par gramatam

Reitings 850
Reģ: 24.10.2014
Sveikas!

Jautājums tāds- vai labprātāk lasat "online", e-gramatas vai drukātā formātā?
Šajās brīvdienās ar atkal patērējos ATĒNĀS, uz ko saņēmu frāzi no māsas, kapēc es pērkot grāmatu, ja tagad ir tādas lietas kā e-gramatas, visādas planšetes, lai tak padomājot par dabu... Bet man vajag to sajūtu un drukātās gāmatas smaržu, bet skatoties, kas notiek apkārt, liekas, ka drīz grāmata drukātā formā būs antikvāra prece- maniem bērniem varbūt vēl nē, bet mazbērniem toč...

Strādāt īsti negribas- gribas paļāpāt :D
25.11.2014 14:58 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
šodien biju bibliotēkā un man tā pietrūka tā grāmatu pasaule. Man ir e-grāmatas, bet tās tā nelasās, bet īsta grāmata lasās super.
25.11.2014 17:14 |

Reitings 1197
Reģ: 23.03.2012
Ievēroju, ka es elektroniskā veidā īsti neuztveru informāciju vai aizmirstu ātrāk.
Īstu grāmatu, to sajūtu, nekas nevar aizstāt, taču e-grāmatas: 1. var dabūt bezmaksas 2. var dabūt to, ko nedabūsi veikalos vai bibliotēkā 2. tās, atšķirībā no grāmatām, neko nesver.
25.11.2014 17:19 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013
Vēl gribu minēt, ka, manuprāt, nav pareizi salīdzināt tikai e-grāmatas un grāmatas tradicionālā formātā, jo ir milzīga atšķirība, vai tā pati e-grāmata tiek lasīta, piemēram, uz datora vai izmantojot kādu no e-lasītājiem.
25.11.2014 17:26 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Esmu vecmodīga, tāpēc reāla manta :D Par spīti tam, ka bieži ceļoju, tāpat vienmēr līdzi īstā grāmata un vismaz pagaidām neizjūtu nepieciešamību pēc e-grāmatas. Atceros, ka 2 gadus atpakaļ man uzdāvināja e-lasītāju, bet atdevu mammai, jo viņai tur viena spēlīte iepatikusies :D Kopš tiem laikiem vairs nemēģinu tikt pie e-lasītājiem.. (nē, tā nav rūgtā pieredze :D)
25.11.2014 17:42 |

Reitings 11330
Esmu no tiem cilvēkiem, kas grāmatas ņem bibliotēkā un vienmēr ņemšu. Mūsdienās viss kļūst elektronisks. Pērku gan tikai tās grāmatas, kuras zinu, ka vēlēšos pārlasīt vēl un vēl, pagaidām tādas ir divas.

Tas pats :) Lasu pārsvarā krieviski un latviski. Protams, ka visus bestsellerus un vienkārši jaunāko daiļliteratūru lasu pārsvarā latviski, jo bibliotēkās tie nav pieejami krievu valodā. Krieviski lasu klasiku u.c. pieejamas grāmatas. Nezinu, nevaru sevi piespiest lasīt angliski. Valodu pārzinu ļoti labi, ar to nav problēmu.. bet..
25.11.2014 17:44 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Jā, jā, man kādreiz arī likās, ka papīra grāmatām ir tāda romantiska aura :D Bet patiesībā tas ir tikai pieraduma jautājums, ja salīdzinām drukātās grāmatas un e-grāmatu lasītājus ar "elektronisko tinti" (nevis planšetes, datora ekrānus).

Man ir Kindle Paperwhite. Laika gaitā radušies daži secinājumi.
Pirmkārt, no normāla e-lasītāja ekrāna acis nenogurst vairāk kā no parastas grāmatas, galva arī nesāk sāpēt.
Otrkārt, cena. Grāmatnīcās tās bieži vien ir nesamērīgas, bet e-grāmatām cenas ir pieņemamākas. Daiļliteratūru vēl varētu sakost zobus un nopirkt, bet pavisam traki ir ar akadēmisko literatūru angļu valodā, kurai cenas mēdz būt oi, oi, oi. Ja vajadzīgās grāmatas nav bibliotēkā, tad var par zemāku cenu nopirkt e-versiju vai arī atrast, kur nokačāt par brīvu. Rakstot lielākos darbus, tas ir svarīgi.
Treškārt, vieta. Es to esmu sākusi novērtēt tikai kopš pārvācos uz mazu vienistabas dzīvoklīti, kur manam grāmatplauktam nemaz nebija vietas.

Es esmu par e-grāmatām. Kindle un viņu grāmatu pirkšanas sistēma man vispār šķiet brīnišķīga - noklikšķini un tūlīt pat sāc lasīt. Kā arī viņi pirms pirkšanas piedāvā grāmatas paraugu (parasti pirmā nodaļa), kas mani ir paglābis no dažiem bezjēdzīgiem pirkumiem.
25.11.2014 17:47 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Man ir e-rīderis, no sākuma izmantoju-visērtāk ir tas, kas praktiski jebkuru grāmatu, ko vēlejos jebkurā brīdī varēja nokačāt, bet nu jau kadu laiku tas stāv malā, jo man tomēr vislabāk patīk rokās turēt reālo grāmatu, kā jau te minēja, sajust to smaržu. Un gājiens uz gramatnīcu vai bibliotēku jau tā ir pārak liels kaifs, lai no ta atteiktos:D
E-gramatas ir labas ceļojumiem, tāliem braucieniem utt.
25.11.2014 17:47 |

Reitings 4962
Reģ: 24.08.2013
Ja man būtu jālasa elektroniskā veidā, es visticamāk nevienu grāmatu vispār nebūtu izlasījusi. Man tādā veidā lasīt ir grūti. Ne jau tā, ka man baigi vajadzētu apošņāt grāmatai lapas vai ņurcīt pa rokām to reālo grāmatu, bet man vienkārši tā šķiet ērtāk un patīkamāk. Un kaut kā liekas, ka acis arī jūtas labāk.
25.11.2014 17:48 |

Reitings 11330
Jā, piekrītu par to kaifu iet uz bibliotēku... :)

Bet atkal - visu var kombinēt un neliegt sev lasīšanas priekus. Kāds ir pieradis tā, kāds citādāk.
25.11.2014 17:50 |

10 gadi
Reitings 2508
Reģ: 11.03.2010
Izvēlos abus variantus. Nekad nebūs žēl naudas grāmatām, tieši otrādi.
Ir dažkārt sajūta, ja ko dziļu gribu lasīt ( kāda vasarnīca, nomalē, pie jūras) iedziļināties, baigi izjust grāmatu, izvēlos taustāmu materiālu, kuru pēc tam sazīmēju savus ''qoutes''.
Bet tas ir atkarībā, kāds žandrs grāmatai , vai arī man ir laikietilpība tajā ziņa, ka lasīt un nest viegli.
Ikdienā izvēlos E-bookus, jo orģināliteratūru lasu orģināla valodā, bieži vien angliski, šad tad krieviski . Nopērku sava store planšete, diezgan ērti un parocīgi.
25.11.2014 18:45 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Patiik taustaamaa veidaa lasaamviela. Tachu, ja vieniigaa iespeeja ir intereseejosho materiaalu izlasiit e-formaataa, tad lasu arii taadaa veidaa.
25.11.2014 18:49 |

Reitings 700
Reģ: 19.11.2014
Vispār jau nevienu sev interesējošu grāmatu neesmu lasījusi internetā - tikai augstskolai - Saules pilsēta - varbūt kāda zina!
Manuprāt, e-grāmatas nav ērti lasāmas.
Es ar labprāt lasu grāmatas, nevis e-grāmatas. Kaut gan e-grāmatas sanāk lētāk.
Varbūt kāda zina, kur var lasīt e-grāmatas latviski, vnk pa rokai nav nevienas sev interesējošās grāmatas, kā vienīgi Grāfs Monte Kristo. :)
25.11.2014 18:54 |

Reitings 7704
Reģ: 13.03.2012
Planšete nekad neaizstās īstu grāmatu.
Starp citu, meitenes.. es gribēju veidot jaunu tēmu, bet laikam pajautāšu šeit.
Kur centra - Pļavnieku vai Purvciema apkārtnē ir kāda bibliotēka, kur grāmatas dod līdzi uz mājām?
25.11.2014 19:03 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
http://www.rcb.lv/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=40&lang=lv_LV

uz mājām līdz 5 grāmatam dod jebkura vietējā Rīgas bibliotēka. Adreses - linkā.
25.11.2014 19:11 |

Reitings 7704
Reģ: 13.03.2012
Liels paldies, 57days :)
25.11.2014 19:16 |

Reitings 305
Reģ: 29.01.2009
Man ar vajadzīgs papīrs. Tā sajūta grāmatas turot un lapu smarža. Un vispār tas, ka tiek prom no pasaules.

+
Esmu riktīga grāmatmīle. Varu visu nakti negulēt, kamēr grāmata nebūs izlasīta un pēc tam esmu tajā grāmatas pasaulē dažas dienas un īstā pasaule apkārt liekas nereāla :D
Agrāk, kad bija vairāk brīva laika, ņēmu no bibliotēkas grāmatas. Grāmatnīcās mēģinu iet reti, jo noteikti būs kāda grāmata jānopērk :D
25.11.2014 19:26 |

Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Man vajag taustāmu grāmatu. Patīk viņu palasīt, šķirstīt un pēc tam iekārtot plauktiņā pie pārējām! :) Ļoti patīk pirkt grāmatas :)
25.11.2014 19:54 |

Reitings 391
Reģ: 29.01.2009
Es pa lielam piekrītu Elizabetei.
Arī kādreiz biju tikai par grāmatām papīra formātā, turklāt, tā kā esmu liela grāmatu mīle, īpaši klasikas, tad it kā man būtu jābūt parasto grāmatu atbalstītājai. :) Man ir gan parastās grāmatas, gan elektroniskās, kuras lasu vai nu uz sava Kindle Paperwhite vai iPadā, vai datora ekrānā. Datorā lasu to, kas ir pieejams caur universitātes abonētajām datu bāzēm, jo to bieži nav iespējams lejupielādēt.
Datora ekrānā nepatīk lasīt, jo nav ērti un ātri nogurst acis.
IPadā reizēm lasu mācību literatūru, kura papildināta ar daudz grafiskiem zīmējumiem. Arī nepatīk, jo acis nogurst.
Kindlē lasu pārsvarā visu daiļliteratūru - ērti, neaizņem daudz vietas, automātiski saglabā lappusi, kur pārtrauc lasīt (man svarīgi, jo es bieži lasu vairākas grāmatas paralēli), lasot svešvalodā, var uzklikšķināt uz nezināmā vārda un saņemt plašu skaidrojumu (man svarīgi, jo daudz lasu svešvalodās), var automātiski saglabāt mīļākos citātus utt. Acis arī nenogurst, vismaz ne vairāk kā no parastas grāmatas lasīšanas.
Parastās grāmatas izvēlos pirkt un lasīt, ja tās satur bagātīgu vizuālo materiālu, piemēram, mākslas vēstures vai arhitektūras grāmatas.

Līdz ar to lasu grāmatas visos formātos un formātu izvēlos atkarībā no grāmatas.
25.11.2014 20:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits