Valsts māna vecākus un liek bērniem knapināties

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Ko jūs domājat par šo tēmu http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/477042-valsts_mana_vecakus_un_liek_berniem_knapinaties_izsniedz_16_burtnicas_uz_23_skoleniem ? Vai esmu vienīgā, kura nesaprot tur pausto sašutumu?
03.09.2013 13:28 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009
pašām jākrāso grīdas un jāiznes/jāsanes galdi. Jāmazgā, jāgludina, jāliek aizkari u.c. it kā sīki, bet darba un laikietilpīgi pienākumi.

šito dara luņi praktikanti! Pati būvgružus nesu :D
03.09.2013 14:26 |

Reitings 70
Reģ: 19.02.2013
Darba burtnīcas ir dārgas. Un ne visi vecāki var atļauties tās nopirkt, jo vēl jādomā arī ko bērns ēdīs pusdienās, ko vilks mugurā + vēl jāmaksā arī par grāmatām. Vecāki ar Latvijas minimālo algu to nevar atļauties.
Man vidusskolā viena Angļu valodas darba burtnīca izmaksāja 8LS, kas katrā semestrī bija jāpērk no jauna, t. i. vienam mācību gadam 16LS tikai par Angļu valodas darba burtnīcām. Uzskatu, ka valstij jānodrošina vismaz darba burtnīcas un grāmatas, pārējo katrs pērk pats - klades (cik katram nepieciešams), rakstāmpiederumi, sporta tērps.. Vai arī tad nemelojam paši sev sakot, ka Latvijā izglītība ir par velti. Nu nav. Grāmatas citās skolās arī pašam jāpērk. Man māsa pirka pati (vienā gadā aizgāja aptuveni 90LS), jo grāmatu visiem skolā neesot pieticis. Nu un? Kurš vainīgs? Citās skolās jāsamaksā, piemēram 20LS uz visu gadu, kas ir lētāk, bet arī nav par velti. Es runānju par principu kā tādu.. tad ko nozīmē "par velti"?
03.09.2013 14:27 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
ctn- nu, nu.. strādāju izglītības iestādē, pirms iestādes pieņemšanas jaunajam m.g. var nākties darīt visus iespējamos darbiņus..
03.09.2013 14:28 |

Reitings 1493
ja? nu skolotāja ar maģistra grādu it kā neskaitītos lune praktikante... bet jādara, jo uz visu skolu tikai 1 saimnieks. arī pati esmu mātei palīdzējusi visu šo darīt, senākos laikos, kad vēl nebija ES finansēto tāfeļu un klases remonta, arī sienas, logus, radiatorus un pat tāfeli uz maiņām katru gadu krāsojām.
03.09.2013 14:28 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Darba burtnīcas neatbalstu. Kad mācījos pamatskolā mums bija viena darba burtnīca uz visu klasi un tikai šad un tad tika kaut kādi uzdevumi izkopēti no darba burtnīcas.
03.09.2013 14:29 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Dzirdēju par ideju, ka pēc svešvalodas eksāmena, brīvo stundu vietā varēs pasniegt papildus priekšmetus, tikai svešvalodā... piemēram, matemātiku angļu valodā.

Cik bērnu un vecāku to vēlētos ?
Labāk, būtu gatavojušies eksāmeniem, kas gribēs mācīties tālāk svešvalodā to arī veiksmīgi izdarīs ... :) Kapēc matemātikas skolotājai , vēl būtu jāvada stunda svešvalodā ... Un kapēc tieši angļu, ne krievu vai franču, iespējams, ka skolēns vēlas tālāk studēt Maskavā vai Pēterburgā , vai pat Milānā ....
03.09.2013 14:29 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
čāča: Un labākais ir tas,ka ne krievu valodas darba burtnīca, ne angļu valodas darba burtnīca nekad, nevienu gadu netika izpildīta līdz gala, tāpat kā savu laik ģeometrijas darba burtnīcas..
nopērc, pāris uzdevumu sipildi un izmet misenē. nafig?

Leksia: Nesaskatu jēgu darba burtnīcās,jo,kad mācījos skolā un pirku tās darba burtnīcas,tikai trešdaļa tās DB bija aizpildīta.

Un kāpēc? Tāpēc, ka tādas "universālas" burtnīcas ne vienmēr der konkrētās klases vajadzībām. Un tāpat vismaz daļa uzdevumu ir jāorganizē skolotājam no citurienes.

57days, gribi teikt, ka darba burtnīcas ir pieskaņotas konkrētai klasei? Nesmīdini...

Nesmīdinu. Nav pieskaņotas. Un konkrētā skolotāja mācīšanas stilam - arī nē. Es izteicos par to, ka nu nevar pa vasaru skolotājs sagatavot papildmateriālus visam gadam uz priekšu.
03.09.2013 14:31 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Mums vismaz skolotaajas jau, kad tika izsniegts graamatu saraksts, pateica, ka darba burtniicas nav jaapeerk, jo no taam nekaada jeega. Bija varbuut kaadaa vienaa divos priekshmetos, bet to arii neviens nebija nemaz nopircis un visi kopeejaam. no problem
03.09.2013 14:35 |

Reitings 17280
Dzirdēju par ideju, ka pēc svešvalodas eksāmena, brīvo stundu vietā varēs pasniegt papildus priekšmetus, tikai svešvalodā... piemēram, matemātiku angļu valodā.

Šaubos, ka mūsu pasniedzēju valodas līmenis atļaus viņiem to darīt. Ir gadījies dzirdēt, kā dažs labs ne-angļu valodas skolotājs runā angliski (bez apvainojumiem, vienkārši "tajā laikā" angļu valodu skolās un augstskolās mācīja izteikti slikti). Vienīgi krieviski varētu - tā jau arī ir svešvaloda (kuru daudzi vidējās un vecākās paaudzes skolotāji pārvalda ļoti ļoti labi).
03.09.2013 14:35 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Bet vispaar ar taam maaciibu graamataam un burtniicaam ir taaaaaads bizness vinjiem izveidojies, ka apdirsties var. Mans braalis gaaja 4 klases zemaak nekaa es un vinjam labi, ja viena no manaam vecajaam graamataam gadaa dereeja, paareejaas bija jaapeerk jaunas. Nu vienkaarshi pizgjets, kas, piemeeram, taadaa matemaatikaa var mainiities 4 gadu laikaa tik ljoti, ka jaamaina graamata?

Atvainojos par lamaashanaos :D
03.09.2013 14:38 |

Reitings 17280
demoiselle, nav politiskas gribas situāciju sakārtot, tā i mainas matemātika katru gadu, un pat zīmēšanā drīz būs dārga grāmata ar divām darba burtnīcām un CD klāt :) Valsts apmaksāta, gan jau ka. No manas nodokļu naudiņas.

Ja sakārtotu situāciju tā, ka vienas grāmatas der vismaz 5-10 gadus, tad skolām nebūtu problēmu visu pakāpeniski iepirkt bibliotēkai.

Bet mums, redz, "problēma" ir nevis kā par to pašu naudiņu saorganizēt labāku mācību procesu, bet gan "MANAM BĒRNAM VALSTS NENOPIRKA KEDAS!!!!"

Kamēr tādā līmenī domāsim, tikmēr arī nekas daudz nemainīsies.

Nu i nafig :(
03.09.2013 14:42 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
demoiselle- tieši tā, tas tiek darīts, lai vienas ģimenes bērni neizmantotu vienu grāmatu divreiz..
03.09.2013 14:43 |

Reitings 1701
ctn- atvaļinājums ir svētā govs, to neaiztiekam!

Man liekas, tas tāds mīts, ka skolotāji gozējas saulītē 3 mēnešus. Man nav rados neviena skolotāja, bet no pašām skolotājām esmu dzirdējusi, ka viņi noteiktu laiku vasarā nāk uz skolu un pārrunā, sastāda nākamā mācību gada plānus utt. Skolotāja darbs taču nebeidzas līdz ar skolēnu mācību stundu beigām.
03.09.2013 14:44 |

Reitings 1701
wendii, noticētu, ja rados nebūtu učene...

ctn, ne visi skolotāji ir kā tavu radu učene.
03.09.2013 14:46 |

Reitings 2094
Reģ: 12.09.2012
Un tieši tapēc negribu sev bērnus ..... :)

Piemēram man nav darba ,darbs ir tikai vīram un ka lai to bērnu ta izskolo ,ja ir tādas summas šausmigas?
03.09.2013 14:46 |

Reitings 17280
Teiry, nu, ja tev nav darba un tu esi mājās, tad ir tāda lieliska opcija kā MĀJMĀCĪBA, kuru likumdošana atļauj gan reliģiskajiem frīkiem, gan jebkuram citam interesentam. Ej uz bibliotēku, ņem jebkuras grāmatas, un izglīto pati :) Lēti un labi. Un nav jāpērk darba burtnīcas.
03.09.2013 14:48 |

Reitings 2342
Kurš gan neapgalvos, ka strādā vaiga sviedros? :)

Varam jau glorificēt skolotājus, žēlot kā moceklus... tikai, kādēļ viņi nestrādā citur, ja jau skolā vienas šausmas? Bērni dranķi, alga smieklīga, grīdas pašām jākrāso, burtnīcas līdz naktij jālabo... Tik ļoti mīl bērnus? Ziedojas sabiedrības labā? Tiešām?
03.09.2013 14:52 |

Reitings 1701
Ja sakārtotu situāciju tā, ka vienas grāmatas der vismaz 5-10 gadus, tad skolām nebūtu problēmu visu pakāpeniski iepirkt bibliotēkai.

57days idejām kopumā piekrītu, bet pat pie labākās gribas viena mācību grāmata nevarētu kalpot vismaz 5 gadus, kur nu vēl 10. Lai kā to negribētu atzīt, bet viss mainās ļoti, ļoti strauji. Piemēram, vēsturē manā mācību grāmatā bija neprecīzi fakti, ko uzzināju tikai tad, kad sāku mācīties augstskolā. Krievu valodas likumi mainās, latviešu valodā arī valodnieki kaut ko vienmēr jaunu izdomā. Un tā varētu ar visu. Matemātikas grāmatas nevarētu lietot tik ilgi kaut vai tādēļ, ka mainās mācību metodika. To, kas agrāk tika mācīts, piemēram, 8. klasē, tagad tiek pārcelts uz vēlākajām klasēm. Un pat tagad, kad mācību programma ir kļuvusi vieglāka, ir tik daudz nesekmīgo matemātikā un matemātikas CE ir graujoši rezultāti parasti.
Nemaz nerunājot par grāmatu vizuālo noformējumu (nevis nolietojumu, bet kaut vai dizaina risinājumus).
03.09.2013 14:53 |

Reitings 1701
Es domāju, ka lielākais, cik viena mācību grāmata mūsdienu straujajā ritmā var kalpot, ir 3 gadi.
03.09.2013 14:55 |

Reitings 17280
ctn, ir, kam tā ir sirdslieta, ir kam tas ir hobijs (vīrs labi pelna), ir, kas tiešām nekam citam neder un darbu privātā sektorā dzīvē neatrastu, pēdējā kategorijā ietilpst visas briesmīgās, stulbās učenes, kas jebkad tev dzīvē ir gadījušās.

Nav visi skolotāji vienādi. Bet tiešām konkurētspējīgu atalgojumu skolai noteikti varētu piesaistīt gudrākas, talantīgākas personas (kas šobrīd labi pelna privātajā sektorā). Un tādiem man nebūtu žēl 3 mēnešu atvaļinājuma, lai palasa gudras grāmatas, paceļo, paplašina redzesloku - būs viņiem ko bērniem vairāk dot.
03.09.2013 14:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits