Orgānu ziedošana..

10 gadi
Reitings 10604
Reģ: 16.07.2009
www.lsm.lv/lv/raksts/vide-un-zinatne/dzive/arsti-aicina-sabiedriibu-ziedot-organus-pec-naves.a106241/?utm_source=google

un kāds ir jūsu viedoklis, attieksme, varbūt pieredze?
15.11.2014 17:46 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
Mēs visi gribam izdzīvot

Vēlmes mēdz būt pretrunīgas. Tieksme izdzīvot ir viens no spēcīgākajiem instinktiem. Bet tā nav vienīgā lieta, kas ietekmē šādus lēmumus.
Ir cilvēki, kas ir pārāk noguruši no visa, pārāk neieinteresēti dzīvot. Un viņiem ļauties nāvei šķiet atvieglojoši.
Ir cilvēki, kas savas dzīves notikumos saskata kādu jēgu tieši tādos, kādi tie ir, un paļaujas, ka - ja būs jāmirst, tad tas būs pareizi.
Ir cilvēki, kam kādas konkrētas lietas šķiet tik ļoti pretīgas un nepieņemamas, ka viņi nespēj iedomāties, kā varētu tā dzīvot, un nāve viņiem šķiet mazāks ļaunums.
Ir cilvēki, kas ir gatavi mirt savas ideoloģijas vārdā (ir pietiekami stipri savos uzskatos, lai tos attiecinātu ne tikai uz citiem, bet arī paši uz sevi, ja nonāk līdzīgā situācijā).
Ir cilvēki (mūki, piemēram), kas sasnieguši tādu garīgu stāvokli, ka nāve viņus neuztrauc.
15.11.2014 19:33 |

Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Mēs visi gribam izdzīvot. Tik vienkārši.

Nav gan viss tik vienkārši! Piemēram, es vairāk par vēlmi izdzīvot, gribu dzīvot pilnvērtīgi, tāpēc, ja visur ievērotu reanimācijas liegumu, es būtu viena no pirmajām, kas to paraksta!
15.11.2014 19:39 |

Reitings 81
Reģ: 18.11.2011
stiprais_dzimums, bet ja orgānus vajadzētu , piem., tavai mammai vai puisim, tad tu gribētu, lai viņiem liek to tofika orgānus? vai lai vini mirst (dabiskā atlase).
Vai tu tikai sev negribetu?
15.11.2014 19:40 |

Reitings 5629
Reģ: 20.06.2010
taa jau ir vinju izveele, ne mana. Es vinu izveeli atbalstiishu jeb kuraa gadijumaa
15.11.2014 19:42 |

Reitings 996
Reģ: 07.05.2011
Es nerunāju par mūkiem vai tamlīdzīgi, bet par parastajiem mirstīgajiem, vienkāršajiem cilvēciņiem, kuru ir vairums. Es tai skaitā. Ja jau aizejam līdz "dabiskā atlase", tad medicīna vairs nav nepieciešama? :D Tāpat kā antibiotikas un visi citi zinātnes brīnumi? Zinātne aug un attīstās, ļoti labi, lai tā notiek arī tālāk. Esmu pietiekami atskatījusies uz to, ko slimības var nodarīt cilvēkiem, tāpēc esmu par jebkuru manipulāciju, kas var palīdzēt. Ja kāds ir pret, lūdzu! Kā jau teicu, vismaz jums paredzētās asinis vai orgāni nonāks pie kāda, kas to tiešām pratīs novērtēt.
15.11.2014 19:44 |

Reitings 281
Reģ: 09.10.2013
Esmu par. Dzīvē nekad nevar zināt, kas atgadīsies. Te mēs esam un te vairs ne, un kam man pēc nāves orgānus? Labāk izglābt dzīvību vai palīdzēt kādam. Un vispār jau parasti dzērājam Sašam nemaz nepārstādītu.. to dara tiem, kam tiešām tas ir vajadzīgs..
15.11.2014 19:57 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
Es nerunāju par mūkiem vai tamlīdzīgi, bet par parastajiem mirstīgajiem, vienkāršajiem cilvēciņiem, kuru ir vairums. Es tai skaitā

Tu varbūt. Bet Tu nerunā gan tikai par vairumu. Tu runā par visiem. Pati rakstīji - "mēs visi gribam dzīvot". Pati savas vērtības un spriedumus centies pierakstīt citiem, kas domā savādāk (sakot, ka arī stiprais_dzimums dzīvībai bīstamā situācijā mainītu savus uzskatus)
Nevajag pārprast. Esnepiekrītu stiprais_dzimus pastajam viedoklim par dabisko atlasi.
Es tikai norādu uz to, ka Tu savos vispārinājumos ļoti neņem vērā to, ka cilvēki mēdz būt ļoti dažādi, un tas, kas ir svarīgs Tev (izdzīvošana) citu cilvēku vērtību skalā var ieņemt daudz zemāku vietu ļoti dažādu iemeslu dēļ. Es uzskaitīju vairākus.

Kas attiecas uz visu to dabiskās atlases lietu...
Palīdzēšana citiem sabiedrības locekļiem nav pretrunā ar izdzīvošanas likumiem. Tas ir tieši veids, kā evolūcija darbojas. Paši par sevi - individuāli - cilvēki ir samērā vārgas radības, bet viņu spēks ir savstarpējā sadarbībā un citam cita atbalstīšanā. Tieši tas ir devis daudz lielākas izdzīvošanas iespējas gan visai sugai kopumā, gan arī indivīdiem, kas izmanto sabiedrības sniegto atbalstu. Un tāpēc savus gēnus nakamajām paaudzēm labāka iespēja bijusi nodot tiem, kas ir sadarbojušies un palīdzējuši.
Protams, dabiskā atlase darbojas ļoti dažādos (it kā pretrunīgos) veidos, es nemēģinu apgalvot, ka manis minētais mehānisms būtu vienīgais.
15.11.2014 20:05 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Pilnīgi iedomājos to skatu kā tuviniekam vai mīļotajam cilvēkam, kādam draugam pie gultas palātā pasit pa plecu un nosaka:"Nu,ko pārdzīvo,draudziņ,dabiskā atlase!"
15.11.2014 20:30 |

10 gadi
Reitings 2508
Reģ: 11.03.2010
Tā jau ir katra brīva izvēle, ziedot sevi zinātnei , vai būt apraktam Māras zemīte.
Esmu medicīnas studente, mums ir līķis , neteiksim labā stāvoklī, bet principā visu var atrast , ar mokām :D jo formalīna ir brūns, līdz ar to baigi jādomā līdzi.
Esmu Par.
15.11.2014 20:39 |

Reitings 367
Reģ: 28.06.2013
Tas, ka atļauj izmantot savus orgānus pēc nāves, nemaz nenozīmē, ka viņus varēs uzmantot. Vēl ir arī 'pareizi' jānomirst, kā variants - autoavārija. Pēkšņi un mediķi uzreiz klāt. Bet, ja cilvēks mirst un viņu atrod 5-jā dienā, diezin vai orgāni būs derīgi transplantācijai, pat ja viņš devis piekrišanu.
Starp citu, par tēmu, ja pašiem nepieciešama transplantācija. Realitātē sanāk, ka cilvēkam jācer, ka kāds mirs viņa vietā. Nav tā labākā doma, tāpēc pieņemu, ka kāds var atteikties. Bet nu tas, kā uz mums nostrādā izdzīvošanas instinkts, nav paredzami. Viss var būt.
15.11.2014 22:54 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Nē, neziedotu un pati ilgi domātu vai gribu cita orgānu. Man tas šķiet kaut kā nepareizi. Un negribu lai mani kremē... Gribu lai mani apglabā klasiski
15.11.2014 23:21 |

Reitings 382
Reģ: 25.11.2010
Daudzi iedomājas tikai skaisto "izglābt kādam citam dzīvību" scenāriju. Bet iedomājoties par savām ķermeņa daļām anatomikumā, medicīnas studentiem par paraugu, bik savādāk..
15.11.2014 23:30 |

10 gadi
Reitings 385
Reģ: 27.03.2014
Man jau liekas, kad busim mirusi, musu kermenim nav vairs nozimes. Varbut tuviem cilvekiem tas butu svarigak. Bet ja es mirstu, kada nozime vairs musu kermenim. Kapec gan nedot kadam citam cilvekam dzivot. Tadi cilveki ir ari berni, kuri pat ta isti nav sakusi dzivot.
15.11.2014 23:39 |

Reitings 3652
Reģ: 26.10.2012
Kas lemts tas lemts. Aha. Pupi bija mazi, bet ar tādu likteņa pavērsienu negribējās dzīvot. Bet ja jāmirst kādam tad nu lai. Ni tiešām-kam man bez dzīvības niere vajadzīga?! Pēkšņi tik reloģiozas dažas. Negrib iejaukties procesos. Smieklīgi.
16.11.2014 12:25 |

Reitings 1195
Reģ: 17.04.2012
Noteikti nee.
16.11.2014 12:28 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Saprotu, ka var negribēt dzīvam esot, ziedot nieri vai ko, bet grūti iedomāties, kā kāds varētu būt tik ļoti savtīgs un neļaut kādai daļai no sevis, kas pašam nav nepieciešama, glābt citu. Reāli suns uz siena kaudzes variants.

+
16.11.2014 16:35 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
ne jau jūsu svēto nieri kādam dzērājam atdotu. Ar galvu jādomā. Kuram katram, īpaši dzērājiem tos orgānus nedala apkārt. nav jau arī TIK bezatbildīga tā medicīna.
piederu pie tiem, kuri neredz nekādu iemeslu, kādēļ veselīgus, labus orgānus rakt zem zemes vai nodedzināt, ja tie var palīdzēt kādam bērnam veselīgi uzaugt vai kādam cilvēkam, kurš netīši iekļuvis, piemēram, ugunsgrēkā kāda idiota vainas dēļ, atlabt ar ādas transplantāciju.
Protams, katra paša izvēle, atļaut vai neatļaut, ko tur diskutēt.
Skatoties bildes, kā jaunie mediķi šuj ciet `brūces` uz veca matrača, žēl paliek, ka medicīna ķipa laba te, bet mācoties jāiztiek ar veciem matračiem. :D
16.11.2014 16:51 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Selīna[/b

Koma no komas atšķīras. Pie mums valstī orgānus izņēm pēc smadzeņu nāves konstātēšanas: visu refleksu trūkums + ķermeņa nespēja uzturēt sirdsdarbību un elpošanu + smadzeņu nāves konstātēšana ar angiogrāfiju (tas nozīme, ka aisnis vairs neplūst smadzenēs). Tikai tad sākas sarunas par transplantāciju.
Citas valstīs ir pieņēmta arī orgānu transpaltācija arī pēc sirds nāves.

Uzskatu, ka ja cilvēks ir miris, un var izglābt citu cilvēku dzīvi - tas ir tikai apsveicami. Oficiāli vēl neesmu noformējusi šo lietu, bet visiem radiniekiem teicu, ka ja ar mani kaut kas notiek - ka gribu, lai manus orgānus saņēm citi cilvēki.
16.11.2014 17:26 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Arielle

Cilvēkiem, kuru orgāni gāja bojā pašu vainas dēļ (alkohols, vai smēķēšana, vai narkotikas) ir atļauts stāties rindā tikai tad, kad viņš atbīvosies no savam ieradumiem.
16.11.2014 17:28 |

Reitings 820
Reģ: 28.04.2012
Nē. Pa savu ķermeni, kaut arī mirušu, negribētu ļaut rakņāties, kaut ko izgriezt, kaut ko paturēt. Man tas šķiet...nepareizi. Ļautu tikai un vienīgi tādā izņēmuma gadījumā, ja zinātu, ka kādam manam ģimenes loceklim vajag. Svešinieku dēļ pa savu mirušo ķermeni rakņāties neļautu.
Man ir pilnīgi pie pakaļas moralizētāji un kaut kādi suns uz siena kaudzes piesaucēji. Ja tu gribi, tad piesakies un ziedo visu kaut rīt. Es negribu un to nedarītu. Neviens nevar mani piespiest.
16.11.2014 17:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits