Par dzeramnaudu

Reitings 168
Reģ: 31.01.2014
Vai un cik jūs atstājat dzeramnaudu? Kā pieņemts 10% vai mazāk/vairāk?
Pati šobrīd strādāju jomā, kur darba pieredzes tā īsti nav.
Reizēm gadās tādas dīvainas situācijas, ka nesaprotu, varbūt es ko daru nepareizi. Nestrādāju jau tikai dzeramnaudas dēļ, pamatatlgojums ir pat ļoti apmierinošs, lai sūdzētos par finansiālo pusi. Jautāju tīri teorētiski.
06.03.2014 18:20 |

Reitings 4499
Reģ: 19.04.2012
Pēdējā laikā eju kopā ar draugu uz vietām, kur varētu atstāt dzeramnaudu.
Viņš man parasti jautā, vai atstāt dzeramnaudu, vai- nē. Tad es arī izlemju. Ja apkalpošana ir bijusi pietiekami ātra, saku, lai atstāj.
Vienu reizi bija tā, ka mēs gaidām mūžīgi, kaut cilvēku nemaz nebija tik daudz. Tad gan es teicu, lai viņš labā maksā ar karti un nekādu dzermnaudu neatstāj.
Tā kā tas ir atkarīgs no tā, cik ātri notiek apkalpošana.
Dažreiz, kad ejam uz picēriju (mēs ejam tikai CanCan), tad man ir ļoti svarīgi, lai atnes ne tikai parastu kečupu, bet arī maigo mērcīti. Ja to neatnes, bet atnes tikai abus kečupus, tad arī tas man ir kā mīnuss. It kā skarbi, citi par kaut ko tādu varētu man uzriet virsū, bet nu tā es daru.
06.03.2014 19:49 |

Reitings 3467
Reģ: 24.09.2012
Kā jūs atstājat dzeramnaudu tad, ja maksājat ar karti? Es lielākoties visur maksāju ar karti un tur jau man parasti ievada rēķina summu un viss. Kā tad atstāt? Teikt, lai vada lielāku summu?
Ari fakts. Ja maksa ar karti, tad nekadu teejas naudu neatstaasi, ja vien makaa nav lieki euro.
06.03.2014 19:51 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Es cenšos vienmēr atstāt tos 10%. Ja ļoti patika apkalpošanas, tad vairāk. Ja galīgi nepatika, tad neko. Tā dzeramnaudas atstāšana ir vairāk atkarīga no cilvēka audzināšanas. Ir jau tādi, kas saka: eu, atstāj 5 santīmus čajam! Un visi pie galdiņa baigi rēc. No šādas situācijas pilnīgi pretīgi paliek. Es saprotu, ka ēdiena garša nav atkarīga no oficiantes. 99% cilvēku par to pat neaizdomājas, ka ne jau meitene ar paplāti cepa to gaļu.
06.03.2014 19:52 |

Reitings 3379
Reģ: 29.01.2009
Es atstāju tikai restorānos un kafejnīcās. Pēdējā laikā ir bijušas vairākas reizes, kad neesam aizdomājušies, ka makā nav skaidras naudas, bet 20 centus taču neatstāsi. Tad nu neatstājām neko, bet jutos diezgan neērti...
Par atstāšanu salonos pat neaizdomājos, tur jau tā cenas man liekas pārspīlētas (vismaz tur, kur es eju, uz kaktu saloniem neeju).
06.03.2014 20:10 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Cik esmu ievērojusi, tad lielākā daļa latviešu ir ļoooti skopi ar tējas naudām, kaut apkalpošana ir visaugstākajā līmenī un viesmīlim liek noskrieties uz vella paraušanu, jo pēkšņi izdomā, ka šī mērcīte tomēr nebūs tā, ko gribējās, ka tagad kolas glāzē gribēsies to ledu, kaut iepriekš pasaka, ka nevajadzēs un tamlīdzīgi. Bijušo PSRS valstu pilsoņi ir ļoti līdzīgi savā attieksmē, bet krievi, arī Latvijā dzīvojošie, lielākoties ir devīgāki. Skandināvi vispār ir forši. Bet gadās arī forši latvieši. Mana attieksme pret visiem ir vienāda - smaidu, esmu pieklājīga, vienmēr pajautāju vai vēl kaut ko varu piedāvāt, kad glāzes tukšojās, ja cilvēkam vajag palīdzību ēdiena/dzēriena izvēlē, varu visu izsmeļoši paskaidrot, bet dzermanauda vienmēr atšķiras atkarībā no klientu tautības. Pati vienmēr atstāju tos pieņemtos 10%, nav gadījies būt vietā, kur apkalpošana neapmierinātu. Arī bārmeņiem bāros dzeramnaudas atstāju, bieži vairāk kā tos 10%, jo man tā patīk. Iesaku neņemt galvā, darīt savu darbu pēc vislabākās sirdsapziņas un būs ok. Jo, vismaz man, tas ir tikai pagaidu darbs kamēr mācos. :)
06.03.2014 20:35 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Ja atstāju, tad +/- tie 10% sanāk. Atstāju ne vienmēr.

Kritēriji: kopumā neesmu prasīga pret apkalpošanu (saprāta robežās), nevaru atcerēties nevienu nepatīkamu atgadījumu ar viesmīļiem, bet tas nenozīmē, ka vienmēr esmu atstājusi dzeramnaudu. Teiksim, ja maksāju ar karti un man vnk NAV skaidras naudas, tad kur es to raušu dzeramnaudai? Atkarīgs arī no mana garastāvokļa - dažreiz gribu atstāt, dažreiz nē. Tas nenozīmē, ka tad, kad neatstāju, tad esmu dusmīga un pūcīga.. nē, vnk ir vēlme atstāt to naudu un viss.

Piekrītu arī Samaaras komentāram

Latvieši vienkārši nepelna tik daudz, lai atstātu ekstra par kaut ko, kas jau tā liekas dārgs

Ja atstāju dzeramnaudu, tad tikai kafejnīcās/restorānos un arī taxi šoferiem. Viss, vairs nekur laikam
06.03.2014 20:37 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
ā, es esmu ekstra atstājusi arī zobārstam par raušanu, ko veica minūtes laikā, kaut gan biju gatavojusies uz stundu un paprasīja 3x mazāk, kā bija rakstīts klīnikas cenrādī :D
Un tetovētājam atstāju. Droši vien atstātu arī friezierim, bet pašreizējais ir draugs, kuram es tā jau aliņos maksāju.
Par norēķiniem ar karti - daudz kur esmu redzējusi un strādājusi ar sistēmu, ka viesmīlis ievada tikai rēķina summu un klientam ir atsevišķa opcija ievadīt dzeramnaudas summu. Ja Latvijā tas vēl nav populāri, ļoti slikti. Jāsāk ieviest.
06.03.2014 20:45 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Par norēķiniem ar karti - daudz kur esmu redzējusi un strādājusi ar sistēmu, ka viesmīlis ievada tikai rēķina summu un klientam ir atsevišķa opcija ievadīt dzeramnaudas summu. Ja Latvijā tas vēl nav populāri, ļoti slikti. Jāsāk ieviest.

Vai arī atnes rēķinu, Tu samaksā ar karti, viesmīlis to rēķinu atstāj uz paplātes, šķīvīša un kastītes, un ja skaidra nauda ir (vnk gribējies maksāt ar karti), tad var atstāt arī
06.03.2014 20:48 |

Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
Vērtēju pēc viesmīļa darba un ēdiena garšas/kvalitātes. Restorānos vienmēr atstāju, vismaz tos 10%, citreiz varbūt vairāk. Kaut kādas picērijās vai tamlīdzīgos atstāju mazāk.
06.03.2014 21:08 |

10 gadi
Reitings 1725
Reģ: 14.06.2010
Vienmēr atstāju, man tas ir tā automātiski. Par tiem 10% mazāk parasti neatstāju (izņēmums, ja ir bijusi nu ļoooti slikta apkalpošana), ja baigi labi, atstāju arī vairāk.
06.03.2014 21:13 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Parasti atstāju apmēram 10%. Augstāk vērtēju apkalpošanas ātrumu, nekā pļāpāšanu (izņemot vērtīgus ieteikumus) un ik padsmitminūšu apjautāšanos kā garšo, jo tas man traucē.
06.03.2014 21:16 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Es atstāju, kad pašai lieka nauda.
06.03.2014 21:20 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Nē, neatstāju, esmu studente, neesmu tik bagāta, lai no sava maciņa svaidīto ar naudu un dotu to kādam citam, kurš tāpat kā es, dara savu darbu, turklāt jau tā tajās kafejnīcās cenas ir diezgan saskrūvētas. Laipna apkalpošana man šķiet pašsaprotama, nevis kāda ekstra :)
Kādreiz ļoti bieži gājām ar ārzemju radiem uz gan bei, viņi savā zemē dzeramnaudas neatstāj praktiski vispār tur jau viss ir ierēķināts apkalpošanā, tā pat dara Latvijā un brīžiem ir smieklīgi paskatīties, kā viesmīļi paliek ar garu degunu, kaut bija cerējuši uz lielo lomu, uzskatījuši to kā pašsaprotamu lietu. Labi, ja jāmaksā, piemēram, 19.80, tad tos 20 centus varbūt arī atpakaļ makā neber, bet visādi citādi norēķinās precīzi vai maksā ar karti :)
06.03.2014 21:24 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Nav pat jāmeklē Japānā vai Ķīnā. Arī Polijā nav pieņemts atstāt dzeramnaudas. Ciemojos ar draudzeni pie poļu drauga, kad restorānā/bārā vilkām ārā skaidru naudu, lai atstātu dzeramnaudu, draugs prasīja, vai mums tiešām nav kur naudu likt. Viņiem esot pieņemts dzeramnaudu atstāt tikai par īpašu servisu, neviens viesmīlis/oficiants to neuzskata par pašsaprotamu, ka viņam jāsaņem dzeramnauda no klienta. Apkalpošanas maksa ir iekļauta ēdienu/dzērienu uzcenojumā. Dažās vietās ēdienkartē ir norādīts, ka tiks pieskaitīta apkalpošanas maksa 10% apmērā. Parādiet, lūdzu, kur ir rakstīts, ka tā ir pieņemts - Latvijā atstāt dzeramnaudu?

Prātā nāk vienas paziņas vārdi, kura strādāja vienā krodziņā "šodien bija viens šausmīgi neapmierināts klients, visu laiku par visu piekasījās un iedomājies - dzeramnaudā neatstāja nevienu santīmu. Gnīda!" Viesmīlim/oficiantam ir jāsaprot, ka būs jāsaskaras ar dažādiem klientiem.

Es parasti dzeramnaudu atstāju, bet nevis tāpēc, ka tas ir kāds nerakstīts likums, bet tāpēc, ka viesmīlis ar savu apkalpošanas manieri man ir uzlabojis omu vai arī ēdiens tiešām ir bijis īpaši labs.
06.03.2014 21:33 |

Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Piekrītu Persephon.

Vispār nesaprotu to dzeramnaudas atstāšanas kultu. Tad jau visiem, kas saistīti ar pakalpojumu sniegšanu, ir jāatstāj dzeramnauda. Kāpēc viesmīļi un bārmeņi ir labāki, piemēram, par medmāsiņu?

Lūk, perfekts rakts.
http://politika.lv/article/dzeramnaudas-maksasana-vai-aitisma-pazime
06.03.2014 21:38 |

Reitings 356
Reģ: 22.10.2011
+++ Selene

Dzeramnaudas ir pelēkā ekonomika- uzņēmuma peļņa, par ko nemaksā nodokļus. Izskaužama lieta!
07.03.2014 00:06 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
gandrīz vienmēr atstāju restorānos un ēstuvēs, kur apkalpo pie galdiņa. 15-20%. ļoti reti gadās, ka tiešām nav skaidras naudas, tad atstāju cik ir monētas un jūtos nelāgi par to. man kaut kā tas automātiski iegājies, ārzemēs dzīvojot, kā likums, dažās valstīs ir tā pieņemts un viss. nemaz vairs pat nepiedomājot atstāju arī LV.
varbūt 1-2 reizes pēdējos gados tikai atceros, ka bija drausmīgs serviss un rupja apkalpošana, kad neko neatstāju.

bāros, klubos neatstāju neko, kur pie letes jāpasūta dzērieni. lai pelna uz tūristiem un iedzērušiem vīriešiem:)

skaistumkopšanas salpnos, masāžai, frizierim - pēdējā laikā reti eju bet vienmēr atstāju dzeramnaudu. ja sačakarētu paskatu, neatstātu neko. bet es izvēlos pārbaudītus meistarus, bez pārsteigumiem.

un, jā, man ir kauns, kad mani līdzgājēji, ja maksājam rēķinus atsevišķi, piemet dažas dzeltenās kapeiciņas... vai vispār neko. vai demonstratīvi saka, ka nekad neatstāj... es tā nevarētu, es zinu,ka apkaplojošais personāls ar to pelna iztiku.
07.03.2014 00:37 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
bet, es arī neko neiebilstu un saprotu, ja cilvēkam tiešām ir maz naudas dotajā brīdī, nu neatstāj un viss. ja maz naudiņas makā, šādi prieciņi kā kaut kur iziet ārpus mājas izklaidēties tiešām uzlabo noskaņojumu.

un būtu ļoti pretīgi dzirdēt, ja viesmīļi aprunātu aizmuguriski par gnīdu... cilvēkiem tači ir dažādas situācijas, tas ir jāsaprot.
07.03.2014 00:46 |

Reitings 2018
Reģ: 21.12.2013
es arī šajā jomā strādāju un var tiekt izmācijos. Īstenība tas ir atkarīgs no cilvēkiem,citi atstāj citi nē,jo viņiem tas nav pieņemami.
Bet tiekšu godīgi pieredze man ir un viesmīļu darbs daudzkur tikai balstās uz dzeramnaudu.
07.03.2014 01:04 |

Reitings 177
Reģ: 18.11.2013
Nerēķinu procentus, bet parasti atstājam 1,50 - 2 eur (arī atkarībā kā izdod atlikumu). Protams, ja viesmīlis pacenšas vairāk, tad attiecīgi reizēm atstājam vairāk. Protams, ir gadījies, ka neatstājam neko, jo attieksme ir bijusi diezgan švaka (bet tas bijis picērijās un vienā nelielā mākslinieciskā ēstuvītē, kur pēkšņi mūsu galdiņam ne vārda nesakot samainīja sliktākas puķes, aiznesa prom arī svečturi, demonstratīvi blakus sāka tīrīt logu u.tml. lai gan darba laiks nebija ne tuvu uz beigām, bijām šokā...)...
07.03.2014 01:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits