Lasīju diskusiju ar ļoti lielu interesi, jo tēma ir ļoti aktuāla. Taču nevaru noturēties un vēlos šeit (ne gluži pa tēmu) atstāt savu komentāru.
Bērniem tur atļauj būt personībām, neveido to domas pēc saviem standartiem.
Es gāju parastā skolā un nekad neesmu izjutusi kaut kādu manas personības apspiešanu. Tieši otrādi, izglītība - tradicionālā, manuprāt, manī ir attīstījusi ļoti būtiskas rakstura iezīmes, kuras skraidot pa pļavu es nebūtu spējusi attīstīt. Kaut vai tieši tādēļ, ka mazs bērns nespēj apzināties nepieciešamību pēc vienas vai otras lietas ilgtermiņā. Pat ļoti bieži ir liela pretestība šo būtisko lietu apzināšanas procesā.
Un, arī esmu aizdomājusies par to pašu, ko
Paris min savā piemērā no paziņu loka. Es nezinu, cik "
kvalitatīvs" ir bērns, kurš šādi ar brīvo pieeju mācās. Jūs zināt kādu labu ārstu, kurš būtu mācījies šādā skolā? Vai kādu labu zinātnieku? Vai - vienalga. Kādu, kurš pārstāv spēcīgu un sarežģītu profesiju, kas nav
arhitets, dizaineris un pārējie mākslinieki/dabas bērni? Augstskolas nepielāgojas šīm
Valdorf-iestādēm. Kas nozīmē, ka cilvēks izlaidīgais, tomēr var ciest no šādas izvēles.
Bet tad atkal, ja bērns pats par sevi ir ļoti patstāvīgs un mērķtiecīgs, droši vien nav nekādu problēmu virzīt viņu nepieciešamajā virzienā. Un talants uz matemātiku, ķīmiju, fiziku jau atklājas pats par sevi. Tāpat, kā interese par mākslu un pārējam blēņām - vai nu ir un pieaug, vai nav un neparādās...
Nezinu, ļoti lielas pārdomas man tieši par šo tēmu. Laikam, ar vienu soli ciešāk turos par labu klasiskajai izglītībai. Kaut gan, jā - pati sistēma man nešķiet tik simpātiska, lai neapdomātu alternatīvas. Taču, šis šķiet tāds -
no viena grāvja nākošajā - variants.