Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Vegetarietes, veganes.. -latvietes :)

 
Reitings 39
Reģ: 27.12.2014
Cerams, iztiksim bez stridiem un to, cik tas ir stulbi. :)

Vai seit ir kada, kas ir vegetariete, vegane, svaigedaja utt, utml. ? Labprat veletos uzdot paris jautajumus, dzirdet, kaa saakaat un kadi bija iemesli.

Neesmu sobrid ne vegetariete, ne vegaane, bet par so visu pedeja gada laika loti daudz domaju un lasu, un man tas noteikti nav modes kliedziena pec, bet gan pasas sajutu deelj. Lielaka dalja galas vnk saaka negarsot, kops celosanas arzemes, mandelu piens garso daudz labak, neka parastais, cukurotie un miltainie edieni padara smagu vederu, un vispar, kops edu darzenus un auglus katru dienu, adas stavoklis un passajuta ir uzlabojusies loti, loti, nemainot neko citu. Utt utt. Labi, tas taa par mani. Es saprotu, ka sis ir prata stavoklis, man pasai ari gadus 2 atpakal likaas, cik visi sie cilveki ir stulbi un jocigi. Man pasai vel garsh cels ejams, lai pilnibaa pieverstos tiiram uzturam. Bet, ja kada velas padalities ar savu personigo pieredzi, uzrakstam seit vai privaati paldies. :) ;)
16.03.2015 13:56 |
 
Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
Mani arī pamazām sāk interesēt šīs tēmas. Esmu izgājusi cauri dažādiem periodiem - gaļas neēšanas, piena produktu nelietošanas uzturā, kviešu miltu izslēgšana no uztura utml. Te būs dažas manas atziņas, varbūt kas liksies interesants un sasaistīsi to ar sevi. Varbūt ne gluži

- Gaļu kādu laiku nēedu pēc vienas grāmatas izlasīšanas par to kā gaļas produkts tiek sagatavots patērētājam un tā ceļš līdz veikala plauktam. Tik ļoti iespaidojos no grāmatas, ka kādu laiku gaļu ieēst nevarēju asociāciju dēļ. Gaļu atstāku ēst vairākus mēnešus vēlāk, taču cenšos piedomāt no kurienes tā nākusi utt. Ja ir iespēja, tad iepērku pa taisno no lauksaimniekiem.

- Tā kā es ar laktozi nepavisam nedraudzējos jau kopš bērnības (caureja un smaga vēdera piepūšanās ir standarts, dažreiz arī vemju), to uzturā cenšos lietot minimāli. Ja pati eju iepirkties, pērku bez laktozes sieru, mans mīļākais ir kokosriekstu piens no alternatīvā piedāvājuma, taču Latvijā tādu neesmu manījusi. Mandeļu piens bez pievienota cukura (alpro soya) ir baigi labs. Patīk arī viņu desertiņi ar šokolādes garsu.

- Ievēroju, ka periodos, kad ēdu daudz augļu un dārzeņu, vēdera izeja ir ļoti regulāra un viss tur notiek pareizi. Tikko kā sanāk pāris dienas padzīvot uz kaut kādām uzkodām un junk food, jūtu milzīgu atšķirību. Tas pats ar ūdeni. Tikko kā dzeru mazāk ūdens, tā WC lietas nav tik labas vairs :D :)

- kādu laiku no uztura biju izslēgusi visus produktus, kuru sastāvā bija kviešu milti. Arī to mans organisms pārstrādā ļooooti nelabprāt. Jau pēc 3-4 dienām mans vēders pirmo reizi pa ilgiem laikiem kļuva pilnīgi plakans (bez jebkādām diētām vai saistībām ar sportu), jutos daudz enerģiskāka, tik ļoti nenāca miegs dienas laikā. Tolaik padzīvojos UK un tur wheat free piedāvājumā ir gan makaroni, maize, mērces, nu principā viss ko var iedomāties... Latvijā izvēle ir ļoti maza + maksā nereāli dārgi.


Esmu domājusi par gaļas izslēgšanu no uztura, bet liekas sociāli nereāli. Šašliku pasēdēšanas, gatavošana mājās utt. Ja mans vīrietis būtu veģetārietis, mierīgi varētu pielāgoties, bet tā kā manējais ir traks uz gaļu, es kaut kā pavelkos līdzi. Tagad pirms vasaras gribu iziet pāris sulu kūres, pamēģināt kādas sajūtas utt :)
16.03.2015 14:08 |
 
Reitings 264
Reģ: 29.06.2014
Es nonācu līdz vegānismam tāpēc, ka vienmēr bijusi interese par veselību un uzturu, it īpaši - uzturu kā ārstējošu un preventīvu līdzekli.
No grāmatām iesaku the China study (Ķīnas pētījums) un Starch solution.
No filmām - Forks over knives, Cowspiracy, Earthlings (ja ir stipri nervi).
Man vēders noteikti jūtas labāk, nav smaguma sajūtas, ir regulārāks. Mēnešreizes arī kļūst regulārākas un nav vairāk sāpes.
16.03.2015 14:30 |
 
Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
Hmmm, es skatījos tieši BBC dok. raidījumu, šķiet aizvakar, par to kā ēdienu uztver un izmanto ķīnā. Ja mums ēdiens ir kaut kāds iegribu apmierinājums - saldumi, čipši utt, tad tur ēdiens vairak tiek uztverts kā burtiskā nozīmē ķermeņa degviela + ārstniecība. Tādēļ viņi ēd visādas čūskas un eksotiskus ēdienus, jo tic, ka tajos ir spēks izārstēt slimības utt. Mēs ēdam tīri baudas dēļ, manuprāt. Aksioma, paldies par filmu piemēriem. Vakarā paskatīšos kādu no tevis ieteiktajām!
16.03.2015 14:46 |
 
Reitings 64
Reģ: 08.03.2015
Jā, arī pievienojos - paldies par filmu ieteikumiem!
16.03.2015 21:11 |
 
Reitings 1609
Reģ: 03.03.2013
Trešo nedēļu jau izmēģinu vegānisko virtuvi-tikai un vienīgi.Iemesls nebija baigā dzīvnieku aizstāvēšana utt,bet lasīju daudz viet,ka konkrētām slimībās (kuras man ir),palīdz konkrēti šis dzīvesveids un daudzām sievietēm tas ļoti palīdzot.Nedomāju,ka vegānisko pavilkšu ilgi,jo manam dzīvesveidam tas ir mazliet par intensīvu-jāēd visu laiku,ļoti daudz.Es vēl eksperimentēju.
16.03.2015 21:16 |
 
Reitings 309
Reģ: 13.03.2015
Esmu vegjetaariete gandriiz 20 gadus. Galvenais iemesls viens - nav pienjemama doma, ka manas apetiites deelj kaadam jaamirst. Veel peec tam kljuvu par liecinieci cuukas kaushanai, kas tikai veel vairaak nostabilizeeja manu paarlieciibu. Vecaaki kaadu laiku preseeja eest galju, tagad jaunaa gjimene to nedara, lai gan esmu vieniigaa vegjetaariete, viirs un beerns galju eed.

Esmu atklausiijusies runas par to, cik tas slikti un neveseliigi, lai gan reaalaa situaacija pilniiigi preteeja, vismaz man. Visu gruutnieciibu pavadiiju ar vegjetaaru uzturu, beerns vesels un pati vesela bez nekaadaam probleemaam.
16.03.2015 21:19 |
 
Reitings 734
Reģ: 13.02.2014
Šodien pirmo dienu sāku sev kalt ceļu uz veģetārismu :D
Un šodien arī ēdnīcā atdūros pret faktu, ka man nav ko ēst, ja needu gaļu. Ēdu plikus kartupeļus ar salātiem... lietot gaļu uzturā šķiet vieglāk, ar draugu nav jācīnās par to, ko gatavosim vakariņās, jo divas reizes gatavot nevēlos. Bet atrast vidējo aritmētisko, kas apmierinās abu vēlmes nav tik viegli. Un tā uzskaitīt sava egoisma faktus par labu gaļas ēšanai varu ilgi.. ceru pierast pie jaunā dzīvesveida. :-/
16.03.2015 21:34 |
 
Reitings 559
Reģ: 08.06.2014
Needu gaļu,taču organismam tas ir nācis tikai par sliktu - mazasinība..
Tāpēc,ja vēlaties uzlabot labsajūtu,organismu,tad labāk būtu atteikties no neveselīgas pārtikas. :-)
16.03.2015 21:39 |
 
Reitings 559
Reģ: 08.06.2014
Ja tā gaļas neēšana ir sirdsapziņas dēļ vai kaut kā tā,tad tas liekas normāli...laikam tāpēc,ka pašai šāds iemesls.:-D
Bet lai uzlabotu pašsajūtu..nu neuzlabosies.:-D
16.03.2015 21:42 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 4283
Reģ: 31.10.2010
Es arī esmu veģetāriete jau ilgu laiku, ne no kādas mazasinības ne vēsts, pati jūtos ideāli, nesalīdzināmi labāk kā tad, kad ēdu gaļu. Jāmāk dažādot un sabalasēt uzturs, tad viss būs kārtībā. Visu, kas ir gaļā, var iegūt arī no citiem produktiem.
16.03.2015 21:44 |
 
Reitings 734
Reģ: 13.02.2014
Nuuu..... ja atmet gaļas ēšanu, jāuzņem daudz citu vērtigu uzturvielu. ja tev ir mazasinība, tad vai nu neesi to darījusi, vai arī esi darījusi ne pietiekami labi.
16.03.2015 21:44 |
 
Reitings 43
Reģ: 20.08.2014
Biju veģetāriete 3 gadus līdz pievērsos vegānismam un ļoti labi, ka tā! Veselība ir manāmi uzlabojusies nemaz nerunājot par pašsajūtu ikdienā. Ir daudz vairāk enerģijas un reti, kad jūtos tā patiešām nogurusi. Tikai tad, kad viss ķermenis strādā tā kā vajag, tu saproti, ka iepriekš nu galīgi nebija labi. Hormonu darbība ir nostabilizējusies, āda uzlabojusies un gremošana arī strādā perfekti. (l)

Pie tam, neredzu iemeslu izmantot dzīvniekus savas baudas gūšanai vai tikai tāpēc, ka "grūti" ēst citādāk nekā citi. Ja labi grib, visu var! Neaizmirstam, ka vegāni nelieto neko no dzīvnieku valsts - arī ādas un kažokādas izstrādājumus un produktus, kas testēti uz dzīvniekiem! Citādi tas jau ir tikai augu bāzes uzturs nevis vegānisms.

Pievienojies dažādām vegānu facebook grupām, kur vari uzzināt daudz interesantas informācijas par vegānismu un arī lūgt padomus.

Ja interesē, es instagram lieku lielāko daļu savas ēdienreizes, iespējams vari smelties idejas maltītēm - the_arta_
16.03.2015 22:18 |
 
Reitings 43
Reģ: 20.08.2014
Ja ir jau tendence uz kādām veselības problēmām, piemēram, kā šeit minēja mazasinību, vajag tomēr vairāk uzmanību pievērst tam, ko ēd. Vegānismu vainot nav īsti prātīgi, jo, ja pats neēd bagātīgu pārtiku, tad tam ar vegānismu nav nekāda sakara.
Mazasinībai varētu palīdzēt dzelzs, folskābes un B12 uzņemšana. Šos var uzņemt no spinātiem, salātiem, brokoļiem, lēcām, pupiņām, riekstiem + ar B12 bagātinātiem produktiem kā sojas vai mandeļu piena, rauga pārslām utml. Ir tik daudzi dārzeņi un pākšaugi kurus patiešām reti nākas redzēt, ka cilvēki lieto uzturā, kaut gan tajos ir tik daudz vērtīgu uzturvielu, kurus ne gaļā, ne piena produktos neatradīsi.
16.03.2015 22:29 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits