Par latviskumu..

Reitings 824
Reģ: 27.08.2011
Lai mazliet novirzītu domas,jautājums tām,kas ir kopā ar nelatviešu partneriem un ir vai plāno ģimenes papildinājumu.

Arī es esmu viena no tām. Pēdējā laikā esmu aizdomājusies ( jo ir parādijušās zināmas runas :) ), kā būt ar mazajiem.Ar visu. Ar valodu,ar latviešu kultūru. Mana partnera dzimtene un kultūra ir ļoooti atšķirīga no mūsu,dzīvojam vispār trešajā valstī. Mazais,protams,runās 3 valodās,to gan atbalstu no sirds. Bet viss pārējais... Vai varbūt es te maļos par velti, un tas viss nāks dabiski pēc tam.

Gribētos dzirdēt kādu viedokli,cik viegli un vērtīgi ir ielikt mazajā savas "saknes". Atzīšos,pati neesmu patriote,pat ne tuvu tam,bet nu gribās jau gribās,lai mazais zina gan valodu,gan mammas dzimteni,visu...
23.11.2013 21:22 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Es beernam visticamaak, nemaaciishu latvieshu valodu, tikai krievu, jo to arii mans viirs nedaudz saprot. Kaut kaa nepieklaajiigi man liekaas tas viss, ka maate ar beernu sazinaas valodaa, kas teevam nav saprotama vai otraadi. Taa ir taada kaa partnera izsleegshana no vecaaku - beernu attieciibaam, turklaat latviski pat gribeedams, beerns nevarees ne ar vienu citu kaa mani sarunaaties, jo pat tuvaakaa latvieshu kopiena ir nto stundu attaalumaa un manaa miestaa esmu vieniigaa no lv.
24.11.2013 01:39 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Hip.bone, mums pat sanāk 4 valodas, vīra, mana, sarunvaloda savā starpā un valsts (kurā dzīvojam) valoda. Bērns jau paaudzies, ne tik ilgi, kad būs jāsāk domāt par dārziņu un bail ir joprojām- kā bùs. Viegli patiešām šis viss nav. Jā, es gribētu, lai mans bērns izjustu latviešu kultūru, valodu, bet tieši, cik vēlos, tas tā nebūs nekad, un par to domāt reizēm ir smagi. Mums drošvien būs lietas, ko nesapratīsim viena otrā, ne par valodu pat ir runa. Bet, protams, vissvarīgākais man ir, lai viņa integrētos valstī, kurā veido savu dzīvi, kā savējā, nevis ārzemnieces meita, ja arī kas nebūs pa manam.
24.11.2013 01:39 |

Reitings 9169
. Bet, protams, vissvarīgākais man ir, lai viņa integrētos valstī, kurā veido savu dzīvi, kā savējā, nevis ārzemnieces meita, ja arī kas nebūs pa manam.

+1. Saveejiem ir vieglaak un labaakais, ko varam dariit savu beernu labaa, ir padariit vinju dziives vieglaakas, lai kaa pashaam tas ieksheeji arii vareetu nepatikt.
24.11.2013 01:42 |

Reitings 5087
Krista, man visi ārsti uc. bērna lietās iesaistītie vienmēr uzsvēra, lai obligāti runāju ar bërnu savā dzimtajā valodā, jo tā ir spēcīga saikne, tikai savā valodā tu vari ielikt jūtu nianses, tai ir..dvësele, es pat īsti nemāku paskaidrot to domu, bet es tiešām ieraugot bērniņu, to uzreiz sapratu. I love you nekad nebūs tas pats, kas es tevi mīlu, tam ir cits svars.
24.11.2013 01:45 |

Reitings 5087
Vai šūpuļdziesmas es dziedu savā valodā- tā katrā vizītē man neaizmirst pajautāt mana bērna medmāsa:)
24.11.2013 01:47 |

Reitings 9169
jo tā ir spēcīga saikne, tikai savā valodā tu vari ielikt jūtu nianses, tai ir..dvësele, es pat īsti nemāku paskaidrot to domu, bet es tiešām ieraugot bērniņu, to uzreiz sapratu. I love you nekad nebūs tas pats, kas es tevi mīlu, tam ir cits svars.

Nez, es varu izteikties vienliidz labi visaas valodaas. Prieksh manis valoda ir tikai sazinjas liidzeklis un man nav nekaadas starpiibas kaadaa valodaa es saku "es tevi miilu", jo galvenais ir intonaacija, kjermenja valoda un acis tai briidii. Manaa galvaa vispaar daraas putra, jo domaaju vairaakaas valodaas vienlaiciigi (viens vaards vienaa valodaa, otrs vaards otraa utt.). Ja kaads izdzirdeetu manas domas, laikam apstulbtu.
24.11.2013 02:03 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Es latviete, vīrs krievs (latviešu valodu māk ļoti labi), dzīvojam Kanādā. Ar vīru sarunājos krieviski, ar bērnu latviski. Vīrs ar bērnu - krieviski. Nu un apkātrēja vide - angļu. Redzu, ka runāšana nenāk viegli, viss jūk, bet saprot visu jebkurā mēlē. Tāpēc pieņemu, ka ar laiku viss nostāsies savā vietā...
24.11.2013 02:18 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Karinjo-es arii gribeeju iemaaciit latviesu valodu mazai meiteniitei,kad pieskatiiju vinu.Iznaca loti daudz buut muusu maajaas,bet nekaa.Lai cik daudz nerunaaju latviski,vina pilniigi neko nerunaaja latviski!Tagad ,kad jau taada smuka ,paliela meitene ,iemineejaas,ka grib maaciities manu valodu un noteikti grib apciemot valsti ,no kuras naaku...Viiru vina nenem nopietni,jo tas ar visiem runaa anglu valodaa!:D
Kaadaa valodaa tu runaa ar savu viiru-anglu vai zviedru?Nebaidies-beernam nekas nebuus par daudz!Man te kaiminu Maksis runaa vairaakaas valodaas.Geenijs laikam:D ,jo runaa tik labi vaaciski ,angliski ,spaaniski .
24.11.2013 02:19 |

10 gadi
Reitings 1319
Reģ: 30.06.2013
Valodas sākumā jauks kopā, bet pēc laika jau sāks atšķirt. Tā nav problēma, Problēmas sākās tad,ja bērnam uzreiz māca trīs valodas, divas vēl var sagremot, trīs ir daudz par daudz, tādēļ, j gribat katrs iemācīt savu dzimto valodu, tad jāsāk ar to,un jaatceras,ka ar mazo nedrīkt starpā runāt angliski, tas tikai saputros galvu.
Par 'saknēm' viennozīmīgi atkarīgs no jums pašiem, bieži jāceļo, jārāda multenes latviešu un vīra dzimtenes, jālasa abu tautu pasakas, jāievēro šādas,tādas tradīcijas. Beigu beigās viss būs labi
24.11.2013 03:53 |

Reitings 200
Reģ: 16.09.2013
Ir pašai jāmāca, jādzied, jālasa lv pasakas, attiecīgā vecumā jāstāsta par vēsturi, svētkiem, jābed ciemos uz lv. Mans bērns runā 3 valodās, pagaidām gan putra, bet ar laiku viss nosēdīsies.
24.11.2013 09:59 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Kā prioritāte jāmāca tās valsts valoda, kurā dzīvojat. Piemēram, ja esi latviete, tētis krievs un ar mazo dzīvojat Anglijā, angļu valodai jābūt prioritātei. Noteikti dod sīcim skatīties visādas multenes, gan latviešu, gan otrā valodā, lasi priekšā, runājies un māci lasīt. Sīka būdama angļu valodu iemācījos lieliski, principā no TV. Mazajiem tas nāk viegli. Man draugu ģimenē aug meitenīte, viņai tagad laikam 7 gadi jau, tekoši runā latviski un krieviski (dzīvo Latvijā) un angliski arī tīri tā neko.
Ar kultūras mantojumu gan laikam šausmīgi bāzties virsū nevajag. To var darīt, ja mazais jautā un tad, ja braucat brīvdienās uz attiecīgo valsti un tad, staigājoties apkārt var lielos vilcienos izstāstīt, kas un kā. Sīcim nav perfekti jāpārzina vēsture, ja liksies aizraujoša, tad interesēsies pats un ar pārējo jau tu vari palīdzēt.
24.11.2013 10:06 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Galvenais sākumā ir pieturēties, ka katrs ar bērnu runājat savā dzimtajā valodā. Kad sāks pats runāt, katrs joprojām pieturaties pie savas valodas. Ja bērns grib runāt ar tevi tēva dzimtajā valodā, tev ir jāturpina ar viņu runāt latviešu valodā, izliekoties, ka viņu tajā valodā nesaproti. Tieši tas pats jādara tēvam, ja bērns mēģina runāt latviski. Un te arī pazudīs visas nesaprašanas un valodu jaukšanas, jo bērnam nebūs iespēja izvēlēties sev ērtāko valodu. Vietējo valodu bērns iemācīsies ļooooti ātri sākot iet bērnu dārzā. Esmu strādājusi ar daudz bērniem no 2-6/7 gadu vecumam, kur 3gadnieki nekad nejauca valodas, bet atbildēja tajā kurā ar viņu tika runāts. Un katrs runāja pa 3 valodām, ļoti internacionāla vide bija un praktiski visi trešo valodu sāka mācīties bērnu dārzā. Vēl jau arī tas, ka iespējams valsts valodā, kurā dzīvojat, runāts tiek ok līmenī, bet savas valodu kļūdas bērnos ielikt nevajag, jo nav daudzi iebraucēji, kuriem tā valoda ir perfekta, kaut arī var izteikties brīvi etc.

Un ļoti labs piemērs ir cits 3gadnieks, kuru šovasar nedaudz pieskatīju, mamma ar viņu runāja tēva valodā un viņi dzīvo viņa valstī. Reizēm arī savā valodā, jo mūs pārējos bērns saprata, bet atbildēja tajā valodā, kurā ar viņu tiek visbiežāk runāts..
24.11.2013 10:54 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Nekas nebūs. Jūsu bērni Latvijai būs zuduši. Cilvēki bez identitātes.
24.11.2013 11:18 |

Reitings 648
Reģ: 18.01.2010
ir draugi, kas dzīvo ārzemēs un bērni runā 2, 3 valodās, bet ne latviešu un pareizi - priekš kam viņiem, tad jau labāk 2, 3 valodas zināt, tai skaitā krievu valodu... vairāk dzīvē noderēs;)
24.11.2013 11:23 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Agrāk domāju..kad būs bērni, vai ir jēgas viņus apgrutināt ar latviešu valodu? Tā jau būs ko mācīties!
Tagad.. sāku pārdomāt.. būtu žēl, ja viņi nesaprastu mūsu skaistās dziesmas, dzejoļus. Skumji, ja nesaprastu, kādas izjūtas pārņem mani, kad klausos ''Saule, Pērkons, Daugava'', ''Gaismas Pils'' u.c. latvieti aizkustinošas dziesmas.

Neesam liela populācija.. kas vēl mūsu kultūru saglabās, ja ne paši? Dombrovskis? :D

Dīvaini ir tas, ka neuzskatu sevi par kaislīgu patrioti.. bet gribētos, lai cilvēks, kurā ritēs ''manas asinis'', saprastu no kurienes nāk viņa saknes :)
24.11.2013 11:38 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits