vardarbība skolā

Reitings 312
Reģ: 31.05.2014
Lasot ziņas, diskusijas par gadījumu, kur garīgi atpalicis skolēns 3reiz piekauj klasesbiedru, nonācu pārdomās - vai jūs laistu savu bērnu bērnudārzā, skolā, kur integrējas cilvēks ar diagnozi?
Kā domājat pasargāt savus bērnus no tādām un līdzīgām situācijām? Mācīsiet pie pirmās situācijas sūdzēties, visu izrisināt vārdiski, sist pretī? Tagad tā laikam tāda tendence - sākumā Jaunjelgava, tagad Rīga un, šķiet, abos gadījumos izpaliks bez sekām vardarbīgajiem, jo vecāki ir ietekmīgi.

http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/514815-skolens_trisreiz_piekauj_klasesbiedru_direktors_nerikojas
21.06.2014 19:17 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Sarkasms gan te buutu nevietaa.Man pasai nav psihiski slimi beerni,bet psihiatrija bija mana dziive-tiesi taa to vareetu teikt ,un man laikam ir jaaatvainojaas,ka sii teema man ir iipasa.Taa jau saka ,ka katrs otrais nevar so profesiju ne saprast,ne straadaat,ne arii iedziivoties so slimo cilveeku aadaa...Es nemaz nerunaaju par so cilveeku tuviniekiem.
22.06.2014 17:10 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009
Emmanuelle, izlasi vēlreiz, ko rakstīju - APZINĀTI PROVOCĒT NELAIMES. Tur jau tā lieta, ka pietiek potenciālo briesmu jau uz ielas, kāpēc tās vēl likt klasē? Bērniem skolā ir jājūtas droši. Ja tas nozīmē viena indivīda tiesību ierobežošanu - lai tā būtu. Varbūt uzreiz pielaidīsim klasi pilnu ar gāzi, un iedosim parotaļāties ar sērkociņiem?

Nav runa par bērniem ar attīstības traucējumiem, kuri neapdraud citus bērniņus. Ir runa par agresīviem bērniem ar antisociālu uzvedību.

Un jā, ja šāds agresors sit otru bērnu, esmu par to, lai agresoru pašu piekauj, tā vietā, lai noskatītos kā viņš pabeidz plosīties, jo ir taču slimiņš. Humānisms ir krietni pārvērtēts.
22.06.2014 17:11 |

Reitings 16208
Dorreen-un ko tu teiktu ,ja uzzinaatu,ka klasee ir taadi pat vairaaki?Visi psihiski slimi cilveeki tacu neizraada to ,kas "vinos ieksaa"-tas neparadaas kaadreiz pat vairaaku gadu laikaa-un tad ir viens briidis-tas "iznaak aara",un dazreiz tas jau ir kluvis par sievietes draugu,viiru...Es ceru,ka saprati manu domu.
22.06.2014 17:18 |

Reitings 2342
Ja bērnam, kurš mācās kopā ar veseliem bērniem, konstatē psihisku saslimšanu, kas var apdraudēt pārējos, to pārceļ uz viņam piemērotu skolu/ mājmācību + ārstēšanu.
22.06.2014 17:21 |

Reitings 16208
ctn-es saprotu!Ja konstatee,bet cik gadijumos "to neredz".
Man ir loti gruuti saprast to ,ka ir taa veelme sist pretii,piekaut,atriebties utt.Ar visu savu tekstu gribeeju teikt,ka noteikti buutu jaaaudzina arii sabiedriiba visumaa,pareizi pieiet cilveekiem ar diivainiibaam(diagnoze uz pieres nav rakstiita).
22.06.2014 17:26 |

Reitings 434
Reģ: 19.06.2014
Emmanuelle - jā, jā, sapratu. bet es to vairāk domāju, piemēram, kā šajā gadījumā, kad bērna nobīdes ir redzamas jau pa gabalu. es tomēr uzskatu, ka nevajadzētu šos bērnus integrēt normālas skolās. atkārtošos, bet tas tomēr traumē ne tikai veselos, bet arī slimo bērniņu.
ir jau arī tādi cilvēki, kas sākumā ir veseli, viss kārtībā, domā normāli, nekādu noviržu, bet pēc laika tas parādās, nu, teiksim, 13-14 gadu vecumā vai tikpat labi prātiņš var saiet uz īso arī 50 gadu vecumā. nekad jau neko nevar zināt. atkārtošos par to risku -man gan nav bērnu, bet ja redzētu, ka mana bērna klasē iet kāds bērniņš, kas ir tendēts uz agresiju vai, ja mans bērns nāktu mājās un stāstītu ko tādu, es noteikti interesētos skolā, kas tur notiek un ko es varu darīt, lai novērstu potenciālus miesas bojājumus vai citas lietas. es tomēr labāk izvēlos laist savu bērnu uz skolu bez lieka stresa, ka viņa klasē ir kāds, kurš pēkšņi var izdomāt iebraukt bērnam ar krēslu pakausī.
22.06.2014 17:29 |

Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
un tad ir viens briidis-tas "iznaak aara"

Tieši šādu brīžu dēļ savam krustdēlam (arī saviem nākotnes bērniem) mācam - ja kāds viņu sāk apdraudēt, tad ir kārtīgi "jādot" pretī, neatkarīgi no tā vai pretī ir zēns/meitene, jaunāks/vecāks, vesels/slims u.tml. Nekāda slimība nevar būt attaisnojums citu bērnu apdraudēšanai!
22.06.2014 17:31 |

Reitings 2342
Emmanuelle, nav runa par atriebību, bet aizstāvēšanos. Nav normāli, ja kādam atļauj plosīties tikai tāpēc, ka viņš ir slims. Ja Tev pieskrietu slims cilvēks, kurš vēlas Tevi nodurt, Tu to pieņemtu kā likteņa gribu, vai tomēr cīnītos par savu veselību un dzīvību? Nesaki, ka ļautu viņam izpildīt savu ieceri...

Nepiekrīti, ka viens šāds agresors raisa negācijas pret visiem, kas ir atšķirīgi? Tā nekādu iecietību, sapratni neieaudzināsi.
22.06.2014 17:35 |

Reitings 434
es uzskatu, ka sabiedrībai būtu jāmāca, ka ir slimi bērni, slimi pieaugušie, bet tāpēc visi nav jāliek vienā maisā, jo slimie cilvēki tomēr ir īpaši un viņiem ir vajadzīga īpaša aprūpe.
piekrītu ctn, ka viņš taču ir slims nedod iemeslu konkrētajai personai kādu fiziski ietekmēt, attaisnojot to ar savu slimību. ja man uz ielas uzbruktu kāds, es nešķirotu un nejautātu, vai viņš vesels vai slims, bet vienkārši dotu pretī. to arī mācīšu saviem bērniem. slimība nav attaisnojums kāda fiziskai ieteikmēšanai. ja nespēj valdīt savu agresiju, tad šādam cilvēkam normālajā sabiedrībā nav jāatrodas.
22.06.2014 17:36 |

Reitings 16208
Dorreen-man zeel pat teikt sos vaardus,bet pasaule ir pilniigi "sagaajusi griistee"-tas gan!
Es aiziesu no teemas,ja runaasu vairaak par visu,ko ieteiktu ,ko neieteiktu vecaakiem uttTaa veelme skatiities vardarbiibu filmaas jau vien izsaka to,ka kaut kas nav iisti kaa vajag ,un mees visas te varam apgalvot,ka tiesi siis filmas ir vispieprasiitaakaas-un tas ir loti zeel...tad ko briiniities ,ja arii reaalaa dziivee viss tas naak uz aaru-nemaz nav jaarunaa par "cilveekiem ar diagnozi".
22.06.2014 17:37 |

Reitings 434
tad ko briiniities ,ja arii reaalaa dziivee viss tas naak uz aaru-nemaz nav jaarunaa par "cilveekiem ar diagnozi".

oo, jā, te es piekrītu. videospēles un filmas ļoti ietekmē cilvēka psihi, īpaši tad, ja neprot no tās filmas/spēles atiet un turpina dzīvot pasakā, kur visiem ir vairākas dzīvības un policiju var izslēgt čītojot
22.06.2014 17:43 |

Reitings 16208
Jaa esmu saskaarusies ar vardarbiiibu-un tiesi veeleejaas nodurt mani ,un tiesi tad,kad biju staavoklii!
22.06.2014 17:48 |

Reitings 2342
Jaa esmu saskaarusies ar vardarbiiibu-un tiesi veeleejaas nodurt mani ,un tiesi tad,kad biju staavoklii!

Un tieši šādu situāciju dēļ redzēji kā cosmo meitenes raksta, ka slimi cilvēki ir jāārstē/jāizolē...
22.06.2014 18:15 |

Reitings 16208
Es saskaros aarpus sava darba,taapeec arii uzsveeru,ka mees nezinam reizeem,kam seezam blakus autobusaa piemeeram!
Ja diagnoze skaidra ,un berns ir paraadijis vardarbiibu,tad noteikti buutu jaaizolee,bet cik biezi ir taa,ka beerns skolaa ir pilniiga "sauliite", un maajaas paraadaas speeciiga agresija pret tuviniekiem,dziivniekiem.
Taada maza piebilde no prakses-es noteikti neieteiktu maaciit sist pretii,splaut pretii uttTas psihiski slimais cilveeks ,kuram ir tas agresitaates moments uznaacis-buus loti speeciigs tiesi sajaa briidii-ciiniities pretii biezi nav veerts,jo vins noteikti uzvarees...
ctn-tas buutu tik vienkaarsi,ja vareetu nolasiit,kas cilveekam ieksaa ...
22.06.2014 18:25 |

Reitings 1170
es noteikti neieteiktu maaciit sist pretii,

Ja tevi apmierina, ka kāds dara/ītu pāri taviem bērniem un viņi mierīgi stāvot to pieļautu, tad tev ir visas tiesības nemācīt viņiem aizstāvēt sevi. Es tomēr drošāk jutīšos, ja piem., manu nākotnes bērnu kāds klasē mēģinās ar šķērēm sadurt, ka mans bērns pratīs varmākam abas rokas salauzt tādējādi tiekot prom no bīstamās situācijas! Protams, tas ir nežēlīgi, bet vismaz es zinātu, ka bērns dzīvs no skolas pārnāks!
22.06.2014 18:45 |

Reitings 2394
Reģ: 04.10.2013
Nelasīju visus pārējos komentārus, bet ir staprgadījuma vienaudžu sakari tajā skolā.
NEVIENS NEBIJA BEZ VAINAS

Puisis, kuru piekāva, visiem klasē besīja un neviens ar viņu nedraudzejās un šis puisis regulāri provocēja garīgi neveselo puisi, kurš nav brīnums, ka neizturēja - arī veselie bērni kaujas, ja viņus provocē un nokaitina!
Garīgi nevesalais puisis ikdienā tika izmantots - klasesbiedri, paralēlklasnieki bieži izmantoja viņa neattapību un lika viņam darīt dažādas lietas. Nenoskaidroju konkrēti, bet ar viņu īsti nedraudzējās, bet "sastādija kompāniju" izmantošanas pēc.

Un tagad, pēc šīs informācijas iegušanas, kurš ir cietējs?

Ir skaidrs, ka skolā viņš tika paturēts ietekmīgo vecāku dēļ un vecākiem ir/būs liela ietekme arī turpmāk, neapšaubāmi, bet vai tas kāds grēks mēģināt savam bērnam nodrošināt pilnvertīgu dzīvi nevis diagnozi uz pieres..?

Katrs gadījums ir induviduāls un katrā gadījumā arī induviduāli jāspriež par rīcības plānu.
22.06.2014 18:48 |

Reitings 16208
Darla -un taalaak?Kaa tu redzi savu beernu veelaak?
22.06.2014 18:52 |

Reitings 2394
Reģ: 04.10.2013
Ok, palasīju tomēr mazliet uz atpakaļ, ir arī tomēr kas skolā mācās un zin, dalījos ar info, ko man pastāstīja, bet pastāvu par viedokli, ka jāmeklē risinājumi, nevis garīgi neveselie jāuztver kā atbiras, kas jāizolē no sabiedrības. Varbūt vienkārši par mazu saskar bijusi, bet no man stāstītā neizklausījās TIK traki kā komentāros iepriekš.
22.06.2014 18:54 |

Reitings 1170
Emmanuelle, dzīvu un veselu! Nepārptoti, es nerunāju par mācīšanu sist pie katras asākas vārdu apmaiņas, bet gan pie reāla dzīvības vai veselības apdraudējuma!
Kā jau teicu iepriekš - es atbalstu cilvēku ar garīga rakstura saslimšanām integrāciju sabiedrībā, bet esmu kategoriski pret, ja to dara uz "parasto" cilvēku rēķina!
22.06.2014 18:58 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
vai jūs laistu savu bērnu bērnudārzā, skolā, kur integrējas cilvēks ar diagnozi?

Ja man būtu iespēja - nē, nelaistu. Ļoti labi saprotu, ka bērni ar uzvedības, garīgajām problēmām ir jāintegrē sabiedrībā, bet es negribētu apdraudēt savu bērnu. Ja paliktu dzīvot savā mazpilsētā, tad izvēles te nebūtu. Vienīgi, manā skolā ir īpaša klase, pēkšņi aizmirsu nosaukumu, kurā mācās tādi bērni. Bet, kad pati mācījos, tāpat varēja redzēt, kā problemātiskie bērni aizskar citus, un pat ne tikai savus vienaudžus, bet pat vecākus jauniešus, piemēram, skrien garām un iesit no visas spēka. Tieši no tāda viedokļa - neredzu tām klasēm īpašu jēgu, jo viņi jau tikai pavada 40minūtes atsevišķi no pārējiem, pārējā laikā dauzās pa skolu un apdraud pārējos. Vēl laikam viņi mācījās pēc kaut kādas īpašas programmas, jo tur mācījās arī mans klasesbiedrs, bet viņam vairāk bija mācīšanās problēmas, nevis vardarbīgas noslieces, bet uzvedību jau nevienam tur neizlaboja.
23.06.2014 02:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits