Kā pārmācīt?

Reitings 122
Reģ: 07.11.2013
Tātad, lieta tāda - ar savu puisi un viņa draugu īrējam vienu dzīvokli. No sākuma tas puiša draugs likās foršs cilvēks, bet jo ilgāk dzīvojam kopā, jo lielāks cūka izrādās, respektīvi, nemazgājas, netīrie trauki viņa istabā stāv nedēļām, visa istaba ir netīra (ja būtu tikai nekārtīga, tad pievērtu acis). Vienīgais iemesls kāpēc no turienes nesmird ir, jo viņš dzīvo istabā ar balkonu. Ir mēģināts runāt, esmu mēģinājusi netīrīt neko mājās, lai saprot, ka kārtībā visā pārējā mājā nerodas ne no kā, nekas nepalīdz (turklāt pašai bija pretīgi dzīvot tā). Man ir neērti pie sevis lūgt draugus, zinot, ka viens cilvēks nekad neko nenoliek savā vietā. Ja arī uztaisa ēst, tad visa virtuve paliek pilnīgā nekārtībā. Esmu izmisumā, kā vēl cīnīties pret cilvēka nevēlēšanos pēc sevis savākt? Izvākties lūgsim vasarā, lai cilvēks var atrast lētu dzīvesvietu, šobrīd kaut kā neērti, bet līdz vasarai vēl tālu, nesaprotu, ko darīt lietas labā. Padomi?
03.01.2014 17:08 |

Reitings 386
Reģ: 17.10.2013
ar koku pa muguru un miers mājās.
09.01.2014 14:52 |

Reitings 144
Reģ: 13.11.2013
Pieliec pie ledusskapja zīmīti:

"Sakarā ar to, ka jūs kāda pārpratuma dēļ esat sajaukuši mani ar apkopēju, paziņoju, ka mana stundas likme ir 10 eiro. Pagājušajā nedēļā 3 reizes berzu plīti, nomazgāju 17 šķīvjus un 25 krūzītes, kas bija izmētātas pa visu māju, 3 reizes nesu miskasti, 2 reizes mazgāju vannu, katru dienu mazgāju un slaucīju grīdu, kopumā patērējot tik un tik stundas, pagājušajā nedēļā es jums esmu izmaksājusi tik un tik eiro. Sakarā ar to, ka dzīvojam šeit trijatā, katram no jums jāsedz trešā daļa summas! Iebildumu gadījumā gaidīšu jūs tad un tad pie apaļā galda, lai izrunātu problēmu."

Ieteiktu to savu likmi uzlikt gana augstu, lai cilvēks pats padomā, ka izdevīgāk to šmuci aiz sevis savākt :D

Pieej it kā ar humoru, bet nopietni.
09.01.2014 15:01 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Nu koplietošanas telpas viņam būtu aiz sevis jāsavāc, tas viņam ir mierīgi un cilvēcīgi jāpasaka.. Bet viņa istaba - piedod, viņš maksā īri? Ja jā, tad kāda tev ir darīšana, kā izskatās viņa istabā? Ja vien tā nav caurstaigājama un visiem redzama... Citas šeit nesaprot tos, kuri dzīvo bardakā, es savukārt nesaprotu, kā jūs var uztraukt cita cilvēka istaba, kurā jums nav ko meklēt vispār :D
09.01.2014 15:14 |

Reitings 144
Hone, ja tu gribētu uztaisīt vakariņas, bet secinātu, ka visi trauki atrodas "istabā, kurā tev nav, ko darīt", ir vairākas dienas nemazgāti, piekaltuši, netīri, ieskaitot katliņu, kurš tur ienests, jo čalim vairs nav bijuši šķīvji, kurā ielikt putru, tu arī teiktu, ka tā ir tikai un vienīgi viņa darīšana? :D
09.01.2014 15:27 |

Reitings 56
Reģ: 11.02.2011
uzstaisīt iknedēļas grafiku,un katrs katru nedelu tīra dzivokli pilnībā.
09.01.2014 15:32 |

Reitings 144
Kādā pilnībā? Es savu mūžu nelaistu cilvēku savā istabā rakņāties par savām mantām. It īpaši čali, kuram JAU ir nosliece uz netīrību. Fuuf.
09.01.2014 15:35 |

10 gadi
Reitings 3547
Reģ: 09.10.2009
Es visus netīros traukus, veļut utt, utt - vnk nestu uz viņa istabu un viss. -.-
09.01.2014 15:35 |

Reitings 1196
Nu tas ir tas, ko minēju par koplietošanas telpām, tajā skaitā biju domājusi arī koplietošanas priekšmetus. Protams, ka ja vairs nav šķivju, utt., tad tas nav ok, jo tie tomēr nav puiša personīgie priekšmeti. Domāju tieši par puiša ''nekārtīgo istabu'', kas daudzām te izsauca sašutumu un ''nespēju saprast tādus cilvēkus''. Attiecībā uz viņa paša istabu, kamēr vien citiem no tā nerodas neerītbas koplietošanas telpās, tiešām domāju, ka nevienam nav nekādas daļas. Par pārejo - viss ir runājams, jo neko citu jau gluži tu tur neizdarīsi.. Principā sastādīt grafiku ir diezgan jēdzīga lieta, vai esi mēģinājusi ar abiem apsēsties un to piedāvāt?
09.01.2014 15:38 |

Reitings 1196
*grafiku koplietošanas telpām - virtuve, tualete, utt. Iespējams, ka varat vienoties par kaut kādiem noteiktiem sodiem, ja darbi nav paveikti..
09.01.2014 15:40 |

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
Ja šāda situācija izveidojusies, kad izrunāšanās neko nedod, un Tavam puisim kaut ko nesmuki šķiet draugam palūgt... Nu tad tikai, praktiski, kā armijā :D

Katrs izmanto tikai savas mantas, katrai pusei ir savu trauku komplekts. Katram savi dvieļi, savs, es pat nezinu vēl, tualetes papīrs :D Tādā gadījumā tas, kas viņa istabā stāv netīrs, ir tikai viņa paša darīšana (jo viņš par to teorētiski tomēr arī maksā) un Tev netraucēs, ka, piemēram, nav viesim, kur tēju ieliet, jo visas krūzes netīras tai istabā stāv.

Plus, sastādi koplietošanas telpu uzkopšanas grafiku. Ja nu vienīgi tas čalis Tev regulāri neveic auto apkopi vai nepārinstalē datoru (vai neveic citus "vīrieša pienākumus" mājās visu labā), viņam ir tieši tāds pats pienākums pēc noteiktā grafika iznest kopējo miseni, notīrīt kopējo galdu virsmas, izslaucīt grīdas utt.

Bet savā istabā, piekrītu, lai cūkojas, cik grib, kamēr uz to nevar attiecināt kaut kādus higiēnas normu pārkāpumus. Bet tad jau nu arī, cik saprotu, visi būs pārāk iejūtīgi kaut ko aizrādīt :D
09.01.2014 15:42 |

Reitings 4224
Reģ: 26.09.2009
Mums bija līdzīga situācija, kad ievācos pie drauga, kurš dzīvoja kopā ar vienu sievieti. Tikko ievācos taisījām ģenerāltīrīšanu. Izrædās, ka gada laikā draugs bija vienīgais, kas tur bija tīrījis. Es raudāju pie plīts, jo nespēju to notīrīt :D viņai patika gatavot, bet nu nesanāca, neviens nekad neēda :D spageti katlā varēja stāvēt nedēļām, kamēr tur blakus viņa gatavo un kamēr es izmetu ārā visu. Rauši viesistabā uz galda stāvēja mēnesi (!!!) ar pūku.

Nu manā skatījumā ar vīriešiem jebkurā gadījumā jārunā tieši, draugs vai nedraugs. Varbūt nerunā par vākšanos àrā, bet par mēru pieņemšanu. Runājat trijatā. Sastātad tīrīšanas grafiku. Tas kurš nevar vai negrib bez iemesla maksā soda naudu. Mēs esam 5 dzīvojuši kopā dzīvoklī. Mums bija sarunāts, ka katru pirmdienu obligāti tīram dzīvokli, sadalam pienākumus un aiziet.
09.01.2014 15:56 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
ieskaidrot kaut ko nesanáks, vnk ieteikums izrunát, dot laiku lai atrastu citu dzívesvietu, vai pashiem meklét citu. vél viens ieteikums - traukus, dakshas, skjívjus, krúzes, kastroljus sadaliet un kategoriski aizliedzat vinjam njemt júsu! tad tev arí nebús nemazákás vajadzíbas vért valjá vinja istabas durvis, lai tur kaut zhurkas rápo ;)
09.01.2014 16:13 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Jā, pašlaik arī esmu līdzīgā situācijā.. Es uzskatu, ka koplietošanas telpām, t.i. virtuvei, tualetei, vannasistabai un koridorim IR jābūt kārtīgām. Es atstāju kārtīgas telpas un vēlos arī kārtīgās ieiet. Esmu mēģinājusi runāt, bet mans ieguvums bija: vienu nedēļu nomazgāja tikai savus traukus, turklāt ne katlus un pannas, kurās gatavots, lai gan man gandrīz vienmēr nācās mazgāt veselu kalnu ar visu mūsu traukiem, jo nespēju izturēt netīru, smirdošu trauku kaudzi ilgāk par vienu dienu. Labāk kā nekas, bet tomēr problēma paliek neatrisināta.
Un es jau nelūdzu nezin ko! Tikai nomazgāt aiz sevis traukus pēc to lietošanas, nevis pēc 2 dienām, kad īsti vairs nav no kā ēst. Es neprasu kopt telpas, tikai savus traukus nomazgāt, vai tas ir tik necilvēciski un tik aizvainojoša iejaukšanās privātajā dzīvē? Man ir grūti to saprast, jo savu virtuvi vienmēr esmu turējusi tīru. Runāšana nav nesusi it neko ilgtspējīgu, tagad mēģināšu vēlreiz un man būs aizmugure :D
Es negribu šo cilvēku aizvainot vai strīdēties, tomēr vēlos, lai mani ciena. Turklāt nekad neesmu pārmetusi, bet centusies cilvēcīgā sarunā izstāstīt, kas ir par problēmu, piedāvāju risinājumus un visādā ziņā esmu gatava kompromisam, tomēr pretī saņemu.. neko. Un tas jau ir novedis pie tā, ka mani kaitina jau itin visas mana dzīvokļa biedra darbības, jo šī viena sāpe ir tā iegrauzusies, ka grūti no tās atkāpties. Un risinājumu es neredzu. Neesmu jau arī mamma, kas var diktēt: to dari, to nedari, dari tā, nedari tā, bet izturēt arī nevaru.

Ko darīt? Kā runāt? Attiecības nevēlos sabojāt, jo kaitina tikai viens šis ieradums vai drīzāk ieraduma trūkums- sakopt aiz sevis, bet man vairs nav ideju, kā lai cīnos ar šo necieņu pret manām tiesībām uz tīrām telpām..
09.01.2014 16:52 |

Reitings 8272
Reģ: 29.01.2009
lai tavs draugs parunā ar to džeku. pati nemaisies. savādāk tas tikai pasmiesies par tevi. un īrētā dzīvoklī vsp ir stulbi ņemt vēl kādu dzīvot. es līdz vasarai točna negaidītu.
pārmācīt nevarēsi. nosakiet termiņu - 2 mēnešus un miers mājās.
09.01.2014 16:52 |

Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Es nez... man šitādā situācijā būtu vienalga par visu toleranci. it sevišķi Ja tas dzīvoklis tiek īrēts uz TAVA vārda!
3 varianti
1. kā meitenes teica - piestādīt rēķinu par apkopējas darbu
2. nest visas viņa drazas un netīros traukus uz viņa istabu un turēt viņa istabas durvis ciet. Katlus, šķīvjus kaut savā istabā turēt, lai viņš neatļautos viņus izmantot un atstāt netīrus. Viss, punkts
3. čakarēt viņam smadzenes tik ilgi līdz viņam apnīk un viņš aizvācas.
09.01.2014 17:37 |

Reitings 122
Pati vairs vispār nerunāju ar to cilvēku, tikai draugs komunicē ar viņu. Un ir tieši tas pats, kas TRY - ja izrunā visu un it kā piekrīt, tad pēc nedēļas viss ir atpakaļ vecajās sliedēs. Ar puisi norunājām tagad, ka tiklīdz dabūs darbu (abi esam pilna laika studenti), tā tas netīrelis vāksies ārā :D

Un par grafikiem - reiz piedāvājām, bet viņš pateica nē, jo tad sākšoties "kašķi". Ne pats dod kādu risinājumu, ne arī mums panāks kādus solīti pretī uz kompromisu.
09.01.2014 17:45 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
visu viņa bardaku uz viņa istabu un durvis ciet!
09.01.2014 18:01 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Es piezvanitu ta puiša mamma vai sms nosutitu, lai brauc uz tīra pēc sava dēla. Kādui uzaudzina a tads ir. Vai lai algo kalponi.
09.01.2014 18:05 |

Reitings 122
Tikai nedaudz nejauka, un ko darīt ar to smaku, kas nāk no istabas un kas velkas viņam līdzi, kad viņš pārvietojas? :D

Labākais joks jau ir tas, ka viņam ir vecmāmiņas māja (pie kuras samērā bieži brauc) - tur istaba viņam ir perfektā kārtībā, pat ja nedēļu tur dzīvojās. Tāpēc vien man ir dusmas, ka nevar te aiz sevis savākt!
09.01.2014 18:10 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
tad zvani vecmaminai un uzaicini ciemos vina negaidot. lai izbauda:D Un tai maja tak omīte laikam sakopj visu.:D
09.01.2014 18:12 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits