Nereti sportotāji paši sevi arī vērtē pēc spēka rādītājiem. Dažiem liekas ,ka ja Juris ceļ 100kg X 10, bet es 120X10 ,tad man noteikti ir lielāki krūšu muskuļi. Tā nebūt nav un tas nav rādītājs. Ir cilvēki kuri ģenētiski ir apveltīti ir ļoti lielu spēku, viņu muskuļmasa neatbilst viņu spēkam. Viņi ceļ vairāk nekā izskatās ,vai arī izskatās lielāki nekā patiesībā var pacelt. Tam pirmkārt ir vistiešākais sakars ar ģenētiku, ar to kā uzbūvets skelets, saites, locītavas. Dažiem cilvekiem ir paviecies ar to kā un kur saites muskuļos un kaulos savienojas, deļ šādām niecīgām ,milimetros mērāmām, starpībām var izmanīties visa vingrinājuma kustības fizika, tas kā slodze tiek pārnesta cauri locītavām,cauri saitēm uz muskuļiem utt. Šīs sīkās starpības starp viena cilveka skeletu un otru var mainīt ļoti daudz kilogramus uz svarustieņa.
Tas nozīmē, ka nemēriet savu muskuļu izmēru saistot to ar pacelto svaru. Muskuļu izmēru audzē smags svars. Bet smags kas ir Tev un tikai Tev,,nevis ,kas ir Jānim vai Pēterim. Lai būtu liels/a kā mūsdienu pro atlēti, tev nav jāceļ tik pat daudz ,lai būtu tādā izmērā! Bet tev jābūt tādai pašai atdevei un slodzei no svara kas ir personīgi Tev grūts. Varbūt manam muskulim 150kg tupiens rada tādu pasu slodzi kā Tev 200kg tupiens.Galvenais ir slodze ko svars dot tieši Tavam organismam,ķermenim,skeletam.
Tātad ,spēks ir vistiešāk saistīts ar ģenētiku. Muskuļmasa vairāk atkarīga no hormonu daudzuma.
Par ģenētisko maksimumu, sabiedrības skatijumu:
Daži piemēri;
1) tāda muskuļmasas par kuru nav nekā ko teikt. Nekā. -trenēts augums, tas ir viss ko var pateikt.
2) naturāls atlets kas ssaniedzis ģenētikso max nekad nevienam neliks ieplest acis, nekad neviens pretīmnācējs nerādīs ar pirkstu , nekad neviens neatskatīsies paejot garām , nekad nebūs tādā izmērā (pie nosacijuma ka ir sešpaka) ,ka cauri kreklam būs redzams, ka viņš vispār trennējas.
3) naturals atlēts nekad nepiesaistīs sev īpašu uzmanību. Nekad (Jā jā smukas bildes (no kuram 1 no 100 tikai izskatijās labi) draugos pie labām gaismām un fotošopiem utt var visi salikt, es runāju par ielu un īstu face-to-face satikšanos)
4) aprakastīt to var tā apēram - nothing special.