Kontracepcijas metožu salīdzinājums

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Nolēmu izveidot diskusiju par dažādajām kontracepcijas metodēm, kas mūsdienās aktuālas, un salīdzināt to efektivitāti. Uzreiz gan jāuzsver, ka ļoti daudz atkarīgs no metožu lietošanas pareizības un precizitātes.
Pieņemsim, ka dota simt sieviešu liela grupa, no kurām visām ir regulāra dzimumdzīve un visas lieto vienu vienīgu kontracepcijas metodi - tīri statistisks modelis. Nākamajā tabulā esošie skaitļi parāda vidējo nevēlamo grūtniecību skaitu (NGS) aplūkotajā grupā, konkrēto metodi lietojot tipiski un ideālā gadījumā.

Metode NGS, tipiski, NGS, ideāli
Olvadu pārsiešana 0,5 0,5
Vazektomija 0,15 0,1
Hormonālā spirāle 0,2 0,2
Hormonālais riņķis 9 0,3
Perorālās tabletes 8 0,3
Prezervatīvi 15 2
Pārtrauktais dzimumakts 18 4
Kalendārā metode 1,8 0,6
Dabiski 85 85
(datu avots - Vikipēja)

Kādus secinājumus varam izdarīt no šīs tabulas?
Pirmkārt, vairuma metožu kontraceptīvā efektivitāte lielā mērā ir atkarīga no to pareizas pielietošanas (prezervatīva pareiza uzvilkšana, pārtrauktā dzimumakta atbilstoša veikšana u.tml.). Arī hormonālie riņķi un tabletes nemaz nav tik droši realitātē, jo dažādu iemeslu dēļ organismā var nenokļūt aktīvās vielas (gremošanas traucējumi, piemēram). Pārsteidzoši, ka kalendārā metode ir krietni drošāka par prezervatīviem, protams, ar nosacījumu, ka sieviete pazīst savu ķermeni un veic rūpīgu plānošanu.
Otrkārt, pārtrauktais dzimumakts, kaut iecienīta, tomēr ir ļoti nedroša metode, un statistika to daļēji demonstrē. Lai arī ideālā gadījumā arī skaitliski šī metode ir tikai divas reizes riskantāka par prezervatīviem, tomēr ne visi vīrieši to pārvalda, tādēļ noteikti ieteicams lieki neriskēt. Šī varētu būt piemērota tikai tām sievietēm, kuras nebiedē doma par nokļūšanu mātes godā.
Treškārt, vairākas metodes var apvienot, tādējādi vēl vairāk mazinot risku. Ja, piemēram, sieviete lieto perorālo kontracepciju, bet vīrietis - arī prezervatīvu, tad gada laikā grūtniecība iestāsies aptuveni tikai vienai no 16 600 sievietēm. Savukārt - tas būs vairāk kā interesants fakts - sterilizētai sievietei un sterilizētam vīrietim, kurš vēl turklāt lieto prezervatīvus, varbūtība nokļūt vecāku godā ir 0,0000001 jeb gada laikā tikai viens no desmit miljoniem pāru ko tādu varētu piedzīvot.
No visām aplūkotajām metodēm vienīgi prezervatīvi nodrošina daļēju (ne pilnīgu!) aizsardzību pret seksuāli transmisīvām slimībām, tādēļ aicinu visas lasītājas būt atbildīgām un cienīt sevi un savu veselību. Īpaši piesardzīgām jābūt, stājoties dzimumattiecībās ar nepazīstamu partneri.

Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka vairumam sieviešu vēlams lietot perorālās kontracepcijas tabletes, jo tās ne vien sniedz kontraceptīvo efektu, bet arī mazina PMS simptomus, uzlabo ādas stāvokli, mazina risku saslimt ar ļaundabīgajiem audzējiem. Protams, šai metodei ir arī savi trūkumi, piemēram, paaugstināts vēnu trombozes risks.

Kādu kontracepcijas metodi esat izvēlējušās jūs? Vai, jūsuprāt, tā ir ērta un pietiekami droša un ērta?
31.07.2013 13:36 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Vienīgā sakarīgā doma šajā viedoklī bija par dubulto izsargāšanos, bet ... Jebkurā gadījumā vīrietim izsargāšanās ir nesāpīgāka un lielākoties seku neatstājoša kā sievietei, taču cik nav tādu, kuri atsakās lietot prezervatīvu, tādējādi visu uzveļot uz sievietes pleciem? Un cik daudz vīriešu pamās ar galvu un teiks - jā, mīļā, Tev šobrīd auglīgās dienas, nenodarbosimies ar seksu?!

Līdz ar to kas atliek - tabletes vai citi hormonu līdzekļi, piemēram, implanti. Jo spirāli neliek nedzemdējušām sievietēm un olvadus gan jau arī nenosien tāpat vien. Tikai kādas sekas tam var būt tieši sievietei? Pieņemsies svarā (ko hormonu dēļ tiešām grūti ietekmēt, man ir nācis klāt svars pa 2-3 kg pāris dienās), dabūs vēl kādas kaites, varbūt vēlāk būs problēmas ar bērna ieņemšanu, bet laimīgais un veselais vīrietis aizspriņģos tālāk pie nākamās, kurai izpostīt veselību.
31.07.2013 16:16 |

Reitings 893
Savukārt man, čāča, nav ne laika, ne intereses diskutēt ar katru dalībnieku, kurš uzņēmies vien sev zināma soģa vai kritizētāja funkciju.
Ja jums netīk manis veidotā diskusijas, lūdzu, nekomentējiet tajās!
31.07.2013 16:16 |

10 gadi
Reitings 2587
Un pārtraukto es vispār neuzskatu par izsargāšanos. Ja sekss nesniedz baudījumu, apmierinājumu, kāda no tā jēga? Labāk vispār nenodarboties + daļa stresa nost no pleciem.
31.07.2013 16:20 |

Reitings 669
Reģ: 05.07.2013
Klusais smaids, es gribētu redzēt, kāds tu izskaties un ar ko tieši tu nodarbojies. Tā interesē :D
31.07.2013 16:21 |

10 gadi
Reitings 2587
Adele, labāk kritizē viņa(-s) uzskatus, nevis izskatu vai nodarbošanos ;) Labi, iespējama melošana arī nav atzīstami. Bet tādi jau mēs esam dziļākajā būtībā, vai ne, otram galvenais ir tikai ārējais un statuss :(
31.07.2013 16:28 |

Reitings 893
... taču cik nav tādu, kuri atsakās lietot prezervatīvu, tādējādi visu uzveļot uz sievietes pleciem?

Kas sievietei liedz atteikties stāties dzimumsakaros ar vīrieti, kurš atsakās lietot prezervatīvu?
Starp citu, ārzemēs ir pieejami arī sieviešu prezervatīvi.

Un cik daudz vīriešu pamās ar galvu un teiks - jā, mīļā, Tev šobrīd auglīgās dienas, nenodarbosimies ar seksu?!

Atvaino, sekss, Tavuprāt, sievietēm ir kā nepatīkams pienākums, kuru viņas, sakostiem zobiem, veic, lai izpatiktu vīriešiem? Turklāt arī auglīgajās dienās tas nav kontraindicēts, tikai jādomā par kontracepciju.

Līdz ar to kas atliek - tabletes vai citi hormonu līdzekļi, piemēram, implanti.

Ir taču arī citas metodes, piemēram, maksts skalošana, spermcīdi.

ko hormonu dēļ tiešām grūti ietekmēt, man ir nācis klāt svars pa 2-3 kg pāris dienās

Manuprāt, tas ir bioloģiski neiespējami - tik strauji palielināties ķermeņa svaram. Ja nu vienīgi hormonu ietekmē Tavos audos uzkrājās ūdens, taču svars pēc tam parasti normalizējas. Arī pirms menstruācijām sievietēm var būt neliela tūska.
31.07.2013 16:28 |

10 gadi
Reitings 2587
Kas sievietei liedz atteikties stāties dzimumsakaros ar vīrieti, kurš atsakās lietot prezervatīvu?
Starp citu, ārzemēs ir pieejami arī sieviešu prezervatīvi.

Kā tad tur bija ar vienlīdzību? :) Vai nevajadzētu iemācīt vīrietim kā atbildību, ka iepazīšanās laikā prezervatīvs ir kā likums gan no grūtniecības, gan saslimšanu viedokļa.
Man šis noteikti nav neiespējami, labāk dzīvoju celibātā nekā pakļauju sevi grūtniecības riskam. Tik ļoti nevēlos bērnus (vai abortu).

Atvaino, sekss, Tavuprāt, sievietēm ir kā nepatīkams pienākums, kuru viņas, sakostiem zobiem, veic, lai izpatiktu vīriešiem? Turklāt arī auglīgajās dienās tas nav kontraindicēts, tikai jādomā par kontracepciju.

Nē, nav nepatīkams pienākums, tāpēc arī piekrīt bez prezervatīva, meklējot citus, sev kaitīgus līdzekļus. Taču atvaino, vai patiešām jāriskē būtu arī auglīgajās dienās? Kāda bauda sievietei, pēc seksa vēl skrienot sevi skalot (kas turklāt ir ļoti apšaubāma metode)?

Es gaidu to dienu nākotnē, kad pēc pasūtījuma varēs tikt pie bērna vai gluži pretēji, pēc pasūtījuma to nedabūt.

Manuprāt, tas ir bioloģiski neiespējami - tik strauji palielināties ķermeņa svaram. Ja nu vienīgi hormonu ietekmē Tavos audos uzkrājās ūdens, taču svars pēc tam parasti normalizējas. Arī pirms menstruācijām sievietēm var būt neliela tūska.

Vaina bija ar citiem hormoniem, ne lietojot OK (visdrīzāk, ka efekts no OK būtu līdzīgs), taču ļoti īsā laikā tie sasniedza pat +10, kuri tāpat vien nenāca nost. Vajadzēja ļoti drastiskas metodes uzsākt, pat samazinot zāļu devu uz veselības rēķina.
31.07.2013 16:41 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Arī pirms menstruācijām sievietēm var būt neliela tūska.

KĀ vīrietis to visu var zināt? :D Man liekas pat vīrieši, kuri nodzīvo laulībā 50 gadus neko tādu nezina, vienīgais varbūt, ko iegaumējuši, veikalā izvēloties paketes - pēc iespējas vairāk pilieniņu!
31.07.2013 16:41 |

Reitings 202
Reģ: 31.01.2013
Es koncentrējos uz tiem foruma dalībniekiem, kuriem tīk manis izteiktie viedokļi un atziņas. Patīkami apzināties, ka to īpatsvars ir krietni augstāks nekā kritiķu.

Nosauc, lūdzu, tās, kurām tīk tavi izteiktie viedokļi !
Patīkami apzināties, ka to īpatsvars ir krietni augstāks nekā kritiķu

:D kuras tās ir ?
31.07.2013 16:42 |

Reitings 202
Reģ: 31.01.2013
Neizvairies un atbildi - nosauc tās, kurām patīk tavi murgi !
31.07.2013 16:44 |

Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
maksts skalošana,

kāda tumsonība. un pēc ši atgriezies pie savas n-tās tēmas ar STS un citām slimībām. no maksts skalošanas var rasties tas,ko tu sauci par STS, GARNELLAS...
31.07.2013 16:45 |

10 gadi
Reitings 2587
Šis sāk ļoti neiet kopā ar vienlīdzības principiem, kurus KS sludina. Ceru, ka būs viedoklis, ko viņš domā par dzemdībām un kā to sadalīt "vienlīdzīgi".
31.07.2013 16:45 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Par kādu tūsku iet runa? :D
Arī pirms menstruācijām sievietēm var būt neliela tūska.
31.07.2013 16:46 |

10 gadi
Reitings 2587
Starp citu, es ticu medicīnas attīstībai un tad, ka nākotnē vīrieši varēs dzemdēs (vai vismaz iznēsāt) bērnus. Ir jau bijis tāds precedents. Vismaz par vīriešu krūtīm esot viedoklis, ka teorētiski var barot bērnus, kuru mamma to nespēj (dažādu iemeslu dēļ, arī letālā gadījumā).
31.07.2013 16:47 |

Reitings 541
Reģ: 17.01.2013
Ar šādu kaislību uz diskusijām, viedokļu apmaiņu, skaitļiem un statistiku varbūt derētu padomāt par profesionālu darbošanos jomā?

Citādi šķiet, ka talants iet bojā.
31.07.2013 16:50 |

Reitings 893
Kā tad tur bija ar vienlīdzību? Vai nevajadzētu iemācīt vīrietim kā atbildību, ka iepazīšanās laikā prezervatīvs ir kā likums gan no grūtniecības, gan saslimšanu viedokļa.
Man šis noteikti nav neiespējami, labāk dzīvoju celibātā nekā pakļauju sevi grūtniecības riskam. Tik ļoti nevēlos bērnus (vai abortu).

Manuprāt, ir vienlīdzības princips ir ievērots pilnībā - sieviete taču nevar piespiest vīrieti nodarbojieties ar seksu, ja tas nevēlas; savukārt arī vīrietis nevar neko uzspiest vai darīt pret sievietes gribu.

Nē, nav nepatīkams pienākums, tāpēc arī piekrīt bez prezervatīva, meklējot citus, sev kaitīgus līdzekļus.

Ja piekrīt, tad tā ir viņas izvēle. Es noteikti nepiekristu arī tad, ja sieviete neapdomīgi man piedāvātu: nevēlamas grūtniecības un STS riski.

Vaina bija ar citiem hormoniem, ne lietojot OK...

Vairogdziederis?

... no maksts skalošanas var rasties tas,ko tu sauci par STS, GARNELLAS...

Jā, šīs metodes var izjaukt maksts dabisko mikrofloru, bet ir sievietes, kas tomēr izvēlas tādas. Katrā ziņā es noteikti esmu prezervatīvu atbalstītājs, bet nopietnās attiecībās - hormonālā kontracepcija.

Al Capone es ignorēju.
31.07.2013 16:53 |

Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
100%,ka KS ir sieviete. nu neviens normāls vecis par šito tā neinteresētos. Es noteikti sūtītu savu dillēs,ja viņš sāktu ar mani spriest par maksts mikrolofu, gļotu pētīšanu, utt..
pretīgs, goda vārds.
31.07.2013 16:56 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
100%,ka KS ir sieviete. +

Tak sen tas skaidrs. Jo par urologhu un viriesu saitiem neko nezin, un pat neinteresējas. Taču kosmetiak,lupats un PMS ka jau sievietei tuavs temas. Nu jauna skolniece Klusasi smaids ir:D Mēnesi vel japacieš:D
31.07.2013 17:00 |

Reitings 16
Reģ: 31.07.2013
Par kādu tūsku iet runa?

Tas ir kad pussijs pēc ļoti ilgas dangāšans tā uzpampst, ka sieviete ļoti ilgu laiku pēc ņemšanās nevar pačurāt uz poda!
31.07.2013 17:00 |

10 gadi
Reitings 2587
..savukārt arī vīrietis nevar neko uzspiest vai darīt pret sievietes gribu.

Izvarošanas? Ne jau visas dodas uzreiz uz policiju. Vīrietim ir vairāk fiziskā spēka, tas var būt dusmu vai alkohola iespaidā, gadījumi ir dažādi. Un mēs nevaram zināt, kurā brīdī vīrietim aizkrīt ciet.

nopietnās attiecībās - hormonālā kontracepcija.

Diemžēl atkal- krāpšanas gadījumi? Uzticība var beigties ar slimībām. Protams, protams, mums visām jāmeklē prinči un jāļauj Latvijai 10-20 gadu laikā izmirt. Tie vienkārši ir gadījumi no dzīves, kad vīrieša bezatbildība sabojā sievietes dzīvi. Tas pats, protams, iespējams arī uz otru pusi, tikai ar mazākiem postījumiem.
Ja tā doma lielākā daļa vīriešu par OK, tad laikam "iepriecināji" mani.
31.07.2013 17:02 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits