Savs uzņēmums!

10 gadi
Reitings 5579
Reģ: 23.11.2014
Sveikas.
Gribētu, lai Jūs padalaties savā pieredzē, tieši tās, kurām ir savs uzņēmums - kā nonācāt līdz idejai un tās īstenošanai, kā ar materiālu finansējumu sākumā, kāds vispār ir pats dzīves sākums uzņēmumam, vai esat mācījušās uzņēmējdarbību vai sākāt no nulles, kādi plusi un mīnusi savam uzņēmumam, var būt vēl kāda atziņa, ieteikums, pamācība? Droši var arī komentēt tās, kurām tuviem cilvēkiem ir ar to saskarsme.
Pēdējā laikā pati domāju par to, ka vēlos savu uzņēmumu, ir ideja, kas ir ļoti perspektīva tieši nākotnei un LV viss vēl priekšā (neprasiet, kas par ideju, to nevienam vēl neesmu teikusi). Kad kaut ko ļoti vēlas visas iespējas uzrodās, tā arī netīšām iepazinos ar cilvēku, kuram ir savs uzņēmums un ir bijis arī investors, plānojam tikšanos, lai uzklausītu manu ideju. Pati uzņēmējdarbību nemācos, cik nu tikai ir bijuši atsevišķi kursi augstskolās, kas varbūt kaut kādā ziņā var noderēt.
Tāpēc šajā diskusijā vēlētos dzirdēt jūsu pieredzi, gan pozitīvu, gan negatīvu! :)
08.02.2015 16:42 |

Reitings 762
Reģ: 02.09.2014
Kubiet, tu pati visiem pēc kārtas uzbāzies, bet tad kladzini cik visi ir nervozi vai psiho, troļļo utt. Nu neviens nepsihos dēļ kaut kādas pusmūža vecenes, kurai nav ko darīt, kā visu laiku kašķi meklēt anonīmā forumā. Pilnīgi neinteresē tava dzīve, tas ko tu dari, kas tev ir un kas tev nav, tādēļ uzvedies saviem gadiem atbilstoši un nelien arī manējā ;) Visu gaišu.
10.02.2015 19:23 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Nenervozē..:D Tu tā pavelcies un vienmēr trako:D
10.02.2015 19:25 |

Reitings 18
Reģ: 30.08.2011
klaviatūra, man Tev jautājums. Ņemot vērā, ka esi citās tēmās atklājusi sava biznesa sfēru, būšu tomēr palaidusi garām sev interesējošu atbildi. Kur Tu apguvi patreizējo pavārmākslu? Vēl nesen kaut kur rakstīji, ka diezgan ilgu laiku Tev nemaz nepatika gatavot, bet, pēc bildēm FB, redzu, ka Tu radi fantastiski skaistus šedevrus :)
Kursi? Pašmācības ceļā? :)
10.02.2015 19:26 |

Reitings 762
Jackie , par shēmošanām pilnīgi piekrītu. Man liekas, ka mazajiem uzņēmumiem tas ir pat vitalāk nekā lielajiem. Ok, lielajiem naudas summas ir citādākas, bet mazajiem bez nodokļu apiešanas ir diezgan grūti turēties virs ūdens. Tādēļ es saku, ka darbinieks nekad nesapratīs uzņēmēju un otrādi, kad tiek runāts par aplokšņu algām. Bet Latvijā shēmošana ir bezmaz vai pašsaprotama lieta. Atceros, kad es vēl biju tikai plānošanas stadijā, man paziņas un draugi, kas palīdzeja ar info un padomiem, jautāja vai domāju iet pa tīro vai tapat kā teju jebkurš latviešu uzņēmējs mazgāšu naudu.. ar roku uz sirds teicu, ka gribu visu pa godīgo. Ha ha ha, tagad par to pašai smiekli nāk!
10.02.2015 19:32 |

Reitings 899
Reģ: 10.09.2014
agnese_m,

skaidrs pa lielam jau ko minēju sākumā, bet ražotājam vismaz manā gadījumā audums cena ir lētāka jebkura gadījumā.

par nodokļiem no vienas puses vēl jau vajag ienākumus, lai būtu no kā tos nodokļus skaitīt. Ja tas ir pakalpojuma bizness pa tiešo patērētājam , tad šodienā Latvijā tas ir ļoti smags posms.. un ņemot vērā faktu, ka cenu kāpums ir noticis ievērojāmā un ikdienas svarīgā sfērā (transports), tas atkal pamatīgi iedragā patērētāja prioritātes.
10.02.2015 19:39 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Deseo, jā, pašmācības ceļā! Man piemīt viena uzņēmējam ļoti nepieciešama īpašība - man ir daudz jo daudz ideju. Sākot no biznesa idejām, beidzot ar idejām jauniem ēdieniem, kūkām, utt. Man ļoti patīk un jāsaka, ka padodas tas radīšanas process, bet nepatīk mehāniskais darbs. Piemēram, gatavot 20x vienu un to pašu kūku vai cept vistu 30 cilvēkiem. Es to varu, bet nepatīk. Pavāram, kas ir pavārs ar lielo burtu, visticamāk, patiks tomēr gatavot to vistu arī 1000 cilvēkiem.

Un jā, nodokļi, algas, atvaļinājumi, slimības lapas man arī sāpīgs jautājums :D Jo īpaši šajā valstī.. Liekas te viss ir izdomāts, lai darba ņēmējam ir labi un ērti, bet darba devējs var dzīvot kā grib!
10.02.2015 19:46 |

Reitings 762
VIT@ es vispār pēdējās dienās aizdomājos par to, kādēļ citviet Eiropā ir lielākas algas, lielāka pirktspēja utt. Protams, ka tas ir aplis - jo vairāk naudas ir pircējam, jo vairāk viņš tērē un jo vairāk saņem uzņēmējs, jo vairāk arī valsts. Jo vairāk saņem valsts, jo vairāk naudas tai ir pensijām, pabalstiem utt. Bet neņemot vērā politiskos utt faktorus, manuprāt, lielākā Latvijas problēma ir tā, ka MŪSU IR MAZ! Nu nav kam vērt vaļā tos restorānus, veikalus, klubus...juristu vai mārketinga pakalpojumi ir nepieciešami tik cilvēkiem, cik to ir utt. Ok, mūsu sistēmas, politika utt ir viens klupšanas akmens, bet tā pārāk dziļi nefilozofējot un nekritizējot mums vienkārši nav uz kā balstīt to uzņēmējdarbību. Un tā, manuprāt, ir lielākā cīņa Latvijas tirgū - cīņa par klientu, jo cilvēku ir tik, cik to ir.
10.02.2015 19:47 |

Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Agnese, un, jo lielāki Tevis nosauktie cipari, jo lielākas algas jāmaksā, lielāki nodokļi, lielāka īres maksa un viss pārējais. Beigu beigās proporcionāli domāju, ka tas pats vien sanāk. Labi, mēs šeit ietirgojam vairāk kā vidēji LV, bet izdevumi arī ir oi oi oi. Latvijā neviena viesmīle neizmaksā 1600 :D Šeit tā ir 1 cilvēka alga + vēl apdrošināšana ap 400 par 1 cilvēku..
10.02.2015 19:50 |

Reitings 762
Un jā, nodokļi, algas, atvaļinājumi, slimības lapas man arī sāpīgs jautājums Jo īpaši šajā valstī.. Liekas te viss ir izdomāts, lai darba ņēmējam ir labi un ērti, bet darba devējs var dzīvot kā grib!

Ha ha ha! Es atceros, kad man bija jāizmaksā pirmā atvaļinājuma nauda... man likās - ko, kā ? Kādā sakarā man vispār jāapmaksā kādam atvaļinājums? Es maksāju tam cilvēkam par viņa padarīto, nevis pakaļas sauļošanu Turcijā, bet kad pati strādāju algotu darbu nekad nebiju par to aizdomājusies. Dažādas apmācības, komisijas utt arī vienkārši - KO? :D Ehhhh, es bieži vien domāju par to, cik viegli bija aiziet uz darbu un par to saņemt naudu...ne par ko nav jāuztraucas, tikai izdari kas tev darāms un miers. Ej mājās un neuztraucies par rītdienu :D
10.02.2015 19:50 |

10 gadi
Reitings 5579
Reģ: 23.11.2014
Biju pārsteigta redzot, ka te pēķšņi tik daudz komentāru, bet ienākot diskusijā redzu, ka daļa no komentāriem ir vn kasīšanās savā starpā. :D

Katrā ziņā, paldies agnese_m, vaboleens, kampanella, klaviatura, Jackie par dalīšanos savā pieredzē un, lai viss izdodas arī turpmāk! ;)
10.02.2015 19:52 |

Reitings 899
es tieši gribēju minēt, ka proporcionāli viss arī palielinās, bet klaviatuura paspēja. Man liekas, ka jaunie uzņēmēji maz koncentrējas uz nebijušām lietām, kas strādātu krīzes laikā.. jo pamatā pasaules praksē strādā vai nu brutāli sakot maizes bizness, vai arī iet otrā galējība strādāt uz luxury tā ir klasika.. kas prasa arī attiecīgus ieguldījumus un paziņu loku.

klaviatuura, kā jūsu pusē ar biznesu kopumā cik viss ir "opened"?
10.02.2015 19:56 |

Reitings 762
Agnese, un, jo lielāki Tevis nosauktie cipari, jo lielākas algas jāmaksā, lielāki nodokļi, lielāka īres maksa un viss pārējais. Beigu beigās proporcionāli domāju, ka tas pats vien sanāk. Labi, mēs šeit ietirgojam vairāk kā vidēji LV, bet izdevumi arī ir oi oi oi. Latvijā neviena viesmīle neizmaksā 1600 Šeit tā ir 1 cilvēka alga + vēl apdrošināšana ap 400 par 1 cilvēku..

Ok pieņemsim restorāns Rīgā un restorāns Londonā. Pieņemsim, ka algas/īres/nodokļi ir vienādi proporcionāli. Londonā normālā puslīdz busy restorānā apgrozījums būs stipri lielāks, jo tur vienkārsi fiziski ir stipri vairāk cilvēku, kas to restorānu apmeklēs un tur tērēs naudu. Es nespēju iztēloties Rīgā restorānu, kur pirmdienā- trešdienai būs liela apmeklētība. Londonā ir pilns ar tūristiem, biznesa tikšanās utt, līdz ar to tur apgrozījums teju visās nedēļas dienās ir stipri atšķirīgs nekā tas būs Rīgā, jo šeit vienkārši nav to cilvēku. Līdz ar to, tas bizness Londonā var pastāvēt, izmaksāt algas, ieguldīt uzlabojumos utt. Latvijā dēļ tā, ka vienkārši nav tās klientūras tik daudz, lai varētu uzturēt visas izmaksas, daudzi uzņēmumi aiziet pa burbuli.

Tas ir tā pa lielam neiedziļinoties un prasts piemērs, bet nu fakts kā tāds, ka Rīgā/Latvijā ir grūti pastāvēt, jo mums reāli fiziski nav to iedzīvotāju tik daudz.
10.02.2015 19:58 |

Reitings 899
agnese_m,

mm restorānu bizness īpaši vēl ja minam nevis kaut kādu bet puslīdz labu ir paziņu reklāma.. tie nav tūristi, tie nav garāmejoši cilvēki.. vismaz ne sākumā... protams izņēmumi pastāv vienmēr... primārais ir cenas nepiejamība restorānos vidējam latvietim ar vidējo algu.
10.02.2015 20:03 |

Reitings 2558
Reģ: 01.04.2014
Emmanuelle - Nezinu kādēļ iekopēji iepriekšejo citātu, jo īsti neredzu sakarību, bet tavam viedoklim pilnīgi piekrītu. Vietai ir ļoti liela nozīme un nereti tā ir panākumu atslēga visam biznesam. Kad pieminēji citu klasi - gribēju padalīties ka, bieži vien ir tā, ka pārdodot lielos apjomos lētas preces (klientu daudz) bizness ir neizdevīgāks kā pārdot eksluzīvas preces (klientu maz). Gala rezultātā sanāk, ka ar tiem mazajiem klientiem ienākumi ir daudz lielāki nekā tiem ar daudzajiem klientiem.
10.02.2015 20:03 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
aEs ar gribu biznesu ka Agnesei. Gadu šēz maja vada no mājām un cauru dienu cosmo. Nu ideāli.:-D
10.02.2015 20:05 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Nedomāju, ka Latvijā ir problēma ar to, ka būtu pārāk maz cilvēku, ir daudzas mazas valstis, kas ir ļoti konkurēspējīgas pasaulē.
10.02.2015 20:12 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
MŪSU IR MAZ

Tieši tā! Šī ir lielākā problēma-it sevišķi pakalpojumu sniegšanas sfērā. LV tirgus ir ļoti mazs, līdz ar to tādam mazam, pat vidējam uzņēmumam par mega lielajiem apgrozījumiem nav ko sapņot. Reāli cilvēku ir maz (un paliek arvien mazāk), bet konkurence ir nežēlīga. Šī problēma skar arī darbaspēku-patlaban ir ļoti grūti atrast normālus darbiniekus, jo vnk nav cilvēku:D
10.02.2015 20:23 |

Reitings 762
Katram jau savs skatījums uz to, bet es to redzu tā, ka Latvijā uzņēmēju lielākā problēma ir pirktspējīgu klientu trūkums kā arī neizdevīgie nosacījumi uzņēmējdarbībai. Pilsēta ir ļoti piesātināta - pilns ar kafejnīciņām, veikaliem utt, bet kas reāli uz tiem veikaliem ies? Mums nav tik daudz cilvēku, kuriem izpārdot tās preces. Arī iepirkšanās online Latvijā ir diezgan pirmssākumu līmenī. Pirmkārt, cilvēki neuzticas online veikaliem, otrkārt kā jau rakstīju - piemēram, Rīgā pilsēta ir piesātināta, uz katra stūra ir pa veikalam, katrā rajonā pa apģērbu veikaliņam utt. Cilvēkiem nav īsti nepieciešamības iepirkties internetā. Bet kā jau teicu, katram ir savs skatījums uz lietām - es to redzu no šīs puses, jo pati esmu dzīvojusi Londonā, esmu daudz ceļojusi un Rīga vienmēr likusies kā maza pilsētele, pietam to cilvēku šeit paliek arvien mazāk un mazāk tā liekas :)
10.02.2015 20:24 |

Reitings 899
saldākām domām ;) pienāks diena un visa kā būs daudz :)
10.02.2015 20:26 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Protams, nevar sapņot par apgrozījumiem, kādi ir lielos kooperatīvos, ne par to ir runa, bet ļoti daudzi baidās veidot uzņēmumu, nepietiek vēlmes, ideju, sakaru, neprot uzlikt uz papīra, atrast finansējumu. Ir jābūt jaunām idejām, kafejnīcas taisīt uz katra stūra visiem ir apnicis. Idejai ir jābūt wow vai arī īstajā vietā un īstajā laikā, tāpēc ļoti daudzi baidās, pat tādi, kuriem varbūt ir tās idejas, bet nepietiek pašapziņas, zināšanu un drosmes. Tāds ir mans viedoklis.
10.02.2015 20:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits