manuprāt, veids, kā izsargāties pats jau savā būtībā ietver gan zināšanas, gan atbildību vai nezināšanu un bezatbildību, jo katra pēc savām iegūtajām zināšanām, izvēlas sev piemērotāko metodi, kuru atzīst par labu esam. piemēram, es neuzticos sieviešu portālu kārtējam rakstam, ka stāvoklī var palikt, ja uz palaga nopil sperma. (protams, pārspīlēti, bet nu!) uzticos tam, ko esmu lasījusi no drošākiem avotiem un tam, ko esmu studējusi, un mana izvēlētā metode ir auglīgo dienu skaitīšana. kādai citai varbūt ir gan hormonālā kontracepcija, gan prezervatīvs vienlaicīgi. būtu diezgan aplami teikt, ka otrajā gadījumā zināšanu daudzums ir pietiekams, tāpēc, manuprāt, atbildība neaprobežojas ar to, vai tu paliec stāvoklī, vai nepaliec. starp citu, tas ir pašsaprotami, ka attiecinu arī uz sevi to, ko rakstīju, ka gadīties var visādi. kā jau minēju, tās, kuras no bērna baidās, kā no uguns, šo metodi neizvēlēsies, citādi tā būtu bezatbildība, bet ne gadījumā, ja sieviete apzinās savas rīcības sekas.