Do schools kill creativity?

Reitings 5
Reģ: 05.12.2013
Sveikas dāmas,

lai gan šad un tad ir nācies palasīt šo forumu, vel nekad neesmu šeit neko komentejusi.

Šovakar gribu Jūs aicināt padomāt un padalīties ar saviem viedokļiem par temu 'skolu sistema'.
Tas, ka sistema ir novecojusi, nav laikam nekas jauns. Būtu interesanti dzirdet ne tikai jūsu vertejumu, lai nu kāds tas būtu, bet arī jūsu priekšlikumus un idejas, kā uzlabot situāciju.

Kas būtu tas, ko viena persona varetu darit, lai kaut nedaudz kas mainītos?

Iedvesmai:
http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY
05.12.2013 23:27 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Tad nu es jautāšu konkreti (ne vairs par kreativitāti), ko Jūs domājat par:

> papildus izglītošanu par citām temam, kuras mūsu dzīve ir svarīgas (piem. personīgās finances, psiholoģijas pamati, drošība internetā (facebook, draugiem utt), alkohols u.c.

> vispārīgāku pamaizglītibu, bet specializetāku ģimnāziju, kā tas piem. ir Vācijā?

Kāpēc man liekas, ka tu centies izgudrot jaunu divriteni?
1) Vidusskolās ir novirzieni, kur cilvēki tiek dalīti humanitārajos, vispārizglītojošajos, eksaktajos, datoriķos utt. - tiek dota izvēles brīvība. Un tā pati psiholoģija man skolā ir mācība. Par drošību internetā stāstīja klases stundā, par finansēm ekonomikā.
2) Cik zinu, Vācijā ir manam prātam sarežģīta skolu sistēma, Latvijā, protams, tādas nav, bet Latvijā arī ir specializētas skolas. Piemēram, igauņu skola, franču licejs, 1. ģimnāzija-matemātika galu galā..
06.12.2013 00:23 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
mācība.

mācīta
06.12.2013 00:23 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
uij, varētu runāt un runāt :D bet ne rakstīt, uz to slinkums :D
Es skolas vidē atbalstu disciplīnu, noteikumus, kārtību. Tā, lai jau no mazotnes tiktu bērnos ieaudzināti morāles prncipi, tikumi un veidota vērtību sistēma.
Montesaroti pieeja man arī patīk, turklāt, tā ļoti saista to, ko jāmācās ar sadzīvisko (k tik ļoti uzsver mūsdienu skolēni-kam viņiem vajadzēs ģeometriju/ķīmiju/fiziku dzīvē utt.), bet nu tā pārsvara ir mazajiem, ne lielajiem bērniem.

Bet par to,ka tieši mūsdienās uzsver, ka skolas sistēma novecojusi utt. Sistēma ir sistēma, tā var būt novecojusi, bet mūsu tāda nav, arī skolotāji attīsta savas prasmes (protams, ne visi), ienāk dažādas inovācijas, projekti, stundas ekskursiju veidā, nu ir un ir jauninājumi! Ir jāsaprot, ka mūsdienu bērni vienkārši ir pavisam citādi. Viņu vērtību sistēma ir pavisam savādāka nekā mums un mūsu vecākiem, vecvecākiem. Tādēļ, jau pirmssākumos, skolas solā bērns iesēžas ar pavisam savādaku skatu, diemžel, tas biezi vairs nav tas zinātkārais bērns. Reāli, es teiktu, ka lielakā problēma un darbs notiek ar to, ka skolotājs audzina bērnu, un to cenšas apvienot ar mācīšanu. Bet skoltāja darbā būtu jāietilpst tikai mācīšanai.. ok, tas ta plašāk, ja runā, bet tas ir svarīgi, jo tas ir pamatos. Protams, atšķiras skolas - ir labākas, ir sliktākas.. Taču bērni jau nav slikti, viņi tikai jau ienak skolā ar citu skatu. Un te nonāk pie tā, ka audzinam jau vien paši sos bērnus, un mūsu spēkos būtu darīt visu, lai skolā bērns ietu ar vēlmi mācīties, nevis izpaust visu savu problēmu amplitūdu (kas notiek pašlaik).
Bet nu ok, atgriežoties pie sistēmas. Neuzskatu, ka kaut kas ir radikāli jāmaina, ja ir runa par priekšmetiem, vielu (kas, jāsaka, jau mainās pat pa gadu!) Ļoti labi to varēju redzēt savas gimenes skolas gados, kopā starpība ir 5 gadi, bet jaunakais brālis 7. klasē mācījās jau daudz komplicētākus uzdevumus matemātikā nekā es un otrs brālis. Arī tajā laikā, ko esmu pavadījusi mācot mazās klasītes (tie gan nav gadi), ir pamanītas izmaiņas, grāmatas ir skaistas, aplikāciju pilnas, uzdevumi interesanti).
Par kreativitāti runājot - interešu izglītība! Tāda ir ne tikai uz papīra! Skola to piedāvā, centri to piedāvā, skolas zdevums ir mācīt zinašanas! Nevajag skolai uzkraut visu - audzināt *tas irvecaku uzdevums!!!), mācīt un vel veidot interesantu, talantīgu personību!
Primārais ir apgūt zināšanas.
Bet nu.. Ja tik ļoti gribas izmaiņas, mūsu Izglītības ministrijai plāni jau kolosāli. Otrdien kā reizi biju uz pētijuma par mūsu skolēnu sasniegumiem matmātikā, lasīšanā un dabaszinībās, pirmo rezultātu secinājumiem un salīdzinājumiem (tas ir daudzām citam valstīm). Es varu gana droši apgalvot, ka ar mūsu bērniem būsu arvien lielākas problēmas.. arvien vairak skolās notiks audzināšana nevis mācīšana. Jo jau šobrīd, lauku solas slēdz (lielākā daļa aizslēgta jau), pilsētu skolās klases veido arvien lielākas (jo kaut kur jau tie bērni jānogrūz no laukiem), apjoms skolotājam palielinās, laiks, kuru var veltīt skolēnam individuali - samazinās. aij, par šito es varētu runāt un runāt, taču, ko tad tas dod! IM sekretāre skaidri un gaiši pateica, ka tieši šādā veidā viņi taisās uzlabot mūsu bērnu sasniegumus.. Un trakākais, ka to prijicē mūsu pašu it kā zinātnieki, kas tos pētījumus taisa!
06.12.2013 00:24 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Atvainojos par kļūdām, domas skrien pa priekšu rokām :)
06.12.2013 00:26 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Skolas programmai varbūt arī nebūtu ne vainas, problēma slēpjas skolotājos un attieksmē pret bērniem, sistēmā kā tādā. Ir pedagogi, kuri spēj pieņemt skolēnus kā personības un ir elastīgi savā domāšanā, bet ir arī tādi, kurus skolai nevajadzētu laist tuvumā vispār. Turklāt, ja klasē ir ap 30 skolēniem, mācību kvalitāte izteikti pasliktinās, vienmēr ir kāds, kurš paliek malā.
Jā, skola spēj nogalināt radošumu, un kā vēl, ja tajā neparūpējas par attīstošu, drošu vidi un audzinātāji nestrādā pie klases savstarpējām attiecībām.
Pašai ir sāpīga pieredze ar vienaldzīgu, aprobežotu pamatskolas audzinātāju, kura domrakstos lika sliktas atzīmes par "nepareizu viedokli", audzināmās klases problēmas vispār ignorēja (parasti pat atbalstīja agresorus) un uzsvērti lutināja "mīlulīšus". Tādā atmosfērā vienīgā vēlme ir izdzīvot līdz dienas beigām, kāds tur vēl radošums un mācības..
06.12.2013 05:54 |

Reitings 56
Reģ: 24.01.2013
Ieraudzīju nosaukumu un pilnīgi drebuļi pārskrēja :D Rakstīju kursa darbu pie vienas lektores kurai šīs visas tēmas bija ļoti tuvas :D
06.12.2013 08:14 |

Reitings 374
Reģ: 04.08.2013
Nezinu kā citiem, bet manā skolā lika zubrīties daudz nevajadzīgu lietu. Un tiešām daudz, lielus apjomus. Bezjēdzīga laika izmantošana. Tā vietā varētu iemācīt kaut ko interesantu un dzīvei noderīgu. Cik no draudzenēm dzirdēju, kuras dzīvo citā pilsētā, viņām nebija tik stingri kā man.
06.12.2013 08:32 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Vispār tā ir arī tagad - mācos apģērba dizainu,jāšuj kolekcija -> Skolotājai visu vajag pa savam. Zīmē burtiski 100 skices, kuras, starp citu, visas būtu realizējamas,

Skolas laikā es domāju tāpat, oi, nu ko tās pasniedzējas tur piekasās, man visas skices ir super, visas idejas varētu realizēt, bet nu labāk jau ieklausies viņās, nav tā, ka grib tikai pa savam, par 80% tie argumenti ir racionāli un pamatoti no pasniedzēju puses, lai gan sākumā tā nešķiet. Nu labi, lietišķajā grafikā es biju gatava nošauties, jo pasniedzēja tiešām likās muļķe, bet pēc gadiem es sapratu, bāc..nu nebija viņa muļķe, viņai bija taisnība. ;)
06.12.2013 08:46 |

Reitings 3599
Reģ: 05.09.2012
Lai vai cik nelietigi, nekompitenti, piekasīgi, negudri skolotaji/ pasniedzīeji, tieši vidusskolā man likās, tik tagad liekas tiesi pretēji.

Vidusskolā- piekasījas pie katrā sūda, mazākā neprecizitate- pārstrādā!
Latviešu valodā, nu i nafig man jālasa tās 2-3 gramatas katru mēnesi + analīze. Kāpēc domrakstā par katru kļūdu noņem vienu balli? kapec mūzikas vesturē man jāmācās kkādi operas teksti?
Bet nu tas tāāā izdresē!
Tagad tiešām paldies varu teikt visām tām skolotājām, kas mūs vidusskolā dresēja, spīdzināja un neļāva gulēt vairākas naktis pēc kārtas, jo viss jāpārtaisa!

paris, Tev lietišķo grafiku mācija Ilizane? :D
06.12.2013 08:56 |

Reitings 13796
Surli, Ili bija mana vadītāja, bet grafiku pasniedza tā vecā - Krieviņa, kura dzēra katru dienu.. :D
06.12.2013 08:57 |

Reitings 13796
Es piekrītu surli, mums TIK daudz iemācīja, visas tās vēstures - mūzikas, kultūras, filosofijas, pasaules, reliģijas, tas tik daudz deva, literatūra vispār, bet tagad es vismaz varu argumentēt, KĀPĒC man riebj` Aspazija, nevis vienkārši pateikt - man nepatīk. Ak, vidusskola..
06.12.2013 08:58 |

Reitings 2609
Reģ: 11.11.2013
Piekritīšu par to, ka tomēr tā kalšana galvā lietas ir nedaudz pozitiva, nevis vadīties pēc tā, ka K.D laikā vari rakņāties pa grāmatu, lai gan dzīvē resursu atrašana noder, bet tomēr smadzeņu attīstība un atmiņas pilnveidošana ir laba lieta.
Protams, visādās majturībās utt tehnoloģijas ir vecas un galdi slikti utt...
Darīt ir ko, bet ir lietas kuras uzskatu ka nav jamaina.
Plus, ka sīkajiem tāda patvaļa, viņi var d*** virsū skolotājiem un viņi neko nevar izdarīt.
Kaitina.
06.12.2013 09:00 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Skolas "strādā" uz vidējo aritmētisko klientu (lasi - ar viduvējībām). Gan (atvainojos) stulbie bērni paliek novārta, gan arī gudrie. Skolotāju par to ir grūti vainot (pašai ir bijis tas gods būt par skolotāju), sistēma tāda, bet sekas ir bēdīgas.

Bērniem, kam drusku lēnāk pielec, drusku vairāk darba un uzmanības bieži vien ļauj sasniegt labus rezultātus. Ja mājās vecāki to papildus darbu savā bērnā neieliek, tad bērns knapi tiek līdzi skolas vielai, bieži vien pat vienkārši ņem un padodas.

Cik nav dzirdēts - "man nepadodas matemātika". No manas pieredzes, ja parok dziļāk, tad tam "nepadodas" saknē ir slikta skolotājā pāris klases atpakaļ, kuras darba rezultātā bērnam zināšanās ir nepārvarami robi. Bet tā vietā, lai robus lāpītu ciet, ir attieksme - "man nepadodas".

Gudrajiem bērniem parasti skolā ir garlaicīgi. Izlasa, saprot, iegaumē. Viss nāk it kā viegli. Bet problēma ir, ka ar drusku vairāk darba un augstākām prasībām no tā bērna varētu dabūt āra daudz, daudz labākus rezultātus. Mūsu skolu sistēma to nedara. Rezultātā tiek zaudēts tā bērna potenciāls. Arī tas, ka ir pierasts sasniegt labus rezultātus neieguldot daudz darba, principā nepieradina to gudro, spējīgo bērnu piespiesties un smagi strādāt.

Ir tāds teiciens: panākumi ir 10% talants un 90% smaga darba. Tie mūsu talantīgie bērni skolās tiek pieradināti sasniegt rezultātus, darbu neieguldot. Tie "rezultāti" ir labas atzīmes skolā. Bet vai ar to pietiek?

Skolai ir jāmāca gan ieguldīt darbu (iekalt dzejoli, iezubrīt formulu utt.) gan arī tā kreatīvā daļa, kā to radoši pielietot. To kreatīvo daļu varētu attīstīt, ja tiktu veidotas lielākas saiknes starp priekšmetiem - biologiju un ķīmiju, piemēram, kādi projekti, pasākumi, kur tas bērns izmanto elementus no abiem priekšmetiem, vai, teiksim, vēsture un matemātika (statistikas elementi). Tas, kā mums skolās pilnīgi izolēti māca Latvijas un Pasaules vēsturi, ir absolūts idiotisms - man personīgi ir maza izpratne par to, kas notika Eiropā laikā, kad pie mums iebrauca bīskaps Alberts, kad darbojās brāļu draudzes, kad tusējās Jaunlatvieši. Tas pats attiecas uz daudz ko citu - mums visi priekšmeti tiek mācīti kā atsevišķas salas, tās saiknes netiek meklētas.

Dabas zinību priekšmeti mums tiek mācīti no grāmatas, nevis caur eksperimentiem un projektiem (cik bieži jums ķīmijā bija praktiskie darbi, a?). Bet tā starpība starp iezubrīto un praktiski apgūto ir uj, ku liela. Un praktiski apgūtais, tas ir tas, kas dod to kreatīvo elementu. Tā prasti sakot, iespēja, ka bērnu ieinteresēs, kas notiek, kad salej šķīdumu A ar šķīdumu B, ir lielāka, ja šķīdums ir mēģenēs, nevis ķīmijas uzdevuma grāmatā.

Aj vispār, smaga tēma. Pašiem skolotājiem biezi pietrūkst kreativitātes - viņi atstrādā to pašu modeli, kā 20 gadus atpakaļ tika mācīti viņi paši. Vismaz manā pieredzē tā dara vairums skolotāju (bet noteikti, ka ne visi). Bet šobrīd taču būtu tik daudz jaunu veidu, kā ieinteresēt. Da kaut vai Youtube video ķīmijā (nesen spoki.lv bija interesants raksts par ķīmiju). Bet nē, nodemonstrēt uz vietas priekš ķimikālijām skolai naudas nav, nu tad, bērni, izlasīsim 15. nodaļu par ķīmiskajām reakcijām. Zvaigzne ABC ir iedrukājusi krāsainu bildīti.

PS: Un par Ķīli, lūdzu, riebeklības nerunāt. Jā, viņš ir diezgan dīvains tips ar stipri vien dīvainām idejām, bet viņš vismaz no sirds CENTĀS kaut ko mainīt.
06.12.2013 09:15 |

10 gadi
Reitings 865
Reģ: 12.02.2011
tā kā nelasīju visus komentāru, nezinu vai kāds kaut ko līdzīgu ir rakstījis
par to Iespējamo misuju" tur jau vis izlemts(man liekas) vienu gadu pieteicos, bet mani atsijāja, labi ir cilvēki, kuri būtu labāki skolotāji, bet beigās paņēma cilvēku, kurš attiecīgā piriekšmetā, kur gribēja būt skolotājs, vidusskolā bija piedalījīs olimpiādē. tad jau es varētu būt matemātikas skolotāja, jo vidusskolā puiedalījos olimpiādē, tā tad esmu pārgudrgudra matemātikiā:)
domāju, ka skolotājiem ir vajadzīgs lielāks attalgojums, lai nav jāņem 2 slodzes un īsti nevar izdarīt ideāli vienā slodzē, jo vienkārši nav laika. ja paaugstinātu atalgojumu būtu vieglāk jaunus (vecuma ziņā) skolotājums, jo puse jau skolotāju ir pirmspensijas vecumā.
galu galā-kāds attalgojums, tā strādā
06.12.2013 09:34 |

Reitings 710
Reģ: 16.04.2013
Aj vispār, smaga tēma. Pašiem skolotājiem biezi pietrūkst kreativitātes - viņi atstrādā to pašu modeli, kā 20 gadus atpakaļ tika mācīti viņi paši.
Attieksme un kreativitāte ir tiešā veidā saistīta ar atalgojumu.

KĀPĒC man riebj` Aspazija, nevis vienkārši pateikt - man nepatīk.
Vakarā, kad gaisma dzisa, Rainis Aspaziju pisa...
06.12.2013 09:44 |

Reitings 17280
Attieksme un kreativitāte ir tiešā veidā saistīta ar atalgojumu.

Līdz galam nepiekritīšu. Ja skolotājs nav kreatīvs, tad arī 2000 latu alga viņu tādu nepadarīs. No otras puses, liela alga ļautu piesaistīt skolām labākus, kreatīvākus, zinošākus speciālistus (kuri šobrīd labi pelna citās sfērās).
06.12.2013 09:50 |

Reitings 13796
Teletūbij, nu diez vai Rainis viņu p.sa, ņemot vērā, ka vēstulēs viņi uzrunāja viens otru par Māmiņu un dēļiņu..vispār slims pārītis.
06.12.2013 09:55 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Man šķiet, ka lielāka nozīme ir ne pašai skolas sistēmai, bet vecākiem un to ieinteresētībai mācību procesā... Skolotājs ir skolotājs, viņam savs darbiņš jādara stundu laikā, bet tieši vecāki pazīst savu bērnu vislabāk un var redzēt, vai slodze ir pietiekama, vai pretējii - par lielu un bērniņš netiek līdzi... redz intereses, aizraušanās, kuras būtu jāattīsta utt. Protams, būtu dikti forši, ja arī skolotājs skolā to redzētu un spētu nodrošināt pēc iespējas individuālāku pieeju katram bērnam, bet tad ir jāsūta privātskolā, lai skolēnu skaits nepārsniegtu 15 cilvēkus klasē.

Es pati mācījos it kā prestižā Rīgas skolā, kur vārds "disciplīna" bija zelta vērtē, bet realitātē... nu nezinu, nebija tur ne stingri, ne dikti kvalitatīvi... kur nu vēl radošumu no skolotājiem prasīt.. ;) Būtu mani vecāki redzējuši, ka, piemēram, pamatskolā varēju vispār nepiepūlēties, lai visu iemācītos un dabūtu labas atzīmes, iespējams, būtu izmantojusi labāk savu potenciālu. Izglītība nebeidzas līdz ar zvanu mācību iestādē, manuprāt.
06.12.2013 10:07 |

Reitings 17280
Būtu mani vecāki redzējuši, ka, piemēram, pamatskolā varēju vispār nepiepūlēties, lai visu iemācītos un dabūtu labas atzīmes, iespējams, būtu izmantojusi labāk savu potenciālu.

+++
Man tas pats.
06.12.2013 10:15 |

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Skolas laikā es domāju tāpat, oi, nu ko tās pasniedzējas tur piekasās, man visas skices ir super, visas idejas varētu realizēt, bet nu labāk jau ieklausies viņās, nav tā, ka grib tikai pa savam, par 80% tie argumenti ir racionāli un pamatoti no pasniedzēju puses, lai gan sākumā tā nešķiet.

Tā arī mēdz būt, bet manā konkrētajā gadījumā šobrīd ir tā - pasniedzēja ieņēmusi galvā,ka man obligāti jātaisa Art Deco stilā. Kaut šauj nost, riebjas man tas art deco, turklāt biju izvēlējusies un pamatojusi pilnīgi citu stilu,par kuru tā arī pateica - idejai nav ne vainas, bet tomēr gribu,lai taisi Art Deco." Tas tāpēc, ka konkrētajai pasniedzējai tas laika posms ļoti patīk, pati mums ir stāstījusi. Un par pārējiem argumentiem viņa man atbildēja - "tas nevienu neinteresē".
06.12.2013 10:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)