Piekrītu, ka noteikti vispirms atliec naudu obligātajiem maksājumiem - par īri(vienalga, dzīvosi kojās vai dzīvoklī/istabā), transportam, telefona rēķinam utt.
Pēc tam skaties, cik naudiņas paliek. Un no tās tad rēķini - kas ir lietas, ko tiešām vajag un bez kā var iztikt. Piemēram, higiēnas preces noteikti vajadzēs, bet bez šokolādes vai lieka štrunta var iztikt.
Pati es visvairāk ietaupu uz ēdienu un transportu. Gatavoju mājās un pārdomājot, ko un kā. Pa restorāniem un kafūžiem lieki nevazājos. Daudz staigāju ar kājām, jo kopš neesmu vairs studente, nav arī vairs atlaides e-talonam un bez atlaidēm...nu, ja vien galamērķis nav otrā Rīgas galā, eju ar kājām.
Man gan ir tā, ka es neesmu nez kāda baigā tusētāja, tāpēc nauda arī ietaupās, jo parasti eju uz kādu izstādi vai kino un tur biļetes nav pārpasaulīgi dārgas.
Apģērbu pērc vai nu uz atlaidēm vai second hand(ja vien neesi no tām, kuras rauc degunu vai tic enerģijām).
Man ērtāk ir maksāt ar karti, bet uz pārtikas veikalu iesaku iet ar sarakstiņu, ko vajag pirkt - tad arī ir daudz mazāka iespēja liekas lietas sapirkties :)
Protams, ja vari paņemt kko no mājām(kartupeļus, ievārījumus utt), tad ir pavisam labi.