Filozofijas stūrītis

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Ņemot vērā, ka šodien Cosmo valda relatīvs klusums Līgosvētku dēļ, iedomājos izveidot diskusiju par tīri eksistenciāliem* jautājumiem mūsu dzīvē. Kāda, jūsuprāt, ir cilvēka dzīves jēga, nozīme? Tāpat beigās visi mirsim. Vai jūs vēlētos iegūt nemirstību? Protams, komplektā ar mūžīgo jaunību.
Vai ticat, ka apkārtējā pasaule ir racionāli** izprotama? Vai, piemēram, mūsu saprātu, emocijas, izmantojot sarežģītas metodes, arī būtu iespējams izprast tīri racionāli?
Kāda ir jūsu attieksme pret monoteisku*** Dievu? Ja ticat Dievam, kā spējat apvienot ikdienas racionālismu ar reliģisko (transcendentālo) pasaules uzskatu?

*Eksistenciālisms - filozofisks domāšanas virziens, kur galvenā uzmanība tiek veltīta tam, kā cilvēks kaut ko izlemj pasaulē, kuru nevar ar prātu izprast. Pievēršas tādām problēmām kā cilvēka eksistences jēgai, viņa attiecībām ar dzīvi un nāvi, gribas brīvībai, determinismam un citām lietām.
** Racionālisms filozofiskā izpratnē ir uzskats, ka zināšanu un spriedumu pamatā par apkārtējo pasauli un tajā notiekošajiem procesiem ir cēloņsakarības. Citiem vārdiem, katrai vērojamai parādībai, notikumam vai procesam ir konkrēts cēlonis vai cēloņu kopums (secība).
*** Monoteisms - uzskats, ka eksistē viens un tikai viens Dievs, pretstatā duālismam un politeismam. Gandrīz visas globāla rakstura reliģijas ir monoteiskas.

Remarku avots - Wikipēdija.
23.06.2014 16:18 |

Reitings 195
Reģ: 02.02.2013
Cilvēks šajā pasaulē ir ienācis, lai izpildītu Dieva gribu savai dzīvei. Kamēr cilvēks nav iepazinis Dievu un savu aicinājumu, tikmēr arī cilvēka dzīvei nav īsti mērķa. Diemžēl nav cilvēka dvēselei vairākas dzīves, tikai viena, kuras laikā mums katram tiek dota izvēle, kur mēs pavadīsim mūžibu.
23.06.2014 20:09 |

Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
izpildītu Dieva gribu savai dzīvei

Un šī griba ir... ??
23.06.2014 20:12 |

Reitings 1277
Reģ: 30.10.2013
Pasaulespilsone, pēc tevis teiktā tagad sajutos kā Dieva vergs. :D Pildīt viņa gribu. Es pildu savu gribu!
23.06.2014 20:12 |

Reitings 102
Reģ: 23.06.2014
1) Mana dzīves jēga ir attīstīt savu snaudošo potenciālu, kas man ir ļoti liels un pat neaptverams (kā visiem citiem).
2) Man nāve neeksistē - es tik nomainu ķermeņus.))
Un mūžīgās jaunības noslēpums neslēpjas ārējā izskatā, bet gan vairāk prātā. Ja prāts ir ierūsējis, arī ķermenis sāks rūsēt. Esiet sastapuši dzīvespriecīgus, vitālus, ar dzirkstošām acīm apveltītus "vecus" cilvēkus? Reti gadās, bet ir arī tādi.
3) Domāju, ka tas notiek pastāvīgi - mūsu prāts emocijas, jūtas pārtulko vārdos, domu valodā.
4) Esmu vienmēr jutusi, zinājusi, ka Dievs man ir. Tikai ne tāds, kāds aprakstīts grāmatās..
23.06.2014 20:14 |

Reitings 195
Reģ: 02.02.2013
Sintija_sk, tu varbūt domā, ka tu pildi savu gribu, bet patiesībā nav vidus ceļa. Vai nu tu kalpo Dievam vai sātanam, iespējams neapzināti, bet tu to dari.

Darla, es nezinu, kas ir Dieva griba tavai dzīvei, ja tu to vēlies uzzināt, es tev ieteiktu nožēlot grēkus un pieņemt Jēzu Kristu kā savu glābēju, sākt regulāri runāt ar Dievu lūgšanā, lasīt Bībeli (iesaku sākt no jaunās derības), kā arī lūgt Dievam, parāda, kura ir tava baznīca, vai draudze.
23.06.2014 20:26 |

Reitings 1170
Pasaulespilsone, neņem ļaunā, bet manā pasaulē citu iedomu tēliem nav īpaši liela ietekme! Es ticu tam ko redzu, un par dievu jau daudzus gadsimtus klīst nelabas runas, lai tā vienkārši pievērstos viņam!
23.06.2014 20:34 |

Reitings 1277
Neticu savām acīm! Ja nepildu Dieva gribu, tad vismaz sātana...
23.06.2014 20:39 |

Reitings 1170
Lai kā kristieši nenoliktu Sātanu, tomēr nekad nav redzēti sātanisti, kuri censtos kādu savai ticībai pievērst, tāpat nav redzēti pagāni, kuri aģitētu... kristieši ir vienīgie... un tas liek aizdomāties!!!
23.06.2014 20:42 |

Reitings 130
Reģ: 18.04.2014
Savukārt, kad cilvēks atsakās kaut ko klaji paust, tad atkal nav labi. Jautri ar Tevi!

Tas ir no sērijas, kamēr nezinu par kaut ko, tikmēr nav nepieciešamība zināt :D

Tā jau arī likās ka aizsvilsies par reliģijas tēmu, tādēļ necenšos šajos jautājumos paust savu uzskatus, it īpaši internetā. Reliģija nepiekā laba nenoved :D
23.06.2014 20:49 |

Reitings 130
*nepaust savus uzskatus
23.06.2014 20:50 |

Reitings 1277
Manā skatījumā tā dara cilvēki, kuriem vai nu bail no reālās pasaules, vai arī dzīvē ir stipri traumēti. Arī tādi, kuri ārstējas vai izārstējušies no kādām atkarībām ļoti bieži pievēršas Dievam. Man būtībā vienalga, ja viņiem iepīšanās kaut kādā ticībā palīdz vieglāk dzīvot vai tikt kaut kam pāri, tad lai jau tic un darās!
Tikai nevajag man stāstīt, ka es kalpoju sātanam. :D
23.06.2014 21:00 |

Reitings 559
Reģ: 08.06.2014
Lai kā kristieši nenoliktu Sātanu, tomēr nekad nav redzēti sātanisti, kuri censtos kādu savai ticībai pievērst, tāpat nav redzēti pagāni, kuri aģitētu... kristieši ir vienīgie... un tas liek aizdomāties!!!

Uzreiz pasaku - es neesmu kristiete,neesmu kristījusies un nelepojos ar to.

Bet kristiešus pazīstu. Kāpēc viņi vēlas pievērst jūs kristietībai?
Tāpēc,ka viņi nav tādi "aj, man vienalga par pārējiem,es pats esmu atklajis ceļu uz mūžīgo dzīvību,bet lai pārējie paši atjēdzās!". Hallo!? Viņi ir kristieši un tieši tāpēc viņiem rūp ikviens! Īsts kristietis ar visu atdevi centīsies vēl vienu dvēselīti izglābt. Taču viņi neko neuzspiež!!! Viņi pastāsta un pārējais ir tavās rokās!

Taču sātanisti, es pieļauju,rīkojās savādāk. Es nezinu,kas viņiem darās galvās,kā vispār kaut kas tāds var notikt,bet viņi centīsies iznīcināt pēc iespējas vairāk cilvēku. Un viņu ieroči nav atklāti,neuzspiedoši.

Atšķirība ir tāda - kristieši tev atklāti,bez viltīgiem gājieniem, stāstīs par Dievu ar cerību,ka palīdzēs tev.
Taču sātanisti rīkojās viltīgi,cilvēkam nemanot,viņi neprasa tavu atļauju,neļauj pašam brīvi izvēlēties,bet gan aizskar tevi tavā vajājā vietā un tu gribot,negribot vari uzķerties. ;)
23.06.2014 21:22 |

Reitings 1170
Taču viņi neko neuzspiež!!! Viņi pastāsta un pārējais ir tavās rokās!

Vai nu es ticu dievam, vai arī degšu elles ugunīs! - nav gluži ticības neuzspiešana!!!
Pat saukt neticīgos par "pagāniem" ir neticīgo "nolikšana"!
23.06.2014 21:48 |

Reitings 130
Darla, ir kristieši kuri respektē to ka cilvēkiem ir savādaki veidi kā dzīot savu dzīvi un kam ticēt, tādēļ navajag visus brutali mest vienā maisā.
23.06.2014 21:51 |

Reitings 559
Reģ: 08.06.2014
Darla, es nedomāju,ka viņi nākot sludināt izvēlēsies tik skarbus vārdus. ;) Ja tā notiek,tad jāsaprot,ka arī kristietis ir tikai cilvēks.

Tavos vārdos nav nekas nepatiess,taču pašā sākumā diezvai ar šādiem vārdiem cilvēku neaizbaidīs. To pašu domu var pateikt arī savādāk(par to,ka varu tikt pasludināts ellē).
Protams,ja man tā pateiktu,es apzinoties teiktu "jā,tev ir taisnība"
23.06.2014 21:53 |

Reitings 1170
Koven, neņem ļaunā - nevienu maisos nemetu! ;) Ja kādam palīdz dzīvot ticība dievam - man ir prieks par viņiem, bet nu vairums no kristiešiem ļoti bojā priekšstatu par jums! Manispēc cilvēki var ticēt kaut vai svētajam kokam, ja vien viņiem no tā labāk paliek, neiešu pierādīt viņiem pretējo! :)
23.06.2014 21:55 |

Reitings 1170
neveiklā, tas citāts ir no viena kristīgā, kas uz ielas piesējās! Vispārinot - populārais apzīmējums "pagāni" arī var tikt uztverts kā aizvainojums neticīgajiem!
23.06.2014 21:57 |

Reitings 13
Reģ: 17.12.2010
Forša tēma! :)

Kāda, jūsuprāt, ir cilvēka dzīves jēga, nozīme?
Iemācīties BŪT šajā pasaulē, ļauties, pieņemt un augt pretī sev ( un līdz ar to arī visiem citiem).

Vai jūs vēlētos iegūt nemirstību?
Tas ir definēts no skatupunkta, ka viss beidzas ar nāvi vai nemirstība šī ķermeņa robežās ?
Manuprāt, Mēs jau esam nemirstīgi- ar nāvi viss nebeidzas, būtu naivi tam ticēt.

Vai ticat, ka apkārtējā pasaule ir racionāli izprotama? Vai, piemēram, mūsu saprātu, emocijas, izmantojot sarežģītas metodes, arī būtu iespējams izprast tīri racionāli?

Protams, nē - prāts strukturē, bet būtība pēc defīnijas ir transracionāla. Bet salikt kastītēs ir iespējams gandrīz vai visu.

Kāda ir jūsu attieksme pret monoteisku*** Dievu? Ja ticat Dievam, kā spējat apvienot ikdienas racionālismu ar reliģisko (transcendentālo) pasaules uzskatu?

Viens Dievs visur, tikai ar prātu nevar saprast to pašu kristietības trīsvienību 1+1+1=1 vai viena varavīksne, bet septiņas krāsas jeb tas ir stāsts par to, kur novelkam robežu un atdalam.

Ikdienā un cilvēciskajās attiecībās vislabāk arī parādās cilvēka garīgums. Un es piekrītu, ka apgaismība ir darīt ikdienišķo, saprotot, ka tieši tajā dievišķais ir klātesošs. Un tad arī sākas atbildīga dzīvošana.

Pasaulespilsone, piedod, bet izklausās pārāk dogmatiski. Es nesaku, ka nepiekrītu.
23.06.2014 22:11 |

Reitings 13
Reģ: 17.12.2010
Un paldies, neveiklā!:) Man ļoti patika skaidrojums par to, kāpēc un kā kristieši uzrunā citus un kā varētu rīkoties sātanisti. Jā, tas laikam ir stāsts par brīvo gribu un mūžīgo iespēju izvēlēties, par ko paši arī atbildēsim.
23.06.2014 22:14 |

Reitings 4481
Reģ: 03.01.2014
so apli" ar domu,ka naakosaa dienaa ,peec manas aiziesanas no siis pasaules ,buusu citaa.Man loti viegli diivot tiesi ar so domu...

arī pa šo domāju, labāk šeit pakavējos nekā tur :)
23.06.2014 22:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits