Darba devējs aizliedz ņemt slimības lapu!

Reitings 5
Reģ: 20.05.2014
Sveikas :)
Zinu,ka šeit ir daudz gudras meitenes un palīdzēs man saprast kā rīkoties... Situācija ir tāda,ka strādāju tirdzniecībā, apģērbu veikalu tīklā un pagājušajā sapulcē,mūs, visas darbinieces nostādīja fakta priekšā- mēs strādājam tirdzniecībā un nedrīkstam ņemt oficiālas slimības lapas no ārsta, runa ir par temperatūru,saaukstēšanos utml...tā vietā,mēs varam paņemt 3 dienas brīvas,lai atveseļotos,bet pēc tam tās dienas jāatsrādā!! Visas meitenes strādā oficiāli,maksā visus nodokļus! Līgumā arī ir skaidri un gaiši rakstīts par saslimšanas gadījumiem! Šo aizliegumu viņi izdomāja pēkšņi.
Tā tad cik likumīgi,drīzāk nelikumīgi tas ir? Kur vērsties,kam šo visu pastāstīt?
Ir arī pierādījumi, ir e-pasts no darba devēja,kur visa šī jaunā "sistēma" ir sīki aprakstīta!
20.05.2014 22:07 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
ak, jel
es tikai izteicu savu viedokli, tagad visas kopēs, ko esmu rakstījusi un meklēt argumentus pretī :D

Becky jau taču teica - vari sūdzēties, vari ko darīt bet nu lielas jēgas no tā nebūs un diez vai priešniecība tagad tevis dēļ savu nostāju mainīs. Gribi strādā, negribi - meklē citu darbu, kur varēsi izmantot visas savas tiesības (un vēlams par pienākumiem arī neaizmirst!) :) Jo nu ja vēlētos visu atrisināt un nonākt pie kompromisa, tu vērstos pie darba devēja, nevis šajā forumā! Veiksmi!
20.05.2014 22:42 |

Reitings 613
Reģ: 31.03.2013
Man tas kaut kā galīgi nesagremojas- kā var piekrist strādāt bez slimības lapas? Jā, protams, tie, kuriem ir motivācija strādāt, tie nāks un arī tās 3 dienas strādāt slimi (aplipinās visus un tad būs jāstrādā tiem attapīgajiem vadītājiem, bet ne par to stāsts), BET iespējai paņemt slimības lapu ir jābūt, darbinieks tak nav vergs, ka nedrīkst slimot. Vispār negribās pieminēt, bet šitais, manuprāt, ir no sērijas, kad Maximas kasierēm neļāva piecelties no kases evakuācijas laikā.
20.05.2014 22:45 |

Reitings 613
Reģ: 31.03.2013
Gribi strādā, negribi - meklē citu darbu

Piekopjot strausa taktiku nekur tālu diemžēl nevar tikt. Ja kaut viens darbinieks ierunātos sapulcē, ka tas nav normāli, citi noteikti piebalsotu. Tādas lietas IR jāizskauž.
20.05.2014 22:48 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
es tikai izteicu savu viedokli, tagad visas kopēs, ko esmu rakstījusi un meklēt argumentus pretī

Jā, tas ir forums. Jā, te cilvēki izsaka viedokļus. Un jā, gadās, ka tie nesaskan. Pagaidām izskatās, ka tieši Tu nemāki to pieņemt.

Un jā, sorry, bet nu Tava domāšana ir diezgan verdziska.
20.05.2014 22:51 |

Reitings 3084
Reģ: 29.01.2009
Mani nošokēja Persephon uzupurēšanās. Nekad nestrādāju un nestrādāšu, ja esmu slima. Punkts. Un tas ir uzņēmuma pārziņā, kā atrast aizvietotājus. Protams, noteikti notiek piedraudēšana, vai sazin vēl kas, bet esmu strādājusi arī LV un savu 4 gadu laikā, ko tur nostrādāju, pāris nedēļas arī biju slima. Oficiāli. Lai es vēl atstrādātu dienas, kuras esmu noslimojusi? Nekad.
20.05.2014 22:52 |

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Nē, nu forši, vienai princesei sāp, ka kādam nesaskan viedoklis ar viņu un izsaka pretējo. Ja negribi, lai Tavus rakstus kopē, visdrošāk bija neko nerakstīt ;)
20.05.2014 22:52 |

Reitings 9202
Un vēlreiz - kāds sakars? Iekopēšu arī es sevi :D

Tieši tādēļ labi iekārtojušies ir tie, kuri strādā priekš sevis, nevis priekš citiem un arī es daru visu, lai nākotnē varētu to atļauties!
20.05.2014 22:57 |

Reitings 9
Reģ: 13.05.2014
Gribētu gan es redzēt, kā tās meitenes, kuras saka, ka slimības lapas nav vajadzīgas, gribi strādāt - strādā, nevis slimo, būtu tikpat saprotošas arī tad, ja gadītos kas nopietnāks un uz ilgāku laiku izslēdzošs.

Reiz tiku pie kārtīga smadzeņu satricinājuma, pāris nedēļas mājās nogulēju. Hm, vai tad, ja nebūtu bijis iespējas ņemt slimības lapu, man pēc tam nāktos visu šo laiku atstrādāt? Kādā sakarā?!
20.05.2014 22:58 |

Reitings 9202
Madonna, kāda vēl uzupurēšanās? Nekad uz darbu slima gājusi neesmu, bet to, šķiet, uzrakstīju jau pašā pirmajā komentārā

Cerise, ak, skaidrs, neiedomājos :) :D
20.05.2014 22:59 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
es šokā par komentāriem, kaut kāda vergu-mazohistu domāšana. un tie cilvēki, kas spēj nokārtot sev slimības lapas kad sagribās, tiem parasti ir kādas smagas, hroniskas saslimšanas. tagad ļoti uzpasē šo slimības lapu dalīšanas lietu, ģimenes ārstiem ir problēmas, ja pieķer lapu dalīšanā bez iemesla. laikam izcelšos ar savu nepopulāro viedokli - ja esi slims, tad, lūdzu, ņem slimības lapu! besī tādi slimnieki, kas tēlo varoņus un atvelkās uz darbu, klepojot un puņķojoties uz pagaidām veselajiem kolēģiem.
20.05.2014 23:00 |

Reitings 13
Reģ: 27.10.2010
Bet kas notiek situācijā, ja ir kas patiešām nopietns? Gripa, smadzeņu satricinājums, plaušu karsonis, vai guli slimnīcā ar izoperētu aklo zarnu utt? Slimības no kurām nevar izveseļoties 3 dienās un arī nevari strādāt?
Mani fascinē fakts, ko tik mūsu valstī neizdomā. Un šī "klusēšu un cietīšu, ka tik neatlaiž" taktika tikai iedrošina darba devējus uzspiest savus noteikumus, lai gan tas ir pretlikumīgi.

Kā jau daudzas, arī es uzskatu ka par to ir jāziņo, jo tas nav normāli.

Intereses pēc - vai tas ir starptautisks veikalu tīkls un noteikumi ir vienādi visiem, vai tikai jūsu filiālei?
20.05.2014 23:03 |

Reitings 3084
Es nezinu, kā citiem, bet man, ne Latvijas darba tirgū strādājošai, šis citāts liekas pilnīgi nesaprotams un sevi necienošs :
Un ja tiešām ir tik traki un nepieciešamas vairāk kā trīs dienas - nu sarunā ar kolēģiem, lai aizvieto un pēc tam kad atveseļosies, nostrādāsi tās dienas viņu vietā!
20.05.2014 23:05 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
ja tiešām ir tik traki un nepieciešamas vairāk kā trīs dienas - nu sarunā ar kolēģiem, lai aizvieto un pēc tam kad atveseļosies, nostrādāsi tās dienas viņu vietā!

Persephon, uz tagad iedomājies situāciju - kolēģei ir lauzta roka - nu nokrita darbā pa trepēm, kāds netīšām pagrūda. Ārstēšana - 6 nedēļas.
1) Vai Tu būsi gatava tās nedēļas strādāt bez brīvdienām?
2) Vai kolēģei tiešām dēļ traumas, kas pat nav pašas vainas dēļ, pusotru mēnesi jāatstrādā bez apstājas, tikai tāpēc, ka darba devējs neļauj ņemt slimības lapu, kura viņai likumīgi pienākas un par kuru viņa saņemtu kompensāciju no savas nomaksātās nodokļu naudas? Vai varbūt jāaiziet no darba?
Un kas tad, ja pati būtu kolēģes vietā? Slimības lapas vietā rakstītu atlūgumu?
Kaut vai ar to pašu angīnu - nedēļu/pusotru novārtos mājās. Kāpēc man jāatstrādā? Tās nav 3 dienas, kuras fiksi atstrādā un miers.

Kreita, Valsts darba inspekcijā var anonīmi nodot ziņas par šādiem uzņēmumiem, pie kam, neviens nevienam neizpaudīs, no kurienes tāda informācija. Pie reizes ieteiktu painteresēties VID vai uzņēmums par jums vispār maksā nodokļus. Šis varētu būt iemesls, kāpēc neļauj tās slimības lapas ņemt - lai jūs neuzzinātu, ka patiesībā jums nemaz nav nekādu sociālo garantiju, jo uzņēmums nodokļus nav nomaksājis. Šādā gadījumā, loģiski, arī bezdarbnieku pabalsta nebūs, ja no darba aiziesi, jo nav jau nomaksāts sociālais nodoklis = nav budžeta, no kura to pabalstu maksāt.
20.05.2014 23:05 |

Reitings 9202
Alexxa, nezinu par šādām situācijām, nav gadījies un to jau minēju sākumā. Un mums tiešām ir tā, ka nav kas aizvieto, tad jāapmāca jauns darbinieks utt, ceru, ka nekad tā arī negadīsies

Par to, ka tas nav likumīgi - to minēju jau sākumā, nu saprotu taču, bet es saprotu arī darba devējus :)
20.05.2014 23:10 |

Reitings 362
Uzņēmums negrib maksāt slimības naudu par nenostrādātām dienām, tāpēc ļauj slimot, bet liek atsrādāt. Es noteikti sūdzētos, jo darbinieki ir jāciena!
20.05.2014 23:13 |

Reitings 1431
Reģ: 09.10.2012
Kur aitas,tur cirpēji! Esmu 1x pa diviem gadiem ņēmusi slimības lapu un man pat prātā neienāca doma,ka man tas būtu jāatstrādā un arī vadība bija saprotoša. Kad kāds ir saaukstējies un nejūtas labi - brauc mājās un veseļojas,līdz 3 dienām var mierīgi gulēt mājās. Laikam normāla vadības attieksme mūsos ir ieaudzinājusi to neizmantot un neviens nesimulē, visi strādā un tas šķiet tikai pašsaprotami.
20.05.2014 23:18 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Aizliegt ņemt slimības lapu nevar. Un, jā, ir situācijas, kad ar trim dienām cauri netikt. Piemēram, ja ir lauzta kāja un nāksies sēdēt mājās samērā ilgi, bet nebūs slimības lapas, tad darba devējs var atlaist tāpat vien - par neattaisnotu darba kavēšanu. Un ko lai dara vecāki, kam ir bērni, kuri slimo? Tur arī parasti ar trim dienām nepietiek. Manuprāt, ja tur ir runa par dažām vēdergripas vai saaukstēšanās dienām, tad ir OK tāds samainīšanās un atstrādāšanas variants.
20.05.2014 23:23 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Pie reizes ieteiktu painteresēties VID vai uzņēmums par jums vispār maksā nodokļus. Šis varētu būt iemesls, kāpēc neļauj tās slimības lapas ņemt - lai jūs neuzzinātu, ka patiesībā jums nemaz nav nekādu sociālo garantiju, jo uzņēmums nodokļus nav nomaksājis.

+++
20.05.2014 23:25 |

Reitings 649
Reģ: 19.02.2014
Zinu darba vietu, kur, ja šefs pamana, ka esi slims, viņš atnāk ar štengrākajām zālēm un samočī Tevi. Brīvdienu iedos tikai tad, ja būs lauzta kāja, 39 grādu temperatūra vai gripa pie slimībām neskaitās. Un visi dara, jo iedzīts, ka savādak darba vietu pazaudēs.
Un vel jo vairāk, ja ir tādi darba devēji kā ar Persephon uzskatiem (bet viņ arī nav slimojusi nopietni,kas tāpēc ir subjektīvs viedoklis).
Vakar skaījos vienu raidījumu fonā, kur sieviete ir darbaholiķe, šobrīd viņa guļ aptuveni 1-4 h diennaktī, un to pašu pieprasa no sev zemākstāvošajiem. Nu paldies, arī uz miegu cilvēkam ir tiesības.
20.05.2014 23:25 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/154409/maxima-direktore-kura-darbiniecei-ieteica-veikt-abortu-turpina-vadit-veikalu

lai ari dalēji piekrītu direktorei, bet šis mani šokeja....

Koskeviča „Bez Tabu” pastāstīja, ka ar savu padoto runājusi „kā sieviete ar sievieti” un ka, redzot, ka viņas darbiniece staigā „pusbadā”, direktore ir norūpējusies par to, kā viņa viena pati audzinās bērnu, jo tā tēvs neesot uzticams

LV strādnieks strādājot smagi staigā pusbadā, sevi nevar ar algu nodrošināt...un... tas redz ir normali.Vāks. Un viss tupu vergu dēļ ka autore un citi kas gatavi par jebko strādāt , un jekbados apstaklos. tadi izvaro LV darba tirgu. jo ja nebutu kas strādā, attieksme mainitos.
20.05.2014 23:29 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits