Pirmkārt, kā var ņemt mājās kucēnu, pirms tam neapgūstot vismaz pamata audzināšanas paņēmienus?
Otrkārt, izskatās, ka jums nav nekādas pieredzes ar suņiem - ņemt rotveilera jaukteni var izvērsties par ļoti bīstamu gājienu nepieredzējušiem saimniekiem. Rotveilers pats par sevi ir viens no spēcīgākajiem suņiem, kam vajag stingru un konsistentu audzināšanu, lai nerodas ekstrēmi agresijas un dominances gadījumi. Plus vēl jūsu sunim piejaukts kaut kas ar pavisam nezināmām īpašībām.
Bet nu, kas darīts, darīts.
Tev tam sunim ir jāparāda, ka tu pār viņu dominē. Un nē - iekaustīšana, lamāšana un iebiedēšana to nepanāks - tā vari panākt, lai suns no tevis baidās un dara nedarbus, kad tu neredzi, bet tā viņš tevi necienīs.
Suņa audzināšanai jāpieet ļoti konsistenti un nopietni. Sākot jau ar pārliecinātu ķermeņa valodu un balss tembru, un beidzot ar konkrētām rīcībām. Ja sunim kaut ko nedrīkst, tad nedrīkst NEKAD. Ja tu viņam kaut ko liec/aizliedz, tev noteikti jāpanāk, lai viņš izdara tev pa prātam un zina, ka tu neatkāpsies.
Mans suns iet pa durvīm (arī dzīvokļa ietvaros) tikai aiz manis. Iepriekš, kad mēģināja skriet pa priekšu - liku priekšā kāju. Ja vēl neklausīja, ķēru, gāzu uz sāna un piespiedu pie zemes ar roku kakla rajonā, ieskatoties acīs. Kad atslāba - laidu vaļā. Viņš ēd tikai tad, kad es esmu paēdusi, un tikai atrodoties savā vietā, mierīgi sēžot. Kamēr nenomierinās - ēdienu nedabū (pēc pāris izlaistām ēdienreizēm saprata).
Ja izdara ko sliktu, es nelamāju, bet ignorēju viņu. Iekož spēles laikā - spēle beigta uzreiz, pieceļos un aizeju. Par pareizām darbībām slavēju, dodu kārumus.
Atrodoties ārā, iet tikai man blakus vai aizmugurē. Kā tikko sāk vilkt - apstājamies. Ar vilkšanu viņš uz priekšu netiek, tikai ar paklausīgu sekošanu.
Tualetes mācībai efektīvākais ir vaktēt to suni VISU laiku. Ja redzi, ka taisās iet uz tualeti, ātri ņem rokās un nes ārā. Ja jau sācis darīt lietu, ass NĒ. Bet ar degunu bakstīt un lamāt nedrīkst - ies slēpsies un čurās citur.
Piedod, ja sanāca pārāk gari. Kopumā iesaku palasīt internetā par to, kā tikt galā ar dominantu suni, un kā kopumā audzināt kucēnu (piem. Iana Dunbāra grāmatas).