Ekstraverts vs introverts

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Peedeejaa laikaa arvien lielaaku lomu ienjem karjeras veidoshanaa social skills un social networking. Jo labaak maaki runaat ar paareejiem, komuniceet, jo lielaaka iespeeja ir virziities pa karjeras kaapneem, biezji vien zinaashanas atstaajot otraa plaanaa. Cilveeki vienmeer ir daliijushies divaas grupaas - introvertie un ekstravertie, bet taa vien skjiet, ka introvertums no temperamenta tipa ir paarveerties par ljoti negatiivu iipashiibu un trauceekli dziivee.
Vai taas, kuras pieder pie flegmaatikjeem un melanholikjeem, sajuut sabiedriibas spiedienu uz sevi par to, ka ir paaraak nosleegtas?
14.10.2013 21:31 |

Reitings 182
Reģ: 14.09.2013
Bet kopumā - katram tipam ir savi plusi un savi mīnusi, bet, diemžēl, intravertie tiek nostādīti zemāk.

ja man vajadzētu noteikt šo jautājumu, es teiktu, ka ekstravertie tiek nostādīti zemāk.
Hone no kurienes tev šāds apgalvojums dzimis, kur tu to dzirdēji, kur izsecināji? Vai tas ir kāds pētījums, pēc kura tu tik droši uzdrīksties ko tādu bilst?
15.10.2013 00:58 |

Reitings 9169
1. Gluži vienkārši neattīstītas sociālās/komunikāciju prasmes. Jo tas tāpat kā viss cits ir jāpraktizē. Tas sākas ar sākumskolas draugiem, tikšanās ar dažādiem cilvēkiem, sava viedokļa izteikšana. Kā arī psiholoģijas aogūšana praksē - vērojot cilvēku reakcijas uz dažādām tavām darbībām/vārdiem. Eksperimentēšana. Tad, kad sabiedrība tev kļūs par ikdienas sastāvdaļu, tu pieradīsi (cilvēks ir radīts, lai pielāgotos) un jutīsies ērti. Prasmes, nevis personība.

2. Otrais faktors noteikti ir pašpārliecinātība. Lai nekaunētos par savu viedokli, nebaidītos no kritikas (ar to ir jāsamierinās, esot sabiedrībā. Visiem nekad nepatiksi). Kā arī nebaidītos "izdarīt kaut ko ne tā", "pateikt stulbu joku" utt.

Nepiekritiishu. Intravertie var buut pat ljoti paarliecinaati par sevi, tikai vinjiem nav vajadziibas to verbaali pieraadiit. Vinji var pat ljoti labi runaat, komuniceet, BET vinjiem to vienkaarshi negribaas dazkaart dariit. Ja ekstravertais darbaa jokosies ar koleegjiem, kafijas pauzee apspriediis jaunumus ar koleegjiem, intravertais labaak atslaabinaasies klusumaa vai koncentreesies darbam. Te tiek smagi jaukts kautriigums, kompleksi ar cilveeka raksturu.
15.10.2013 00:59 |

Reitings 2739
Reģ: 25.02.2009
krista - ta vienkarshi ir padoshanas sabiedriba pienjemtai idejai par to, kas ir introverts un kas ne. Gribetu zinat, kas meitene ir pati :)

Kadu laicinju jau darbojos student organizacijaa, kuraa pienjemu lidera poziciju. Un diemzhel jutu, ka shoreiz mans introvertums un emocionlitate sava zinja traucee. Ir brizhi, akd jadodas uz tikshanos, bet nu it nemaz negribas taja momenta socializeties. Tads mentals nogurums, ka labak pasedet majas un ''uzladet baterijas'', ka ari ljoti daudz ''networkings'' vaajdzigs, kas man tiesham nepadodas diez ko labi. Sheit nu sajutu, ka vai nu sevi pamatigi japiespiezh un ar sakostiem zobiem jamegjina, vai vnk jasaprot, ka shis nedod nekadu baudu un ir citas lietas pasaule, kas ne tikai dabiski labak padosies, bet ari sirdi nezhnjaugs. Un mans boss - tipiskakais ekstraverts kadu esmu satikusi, ari atzina, ka vinjam nav viegli ar mani, tik introvertu, stradat. BET TAS NEKAS. Mums nav visiem jabut vienadiem. Gan introvertiem, gan ekstrovertiem ir savas stipras puses, kuras vnk jaapzinas un jaliek lietaa :)
15.10.2013 01:08 |

Reitings 182
Ja ekstravertais darbaa jokosies ar koleegjiem, kafijas pauzee apspriediis jaunumus ar koleegjiem, intravertais labaak atslaabinaasies klusumaa vai koncentreesies darbam. Te tiek smagi jaukts kautriigums, kompleksi ar cilveeka raksturu.

Man tas absolūti saistās ar kaut kādu klaunu, kurš iet un ar visiem smejas. Tāpēc es pilnīgi nepiekrītu un pat neuzskatu (cik manas zināšanas atļauj un cik varu iedziļināties), ka vispār kāds tiek vai varētu tikt apdalīts. Vai tas būtu viens vai otrs tips.
15.10.2013 01:10 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Hone no kurienes tev šāds apgalvojums dzimis, kur tu to dzirdēji, kur izsecināji? Vai tas ir kāds pētījums, pēc kura tu tik droši uzdrīksties ko tādu bilst?

Neko neesmu izsecinājusi :D Mans darbs ir tieši saistīts ar šīm tēmām, esmu arī psiholoģijas maģistrs, tātad ļoti labi pazīstama ar zinātniskajiem pētījumiem šajā jomā. Protams, ka ir kāds pētījums, ne tikai viens :D Ja ir interese un ja kāds pats mācās (vai pazīst kādu, kas mācās LU) var mēģināt piekļūt EBSCO datubāzei un atlasīt rakstus no psycharticles - tur ir gana daudz pētījumu par šo tēmu (intraverts/ekstraverts) tieši tāpat kā par tēmu - cilvēka personības izveidošanās.
Intravertie var buut pat ljoti paarliecinaati par sevi, tikai vinjiem nav vajadziibas to verbaali pieraadiit. Vinji var pat ljoti labi runaat, komuniceet, BET vinjiem to vienkaarshi negribaas dazkaart dariit. Ja ekstravertais darbaa jokosies ar koleegjiem, kafijas pauzee apspriediis jaunumus ar koleegjiem, intravertais labaak atslaabinaasies klusumaa vai koncentreesies darbam. Te tiek smagi jaukts kautriigums, kompleksi ar cilveeka raksturu.

Diezgan precīzi teikts, pilnīgi piekrītu.
15.10.2013 01:11 |

Reitings 182
Hone
Kāpēc intravertie tiek nostādīti zemāk un kurš viņus nostāda?
15.10.2013 01:46 |

Reitings 1196
Ļoti bieži sabiedrība pati intravertos ''noliek'' zemākā plauktiņā. Nevar tik brīvi komunicēt, būt tik aktīvi (īpaši darba tirgū), utt. Es personīgi uzskatu, ka šī salīdzinoši lielākā patika pret ekstravertiem ir no Junga iedalījuma - sangviniķis un holēriķis savos aprakstos tomēr izklausās ''dzīvāki'', nekā flegmatiķis un melanholiķis (pēc nosaukumiem vien var spriest, ka viens itkā ir lēns ''flegma'', otrs mūžīgi noskumis). Tomēr, ja skatās konkrēti pēc šī iedalījuma (lai gan tāda pavisam stabila, neapgāžama zinātniska pamatojuma šim iedalījuma īsti nav) neviens cilvēks nav tīrs tips. Nav cilvēka, kurš būtu tīrs flegmatiķis, viņam vienmēr piemitīs arī īpašības no citiem tipiem.
15.10.2013 01:59 |

Reitings 9169
Divos vaardos - introvertie ir zaudeetaaji, jo vinjus biezji vien nepamana un taapeec par vinjiem neiedomaajaas, kad ir jaadod paaugstinaajums. Ekstravertie ir vairaak pamanaami un biezji vien pamanaas izpelniities citu cilveeku personiigaas simpaatijas, kas ir biezji vien liels solis pretii karjeras izveidei.
15.10.2013 03:20 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Loti interesanta teema!Paldies Krista!
Hone-es juutu ,ka tu esi laba speciaaliste un daudz zini savaa sfeeraa.Es laikam peedejaa laikaa visiem kaut ko pasaku no reraalas dziives,peec noveerojumiem dziivee,darbaa.Te taisniiba laikam abaam puseem !Tas ekstravertais cilveeks varbuut vairaak pieveers sev uzmaniibu,kas nav slikti,bet vins noteikti nevar aiziet par taalu-jaazin meers ,cik var sevi slavinaat,pieraadiit taisnibu uttTomeer jaasaka ,ka sie cilveeki loti aatri aug un atrod darbu,jo vini paraada sevi vairaak .Es laikam pati to esmu izbaudiijusi uz savas aadas!Agraa jauniiba biju tas kautriigais cilveeks-nekad nevaru teikt ,ka esmu bijusi introverta!Loti izmainiijos seit dziivojot!Kaa jau Hone teica,var maniities cilveeks arii apstaaklu spiests!
15.10.2013 04:54 |

Reitings 16208
Man ir loti labs piemeers par introvertu cilveeku.Esmu so sievieti loti biezi mineejusi,jo vina ir tiesaam gudra savaa profesijaa,bet ar darba atrasanu ir loti gruuti,jo tur kur vina stadaaja ieprieks,vinai neveicaas.Straadaaja universitaatee par pasniedzeeju..."pilniigi garaam",kaa pati teica-visi studenti esot guleejusi.Ir noteikti profesijas ,kur var iztikt bez taa ekstovertaa,bet taadaas profesijaas,kur jaapieveers uzmaniiba runaajot ,noteikti ekstovertam cilveekam veiksies labaak,buus vairaak tie piemeeri arii ar mazu humorinu,kas ir nepieciesams loti biezi,lai students neaizmieg uttTaapat arii manaa darbaa,kur tik daudz jaarunaa-noteikti prieksroka buus cilveekam,kurs ir taads dziivaaks.
15.10.2013 05:25 |

Reitings 9169
Es pati esmu ljoti diivains veidojums, pat testos ir beigaas pateikts, ka shaada tipa cilveeki ir weirdo! Esmu holeeriskais flegmaatikjis. Taapeec varu dazkaart iemest ar chiibu un tad atgriezties uz ilgu laiku flegmaatiski pofigistiskajaa noskanjojumaa.
15.10.2013 05:48 |

10 gadi
Reitings 350
Reģ: 29.01.2009
Piekrītu Kristai. Ekstravertie parasti ātrāk sačupojas, vis kaut ko sarunā, izceļ sevi, vienvārdsakot liek par sevi manīt.
Pati esmu introvertais tips, bet ne kautrīga. Man ir viedoklis vienmēr un par visu. Un baigā pārliecība, "ka es domāju tā, kā domāju, es domāju pareizi un jums ir jādomā tā kā man". Varu runāt ar jebkuru par jebko, pastāvēt par sevi, runāt auditorijas priekšā, prezentēt utt. Bet ilgtermiņā cilvēki sakrīt uz nerviem. Man ļoti svarīgs ir laiks vienatnē, jo ar sevi ir visinteresantāk, ja tāds izpaliek, tad nejūtos lāgā, palieku diezgan nejauka komunikācijā, asi varu atbildēt utml. Pēc tempermenta esmu holēriķis + kaut kādas melanholiķa iezīmes vēl klāt.
Neteiktu, ka mani nepamana, tieši otrādāk pārsvarā ievēro. Vnk ja man nav interese, tad nesaista tāda virspusēja komunikācija, a la par laiku, ka tik kaut kādas sarunas. Labāk apdomāšu savus dienas plānus vai ko citu, nevis tērēšu enerģiju bezjēdzīgai komunikācijai. Tāda riktīga pļāpa esmu tikai tuvāko cilvēku lokā. Tad man muti nevar aizbāzt.
15.10.2013 09:39 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Tikai nezinkāpēc daži aizmirst, ka introverti ir daudz pacietīgāki un patstāvīgāki un spēj paveikt vairak nekā ekstraverti, kuri visu laiku dīdās un tērē laiku runājot.
15.10.2013 11:01 |

Reitings 182
Ļoti bieži sabiedrība pati intravertos ''noliek'' zemākā plauktiņā. Nevar tik brīvi komunicēt, būt tik aktīvi (īpaši darba tirgū), utt.

Hone
Kā tas iet kopā ar to, ka intraverts cilvēks var brīvi komunicēt, būt pietiekoši aktīvs? Kā tas iet kopā ar tavu "protams, ka intraverts cilvēks varēs sarunāties ar citiem" ? Es vispār neizprotu kuros brīžos sabiedrība kaut kur noliek cilvēkus kas pēc savas būtības ir tādi kādi ir? Un vai tam ir loģika. Jebkāda!? Tas pat nav ādas krāsa, tā ir psihe, kuru nevar izmainīt pilnīgi nekā. Un es neesmu no sabiedrības jutusi nekad, ka introverts cilvēks būtu vērtējams zemāk.

Divos vaardos - introvertie ir zaudeetaaji, jo vinjus biezji vien nepamana un taapeec par vinjiem neiedomaajaas, kad ir jaadod paaugstinaajums. Ekstravertie ir vairaak pamanaami un biezji vien pamanaas izpelniities citu cilveeku personiigaas simpaatijas, kas ir biezji vien liels solis pretii karjeras izveidei.

krista, kāpēc zaudētāji un kāpēc viņus bieži būtu jāpamana? Par kādu karjeru te ir runa? Žigalo? Kurā normālā darbā prasa virspusēju rezultātu? Ja pret mani šādi kaut kur izturētos es būtu ļoti nikna.

Atbildot uz tēmu - nē, tās ir muļķības. Sabiedrībai tad jābūt neriktīgai, ja cilvēkam tagad būtu jājūtas slikti dēļ savas visdziļākās būtības. Parādiet kur ir tāda sabiedrība un es sākšu izdarīt spiedienu uz viņiem.
15.10.2013 11:56 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Salna, bet vai tad sabiedrība ir riktīga?
15.10.2013 12:35 |

Reitings 16208
Salna-loti biezi darba intervijaas introvertie cilveeki noklusee daudzas lietas,kuras ekstavertie nekad nenoklusees!Es nesauktu sos cilveekus par plaapaam vienmeer...te ir arii loti daudz plusu.Teiksu vienu sie cilveeki aatraak sadeg-tas gan.Noteikti es maajaas runaaju daudz daudz mazaak,jo esmu jau "izrunaajusies" darbaa!Taapec es arii laikam nejuutu draugu truukumu savaa dziivee tik loti,jo darbs ir loti saistiits ar runaasanu un cilveekiem.
Domaaju ka ir daudzas profesijas ,kur introvertais cilveeks jutiisies "kaa zivs uudeni",bet diez vai taas buus taadas profesijas,kaa aarsts,jurists,skolotaajs.
15.10.2013 17:41 |

Reitings 1196
Kā tas iet kopā ar to, ka intraverts cilvēks var brīvi komunicēt, būt pietiekoši aktīvs? Kā tas iet kopā ar tavu "protams, ka intraverts cilvēks varēs sarunāties ar citiem" ?

Šķiet, ka nedaudz nekārtīgi esi lasījusi manus komentārus :) Pirmkārt - introverts nenozīmē, ka gribēs sēdēt stūrī un necietīs komunikāciju ar citiem. Kā jau teicu - ir vairāki faktori, kas var ietekmēt introvertu cilvēku. Jā, viņš var iesaistīties, runāt, bet tas viņam nesanāks tik dabiski un nepiespiesti kā ekstravertam, jo gluži vienkārši viņš pēc tā nejūt iekšēju vajadzību - vajadzība/motivācija visbiežāk ir ārēja (kaut vai nepieciešams tam pašam darbam). Jo tā gluži vienkārši nav viņa daba. Un tas principā vienmēr būs redzams. Ekstravertiem cilvēkiem pilnīgi dabiski sanāk veidot kontaktus, būt aktīviem, tas nebūs uzspiesti, viņš šādā situācijā jutīsies labi un ērti. Introverts cilvēks, kā jau minēja Nerea, bieži būs pacietīgāks, rūpīgāks, labāk varēs koncentrēties darbam. Emmanuelle piemērs par pasniedzēju ir lielisks - cilvēks, kurš neizjūt iekšēju vēlmi un motivāciju strādāt ar citiem, to nedarīs varbūt tik interesanti un veiksmīgi (tieši saskarsmes ziņā), kā cilvēks, kurš ikdienā izjūt nepieciešamību pēc komunikācijas ar citiem, vēlas izcelties, utt. Lai gan zināšanu līmenis abiem cilvēkiem var būt vienāds.
Un ir daudz dažādu amatu, kur cilvēki izvēlēsies ekstravertus - dažādi konsultanti, ar mārketingu saistītas profesijas, sabiedriskās attiecības kopumā. Tāpat ir daudzi amati, kur tas nav tik svarīgi, tomēr nereti tieši ekstraverts cilvēks labāk iekļausies kolektīvā.
15.10.2013 17:59 |

Reitings 1196
Ar visu to garo penteri vien gribēju pateikt, ka tā mēdz būt - sabiedrībā tiešām introvertos mēdz nedaudz atstumt malā. Vai tas ir pamatoti- nē. Bet tas nemaina faktu, ka tā notiek.
15.10.2013 18:02 |

Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Es gan domāju ,ka viss ir maināms ,ja tikai grib mainīties! ;)

Pasīvākiem būs mazāk piedāvājumu, vienveidīgāka dzīve ,bet tāpēc jau par bomzi nepaliek, aktīvākiem būs vairāk izaugsmes iespējas. Tad nu ir izvēle- pārraut pasivitāti ceļā uz veiksmi vai baudīt mierīgo ,nemainīgo ritmu. ;)
15.10.2013 18:05 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits