Interesanta tēma. :)
Šeit ir jāapskata 2. dažādi gadījumi.
1. Ārsts no pacienta prasa naudu par vēl nepadarītu darbiņu vai dod mājienu, ka bez aploksnes neko nedarīs. Tās ir nabadzības sekas, kuras izpaužas kā cūcība. Ja ārsts kādam no Jums papildus pieprasa naudu - mainiet ārstu. Viņu ir daudz, un pastāv liela iespēja atrast normālu cilvēku, kurš papildus savai algai svešu nediedelēs.
2. Pacienti paši "kā pateicību par ārsta darbu iedod naudiņu". Ohh, ja paskaitītu tos gadījumus, kad man ir devuši naudu, tur sanāktu 4ciparu skaitlis. :D Es vienmēr liedzos ņemt, jo jūtos neērti. Jūtos kā nabags. Vienkārši ir klikšķis, un nevaru. Pati arī uzskatu, ka darba devējs man jau tā maksā par padarīto darbu. Bet.. runa nav par mani.. :D
Esmu par! Lai dod, jo tā ir pateicība, tā pati dzeramnauda, kuru atstājam kafejnīcā vai frizētavā kā pateicību. Kaut kur šeit iekš cosmo bija diskusija par dzeramnaudām. Vieni dod, citi nē, a citās zemēs vispār nav pieņemts to dot. Tā pat arī ar pateicību ārstam. Diez vai Zviedrijā kāds pensionārs izmisīgi bāzīs kabatā ārstam kronas..
Man pašai ir bijusi milzīga saskarsme ar ārstiem. Bet pat sos situācijās, kad darbs ārstam bija neatliekams, neviens man nav palūdzis naudu, vai devis mājienus. Es arī zināju, ka būdama nabadzīgais students (:D) nespēšu ārstam samaksāt. Un neko - attieksme lieliska. Kā pateicību devu labus vārdus un ziedus - lai tie stāv viņa kabinetā un atgādina par mani, jauko pacienti. :D
Ā, un vēl.
Var runāt par to, cik Valsts ir slikta utt. Bet tās ir slinķu atrunas. Esmu iekš Veselības sistēmas, un redzu, cik pelna tie, kas vēlas izsisties. Izsisties nejau algas ziņā, bet profesionālajā - augt un vēlreiz augt. Spodrināt un spodrināt. Un viņiem sanāk. Un viņu alga nav 1000 Ls, bet vēl krietni klāt uz augšu.
Darītāji vieinmēr redzēs iespēju, kur izsisties, bet čīkstētāji samierināsies ar to, kas ir.