Ir man un manam draugam kopīgs uzņēmums jau piekto mēnesi. Naudu ieguldām paši, cik nu mums viņas ir, un pilnīgi visu arī darām paši. Algu sev vēl maksāt nevaram, bet esam nonākuši pie stadijas, kad nauda vairs nav jāiegulda, lai nodrošinātu nepieciešamo pamatdarbību.
Ja tu tagad domā, ka būs grūti, sareizini grūtību vismaz ar 10, pieskaiti klāt murgu pilnas naktis, sirmus matus un depresīvus brīžus (Jau kādas 2, 3 reizes esmu domājusi, ka tas, ko mēs darām ne pie kā neved un jāmet visam miers). Un rēķinies ar to, ka būs nepieciešams laiks, lai tavs uzņēmums tiešām pelnītu, ja vien negrasies sniegt pakalpojumus un jau ir zināms vismaz viens liels klients kam tos sniegsi.
Pati esmu mācījusies tikai datorzinātnes. Arī es uzskatu, ka mācīties speciāli biznesa vadību ir bezjēdzīgi. Lai uztaisītu savu biznesu, nav nepieciešama augstākā izglītība... ir vajadzīga drosme, augstas darba spējas, kaut cik labas prāta spējas, ticība idejai un optimisms. Vēl ļoti noderīgi ir pārzināt attiecīgos likumus un zināt grāmatvedību. Pati vēl jo projām neesmu noalgojusi grāmatvedi... visu daru pati: lasu likumus un grāmatvežu forumu un buros pa googli, meklējot atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Varu ieteikt lasīt likumus arī tad, ja algosi grāmatvedi, jo bieži vien arī VID darbinieces nav kompetentas - pašā sākumā viena no darbiniecēm apgalvoja, ka mājas lapa jāreģistrē kā struktūrvienība, bet vēlāk, kad gāju to reģistrēt pie citas, man paziņoja, kā mājas lapas kā struktūrvienības nereģistrē.
var būt vēl kāda atziņa, ieteikums, pamācība?
Ļoti pārdomā, kur un kā izmantot sava uzņēmuma līdzekļus. Uzskatu, ka ir divas galvenās problēmas, kuras bieži noved uzņēmumus pie bankrota:
- pārāk maz naudas (ar pietiekami labu kreativitāti un idejām šo ir iespējams labot);
- pārāk daudz naudas.
Vēl iesaku kārtīgi izdomāt kādu formu vēlies dibināt. Ja negrasies sniegt pakalpojumus, lūdzu, lūdzu nedibini mazkapitāla SIA ar mikrouzņēmumu nodokli. Nu ne vienmēr 9% nodoklis no visa apgrozījuma ir izdevīgi. Pašai ir parasts mazkapitāla SIA, esmu pārdevusi produkciju un nodokļos pagaidām vēl nav nācies neko maksāt. Ja būtu paņēmusi 9% nodokli, situācija tagad noteikti būtu bijusi bēdīgāka.
Ja grasies ņemt uzņēmumā partneri, padomā 100 reizes vai šis cilvēks tiešām būs īstais ar ko kopīgi darboties. Ir svarīgi, lai partneriem būtu kopīga vīzija un abi ir vienlīdz gatavi strādāt no rīta līdz vakaram, ja tas būs nepieciešams.