Ministru kabineta noteikumos Nr. 1529 „Veselības aprūpes organizācijas un finansēšanas kārtība” ir noteikti gadījumi, kad šī palīdzība ir neatliekama un veselībai, dzīvībai bīstama. NMP brigāde neatliekamo medicīnisko palīdzību cietušajam (saslimušajam) sniedz notikuma vietā, kā arī transportēšanas laikā uz ārstniecības iestādi šādos gadījumos:
•nelaimes gadījumi, avārijas, katastrofas, smagas mehāniskās, termiskās, ķīmiskās un kombinētās traumas, elektrotraumas, svešķermeņi elpošanas ceļos, slīkšana, smakšana, saindēšanās;
•pēkšņa saslimšana vai trauma sabiedriskā vietā;
•pēkšņa saslimšana vai hronisku slimību paasināšanās, kas apdraud pacienta dzīvību;
• sirds un asinsvadu saslimšana, kurai raksturīgas sāpes, smakšanas lēkmes vai aizdusa, auksti sviedri, sirdsdarbības ritma traucējumi, samaņas zudums;
• perifēro asinsvadu saslimšana, kurai raksturīgas pēkšņas sāpes rokās vai kājās, roku vai kāju aukstums, bālums;
•centrālās vai perifērās nervu sistēmas saslimšanas, kurām raksturīgi pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi;
•kuņģa vai zarnu trakta saslimšana, kurai raksturīgas pēkšņas sāpes vēderā, vemšana, auksti sviedri, nepārtraukta caureja;
•urīnceļu saslimšana, kurai raksturīgas pēkšņas sāpes jostas un krustu apvidū vai akūti urinācijas traucējumi;
•akūti psihiskās darbības traucējumi, kuriem raksturīga agresīva rīcība vai pašnāvības mēģinājums;
• dzīvībai bīstama jebkuras izcelsmes asiņošana;
•dzīvībai bīstamas jebkuras izcelsmes alerģijas reakcijas;
•bronhiālās astmas lēkme.
Man ir bijis tas pats.. Un ja arī kādu reizi vairāk pačurāju, tad tik un tā likās, ka vajag vēl. Nodzīvoju tā nedēļu, līdz man sāka mugurā sāpēt un cēlās temperatūra 39,8. Mani aizveda uz slimnīcu un izrādījās urīnceļu infekcijaMeitene vispār nevar aiziet uz tualeti. Viņa dzer šķidrumu un nekas nenāk ārā. Ja viņa gaidīs, kad ārstam būs laiks, tas var ļoti bēdīgi beigties. Te ir vai nu ļoti steidzīgi jāsameklē ārsts, kurš visticamāk tāpat nosūtīs uz slimnīcu, vai arī pašam jādodas uz uzņemšanu.
Tā kā- obligāti pie ārsta!