Milgrama experiments

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Teema nebuus viegla un lai piedaliitos ar savaam domaam buus jaanoskataas 15 minuutes garsh video https://www.youtube.com/watch?v=mwrLHqtodII un jaaizlsa raksts wikipedija http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment, toties tas rosinaas veertiigas paardomas un iespeejams ka pat paveersiis jaunu skatiijumu uz dziivi.

Skatiijos video un nespeeju noticeet savaam aciim. Jauna, skaista, peec skata gauzhaam nevainiiga buutne, biologijas studente veesaa mieraa var smiedamaas pakljaut cilveeku 450 voltiem, turpretii ne paaraak maiga paskata viirietis atteicaas paklajaut cilveeku paarlieku augstam spriegumam saliidzinot aklju pakljaushanos Hitlera paveelju izpildiitaajiem.
14.11.2014 21:36 |

Reitings 2037
Reģ: 08.09.2014
Tu saproti, ka personiski apvainojumi nav adekvāta atbilde

:D :D
14.11.2014 23:28 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Hallōo, pēc mana komentāra neadresēta nevienam konkrēti, bez neviena uzbrauciena par cacām utt. sekoja no Quince šis uz mani vērsts uzbrauciens:
Eksperimentu Tu tieshaam nezini un par vaaju pauris ir, lai kaut vai aatri vikipedijaa izlasiitu par ko ir runa.

Ja vien tu neesi pati Quince un nekomentē sevis izveidoto tēmu, es iesaku izslēgt savu advokātes režīmu.
14.11.2014 23:30 |

Reitings 161
Reģ: 23.07.2014
Hallōo, pēc mana komentāra neadresēta nevienam konkrēti, bez neviena uzbrauciena par cacām utt. sekoja no Quince šis uz mani vērsts uzbrauciens:
Eksperimentu Tu tieshaam nezini un par vaaju pauris ir, lai kaut vai aatri vikipedijaa izlasiitu par ko ir runa.
Ja vien tu neesi pati Quince un nekomentē sevis izveidoto tēmu, es iesaku izslēgt savu advokātes režīmu.

''Quince mani nosauca tā, tādēļ ir tikai normāli, ka es saku ka tev ir nestabila psihe!'' Njā. Un pēc tā visa es vēl nedrīkstot nemaz sevi aizstāvēt. Labi, turpini diskutēt ar Quince, kad/ja viņa te atgriezīsies.
14.11.2014 23:41 |

Reitings 974
Reģ: 08.05.2014
Es vēl video neesmu noskatījusies, bet aptuveni ir skaidrs par ko iet runa. Man prātā uzreiz nāk video, kurā viena māksliniece no Krievijas (laikam) noorganizēja tādu kā pasākumu/izstādi (?), kurā apmeklētāji ar viņas ķermeni varēja darīt, ko vien vēlējās. Man šķiet, ka nekas pārāk traks nenotika, bet cilvēki tomēr viņu izģērba izvēlējās darīt viņai pāri, kaut gan vienā brīdī viņa jau raudāja. Atceros, ka kāds apmeklētājs izvēlējās viņu durt vai skrāpēt ar ērkšķainu rozi, tas ļoti atmiņā palika.
Kāda varbūt atceras šo video? Nevaru tagad atrast, bet ļoti gribas noskatīties vēlreiz. Iederas šajā diskusijā. Noprotu, ka pirmā ieraksta video ir daudz nopietnāks, bet nevarēju nepieminēt.

Tagad noskatīšos TO video un gan jau atgriezīšos, lai nokomentētu, ka cilvēki kā suga iesūkā.
14.11.2014 23:50 |

Reitings 974
Nezin kāpēc biju ļoti pārliecināta par to, ka tā māksiniece nebija Marina Abramovic, bet izskatās, ka tomēr bija gan. Ja nu kāda grib sameklēt ko par viņu. ;)
14.11.2014 23:53 |

Reitings 2037
Atceros, ka kāds apmeklētājs izvēlējās viņu durt vai skrāpēt ar ērkšķainu rozi, tas ļoti atmiņā palika.

http://www.youtube.com/watch?v=BwPTKmFcYAQ
14.11.2014 23:58 |

Reitings 974
Hm, nebiju par šo eksperimentu dzirdējusi, tāpēc no pirmajiem komentāriem (neesmu vēl visu diskusiju izlasījusi) gaidīju ko šokējošāku. Tādā gadījumā manis minētais video ir krietni šokējošāks, jo pāri darītāji redzēja, ka māksliniecei tiek nodarītas sāpes un ka viņa raud, bet turpināja viņu pazemot un nodarīt fiziskas sāpes. Es varēju attaisnot cilvēkus līdz brīdim, kad strāvas saņēmējs it kā vēlējās eksperimentu pārtraukt, jo cilvēki rietumos tomēr uzticas zinātniekiem un viņi noteikti nezināja, cik ļoti sāp augstākas voltāžas un iespējams nebija izglītoti par to, kuras voltāžas ir bīstamas veselībai, lai ko arī zinātnieks neapgalvotu.
Mums universitātē pat vissīkākos eksperimentus apstiprina komiteja, kas apsver arī eksperimenta ētiskos aspektus, un tas ir ļoooti iespējams, ka šāds eksperiments netiktu atļauts, 99.99999% pārliecināta. Varbūt arī eksperimenta dalībnieki zināja par tādu komiteju esamību un tāpēc uzticējās? Jo, ja strāvas saņēmējam tiktu nodarīts pāri, eksperiments vienkārši nebūtu apstiprināts un nespētu eksistēt?
Bet tie, kas turpināja pēc it kā strāvas saņēmēja protesta... par to es esmu nesaprašanā. Varbūt viss eksperiments bija koncentrēts tajā vienā mirklī, es nezinu.

Nu katrā ziņā interesanti. Un prieks, ka beidzot te ir kāda saturiska diskusija. Ceru, ka neizvērtīsies par vistu kūti.

*iet papidnāt lasāmo grāmatu sarakstu*
15.11.2014 00:35 |

Reitings 974
/ļoti cenšos (goda vārds!) cosmo luņus ignorēt, bet, jā, dažreiz nesanāk.

1. Lūdzu, pastudē vairāk angļu valodu. Tici man, katrs, kas redz kaut vienu tavu komentāru, ierēc par tavām zināšanām.
2.
2.1 Vispār - fui, nokaunies.
2.2 Newsflash! Ja kaut kas ir ticis publicēts, tas nenozīmē, ka tā ir patiesība. Lasīt vari visu, bet tomēr nepieciešams izmantot kritisko domāšanu.
15.11.2014 00:49 |

Reitings 974
Mans vistas cienīgais uzbrauciens bija adresēts lietotājam Niks1*
15.11.2014 00:57 |

Reitings 2209
Reģ: 29.01.2014
Zināju šito fenomenu. Man tā nemaz neliekas problēma. Savācas kāda neformāla darba grupa un kāda daļa (pieņemsim 60%) vienkārši ļauj kādam vadīt. Vadīt tas vel cēli teikts. Patiesībā 60% ļaujas, lai kāds cits uzņem atbildību.
15.11.2014 02:14 |

10 gadi
Reitings 309
Reģ: 02.08.2014
Mans vistas cienīgais uzbrauciens bija adresēts lietotājam Niks1*

Stormborn- tavai zināšanai es angļu valodu neizmantoju savos komentāros( tas tavai zināšanai).
Par ko man būtu jānokaunās? Par to ka es arī paskatos pretējos viedokļus? Un sen jau ir zināms ka krievi, asv un pārējie viņu sabiedrotie izdarīja smagākus kara noziegumus nekā vācieši, bet neviens no viņiem nav sodīts, jo sodīja tikai vāciešus. Bet pareizi jau saka ka vēsturi raksta uzvarētājs.
Es tev ieteiktu vairāk painteresēties vairāk par vēsturi, palasīt dažādus viedokļus un tad viņus visus analizēt;)
15.11.2014 08:59 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
cik ļoti sāp augstākas voltāžas un iespējams nebija izglītoti par to, kuras voltāžas ir bīstamas veselībai,

Eksperimenta veerts buutu arii fenomens kaapeec cilveeki komentee teemas par kuraam neko nezina. Pastaav tachu variants neko nerakstiit; neviens no jums atbildiibu par teemas nekometeeshanu neprasiis.
Visiem eksperimenta daliibniekim, kuri speelee skolotaaja lomu, bija iespeeja iepaziities ar sajjutaam kaadas sagaadaa 45 volti; ap 225 voltiem experimeta daliibnieks, kursh speeleeja skolnieka lomu saaka bljaut, ka vinjam pietiem un peec tam apklusa, bet "skolotaaji" turpinaaja vinjam dot vienu elektroshoku peec otra.

Niks1
Kaads shai teemai sakars ar WW2 kara noziegumiem? Tev gribas parunaat par to cik labs bija Hitleronkulis, laipni luugts atveert savu teemu. :)
15.11.2014 11:38 |

Reitings 443
Reģ: 11.05.2014
Nedaudz novirzoties no galvenās tēmas, piekrītu Niks1 par to, ka patiesībā uzvarētāji arī raksta vēsturi. Staļina un Mao režīmi savulaik iznīcināja daudz vairāk cilvēkus, bet tomēr Hitleru uzskata par lielāko ļaunumu. Ar to es nemēģinu aizstāvēt/fanot par Hitleru, vienkārši konstatēju faktus.
15.11.2014 11:49 |

Reitings 2037
Man ļoti patīk šī tēma, ir par ko padomāt. Un, ja godīgi, es vakar pafilozofēju.
Man liekas, ka viss tas galvenais moments slēpjas koncentrēšanās brīdī. Iespējams, procents būtu krietni mazāks, ja sākotnēji būtu savādāks uzdevums - svešiniekam dot elektrošoku.
Eksperiments tika uzstādīts ar citu mērķi - atbildēt uz jautājumiem. (Kļūdas gadījumā, nezināms x cilvēks saņems konkrētus voltus). Līdz ar to, visa uzmanība, koncentrēšanās tika veltīta galvenajam uzdevumam - atbildēt uz jautājumu. (Kaut kas līdzīgs adrenalīnam, kad ir instinkts izdzīvot, tad pazūd sajūtas - bailes, apjukums u.t.t)
15.11.2014 12:19 |

10 gadi
Reitings 309
Reģ: 02.08.2014
Quince- Piedod:)novirzījos no tēmas.
15.11.2014 12:26 |

Reitings 421
Reģ: 29.01.2009
Komentārus lasīju pavirši, bet šķiet, ka neviena no jums neminēja faktu, ka neviens patiesībā nedabūja elektrošoku. "Brīvprātīgie" bija aktieri.
Tas, protams, nemaina faktu, ka cilvēki klausīja ekspermentatoram un deva strāvas triecienus pat, tad, kad otrs it kā cieta.
To skaidro ar jau pieminētu apģērba un aksesuāru varu. Ekspermentatoram bija balts halāts, kas asociējas ar profesoru vai pat zinātni kā tādu.
Lielu lomu spēlēja arī fakts, ka viņi nakad nebija saskārušies ar līdzīgu situāciju, nebija sociālās shēmas, kā rīkoties.
Arī psiholoģiskā norobežošanās no "upura". Jo no tiem, kas sarokojās ar "skolnieku" pirms eksperimentā, mazāks procents gāja līdz galam.
Arī sociālās lomas- "skolotājs" un "skolnieks".
Eksperimants varbūt ir neētisks, bet NEVIENAM netika nodarīts pāri.
Ja atmiņa mani neviļ, dalībniekiem pēc tam tika pateikts, ka elektrošoks nebija īsts.
15.11.2014 13:49 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
man tas ir pašsaprotami, jo es nedzīvoju informācijas vakuumā un cilvēki bez visiem zinātnieku norādījumiem nogalina otru sava prieka, izdevīguma u.c. iemeslu dēļ Cilvēki ir ļaunums, tas arī viss secinājums.
Ne jau ļaunums. Drīzāk - cilvēki ir vājas, viegli manipulējamas radības. Tai skaitā arī tie, kas paši par sevi tā nedomātu (un pirms piedalīšanās šādā eksperimentā kategoriski noliegtu, ka varētu tā darīt).
Protams, ka, pirmo reizi uzzinot šādus eksperimentu rezultātus, cilvēki ir pārsteigti. Tu sakarā ar mācībām esot lasījusi par daudziem un dažādiem psiholoģiskajiem eksperimentiem - tad tas arī ir iemesls, kāpēc Tevi šīs lietas nepārsteidz. Bet gribētos domāt, ke neviens (arī Tu) nepiedzimst šādas lietas zinot.
Tāpēc jau vispār šie eksperimenti tika veikti - jo tas šķita šokējoši, kā gan vidusmēra cilvēks ar normālu vērtību sistēmu kaut kādos apstākļos spēj tā rīkoties.

nebiju par šo eksperimentu dzirdējusi, tāpēc no pirmajiem komentāriem (neesmu vēl visu diskusiju izlasījusi) gaidīju ko šokējošāku
Šokējošāku par to, ka cilvēki turpināja dot strāvas triecienus (vai - pareizāk sakot - paši ticēja, ka dod šos triecienus) cilvēkam, kas blakus telpā kliedz, lūdzas, lai pārtrauc (nav jābūt ģēnijam, lai iedomātos, ka tam otram ellīgi sāp), sūdzas par to, ka viņam paliek slikti ar sirdi, un vienā brīdī pēkšņi apklust un neizrāda vairs nekādas dzīvības pazīmes?

tas ir ļoooti iespējams, ka šāds eksperiments netiktu atļauts, 99.99999% pārliecināta
Tie bija citi laiki. Jā, mūsdienās vairs šis eksperiments netika atkārtots pilnā mērā - tajā ne tuvu vairs negāja tik tālu (jo neviens negrib eksperimenta dalībniekiem tik ļoti sabojāt viedokli pašiem par sevi), bet oriģinālais bija interesantāks.

Kaads shai teemai sakars ar WW2 kara noziegumiem?
Tāds, ka šo eksperimentu rezultāti tikuši izmantoti, lai piedāvātu skaidrojumu, kāpēc pavisam parasti, ikdienišķi cilvēki, pakļaujoties autoritātēm, spēja veikt lietas, kas šķiet drausmīgas un necilvēcīgas.

procents būtu krietni mazāks, ja sākotnēji būtu savādāks uzdevums - svešiniekam dot elektrošoku.
Eksperiments tika uzstādīts ar citu mērķi - atbildēt uz jautājumiem. (Kļūdas gadījumā, nezināms x cilvēks saņems konkrētus voltus)
??? Eksperimenta subjektiem jau pašiem nemaz nebija jāatbild uz jautājumiem. Tikai tos jānolasa "svešiniekam" un nepareizas atbildes gadījumā jādod elektrošoks. Tā ka - principā tas arī bija vienīgais uzdevums.
15.11.2014 13:52 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
neviena no jums neminēja faktu, ka neviens patiesībā nedabūja elektrošoku
emm, tas tā kā pašsaprotami, ka eksperimenta laikā cilvēki netika pakļauti dzīvībai bīstamiem elektrošoka triecieniem.
NEVIENAM netika nodarīts pāri
Kā nu to ņem. Iemesls, kāpēc šāds eksperiments mūsdienās vairs nekādā gadījumā vairs netiktu atļauts, bija tāds, ka tiem eksperimenta dalībniekiem, kas izvēlējās eksperimentu turpināt par spīti sava "skolnieka" reakcijām, tā bija ļoti nepatīkama atklāsme pašiem par sevi, ka viņi bijuši spējīgi šādi rīkoties.
15.11.2014 13:58 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits