc augstskolas beigšanas varēšu uz rokas saņemt ap 800 eiro, ar iespēju augt un saņemt vairāk, kad būs arī reālā prakse, nu nezinu, kā tas izklausās citiem, bet es uzskatu, ka tie 6 gadi augstskolas tomēr ir daudz un viss laiks, ko iztērēju mācoties (jo prakstiski nereāli paralēli strādāt) tomēr ir pietiekami, lai saņemtu atbilstošu algu, bet arī saprotu, ka manas praktiskās zināšanas šajā jomā nevar būt tādas kā tam, kam pieredze jau vairāki gadi, tāpēc nekādus tūkstošus neprasu.
01.02.2017 13:53 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits