going vegan

Reitings 112
Reģ: 27.06.2012
vai no jums šeit ir kādas vegānes? kā to uztver apkārtējie? kāpēc pieņēmāt tādu lēmumu un kas ir izmainījies?
būtu interesanti dzirdēt jūsu pieredzi. :)
arī plusus un mīnusus
26.06.2014 21:50 |

Reitings 1816
Reģ: 10.04.2014
Pie manas veselības vegānisms der tikai tādā gadijumā ja papildu katru dienu dzeršu sauju tabletes, lai iegūtu visas sev nepieciešamās vielas, bet jau kādu laiku domāju par vegānisma diēt nevis dzīvesveidu. Domāju pamēģināt piemēram 6 dienas nedēļā vegānismu, vienu atpūtas dienu, kurā ēdu ko vēlos. Paskatīties, kā tad jutīšos un kā būs ar veselību. Bet ir grūti ko tādu ievērot, ja nedzīvo viena, un jārēķinās ka blakām ir kāds kuram garšo vistas fileja un siermaizītes.
27.06.2014 02:02 |

Reitings 10816
Reģ: 29.01.2009
queen svaigeedaaji NEED galju ..iistie svaigeedaaji :D... vinji pat nelieto kafiju...
Svaigēdāju uzturu veido dārzeņi, augļi, ogas, sēnes, pākšaugi, rieksti un sēklas, graudaugi, dažādi diedzējumi, dīgsti un jūras aļģes. Uzturā tiek iekļauti arī tā saucamie superfoodi, kas ir dabas produkti ar ļoti koncentrētu uzturvērtību, kā piemēram, spirulīna (zilganzaļā aļģe), čia sēklas un citi. Alkohols un kafija pavisam stingriem svaigēdājiem ir tabū. Daži svaigēdāji savā uzturā iekļauj svaigu, nepasterizētu pienu, kefīru un jēlas olas, bet principā dzīvnieku izcelsmes produkti lietoti netiek.
Svaigēdāji pieder pie veģetāriešu apakšgrupas - vegāniem, kuri uzturā neiekļauj dzīvnieku valsts produktus. Taču, ja vegāni uzturā lieto maizi, makaronus un citus termiski apstrādātus produktus, tad svaigēdāju uzturu veido gandrīz neapstrādāta pārtika. Kāpēc gandrīz ? Tādēļ, ka dažu ēdienu pagatavošanai tiek lietots dehidrators (žāvētājs), kas līdz 45 grādu temperatūrai produktus kaltē. Šādā temperatūrā neiet bojā augos esošie enzīmi, tādēļ ēdiens joprojām skaitās dzīvs (raw).

Svaigēšanas pamatā ir doma, ka termiski neapstrādātu augu valsts produktu lietošana uzturā ir visoptimālākais veids, kā apgādāt organismu ar visām tam nepieciešamajām vielām. Tas ir dabīgs pārtikas uzņemšanas veids un produktu uzturvērtība netiek mazināta karsēšanas ietekmē.
29.06.2014 09:38 |

Reitings 200
Reģ: 16.09.2013
Vairākus gadus ēdu vegāni, bet ne dzīvnieku dēļ. Ar to apkārtējiem neuzbāzos un bija ok. Pārtraucu, jo paliku stāvoklī, un atgriezties negribējās. Klausu vienmēr, organisms grib
29.06.2014 09:41 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
esmu veģetāriete un tas jau daudziem nepatīk, šoks, kā kurš uztver, parasti prasa, kāpēc es tā izlēmu, ko tas dod, vai man papildus vitamīni jālieto utt
29.06.2014 09:48 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Mans viedoklis skaitīsies, ja teikšu, ka esmu veģetāriete, bet vegāne esmu bijusi tikai tādos īsos posmos, piemēram, divas nedēļas, kad pašai sagribās? Grūtības nesagādāja, jo visas šīs reizes sekoju dažādām sabalansētām ēdienkartēm, kuras uzgāju internetā un tās sastādīja, manuprāt, vairāk vai mazāk uzticami cilvēki. :D
Man nebūtu grūti būt vegānei, drīzāk nav motivācijas. Par veģetārieti kļuvu 13 gadu vecumā, tolaik ļoti uztrauca dzīvnieki, vide. Tas viss ir saglabājies arī šobrīd, jo ir jau izveidojies pieradums un gaļu ēst atsākt noteikti negrasos. No otras puses, es jau ikdienā neēdu olas un nedzeru pienu, visu šo sanāk apēst tikai kaut kam sastāvā un ļoti reti. Nez, ja kādā šokolādē ir bijis piens klāt, varbūt tad tikai. :D Ādas izstrādājumus arī īsti nevelku. Bet nu ar visu šo nekāda īstā vegāne noteikti neesmu.
29.06.2014 10:23 |

Reitings 568
Reģ: 17.06.2014
vaboleens - es tikai aizaizvakar nolēmu kļūt par veģetārieti, bet šī būs trešā diena, kad neēdu gaļu. Ģimenes reakcija? Māsīca pateica, ka esmu stulba, jo gaļa ir jāēd un tā ir garšīga. Mamma pateica, ka, ja neēdīšu gaļu, šī mani uz slimnīcu aizvedīs un ar varu baros. Nezinu gan, vai slimnīcā kāds nodarbotos ar to, ka neēdu gaļu un censtos iestāstīt, ka tas ir slikti, bla, bla, bla.. Ko es? Daru to, ko es vēlos.
29.06.2014 10:50 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Parasti vegānus aizstāv vegāni, bet kopumā tas tikai sarežģī dzīvi. Ja apēd, piemēram 5 dzīvnieku izcelsmes produktus, tad vegāniem jāmeklē vismaz 30 augu aizvietotājus.
Normāli un veselīgi var dzīvot abos variantos.

Speciālistu viedoklis:
Gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns pauda pārliecību, ka svaigēšana ir kārtējais „modes bļāviens”. Profesors uzskata, ka cilvēkam ir jābūt visēdājam un nav jāatsakās no dzīvnieku valsts produktiem, jo vegānu mūžs esot īsāks"

"Daļēji Anatolija Danilāna teikto apstiprinājis arī ārsts dietologs Andis Brēmanis, kurš piekrīt, ka cilvēkam uzturā nepieciešams uzņemt pēc iespējas dažādāku pārtiku"
29.06.2014 11:01 |

Reitings 2304
Kur reāli var izlasīt pētījumu par to, ka vegāniem īsāks mūžs?
29.06.2014 11:08 |

Reitings 3551
Kur reāli var izlasīt pētījumu par to, ka vegāniem īsāks mūžs?

Meklēt googlē izgriezumus no pētījumiem ir muļķīgi.

Vislabāk to var noskaidrot aizejot pie dietologa vai gastroentrologa uz konsultāciju, ja rūp veselīgs dzīvesveids. Tie ir speciālisti un atbildēs uz visiem jautājumiem.

Dr.Anatolijs Danilāns
VSIA Paula Stradiņa KUS Gastroentoroloģijas centrs
Pierakstīšanās tel. – 67614530,
e-pasts: [email protected]

Vai pie cita speciālista.

Parasti jau vegāni to nedara, jo negrib uzzināt patiesību.
29.06.2014 11:15 |

Reitings 2304
Nē, man nevajag iet, pirmkārt, neesmu vegāne. Otrkārt, es gribu redzēt tieši vairāku gadu garumā veiktus pētījumus, citādāk šķiet ļoti interesants eksperts un profesors, kas atļaujās bārstīt no zila gaisa paņemtus it kā "faktus". Kā arī, mani neinteresē pētījums par cilvēkiem, kas gribēja kļūt par vegāniem un sāka ēst tikai burkānus un salātlapas, gribu redzēt tādu pētījumu, kurā būtu piedalījušies cilvēki ar sabalansētu vegānu ēdienkarti. ;)
29.06.2014 11:39 |

Reitings 3551
Var jau sākt mētāties ar izviltiem rakstiem un youtube ierakstiem, kam tāpat nav jēgas.

Tāpēc jau vegāni neiet aprunāties ar uztura speciālistu, bet rokās netā meklējot atbalstu savam dzīvesveidam. Un var atrast daudz "pētījumu" ka visēdāji, kas regulāri ēd gaļu ir staigājoši miroņi.
Ir taču daudz labu speciālistu kas palīdzēs izvēlēties pareizo uzturu un diētu. Speciālisti kas vislabāk pārzin organisma vajadzības, gremošanas sistēmu, dažādu pārtikas produktu uzņemšanu un nepieciešamību.
Domāju ka viņi vislabāk zin par uzturu un veselību.
29.06.2014 11:54 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Hm, interesanti, ja vegānam (īstam) atklāj 1.tipa CD (kur ka garo insulīnu izmanto cūkas insulīnu) - viņš arī to nelietos? Apmēram, ka dažie sektānti, kuri aizliedz pārliet asinis, kaut nepārliešana var novēst pie nāves...
29.06.2014 12:00 |

Reitings 2304
Interesanti, ja nedrīkst ticēt pētījumiem, un nē, nav runa par "britu zinātnieki atklājuši", bet īstiem, no uzticamiem avotiem, kādēļ lai es ticētu kaut kādam uztura speciālistam, kuram varbūt vispār prātā ir PSRS laiku aizspriedumi?
29.06.2014 12:04 |

Reitings 2304
Pie tam, arī ārstiem savā starpā bieži vien ir pretrunas, un turpinot pat pašu vegānismu, aizejot pie uztura speciālista Latvijā var nākties dzirdēt vienu viedokli (kā jau minēju PSRS laiku aizspriedumus), bet tad es aizbraukšu uz kādu valsti, kurā veģetārisms un vegānisms jau ir ļoti izplatīts, un tur uztura speciālists teiks, ka jā, super, lai tā tik turpinu. Kā tad tur īsti ir?
29.06.2014 12:07 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Jā, ielēkt no gaļēšanas/visēšanas vegānismā nav prāta darbs, jo pāriet uz veģetārismu vien, ir grūtāk, nekā izklausās no malas. Kad iemācīsies iztikt bez gaļas, zivīm un olām, varēsi arī iet tālāk, atsakoties no piena, medus, želatīna un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Varēsi skatīties sastāvus zālēm un maizei, tiesa, tas atkarīgs no tā, cik "fanātiski" vēlies tajā iet.
Zinu tikai vienu vegānu, kurš šo dzīvesveidu piekopj krietni ilgāk nekā gadu vai divus. Kamēr viņš neēd veģetāros suši no trauciņa, kurā bijuši arī gabaliņi ar zivi, viņš labprāt nēsā ādas apavus un vilnas džemperus. Smieklīgi jau sanāk, bet cik zinu, viņam tā nav dzīvnieciņu žēlošanas pamatota izvēle. Sāka modes pēc, aizgāja veselības virzienā. Un tiešām - nevienam vīrietim neesmu redzējusi tik skaistu ādu :D
29.06.2014 12:07 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Dionysus Tu runā tā it kā pazītu visas pasaules vegānus. Latvijā noteikti neviens neiet pie uztura speciālista,jo pietiek jau no aizspriedumainās sabiedrības komentāriem par attiecīgo dzīvesveidu. Ārzemēs esmu 100% pārliecināta,ka tā nav,jo tur nevienam netraucē cilvēka ēšanas paradumi,tikai pie mums var pateikt,ka cilvēks,kurš neēd gaļu vai jebko,kas nāk no dzīvnieku valsts ir slims,dzīvos īsāku mūžu utt.
29.06.2014 12:10 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Samaara Tad nav viņš nekāds vegāns,ja viņam ir ādas izstrādājumi garderobē,bet nu tas tā,nav tik būtiski. :D
29.06.2014 12:11 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Lou

Tici man, profesors Danilāns ir ļoti pat moderns cilvēks, neskātoties uz savu vecumu un tarakāniem galvā. Un viņš neko neņēm no zila gaisa, piedālās vairākas konferencēs, atved no turienes jaunākas ziņas un viņš var atrast zinātniskas atbildes uz taviem jautājumiem. Tikai tas arī maksas nedaudz dārgāk, nekā bezmaksas "cosmo konsultācijas".
29.06.2014 12:16 |

Reitings 3551
bet īstiem, no uzticamiem avotiem

Parādi man šos īstos uzticamos avotus ( bez youtubēm),

aizejot pie uztura speciālista Latvijā var nākties dzirdēt vienu viedokli

Aizej pie vairākiem speciālistiem. Vispār jau medicīnas izglītība PSRS laikā bija ļoti augstā līmenī. Manis pieminētais Danilāns ir lielu pieredzi un zināšanām. Veģetārisms pastāv jau diezgan sen un viņam noteikti ir pieredze par veģētāriešu uzturu, dzīvi un veselību.
Ja vegāni aizietu pie šādiem speciālistiem - viņi vismaz zinātu ārstu uzskatus, viedokļus un ieteikumus par savu dzīvesveidu. Tad zināšanas būtu vairāk.
Nevis smeltos "gudrības" apšaubāmos linkos vai youtubē.

Daudzi vegāni arī uzskata ka visi šie speciālisti pastāv slepenā organizācijā kuru finansē gaļas audzētāji, lai popularizētu savu produkciju.
29.06.2014 12:18 |

Reitings 2304
julenok, tad jau neko, par savu ziņkārību maksāt negrasos. :)
29.06.2014 12:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits