Tiem, kas uzskata, ka augstākajai izglītībai ir jābūt bezmaksas - no kurienes jums tam ņemsiet naudu? Vai gribētu maksāt lielāku valsts nodokli?
Vai jūs, meitenes, vispār atceraties, kura gada Latvija ieviesa maksas studijas? Nu nebija tas ne 1991. un ne 1992. gads. Ja mani atmiņa neviļ, tas bija 1999. vai 2000. gads. Atceroties dramatisko ekonomisko situāciju LV 90-o gadu pirmajā pusē, jāsecina, ka kaut kur to naudu pat tad augstakajai izglītībai atrada.
Latvijā, ja izdala šo summu ar iedz. skaitu, ārkārtīgi liela summa (pat Eiropas mērogā) tiek tērēta uz medicīnas pakalpojumu nodrošināšanu no valsts budžeta. Kur ir tā lieliska pakalpojuma kvalitāte un pieejamība? Nu nav. Bet apgalvot, ka valsts nedotu naudu, nevar. Dod, un daudz. Tikai tā nauda neaiziet tur, kur vajag. Tātad visdrīzāk problēma ir ne tikai naudā, bet arī kur citur. Tas pats, domāju, attiecas arī uz izglītības kvalitāti.
Tomeer ja maksaa, attieksme ir cita.
No maniem personīgajiem novērojumiem, attieksme ir tāda: "Bet pasniedzēj, vai tad jūs nesaprotat? Es taču strādāju!!! Man nav laika izdarīt ..... " Vēl tajos agrīnajos gados, kad studēju es, un pavisam nesen bija ieviestas maksas mācības, lielum lielais vairums studentu nestrādāja. Bet sakara ar mācību maksas ieviešanu, sāka arvien vairak un vairak parādīties strādājoši studenti. Vispirms - lai sevi pabarotu. Pēc tam ieviesās "mode", ka paralēli mācībām strādāt ir baigi kruta, un sāka strādāt arī tie studenti, kuru vecāki principā viņus būtu varējuši izskolot arī tāpat (gan budžetnieki, gan maksas studenti). Tagad palasiet Cosmo - kā, tu studē un nestrādā? Puisim - lūzeris, meitenei - parazīte. Un brēcieni no mūsu visu varošajām dāmām - es strādāju jau no bērnudārza vecuma, un paskat, kāda man tagad karjera.
Jā, protams, darba pieredze ir laba lieta. Nenoliedzu. Bet (vismaz manā pieredzē) līdz ar to strādāšanu visā universitātē sāka lēnām bet pamatīgi kristies mācību kvalitāte. Ja agrāk uz semināru atnāca 5 no 30, kas neko nezin un nekam nav gatavi, varēja strādāt pēc programmas. Tagad, ja atnāk 5 kas ir gatavojušies un 25, kas nav - nu tad nākas semināra vai vai diskusiju vieta ka maziem bērniem skolā nodiktēt majās neapgūto, lai vismaz kaut ko tie cilvēki būtu iemācījušies. Jo diskutēt par to, par ko neviens neko nezin, arī jēgas stipri pamaz.
Ja, tiešām bieži ir gadījumi, kad grupas labākais students pirmajā kursā ir maksas students. Bet arī jāatzīst, ka budžetnieki (tie, kas iestājās ar labakām atzīmēm, tātad, arī vidusskola ir kaut ko darījuši vai arī vienkārši ir gudrāki par vairumu), bieži vien taja budžeta vieta sēž pelnīti.
Ta izglītība - maksājosajām masām jau ir reāli izčakarējusi mācību līmeni mūsu augstskolās. Agrāk, ja netiki studēt, nu tad neko. Tapēc cilvēki mācījās vidusskolā. A kas tagad? "Aj, es tur, kur gribu, budžeta tāpat netikšu (jo, teiksim, 5 vietas), maksā uzņem daudzus, nu tad nav jēgas iespringt uz CE." Un ja nu arī maksas grupa netiksi - ir tak vēl 'augstākā izglītība" Alberta koledžā!
redzot to,kādi auni manā programmā mācījās par valsts naudu, tiešām neuzskatu,ka bezmaksas izglītība kādam nāktu par labu.
Nu un tie, kas tavā programma mācījās maksas vietās, bija gudrāki, nekā tie auni? Vai arī tā bija tāda programma, kurā par maksu studēt neviens dzīvē neietu?
Bet par auniem tēma ir cita un laikam tikpat sāpīga - izglītības kvalitāte mūsu skolās.