Mākslīgā apaugļošana

Reitings 157
Reģ: 14.05.2014
Vairākās diskusijās uzgrūdos šai tēmai ar nu ļoti, ļoti dažādiem viedokļiem. Domāju - jāizveido atsevišķa diskusija, lai visi var izteikties un pakasīties.
Man šķiet, ka daudzi nemaz nezina, kā tas īsti notiek, bet runā ļoti negatīvi un aizskaroši par tiem, kas to ir izvēlējušies.
Varat arī mani nolinčot pie reizes, jo arī mēs izvēlējāmies MA.
21.05.2014 00:05 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Protams, ka viņas uzskata, ka ir īpašākas par auglīgajām. Nothing special. Vnk nevajag iet pret dabas noteikto - ja tev nevar būt bērnu, tad nevar.
21.05.2014 10:18 |

Reitings 5346
YesYesIDo, a man žēl,ka tu esi tik tupa. Neauglīga esi, ka aizskāru tavu sirsniņu? Man nekas nav jāiziet, tā kā arī tavs komentārs neiztur kritiku.
21.05.2014 10:20 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
Bante, un kāpēc tikai neauglīgajiem ir jāadoptē bērni, tā teikt, jāuzņemas to auglīgo sastrādātais stulbums un neapdomība, kas saucas bērnu radīšana, ja nevari to atļauties vai negribi, ka jāatstāj viņi bērnunamā? uzskatu, ka visai sabiedrībai par to jādomā - gan auglīgajiem, gan neauglīgajiem. ja jau esi tik gudra un forša un "izdevusies", jo auglīga, rādi piemēru un adoptē! bērns noteikti jutīsies labi augot ģimenē kopā ar citiem bērniem nevis pie neauglīgiem vecākiem, par kuriem tu neko labu neesi pateikusi
21.05.2014 10:22 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Tā pati Karīna, es nesaprotu vairs, vai tu atbalsti vai neatbalsti :D
21.05.2014 10:22 |

Reitings 5346
Šarlote, ja būtu neauglīga, apdomātu šādu iespēju, bet visiem ir zināms bāreņu genofonds un vecāki, kas pārsvarā ir nodzērušies un vēlāk sāk pieprasīt tiesības uz bērnu.
21.05.2014 10:25 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Vnk nevajag iet pret dabas noteikto - ja tev nevar būt bērnu, tad nevar.

Zāles, antibiotikas arī nevar lietot. Tas ir pret dabu, ja dabū infekciju tad ir jānomirst. Un viss būs dabiski.
21.05.2014 10:27 |

Reitings 5954
Pēc dabas likumiem visi, kas dzimuši ķeizargriezienā, būtu miruši, plus vēl mēs atlikušie daļa būtu miruši no visādām slimībām, ko, kā teica Dionysus, ārstē ar antibiotikām.
21.05.2014 10:29 |

Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Es atbalstu mākslīgo apaugļošanu.

1. Ņemot zīdaini no bērnu nama pastāv risks, ka māte saskaroties ar jauno ikdienu netiks galā un tēvs nevēlēsies tikt galā. Emocionālā plānā saikne ir ļoti vāja un reti kad tā ir vispār. Bet zīdainis ir grūts, prasa lielas korekcijas dzīvē. Daudzi pāri ātri vien jūtas piespiesti pie sienas un nav nekā, kas atturētu bērnu nodot atpakļ bērnu namā. Bērns tiek svaidīts turpu šurpu kā lelle.

2. Ja arī bērns netiek atgriezts atpakaļ kā nevajadzīgs blenderis pastāv risks, ka bērns nesaņems nepieciešamo no ģimenes. Drošības sajūtu un iedvesmu būt labam cilvēkam nākotnē. Nemīlēts bērns ir mazāks pienesums sabiedrībai nekā bērns, kurš iegūts mākslīgās apaugļošanas ceļā.

3. Garie un ilgie adopcijas procesi ir vairāk kā pareizi, citādi Latvijā bērnu adopciju kļūtu par peļņas avotu. Mēs nevaram salīdzināt Kanādas pārticīgos iedzīvotājus ar Latvijas vidējo darbineiku, kuras kā redzam - ir pieņemami neņemt slimības lapas. Liela sabiedrības daļa nav spējīga pastāvēt pati par sevi - nemaz nerunājot, ka tā varētu pārstāvēt bērna intereses. Mēs pārāk stagnējam un līdz ar to nosodam atšķirīgo sabiedrības daļu.

4. Mākslīgā apaugļošana nevien dabiskā ceļā sniedz iespēju radīt bērnu, bet arī justies tam tuvu. Latviešiem tas ir svarīgi - būt grūtai, dzemdēt, audzināt savu pēcteci.

5. Protams, uzskatu, ka pirms veikt šādas apaugļošanas vajadzētu jaunajiem vecākiem veikt kādu brieduma vai gatavības testu. Jo ar acīm jau visi grib, tikai kad nonāk pie rezultāta sākas problēmas. To nevar, šo nevar - ai, kam man vispār vajadzēja bērnus. Šķirtās ģimenes, vientuļās mātes un pazudušie tēvi. Nereti nespēšana radīt bērnu apmiglo prātu un rada pāriem vēlmi radīt bērnu radīšanas pēc. Aizliegtais auglis vissaldākais. Valsts apmaksāta apaugļošana šādu situāciju tikai izvērtīs plašumā.

Neattīstītas sabiedrības dēļ nav jāliedz iespēja ģimenei kļūt laimīgai. Bet to vajadzētu stingri uzraudzīt.

6. Lielās kliedzējas, ka lai dara to par savu naudu ne reizi vien izcēlušās forumā kā bērnu nīdējas un grūtnieču apsmējējas. Vai tiešām jūs jūtaties kompetentas spriest par šo tēmu? Retorisks jautājums.
21.05.2014 10:30 |

10 gadi
Reitings 3751
Reģ: 06.05.2014
Bante, tad sanāk atkal dubultmorāle. Ja tev nebūtu iespēja tikt pie bērniem, tad apsvērtu ideju par MA, bet bāreni nepieņemtu.

Reitings 5346
Nepārspīlējiet. Zāles dot reālu labumu nekā neauglīgu cilvēku apaugļošana bez pienesuma.

Reitings 5954
Pienesums ir bērns, ja tu vēl nesaprati. Un bērnu mums trūkst Latvijā.
21.05.2014 10:32 |

10 gadi
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Nerea,haha :D Nezinu, kas Tev lika domāt, ka neatbalstu, bet es atbalstu 100% apmērā.
Teikums par to, ka slimniekus nav jaarstē, lai mirst, domāju sarkasmā. Vienkārši, ja saka, ka nav jēgas ziedot naudu MA, jo tā tas ir dzīves lemts, tad es saku, ka nav jēga vispār cilvēkus ārstēt, jo arī cilvēkam saslimt dzīve ir lēmusi. Dabīgā atlase i vsjo.
Pāris gadus atpakaļ ziedoju naudu ar vēzi slima puiša ārstēšanai. Un ne to mazāko. Puisis neizdzīvoja. Toties palīdzēju kā vien varēju, puisim un viņa radiem vismaz bija kāds cerības stariņš un papildus dienas kopā. Tā kā ziedot naudu slimam cilvēkam ir tieši tas pats, kas ziedot naudu neauglīgai sievietei.
Protams, jāpalīdz ir katram, kas ir nonācis nelaimē - gan mazam bērnam, gan vecam kungam, gan neauglīgai sievietei.
21.05.2014 10:33 |

Reitings 5346
L., lasīt māki vai ne? MA neapsvērtu, bet par bāreni padomātu, kas, protams, būtu zīdainis, bet pat tad būtu skeptiski noskaņota.
stellaglmr, jā, jūtamies kompetentas. Te jau viena ir parādījusi, ka netiek galā ar mātes lomu, tikai tāpēc, ka sīkais brēc un jāņem PEP aukles un vēl visādi modernie murgi.
21.05.2014 10:33 |

Reitings 518
Reģ: 17.09.2011
varnbūt jāpaskātas no tādas puses- Latvijas sabiedrība novecojas, un dzimšana pret mirstību nav proprocionāla, tātad - kas mums pensiju pelnīs? NEVIENS. Tikai tapēc politiķi izdomāja šo valsts programmu demogrāfijas uzlabošanai.

Daba tomēr pati visu saregulē, un ja nav tad nav, un arī bērnu dzmedēšāna vecumā nav nekāds varoņdarbs, kā tagad tas tiek uzskatīts, tā savā ziņa ir bezatbildība pret savu dzīvību un jaundzimušā bērna dzīvību.

Atblastu MA tikai tad ja sieviete ir adekvātā vecumā, un iemesls neuaglībai ir nevis no dzimšanas radies, bet dzīves laikā iegūts.
21.05.2014 10:34 |

Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Bante
Es jau minēju, ka mūsu dabiedrībā valsts apmaksāto mākslīgo apaugļošanu vajadzētu ierobežot izvērtējot pāra briedumu un piemērotību jaunajai dzīvei.
Bet bērni, kuri dzen mammas depresijā ir bijuši visos laikos. Vienīģā starpība - viduslaikos bērnu noslīcināja tēvi, bet mūsdienās ir izdomāti veidi kā stimulēt veiksmīgu attiecību izveidošanu starp bērnu un vecākiem. Tehnoloģijas attīstās un arī cilvēki. Mēs nedzīvojam mežā un ar zobiem negraužam stirnām pušu vēnas, lai izdzīvotu.
21.05.2014 10:37 |

Reitings 5346
Es uzskatu, ka nav ko čīkstēt un ja nevar tikt galā ar raudāšanu ilgtermiņā, tad jāmeklē vaina sevī un PEP aukle neko neatrisinās. Pačīkstēt gan ir laiks forumā. :)
Piekrītu par briedumu.
21.05.2014 10:40 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Nepārspīlējiet. Zāles dot reālu labumu nekā neauglīgu cilvēku apaugļošana bez pienesuma.

Mākslīgā apaugļošana dod dzīvību.
Protams riska pakāpe ir diezgan augsta, bet dzīvības dēļ tas ir vērts.
21.05.2014 10:41 |

Reitings 541
Reģ: 17.01.2013
mmm, kāpēc tāds naids?
21.05.2014 10:41 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Es jau citā diskusijā izteicos šajā sakarā, bet lai iet vēlreiz ....

Dabā ir iekārtos, ka mēs turpinam vairoties , ka izdzīvo stiprākais un , ka lai cik skumji nebūtu mēs visi mirsim, mirst jaunas dzīvības un vecas, gan cilvēki, gan citi dzīvnieki. Citus apēd, citi saslimst, citi iet bojā nelaimes vai nejaušības pēc, citi sava stulbuma dēļ. Tāpat arī citiem daba ir liegusi vairoties, kapēc tas tā ir mēs, diemžēl, nezinam , bet varam nojaust un pieļaut, ka šādā veidā mēs sevi pasargājam no kroplībām, mutācijām, smagām slimībām... Tas var neatsaukties šajā paaudzē vai nākamajā , tām pat nav jābūt fiziskām kroplībām, bet nekas nenotiek bez iemesla.
Ja kāds vēlas ekspirimentēt, lūdzu , bet ne par valsts naudu, mums tās naudas nav tik daudz, lai mēs to veltītu kaut kādiem eksperimentiem , kas pie tam vēl nedod 100% garantiju.

Es pieļauju, ka ir iespējamas situācijas, kad sievietei ir liegta šī iespēja, kāda ārēja faktora dēļ vai kāda vainas dēļ , pieļauju, ka tad cilvēces genofondam netiks nodarīts nekāds ļaunums, ja šī sieviete MA, bet es neuzskatu, ka sievietei ir jāļauj MA pēc veikta aborta.

Lūdzu nejauciet MA ar iespēju kļūt par māti un par kādu rūpēties. Ir jāsaprot, ka dzīvē reizēm notiek netaisnības un ne vienmēr sanāk kā mēs gribam, pat ja gribēšana ir tik liela, ka varētu visus Āfrikas bērnu pabarot. Ir jāmeklē alternatīvas ... Ar ko tā bērna dzīvība no bērnu nama ir sliktāka par jebkuru citu .... !? Slikti gēni !? Pff... slikti gēni ir neauglīgām ( tām kas dabīgi tādas, neviss tās ir kaut kādu manipulāciju sekas ) sievietēm , skarbi, bet fakts.

Radīt, pēcnācējus ir jaunu cilvēku darbs , sieviete kurai ir 40 gadu nav jauna , tajā vecumā cilvēkam jau tā sāk līst ārā , lielākas vai mazākas kaites ( protams, ir izņēmumi, bet būsim , lūdzu , reālas ) , nu kur prāts vēl primo bērnu dzemdēt !? Pa lielam man vienalga , nav mana cūka un druva ....

Un nav šim visam nekāda sakara ar dievu tikai ar dabas instinktiem radīt pēcnācējus un mūsu bioloģiko organismu, kuram visi iemesli ir pie pakaļas galvenais ir rezultāts, liegt iespēju vairties .... !

Kamēr, darbības skar tikai mūs , mēs varam rīkoties, kā velamies, kaut lāzeri galvā iešūt vai trešo roku piešūt, bet mums nav tiesību dot dzīvību un māksīgi pavairot to kam nav jāvairojas ....

Tas ir mans subjektīvais viedoklis, es to nemainīšu ... Es pieļauju, ka nav tikai melns un balts un ir pieļaujamas atkāpes, bet šie gadījumi ir ļoti reti un arī tad ir ļoti jāapdomā kapēc tā ir noticis un ko var darīt, lai situāciju labotu...
21.05.2014 10:42 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
Bante, man jau šķiet - ja tev tā neauglība tiešām būtu, tu gan apsvērtu MA un pavisam citu dziesmu dziedātu. Tā jau saka, ka paēdušais nepaēdušo nesapratīs.
Turklāt ne vienmēr neauglīgā pāri neauglīgi ir abi, ko tad darīt, ja viens ir auglīgs, bet otrs nē? Šķirties? Varbūt tomēr labāk veikt MA, jo viens taču ir auglīgs un par viņu nevar teikt "ja nav kazai piena, tad nav", kā daža laba no jums te riebīgi saka.
21.05.2014 10:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits