augstākā izglītība - obligāta?

10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Šodien satiku sen neredzētu paziņu, pie tējas tases sākām pļāpāt par dzīvi un darbu, un biju pārsteigta cik daudz viņa sasniegusi pa šiem pāris gadiem. Viņai tikai nesen palika 24 gadi, bet jau bija iekārtojusies dzīvē, ar stabilu darbu, labu atalgojumu, laimīga un tas viss - bez augstākās izglītības.
Tas man lika domāt, ka augstākās izglītības nozīme mūsdienās ir nedaudz pārspīlēta. Mans kaimiņš strādā mašīnas servisā, kaut ieguvis 2 augstākās izglītības. Protams, ka prestižā darbā tevi bez ''papīra'' nepieņems, bet ja ar laiku vari izsisties uz augšu arī bez tā, tad kāpēc mācīties?
Kādas ir jūsu domas? ir kāda, kas strādā bez augstākās izglītības, kā veicas vai neveicas? Man kā esošajai studentei interesē paklausīties kā iet tālāk dzīvē :D
14.09.2013 16:52 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
daudzām šeit laikam izgļitība ir tikai vidusskola un augstskola, nekas cits jau nepastāv.
vai obligāti vajag augstskolu? nē. sūds uz koka vien būs vairākumā gadījumu vien tādēļ, ka programmas ir nederīgas un nemaz neiemāca to, kas ir patiesībā jāzina. atsēdēšana augstskolā tiešām ir vienkārši pliks redzesloka paplašinājums, ko, jebkurš zinātkārs cikvēks, spēs paplašināt arī ārpus pārbāztu lekciju telpām.

manuprāt, noderīgāk ir mācīties profesijas, nevis akadēmiskos atgremojumus.
14.09.2013 18:58 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Nekas šai dzīvē nav obligāts un katrs iekārtojas kā māk. Viens.

Augstskola nav nekāds garants tam, ka izveidosies veiksmīga darba dzīve. Divi.
14.09.2013 19:02 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Nekas nav obligāts. Galvenais ir zināt, ko gribi.
14.09.2013 19:08 |

10 gadi
Reitings 1915
Reģ: 23.04.2011
Obligāta jau nav. Man augstākā izglītība palīdzēja apmesties uz dzīvi tur, kur gribēju.
14.09.2013 19:08 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
nu, 9 klašu izglītība Latvijā ir obligāta.
14.09.2013 19:51 |

Reitings 5941
Reģ: 30.10.2009
Uzskatu, ka augstāko izglītību iegūst sevis dēļ.
BET
Labu darbu bez papīra vai labiem ''paziņām'' nedabūt tik viegli, kas arī var būt motivātors.
14.09.2013 19:57 |

Reitings 623
Reģ: 26.01.2013
man ir draudzene, kas ar magistra gradu , darbu negrib stradat par pardeveju, bet labak sezh majas, un savos 27 gados velprojam dzivo pie vecakiem un partiek no bezdarbnieka kursa naudas, bet tgd laikam pasta stada, kur pavada tikai 3 stundas un nenopelna neko,jo tikai tadel, ka vinai magistra grads un pa pardeveju jau vina nestradasot, kaut tur var vairak nopelnit vairak ka pasta.
tatad liela nauda un laiks izterets del tadas izglitibas, vinai tas bija bezjedzigi ,citiem varbut butu bijis noderigi.
14.09.2013 20:05 |

Reitings 1220
Reģ: 28.08.2013
Dažas te ir rakstījušas, ka nomācījušās pastrādājušas drusku, saprot ka grib ko citu.
es nesaprotu kapēc jāstudē augstākā izglītība, atrod darbu pastrādā, un saprot ka nav īstais lauciņš. Es arī nomācījos, pastrādāju sāka kūppēt smadzenes un sapratu, ka tomēr gribu ko citu, nevis kruto papīru. Un mocīt sevi. nostrādāšu pilnos 2 gadus, būs pieredze tad iešu prom, vēl drusku ir palicis.
Zinu arī piemēru cilvēks bez augstākas izglītības strādā labāk apmaksātu darbu kā manējais. :D
14.09.2013 21:35 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Labi, OK, nu nav man nekāda super labi apmaksāta darba, taču tas, ko es daru, man patiešām patīk. Lielo piķi pelnīt ir brīnišķīgi, bet mīlēt savu nodarbošanos arī ir brīnišķīgi.

Jā, manā augstākajā izglītībā kvalitāte tiešām varēja būt labāka. Patiesa interese par to jomu man parādījās reāli pēc augstskolas beigām, tāpēc daudz ko pēc tam apguvu/uzzināju pati. Izglītības procesā man bija pieejamas dažādas iespējas paplašināt savus apvāršņus, tā sacīt, kuras es arī izmantoju. Kopumā, esmu ļoti gandarīta, ka aizgāju uz to universitāti un attiecīgos gadus tur notupēju. Man šķiet, ja es uzreiz pēc 12ās klases būtu aizgājusi strādāt (vai studējusi citā jomā) es šobrīd būtu pavisam cits cilvēks. Bet es sev patīku tāda, kāda esmu izveidojusies.

Par profesionālo izglītību, ko min Winterra, nemācēšu spriest, bet vai gadījumā tur kvalitāte, apgūtā pielietojamība un tehniskais nodrošinājums neklibo vēl stiprāk, nekā "parastajā" augstākajā?

Bet tas aptrakums ar mācīšanos mācīšanās pēc (un nopirktajiem kursadarbiem, bastotajām lekcijām, špikotajiem eksāmeniem) - tas gan ir idiotisms. Tad tiešām labāk spiest uz darba pieredzi un komunikablumu un kvalifikācijas celšanas kursiem.
14.09.2013 22:39 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Ir jomas, kuraas vajag papiiru un ir jomas, kuraas ir svariigaakas pashas zinaashanas. Naudu var nopelniit gan ar augstaako, gan bez. Galvenais, lai cilveekam uz to lietu ir kjeeriens. Jeega no augstaakaas izgliitiibas piemeeram advokaatam, kursh ir paaraak kautriigs, lai tiesaa atpleestu muti valjaa.
14.09.2013 23:00 |

Reitings 419
Reģ: 21.08.2011
Es mācos par kosmētiķi , kur būs tikai vidējā profesionālā. 3. līmeņa...
tāpēc nezinu vai man vispār būs augstākā šajā dzīvē. varbūt pēc pāris gadiem .. nezinu.. aizdomājos par to atkal..
kā jūs domājat?
daudz kur jau prasa tieši to specialitāti, nevis kāda līmeņa izglītība ir cilvēkam. citur augstāko tikai var dabūt šajā jomā, citur profesionālo.
15.09.2013 22:41 |

Reitings 2429
Reģ: 27.10.2011
Jā, kapēc gan vajag augstāko izglītību, ja Īrijā vagā sēdēt var arī bez tās???
15.09.2013 22:47 |

Reitings 419
Bet nu visā visumā uzskatu ka NEPIETIEK ar vidusskolas ( 12.klašu) izglītību.
Vajag vai nu augstāko vai profesionālo vai iziet kādus kursus, lai nav plika vidējā izglītība.
Vajag sevi attīstīt jomā, kura pašam patīk un to arī darba devēji skatās. Nav svarīgi augstākā, vai nē.
Atšķirība jau ir, vai nu maģistrs ķirurgos/ārstos/programmētājos, vai maģistrs sabiedriskajās attiecībās
15.09.2013 22:48 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Agrāk man šķita, ka augstākā izglītība ir kā atslēga visam. Nešķiroju, vai bakalaurs vai x līmeņa profesionālā, vienkārši šķita, ka jebkāda izglītošanās dod zināšanas, pierāda cilvēka mērķtiecību, viņš kļūst gudrāks ne tikai savā jomā, bet vispārīgi attīstās. Tagad, kad esmu "tajā iekšā", domāju, ka tīri labi var iztikt arī bez tās augstākās, jo nav teikts, ka cilvēks ar izglītību, tiešām kaut ko ir ieguvis, izņemot papīru.
15.09.2013 22:48 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Dzīvē ir jāmāk izsisties,ar papīru tam nav nekāda sakara.

Es personīgi uzskatu,ka dažas studiju programmas vispār vajadzētu vērt ciet,jo neizprotu jēgu tās mācīties.

Lai gan arī vidusskola nav obligāta,cilvēks,kurš pabeidzis tikai pamatskolu,manās acīs vienmēr būs muļķis.
15.09.2013 22:52 |

Reitings 419
Nazīc.. piekrītu.
Taču šim muļķim var arī būt kaut kāda fiška galvā, lai izveidotu labi pelnošu uzņēmumu. Manas mammas priekšniekam ir vidējā izglītība, un ja manai mammai alga ir pat Ļooti laba, tad saprotu, kāda ir priekšniekam.
Galvenais, lai prāts ir īstajā vietā un pareizi tas tiktu izmantots.
15.09.2013 22:56 |

Reitings 57
Reģ: 29.01.2009
Uzskatu, ka augstākā izglītība nav obligāta, bet gan ļoti, ļoti svarīga un neviens mani nepārliecinās par pretējo.

Mēdz gadīties tie "veiksmes stāsti", kad jaunībā izdodas pabūt karjeras virsotnē, bet mēdz gadīties arī tā, ka vēlāk nepaveicas un nākas attapties, ka tomēr to augstāko izglītību vajadzēja, jo par sētnieku vai pārdevēju uz pusslodzi tomēr īsti negribās "iet" (diemžēl zinu pietiekami daudz šādu stāstu)....
15.09.2013 22:56 |

Reitings 1220
Reģ: 28.08.2013
paturpinot par to vidusskolu, ja meitenei būs augstākā izglītība un puisim vidējā šaubos vai meitene tiksies ar tādu puisi kam vidējā tikai. :D tad laikam jau ir obligāta.
15.09.2013 22:59 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Candee Es runāju par pamatizglītību nevis vidējo. Cilvēks,kurš nav gājis vidusskolā noteikti nebūs līdzvērtīgs cilvēkam,kurš ir gājis.
15.09.2013 23:03 |

Reitings 3431
Reģ: 19.08.2009
paturpinot par to vidusskolu, ja meitenei būs augstākā izglītība un puisim vidējā šaubos vai meitene tiksies ar tādu puisi kam vidējā tikai. tad laikam jau ir obligāta.

Nu sakars? Zinu daudzus šādus piemērus, saprastu, ja tu runātu par pamatskolas izglītību.

Par tēmu, es piekrītu minētajam, ka tas ir ļoti atkarīgs no jomas. Un man gribētos arī atzīt, ka tomēr vīriešu profesijas pārstāvjiem varētu būt lielākas atlaides uz augstākās izglītības neesamību.
15.09.2013 23:07 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits