Kā atdot parādu?

Reitings 165
Reģ: 16.07.2014
Labdien dāmas! Gribēju lūgt Jūsu pieredzi un domas par manu situāciju. Uzreiz piebildīšu, ka šeit nav darīšana ar ātrajiem kredītiem vai aizņēmumiem kā tādiem, nekad neko uz parāda neņemu. Pirms daudziem gadiem iedevu kādam cilvēkam naudu, lai viņš nopērk lidmašīnas biļeti gan sev gan man. Abi arī laimīgi aizlidojām un nekur nekādas problēmas neradās. Tagad pēc vairākiem gadiem, izrādās tā biļete tika pirkta nevis par manu naudu, bet par zagtu! Nu labi, lai tā būtu. Notikusi tiesa, cik saprotu abi divi esam vainīgi (piebildīšu, ka savu ceļabiedru vairs neesmu satikusi). Pilnu tiesas lēmumu neesmu redzējusi, taču tagad internetā ir opcija izsekot lietas gaitu un no turienas arī redzams, ka prasība apmierināta (lai gan pilna apraksta šai lietai nez kāpēc nav). Latvijā esmu diezgan īsu brīdi, bet tomēr gribētos šo lietu no savas puses nokārtot, jo summa nav astronomiska. Tagad pat nezinu kā to "piešūto" parādu atdot..Man visērtāk būtu, ja tiesas izpildītājs to summu no mana konta vienkārši "novilktu", bet nezinu vai tā ir pieņemta prakse? Jeb labāk zvanīties, rakstīt iesniegumus? Internetā maz informācijas par šādiem gadījumiem, jo visi parasti no maksāšanas izvairās.

Labprāt uzklausītu pieredzi!
16.07.2014 13:53 |

Reitings 648
Reģ: 29.01.2009
*spēkā nevis pēķā
16.07.2014 20:36 |

Reitings 648
TG super attieksme! :D

tie TI vispār ir baigie zagļi, žēl ka tev tā sanācis

Un ja no tevis aizņemās pārdesmit štukas & nemaz nedomā tev viņas atdod, tad tu vnk dzīvo laimīgs un samierinies, ka naudu nedabūsi, nevis griezies tiesā & pie tiesu izpildītāja lai tās atgūtu? :D
16.07.2014 20:39 |

Reitings 1224
Reģ: 11.05.2010
Lietu automātiski nenodod tiesu izpildītājam.

Neviens jau neteica, ka lieta pavisam noteikti atrodas pie tiesu izpildītāja. Tas bija tikai kā minējums.

turklāt piedzinēji ne vienmēr sniedz pie tā tiesu izpildītāja, kam piekrīt deklarētā adrese. Piedzinējs var izvēlēties tiesu izpildītāju apgabaltiesas robežās

Protams, taču šādā gadījumā ZTI nav pienākuma pieņemt šādu izpildu lietu. Tāpēc ticamākais un visvieglāk pārbaudāmais variants ir tas, kuram ZTI piekrīt konkrētā izpildu lieta.

Un ja viņa varētu nomaksāt pa tiešo piedzinējam, tad jau būtu to izdarījusi.
Pašlaik vienkāršākie varianti dilstošā secībā -
1. painteresēties pie piekritīgā ZTI. Ja viņa lietvedībā nav izpildu lietas tad-
2. nosūtīt tiesai iesniegumu, kurā izteikt lūgumu atsūtīt sprieduma norakstu. Saņemt sprieduma norakstu un tur jābūt ir konta numuram, uz kuru pārskaitīt parādu.
16.07.2014 20:52 |

Reitings 123
Reģ: 09.09.2013
nu...,ja tas ir gājis caur tiesu tad labāk nespēlēties un negaidīt, maksāt un miers...tiesu izpildītāji ir nežēlīgi...apgriež līdzekļus līdz pēdējam...ti....nobloķē kontus un iepūt!BET nesaprotu...pirms kāda laika?...gadiem?...un kāpēc tur vispār esi iejaukta tu...tas nekas, ka kopā ceļojumā bijāt! ir lēna tā tiesu sistēma LV, bet nejau tik lēna, dēļ zādzības....!?
Ja neapmierina lēmums, par kuru es būtu šokā, jo vispār "nēēsmu vainīga", pārsūdzētu!
kkā šitai tēmai neiet kkas kopā!
16.07.2014 20:52 |

Reitings 165
Plastic Heart saka tā kā dzīvē notiek, bez nekādas filozofēšanas.

Jā, un kaut nedaudz iedziļinoties civiltiesas būtībā, tā nebūt nav nekāda ekstra situācija, ja lietu skata pēc būtības nevis cik kas bijis godīgi. Nepatīkami, ļoti, bet ja nav "iekšā" cīnīties par taisnību, tad vai nu spriedums jāpieņem vai jāiet dzīvot mežā.

Bounce, jā, nobloķē, ja kontā nepietiek līdzekļu un vēršas pret kustamo un nekustamo īpašumu, ja arī ienākumu nav. Ne viena, ne otra situācija nav šis gadījums. Tāpēc arī no manas puses bija jautājums, kādā veidā vislabāk šo risināt - samaksāt ZTI vai ļaut ZTI no sava konta summu noņemt.

Kā jau Plastic Heart minēja, ja es varētu samaksāt pēc rekvizītiem, tad tā arī izdarītu, bet termiņš šādai rīcībai jau pagājis, tādēļ meklēju nākošo labāko risinājumu.
16.07.2014 21:22 |

Reitings 165
Krishala, paldies! Domāju kaut ko aizmirst nomaksāt nav nemaz tik viegli :)) Jā, iespējams, ka ZTI vēl nekas nav nodots, bet nu to es īsti nevaru zināt, tāpēc labāk tomēr pajautāt ticamākajam ZTI variantam vai šāda lieta viņam ir nodota. Kas man šķiet ļoti sakarīgs ieteikums.
16.07.2014 21:27 |

Reitings 648
LauvasSirds tev nav iespēju sakontaktēties ar prasītāju? Privātpersona vai juridiska? Tad viņi noteikti tev pateiktu vai ir nodevuši lietu pie ZTI, ja ir, tad kārto visu caur ZTI, ja nav tad mēģini sarunāt ar prasītāju, ka nomaksā pa tiešo viņiem.

Vnk pēc manas pieredzes varu pastāstīt, ja lietās prasītājs ir juridiska persona, kam piedziņas process nav svešs, tad viņi nodot lietas pie tiesu izpildītāja neatkarīgi no tā, kam piekrīt deklarētā adrese un tiesu izpildītājs lietu pieņem, jo notiek ilglaicīga sadarbība starp piedzinēju un ZTI. Jums ar otru personu no kuras piedzen parādu ir vienā vietā, t.i. novadā vai pagastā deklarēta adrese? Ja nav tad tik pat labi var būt ZTI pēc tavas adreses, vai pēc otras personas adreses.

Starpcitu, ja summa ir jāpiedzen solidāri, bet tu visu nomaksā un otra puse nesedz neko, tad vēlāk tu vari griezties tiesā ar lūgumu atdabūt no otras puses to daļu, kas it kā bija jāsamaksā viņam ;)
16.07.2014 21:46 |

Reitings 165
Krishala, juridiska, bet protams advokātes formātā (ļooti histēriksa kundzīte), bet ja viņa ir ieinteresēta lietu risināt bez ZTI, tad noteikti vērts sazināties. Tā ir tāda prakse?

Nē, mana un ceļabiedra adreses ir dažādas, tiesa gan tika nozīmēta viņa pilsētā, pēc viņa adreses, tāpēc ļoti iespējams, ka tas notiks arī ar ZTI. Jo..negribas izklausīties pēc dzīve vīlušās, bet kopumā man ir radies iespaids, ka šāda shēma nav sveša un ļoti iespējams, ka kaut kāda iekšēja sadarbība šeit pastāv.

Jā, šādu variantu esmu dzirdējusi, bet tas man galīgi neder, jo kā jau minēju meklēju ērtāko varinatu, bet paldies par ieteikumu, protams :)
16.07.2014 21:56 |

Reitings 1224
Kā jau Plastic Heart minēja, ja es varētu samaksāt pēc rekvizītiem, tad tā arī izdarītu, bet termiņš šādai rīcībai jau pagājis, tādēļ meklēju nākošo labāko risinājumu.

Termiņš labprātīgai izpildei ir pagājis, bet tas neko nenozīmē. Tu joprojām vari samaksāt to summu uz rekvizītiem :) Un piedzinējam vairs nebūs pamata neko no tevis prasīt.

Tās 10 dienas sprieduma labprātīgai izpildei ir domātas piedzinējam - pēc 10 dienām viņš var sniegt ZTI.

Un krishala arī pareizi visu saka, man nav kam nepiekrist :)
16.07.2014 22:24 |

Reitings 165
A, nu tas šo situācija ievierza krietni patīkamakā gultnē. Cik es saprotu, tad parādu varu apmaksāt jebkurā laikā, bet, ja tas ir ieniegts ZTI tad arī tās izmaksas agrāk vai vēlāk vajadzēs maksāt. Principā viss saprotams!
"Pat ja parādnieks parādu samaksā piedzinējam „pa tiešo” un uzrāda zvērinātam tiesu izpildītājam dokumentus, kas pamato, ka parāds piedzinējam nolēmuma izpildes laikā ir labprātīgi samaksāts, parādniekam jebkurā gadījumā ir jāsedz zvērinātam tiesu izpildītājam radušies sprieduma izpildes izdevumi, tai skaitā amata atlīdzības takse procentos."
16.07.2014 22:57 |

Reitings 1224
Tieši tā, LauvasSirds, taču, ja pati labprātīgi samaksāsi, tad ZTI izdevumi būs mazāki, jo viņš nekādas īpašās darbības nebūs veicis.

Taču principā jau ir tā, ka ZTI, saņemot savā lietvedībā izpildu lietu, ir 10 dienu laikā parādniekam jāpaziņo par to. Ja neesi neko saņēmusi, tad jau nav nekas ZTI vēl nodots.

Sazinies ar piedzinēju.
16.07.2014 23:00 |

Reitings 165
Tiešām patīkami lasīt padomus:)
16.07.2014 23:02 |

Reitings 165
Savā deklerētajā dzīvesvietā nedzīvoju jau gadiem. Vispār domāju, ka tā ir diezgan aktuāla problēma, jo cik cilvēku Latvijā reāli dzīvo deklarētajās adresēs..

Jā, būs vien jāzvana/jāraksta. Katrā ziņā domāju, ka tagad pirmais solis ir samaksāt parādu pēc iespējas ātrāk "pa tiešo" un tad paralēli ķert rokā prasītāja pārstāvi/TZI un noskaidrot kādas papildizmaksas.
16.07.2014 23:12 |

Reitings 1224
Nu, manuprāt, nav grūti piedeklarēties vietā, kur tiešām dzīvo, jo deklarētās dzīvesvietas mērķis ir būt sasniedzamam no valsts iestāžu puses.
16.07.2014 23:14 |

Reitings 165
Taisnība. Es gan dzīvoju dažādās vietās (valstīs), sanāk ļoti daudz īstermiņa īres. Nu tas tā:) Tagad gan braukšu uz neatgriešanos, tāpēc zolīdi jau būtu izdeklarēties.. bet vispirms tikšu ar šo te negadījumu galā.
16.07.2014 23:21 |

Reitings 648
Ja lieta tiešām ir nodota ZTI un tu neesi saņēmusi nevienu vēstuli, tikai nemēģini attaisnot sevi ar to, ka nedzīvo savā deklarētajā adresē, jo ir dzīvesvietas deklarēšanās likums, kas paredz to, ka tev savā deklarētajā dzīvesvietā ir jābūt sasniedzamai, bet ja neesi sasniedzama tev par to pat var uzlikt sodu.

Kā arī, ja lieta ir iesniegta ZTI, tad arī pie ZTI tu vari sastādīt atmaksas grafiku. Pēc likuma ZTI nevar sadalīt parāda atmaksu termiņos, to var izdarīt tikai tiesa, bet lielākajai daļai ZTI prakse tomēr ir tāda, ka viņi atļauj maksāt parādu pa daļām, jo cilvēcīgi saprot, ka nosegt visu parādu uzreiz nav iespējams. Ja piedāvāsi normālu summu, ko esi gatava maksāt mēnesī (nevis 10 vai 20 EUR), tad noteikti tev atļaus segt parādu pa daļām un iztiksi bez kontu bloķēšanas. Tikai jārēķinās ar to, ka pie ZTI būs jāmaksā klāt arī ZTI izdevumi, kas ir konstanta summa atkarībā no piedzenamās summas apmēra (jo lielāka summa jo lielāki izdevumi) + citi ar piedziņu saistītie izdevumi.

Krishala, juridiska, bet protams advokātes formātā (ļooti histēriksa kundzīte), bet ja viņa ir ieinteresēta lietu risināt bez ZTI, tad noteikti vērts sazināties. Tā ir tāda prakse?

Kā jau minēju pie ZTI nonāk tikai tās piedziņas lietas, kur parādnieks neliekas ne zinis par savām saistībām. Tā kā noteikti mēģini sazināties ar šo uzņēmumu. Ja neizdodas sazināties telefoniski, tad noteikti dari to rakstveidā, jo uz rakstveida pieprasījumu viņiem noteikti būtu jāatbild. Gan jau tiesā ir uzņēmuma pārstāves kontakti.
17.07.2014 00:50 |

Reitings 165
Pēc tava teiktā, sanāk, ka es savu deklarēto dzīvesvietu nevaru pamest pat ne uz mēnesi (kamēr vairs netur pat atkārtotas vēstules). Bet nē, neviens ar mani nav sazinājies. Varbūt šie divi mēneši nav pietiekams laiks, lai klasificētu mani kā tādu kas neliekas ne zinis. Kā jau minēju atmaksas summa nav problēma (esmu informēta par visām papildmaksām), man nebija īsti skaidrs kā šajā situācijā vislabāk parādu dzēst, bet Plastic Heart visu izskaidroja, apksidrība ir iestājusies!
Paldies par ieguldīto laiku!
17.07.2014 01:27 |

Reitings 165
Maza atkāpe un ieteikums, ja kādam iteresē, arī no manas puses.:) Par rakstveida lietu kārtošanu - es vienmēr cenšos tādā veidā lietas nokārtot (ne tikai negatīvas, bet jebkādus lūgumus, informāciju vai ko tml.), man šķiet, ka saņēmejam arī tā ir vieglāk. Atbildes vienmēr šķiet pārdomātākas un daudzi pārpratumi izpaliek.
17.07.2014 01:31 |

Reitings 1224
Pastāsti pēc tam, kā beigās viss izgāja. :)
Vari arī rakstīt PM :)
17.07.2014 09:29 |

Reitings 165
Ok! Ceru, ka tas būs drīz!:)
17.07.2014 11:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits