feminisms

Reitings 75
Reģ: 26.12.2014
Vai uzskatāt sevi par feministi? Jā/nē? Kādēļ? Ko domājat par feminismu/feministiem tieši Latvijā?
20.02.2015 20:16 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Atlases biezi panem virieshus ar sliktaku izglitibu, jo viniem nebus bernu, bet jauna sieviete ir riska kategorija, luuk tas man neshkiet godigi! Shajaa aspektaa viss vel arvien nav godigi un ir jacinaas par vienlidzibu!

Tāpēc, ka likumdošana uztaisīta tik sievieti aizsargājoša, ka uzņēmējam kaut jābankrotē, bet sievieti atlaist nedrīkst.
Tepat nesen cosmo ķidāja vienu, absurdu pēc būtības lietu, kur EuroPark bija pieņēmis uz pārbaudes laiku apkopēju, pārbaudes laiks vēl nebija beidzies, kad viņai jau pateica, ka viņa amatam neatbilst, bet atlaist viņu nevarēja, jo pa tām dažām nedēļām, ko viņa tur nostrādāja, viņa bija palikusi stāvoklī, ko viņa paziņoja nākamajā dienā pēc tam, kad viņai pateica, ka amatam viņa neatbilst.
Uzņēmums bija spiests paturēt darbā nekompetentu darbinieci, jo izrādījās, ka viņa ir palikusi stāvoklī. Vai šis ir godīgi?
Un tad vēl tās, kas visu laiku nav strādājušas, bet, kā paliek stāvoklī, tā skrien darbu meklēt, lai dekrēta nauda būtu, bet darba devējam sākumā to noklusē. Ja Tev būtu savs uzņēmums, vai Tu būtu ieinteresēta mainīt kadrus ik pa pus gadam?
21.02.2015 15:56 |

Reitings 1062
Reģ: 26.12.2012
Neesmu feministe un nevēlos būt.
Vienalga ko saka "Feminisma idealoģija" realitātē, tās ir mātītes, kas visbiežāk grib komandēt večus, "visu varošās"un reāli čakarē gan sievietes, gan vīriešus.
Ideja, kustībai, jau noteikti skaista, bet izpildījums...
21.02.2015 17:50 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
Es esmu laikam pieskaitāma pie feministēm, bet piekritīšu kādai, kas rakstīja, ka latviešiem ir maldīgs priekšstats par to, kas ir feminisms, tādēļ tas tiek apsmiets. Vispār ticu vienlīdzībai :) Ticu tam, ka katram cilvēkam ir vienādas tiesības sevi parādīt, pierādīt un kaut ko sasniegt! :) (l)(l)(l)
21.02.2015 17:53 |

Reitings 170
Reģ: 26.01.2015
Noteikti neesmu. Patīk tas, ka kā sieviete varu atļauties būt vājāka Vīrietim ir un jāpaliek stiprajam dzimumam.
+1
21.02.2015 17:58 |

Reitings 170
Bez feminisma mēs vēl ar vien sēdētu mājās, kamēr vīrieši strādā.
Mani tas pilnībā apmierinātu! :D
21.02.2015 18:00 |

Reitings 170
Ļoti patīk lasīt Neona viedokli šajā diskusijā, ļoti piekrītu viņas viedoklim.
21.02.2015 18:02 |

Reitings 5533
OliviaP - ja tevi pilnībā apmierina iespēja savas brīvības un iespējas apmainīt pret tikšanu uzturētai, jo tev negribas uzņemties atbildību par savu dzīvi, tad lūdzu! Feminisms tev piedāvā arī šādu iespēju! :-) Tikai es personīgi nesaprotu par ko tam vecim ir jācieš - jāstrādā dubultā un jāuztraucas par 2 un vairāk cilvēku labklājību par kuru viņam vienam jānes atbildība. "Ja esam kopā, tad darām kopā!", tāds ir mans uzskats
21.02.2015 18:05 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009
Pati balstos uz samērīguma principu. Uzskatu, ka jebkuram cilvēkam ir jābūt pietiekoši izglītotam, attīstītam, lai spētu sevi, vajadzības gadījumā arī lejupējos un augšupējos, uzturēt. Tiesības, pienākumi ir abiem dzimumiem, kā to katrs sadala - pāra individuāla lieta. Pret stereotipiem un tiesību pārkāpumiem ir jācīnās, neatkarīgi no tā pret kuru dzimumu tie vērsti.

Ļoti nepatīk, ja meitenēm jau no agras bērnības tiek mācīts, ka viņas ir mātes un sievas. Tiek kladzināts, ka jāļauj vīrietim būt stiprajam dzimumam, nedrīksti būt par ambiciozu, par gudru. Piekāpies, saraujies, esi fons vīrietim. Tas ir absurds. Sieviete ir kas vairāk par māti un sievu. Pieņemot, piemēram, veiksmīgas ārstes, juristes vai mākslinieces lomu, nenozīmē, ka sieviete kļūst par sliktāku māti vai mazāk mīlošu sievu. Tas,ka vīrietim būs ar sevi jāstrādā vairāk, lai būtu līmenī ar dāmu, ir fakts. Tieši tāpēc tiek radīta ilūzija par feminisma bezjēdzību, tāpēc tiek kalts sievietēm galvā, ka viņas vispirms ir sievas, mātes, un tikai tad viņas pašas. Šāda teorija neveicina vīrietī vēlmi kļūt par labāku dzīvesbiedru, jo instruments starp kājām jau garantē, ka viņš ir stiprs, gudrs, labāks, secīgi - cienījams. Spilgts piemērs ir nesenā prezidenta runa, kurā viņš izteicās, ka esot par daudz tiesnešu - sieviešu. Tas neesot normāli, būtu jākoriģē. Perfekts slimās domāšanas paraugs - vīrietis netiek līdzi/negrib attīstīties, sieviete saraujies! Tāpēc arī darbā nereti vīriešiem ir šoks, neizpratne par to, ka sieviete atļaujas strādāt nepareizajā nozarē. Tam seko mobings/bosings, ko sievietes arī pacieš, jo uzskata, ka viņām ,kā sievietēm ,cieņa ir jānopelna. Bet tā ir pašsaprotama, dāmas!
Būt izglītotai, nodarbinātai un materiāli patstāvīgai nenozīmē zaudēt sievišķību. Zināma stabilitāte un neatkarība liek vīrietim saprast, ka viņam ir jābūt tādam, lai sieviete vēlētos to sev blakus, jo sievietei viņu nevajag, secīgi - ar mamuta atstiepšanu nepietiek. Vīrietim rodas apziņa, ka viņa vērtību veido nemateriālais, secīgi - attiecībās ir jāiegulda vairāk darba. Tātad, veidojas platforma, kur abi dzimumi var veselīgi koķetēt, - sieviete ar savu nespēju iesist naglu sienā un vīrietis ar bērnišķīgo smaidu, redzot kā viņam uzceptās pankūkas tiek pārlietas ar kļavu sīrupu.
22.02.2015 01:44 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Es un man zināmie vīrieši, sievietes - sievas un mātes, mājsaimnieces neuzskata par dumjām, mazāk sievišķīgām, nevērtīgākām par tām, kuras veiksmīgi raujas pa karjeru augšup un ir sabiedrības redzamajā daļā. Būt par sievu, māti arī nav nekas mazāk nozīmīgs vai niecīgāks! Un tāpat tas arī nenozīmē, ka šādas sievietes uzskata vīrieti par bez maz vai dievu, kura galvenais nopelns ir viņa loceklī... Un arī visiem vīriešiem automātiski neder un viņi arī nealkst pēc stiprām, visu varošām sievietēm, bet izvēlas neambiciozas sievietes, ne jau tāpēc, ka uzskata tādas par "kājas lupatu", bet tāpēc, ka ir patiesi laimīgi veidojot ģimeni, kur abi pilda dažādas lomas, mīl un ciena viens otru papildinot, nevis konkurējot visās sfērās.

Būt par sievu un māti arī nozīmē būt pašai lielam daudzumam sieviešu! Un viņas nemaz nejūtas ne apspiestas, ne diskriminētas, ne pazemotas vai kā savādāk nenovērtētas.

Te jau atkal sākas krišana otrā grāvī, ka vērtīgas ir tikai tās sievietes, kurām ir "pauti", visas citas - dumjas aitas zem vīrieša tupeles. Nu nav tā, nav!
22.02.2015 02:23 |

Reitings 774
Reģ: 16.01.2015
ctn++++

22.02.2015 08:11 |

Reitings 2342
Neon, Tu esi tipisks manā iepriekšējā komentārā minētās audzināšanas produkts. Zini, kas par to liecina?

Būt par sievu, māti arī nav nekas mazāk nozīmīgs vai niecīgāks!

Es nevienā komentārā neminēju, ka būt mātei un sievai būtu nieks. Tās ir tikai papildus lomas sievietes dzīvē, kas ir opcijas līmenī. Izteicu apgalvojumus, ka sieviete, kas ir sevi attīstījusi arī profesionāli, būs tikpat laba mamma un sieva. Tāpat arī tikpat sievišķīga.

Un arī visiem vīriešiem automātiski neder un viņi arī nealkst pēc stiprām, visu varošām sievietēm, bet izvēlas neambiciozas sievietes, ne jau tāpēc, ka uzskata tādas par "kājas lupatu", bet tāpēc, ka ir patiesi laimīgi veidojot ģimeni, kur abi pilda dažādas lomas, mīl un ciena viens otru papildinot, nevis konkurējot visās sfērās.

Jā, izvēlas mazāk intelektuālas sievietes vājākas par sevi, lai tā viņam liktu justies kā vīrietim neko īpaši nedarot. Citai skats, kā vecis sēž ibankā un samaksā par gāzi,šķiet tik asinis putojošs, ka piecdesmit greja nokrāsas nestāv klāt! Uhhh!

Doma par strādājošu sievieti kā otru vīru (ne sievu), par nemitīgo konkurenci visās sfērās un iedoma, ka attiecībās, kurās sieviete nav lielizmēra aprūpējams bēbucis, nav savstarpējas cieņas un mīlestības, ir tāda mājsaimnieču atruna un sevis mierināšana.

Zinot, ka esi pati mājsaimniece, neviens vīrietis Tev neteiks savu reālo viedokli. Uzreiz varu pateikt, ka neviens pret lieku naudu ģimenes budžetā neiebilstu. Šo esošo modeli pacieš tikai sabiedrības stereotipu dēļ, audzināšanas dēļ un arī bērnu dēļ. Ja kāds vīrietis uzdrošinās pacelt cepuri, pateikt "Es Tevi cienu kā savu bērnu māti, bet kā sieviete Tu mani vairs neinteresē, tāpēc es aizeju." sekos teksti par to, ka vecis ir cūka, jo... es kotletes uzcepu, man ir vagīna, devu TEV bērnu! Tev ir pienākums par mani tagad gādāt, rūpēties, dievināt ar visu celulītu un lieko svaru!

Būt par sievu un māti arī nozīmē būt pašai lielam daudzumam sieviešu!

Tiešām? Es gan apkārt redzu daudz uzņēmīgu sieviešu, kas studē, strādā un veido biznesu, un sevi realizē dzīvē, vienlaikus dibinot ģimenes, kļūstot par māmiņām un sievām. Sievietes, kuras dzīves pamatjēga ir atrast veci, kurš apprec, un kam mazuli dzemdēt, uzskatu par mātītēm, ne sievietēm.

vērtīgas ir tikai tās sievietes, kurām ir "pauti", visas citas - dumjas aitas zem vīrieša tupeles.

Kāpēc sieviete, kas sevī redz kaut ko vairāk par māti un sievu ir uzreiz ar pautiem? T.i. tām tiek piedēvēta vīrišķība? Ja sieviete pati samaksā savus rēķinus, viņai kaut kas klāt izaug vai kā?
22.02.2015 08:39 |

Reitings 11996
Lai gan tu apgalvo, ka esi pret stereotipiem, pati esi pilna ar stereotipiem par to, ko tavuprāt domā vīrieši, ko viņi saka vai nesaka, ko patiesībā, atkal jau - tavuprāt domā dumjās mājsaimnieces utt. Palasot tavu tekstu - redzu stereotipu uz stereotipa. Tikai citā grāvja malā...

Manuprāt, nav slikti būt par to, ko gribi - mājsaimnieci un klusu sievu, māti un audzināt savus bērnus mīlestībā. Tā nav nekāda papildus loma vai nepilnvērtība, tā ir pilnvērtīga dzīve. Vai arī, ja ir potenciāls un spars vai vēlēšanas - veidot karjeru, dzīvot aktīvu sabiedrisku dzīvi utt. Ne viens no gadījumiem nav mazāk vērtīgs vai mazāk pilnvērtīgs! Abi akūt svarīgi veselīgai sabiedrībai. Jo nevar pastāvērt tikai viens modelis, vajadzīgi visi iespējamie, lai būtu balanss un harmonija.

Un man ir gan vairākas augstākās izglītības, gan darba pieredze, gan esmu sevi daudz kur paspējusi realizēt... Bet zini, mani tas vnk īpaši neaizrauj. Nu ir un viss. Kaifoju daudz vairāk sievas, mātes un saimnieces lomā. Un nejūtu ne diskrimināciju, ne necieņu, ne kā savādāk savu interešu un potenciāla apspiešanu no vīriešu puses. Godīgi sakot, vairāk par manu izvēli celjās tieši sievietes, kurām nav ne veiksmīgu attiecību, ne bērnu, ne saimniecības, ne ģimenes pavarda. Nez kāpēc es tādām esmu kā skabarga pakaļā... Taču tā jau nav mana problēma, jo esmu ar dzīvi vairāk kā apmierināta.
22.02.2015 09:04 |

Reitings 774
Reģ: 16.01.2015
Tāpēc man likās,kāpēc neons ir zaudējusi savu viedumu,tagad zinu atbildi.

Vispār nav jēga diskutēt ar sievietēm,kuras nezina,kas ir feminisms pašā tā pamatā,izslēdzot pārspīlējumus,ko dažreiz tā kustība izsniedz pasaulei. Tādi neadekvāti cilvēki ir visās ideoloģijās,bet kā jau teicu
nav jēga diskutēt ar sievietēm,kuras nezina,kas ir feminisms pašā tā pamatā

Ir jau vēl kur izteikties,bet labāk pataupīšu savus nervus. |-)
22.02.2015 09:19 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Neesmu par vienlīdzību ... Varu adot savu balsi arī , sēdēt mājās un vārīt boršu, no problem :D
22.02.2015 09:24 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Es gan nevaru sēdēt mājās un vārīt boršu. Kā saka Neons, "mani tas vnk īpaši neaizrauj". Vai tas padara mani par karojošu feministi? Šaubos.

Balsstiesības arī neatdotu (neskatoties uz to, ka regulāri noslinkoju aiziet uz vēlēšanām).
22.02.2015 09:33 |

Reitings 538
Reģ: 15.02.2015
Padomijā visas feministes kārtīgi nostrādināja kolhozos un viņas raka grāvjus (l)

Bet nesaprotu, kāpec tik strikts dalījums vai nu feministe (strādā) jeb majsaimniece :-D
Ir tak normālas sievietes, kas saprot, ka atnesot savu daļu mamuta dzīvos labāk un strādā nepiekopjot feministu bulšitu :-D :-P
22.02.2015 09:39 |

Reitings 11996
Es vispār ne vienu modeli nesauktu par labu/sliktu/normālu/nenormālu utt. Feminisms mums ir devis izvēles brīvību, nu tad tā arī dzīvijam - kā katrai ir ērtāk. Kāpēc mūždien jābāž savs deguns cita cilvēka dzīvē apšaubot viņa laimi un izvēli? Ja cilvēks ir apmierināts ar savu izvēli, kāpēc gudri jādirš par to, ka tas tā nevar būt?...
22.02.2015 09:46 |

Reitings 2342
Lai gan tu apgalvo, ka esi pret stereotipiem, pati esi pilna ar stereotipiem par to, ko tavuprāt domā vīrieši, ko viņi saka vai nesaka, ko patiesībā, atkal jau - tavuprāt domā dumjās mājsaimnieces utt. Palasot tavu tekstu - redzu stereotipu uz stereotipa. Tikai citā grāvja malā...

Šī ir tāda emocionāla izbļaušanās, jo uzšāvu Tev pa vājo vietu. Mans komentārs par to, ka vīrietis, zinot Tavu statusu, Tev neteiks neko tādu, ko Tu nevēlies dzirdēt, jo negrib šo bezjēdzīgo, savārstīto runu jūru, un fakts, ka neviens pret papildus naudu ģimenes budžetā neiebilstu, neliecina par stereotipi klātbūtni. Tieši pretēji - manuprāt, situācija, kurā sievietei ir ambīcijas uz dzīves kvalitāti, labklājību, bet nav nekādu uz tās iegūšanu un nodrošināšanu, ir vīrieša tiesību aizskārums. Viņam ir mazāk laika būt labam tēvam, vīram. No viņa Tu taču to prasi, vai ne? Feminisms strādā abos virzienos, tas, ka Tu nesaproti, kas tas ir, nenozīmē, ka tas nav pareizi.

Manuprāt, nav slikti būt par to, ko gribi - mājsaimnieci un klusu sievu, māti un audzināt savus bērnus mīlestībā. Tā nav nekāda papildus loma vai nepilnvērtība, tā ir pilnvērtīga dzīve. Vai arī, ja ir potenciāls un spars vai vēlēšanas - veidot karjeru, dzīvot aktīvu sabiedrisku dzīvi utt. Ne viens no gadījumiem nav mazāk vērtīgs vai mazāk pilnvērtīgs! Abi akūt svarīgi veselīgai sabiedrībai. Jo nevar pastāvērt tikai viens modelis, vajadzīgi visi iespējamie, lai būtu balanss un harmonija.

Ir tikai mājsaimnieces un bezbērnu karjeristes? Paver acis, tepat cosmo ir apburošas, strādājošas sievietes, kuras ir labas mammas un labas sievas. Jā, viņas ir labākas par Tevi, jo paralēli savai mātes un sievas lomai pelna naudu, ko var nolikt krājkontā bērna studijām, vai arī atvieglot slodzi vīrietim, tādējādi panākot, ka ģimenē vīrietis pavada vairāk laika. Ko bērnam spēj sniegt mājsaimniece un ko strādājoša sieviete? Divi balsti, uz kā turēties un veidot dzīvi vienmēr būs labāk par vienu. Un nemēģini iestāsīt man pretējo, vai to, ka strādājošas sievietes mazāk sniedz mīlestību bērniem.

Un man ir gan vairākas augstākās izglītības, gan darba pieredze, gan esmu sevi daudz kur paspējusi realizēt... Bet zini, mani tas vnk īpaši neaizrauj. Nu ir un viss. Kaifoju daudz vairāk sievas, mātes un saimnieces lomā. Un nejūtu ne diskrimināciju, ne necieņu, ne kā savādāk savu interešu un potenciāla apspiešanu no vīriešu puses. Godīgi sakot, vairāk par manu izvēli celjās tieši sievietes, kurām nav ne veiksmīgu attiecību, ne bērnu, ne saimniecības, ne ģimenes pavarda. Nez kāpēc es tādām esmu kā skabarga pakaļā... Taču tā jau nav mana problēma, jo esmu ar dzīvi vairāk kā apmierināta.

Diploms un fakts, ka VIDā ir par Tevi dati, nenozīmē, ka esi sevi realizējusi. Un kāda vēl Tevis diskriminēšana, apspiešana? Vienīgais cietējs ir vīrs, kurš brīvprātīgi piespiedu kārtā ir vienīgais apgādnieks, kā arī cosmo forums, kur Tu uzņemies tikumības policista lomu, stāstot dāmām, ko darīt ar savu vagīnu. Asinis uzvāra nevis fakts, ka esi precēta un māmiņa, bet gan taisnvirziena domāšana. Apprecēties un dzemdēt bērnu nav nekas īpašs. Kāpēc sievietes, kas sevi dzīvē realizējušas mēdz būt vienas? Jo viņam nevajag vīrieti blakus principa pēc. Tiek meklēts līdzvērtīgs, nevis ņerga, kas nevis pats attīstās, bet cer, ka sieviete domās, ka ir tikai māte un sieva.
22.02.2015 09:50 |

Reitings 2342
Kāpēc mūždien jābāž savs deguns cita cilvēka dzīvē apšaubot viņa laimi un izvēli? Ja cilvēks ir apmierināts ar savu izvēli, kāpēc gudri jādirš par to, ka tas tā nevar būt?...

Šo atceries nākamreiz, kad uznāks tikumības policista lēkme. ;-)
22.02.2015 09:51 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Feminisms mums ir devis izvēles brīvību, nu tad tā arī dzīvijam - kā katrai ir ērtāk.

+++
Tieši tā. Agrāk tās izvēles brīvības vienkārši nebija.

Un, Pavēlniek, Padomju laikos kolhozā strādāt dzina gan feministes, gan ne feministes.
22.02.2015 09:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits