pasniedzēji, kas ņirgājas par studentiem

Reitings 489
Reģ: 07.01.2010
sveikas!
esmu saskārusies ar ļoti nepatīkamu problēmu. manā augstskolā ir pasniedzēja, kura atklāti ņirgājas par studentiem. viņa aizskar lielāko daļu studentu, un, lai cik smagi būtu to atzīt, arī mani. viņa mēdz ņirgāties, ja kāds kaut ko uzraksta/izdara nepareizi, pārbaudījumos un eksāmenos mēdz izsmiet to studentu darbus, kuri ir ātrāk pabeiguši un aizgājuši. kā kāds nodod darbu un iziet no auditorijas, tā viņa visa kursa priekšā izrēc attiecīgā cilvēka darbu.
lai gan man vairs nebūs neviena priekšmeta pie viņas un vairs viņa nebūs jāsatiek, es esmu ļoti lielā neizpratnē, kā tas ir iespējams, ka pieaudzis cilvēks, kuram ir labs darbs, strādā prestižā uzņēmumā, bet atnākot uz augstskolu uzvedās kā Visuma Centrs. tā teikt - uz studentiem viņa skatās no augšas...
15.06.2013 14:43 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
meksikanka, es pagājušajā nedēļā satiku maģistru, kurš uz jautājumu par to, cik ir kvadrātsakne no 1, atbildēja, ka 0,92. Protams, ka es ņirgājos un smējos. Itin bieži pasniedzēji ir tik ļoti noguruši no tā, ka studenti paši neko negrib+nesaprot, ka sāk dīvaini uzvesties. Protams, ir arī neprofesionāļi, kuri izsmej citus bez iemesla
15.06.2013 21:08 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
vulpes, bez komentāriem tava attieksme.
A kas liedz studentiem būt zinošiem un gudriem, lai pasniedzēji nesmietos?

Protams, ir arī neprofesionāļi, kuri izsmej citus bez iemesla

pareizi sapratu, ka iemesls var būt tas, ka students nav pietiekami gudrs un zinošs? jā, tā ir profesionāla attieksme, nudien. :)
15.06.2013 21:15 |

Reitings 3168
zili_rudzi, ir studenti, kuri nedomā līdzi tam, ko dara. Viņi noraksta, lekciju laikā čato internetā un savā starpā pļāpā, nespējot atbildēt uz elementāriem jautājumiem. Kā pasniedzējam tādā gadījumā rīkoties? Ja es būvniekam jautāju, vai tad, ja ķieģelis manās rokās zem ūdens strūklas zaudē savu formu, tas ir bijis iepriekš apdedzināts, bet students atbild, ka jautājums ir pārāk sarežģīts, tad kādam trūkst zināšanu, ko pasniedzējs ir Tevis, bet students ir "laidis gar ausīm".
15.06.2013 21:19 |

Reitings 3168
Tevis vietā devis
15.06.2013 21:20 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Vulpes, bet Tev kā pesniedzējai vispār šķiet morāli ētiski ņirgāties par studentiem? Da jebkāda iemesla dēļ.
15.06.2013 21:21 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
lekciju laikā čato internetā un savā starpā pļāpā

Bieži vien tas ir vienīgais veids, kā sevi piespiest neaizmigt, nu kamēr nav atnākusi doma prātā, ka konkrētās lekcijas, iespējams, nav jāapmeklē. Man reizēm tiešām daudz noderīgāk, vieglāk un patīkamāk ir pašai vienatnē palasīt grāmatu par mācību tēmu, nevis klausīties pasniedzējos, kas runā 1:1 grāmatas tekstu monotonā balsī un telpā, kur man kā laikam jau jūtīgam cilvēkam trūkst gaisa un tādēļ sāk reibt galva. Taču pie citiem pasniedzējiem pat prātā neienāk doma sēdēt internetā. Tāpēc nedomāju, ka vienmēr vaina ir studenta nevēlmē mācīties.
15.06.2013 21:24 |

Reitings 3168
OldGemini, es nebiju gluži pasniedzēja, bet gan man bija iespēja darboties kopā ar studentiem. Es šaubos par to, ka cilvēki ar "ņirgāties" saprot to pašu, ko es. Cilvēkiem ir ļoti atšķirīga humora izjūta reizēm, arī sarkasms, kas kādam šķiet kā ņirgāšanās. Tas, ko esmu redzējusi lekcijās, manā izpratnē nav ņirgāšanās, lai gan daudzi tam nepiekrīt. Ja es kaut ko definēju kā ņirgāšanos, tad par ētiskumu var šaubīties, bet kā cilvēks es saprotu šādus pasniedzējus.
15.06.2013 21:25 |

Reitings 4183
ko ar tādu attieksmi var panākt? varbūt to, ka lekcijas nebūs apmeklētas, bailes atbildēt uz jautājumiem un pats galvenais - bailes jautāt. tas, tavuprāt, ir tas, kas vajadzīgs? nemaz nerunājot par to, ko tāda attieksme ilgtermiņā nodara. ir citas profesionālas metodes, kā stimulēt studenta motivāciju.
15.06.2013 21:26 |

Reitings 3168
Pievakare, man žēl, ka Tev nav veicies ar pasniedzējiem, bet dekanātā vienmēr var sūdzēties, jo tad, ja pasniedzējs tiešām nesniedz vairāk par grāmatu, ir jāmeklē kāds cits. Un gaisa parasti trūkst sliktās vēdināšanas dēļ. Esmu pati bastojusi ļoti daudzas lekcijas, ja pasniedzējs nav šķitis tāds, kurā vēlos klausīties, jo es labāk neatnākšu, ne traucēšu viņam nodarbību vai izrādīšu necieņu, darot ko citu.
15.06.2013 21:27 |

Reitings 4183
sarkasma pilnas piezīmes no pasniedzēja, kas veltītas studentam, ir nekas, t.i., normāla attieksme, kas nav definējams kā izsmiekls? :) tu mani pārsteidz, vulpes.
15.06.2013 21:33 |

Reitings 3168
Zili_rudzi, es rakstu, ka nebiju situācijās, kur sarkasmu var definēt kā izsmiešanu vai ņirgāšanos. Atgriežoties pie piemēra par to, ka kvadrātsakne no 1 ir 0,92. Es pajautāju studentam, vai viņam arī tad, ja 0,92 kvadrātā reizina, sanāk 1. Šis apvainojās, ka es ņirgājos, bet man pašai tas ir normāls jautājums. Tā matemātikā mēdz pārbaudīt rezultātu. Kā es varu zināt, ka tēmas autorei tiešām pasniedzējs nav atbildējis kā līdzīgi, bet viņa pārpratusi?
15.06.2013 21:38 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
sarkasma pilnas piezīmes no pasniedzēja, kas veltītas studentam, ir nekas, t.i., normāla attieksme, kas nav definējams kā izsmiekls?

Sarkasms arī mēdz būt dažāds. Man prātā no skolas palika viena skolotāja, kas bija jauna, bet jau ļoti zinoša, stingra, nemitīgi izteica tādas it kā dzēlīgas piezīmes, tomēr, lai gan tās pat tika vērstas pret mani, es tās uztvēru kaut kā ar humoru, jo visa atmosfēra bija nepiespiesta un varēja saprast, ka tas nav domāts personiski, bet vairāk vienkārši izteikšanās stils. Tai pašā laikā cita skolotāja mēdza jokot tā, ka visiem it kā bija jautri, izņemot to, par kuru joks bija - tas, manuprāt, ir apvainojošs sarkasms un tas man arī kaitina. Tāpēc nevar jau zināt, kādu atmosfēru kopumā rada Vulpes, kad izsaka tās piezīmes.
15.06.2013 21:41 |

Reitings 4183
jā, piekrītu, bet sarkasms pats par sevi ir vārds ar negatīvu noskaņu. nekad nevar būt drošs, kā otrs to uztvers, viens varbūt pasmaidīs, bet otrs stipri pārdzīvos.
vulpes, tad izsakies tā, lai nerastos pārpratumi. :)
Es pajautāju studentam, vai viņam arī tad, ja 0,92 kvadrātā reizina, sanāk 1.

Protams, ka es ņirgājos un smējos.
15.06.2013 21:45 |

Reitings 3168
zili_rudzi, labi:)
15.06.2013 21:48 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Cilvēkiem ir ļoti atšķirīga humora izjūta reizēm

Šim piekrītu. Ļoti bieži sastopos ar situāciju, ka vnk cilvēkam vispār ir sūdīga humora izjūta - un tādam tik kaut kādi primitīvi joki liksies smieklīgi, ja vien arī tos sapratīs pareizi. Sevisķi bieži latviešiem ir grūti saprast krievvalodīgo humoru (mana personīgā pieredze). Tāpēc noteikti kāda daļa sūdzību par pasniedzēju nav īsti korekta, jo vienkārši attiecīgie joki netiek pareizi uztverti.
Bet es neizslēdzu arī iespēju, ka ir pasniedzēji, kuri ir rupji un neaptēsti, un izsmej studentus neadekvāti.
15.06.2013 21:53 |

Reitings 4183
tas jau nav nav arguments. sāpju slieksnis katram cilvēkam arī ir citādāks, bet tas nenozīmē, ka sitīsi to, kuram sāp, pat, ja otrs neko nejūt.
15.06.2013 21:59 |

Reitings 489
Reģ: 07.01.2010
man ļoti patīk pasniedzēji, ar kuriem kopā var pasmieties, bet šīs konkrētās pasniedzējas joki un ņirgāšanās jau ir pārkāpusi robežu. no sakuma tiešām likās, ka viņa joko, bet pēc kāda laika visi saprata, ka viņa pavisam nopietni mūs uzskata par nekam nederīgiem. lekcijas mūždien iesākās - nu, par ko šodien paņirgsim? varbūt kādam ir vēl kādi pretīgi jautājumi, lai iegāztu kolēģus? un tas viņas uzbrūkošais tonis, jautājot - tu vispār saproti, ko tu saki? kas tas vispār ir? kas tas par sviestu, ko tu tagad man te stāsti? (šādi viņa runā ar visiem, kas viņai nepatīk un, ticiet man, neviens no tiem cilvēkiem to nebija pelnījis. ja cilvēks runātu kaut ko galīgi ne pa tēmu, bet tā nav!)
15.06.2013 22:05 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Ir redzēti pasniedzēji, kuri nezin mēru, bet tas bija vairāk aktuāli skolas laikos. Augstskolā tas ir mazāk, tomēr tāpat to var just. Visspilgtāk atceros gadījumu, kad viens puisis pirmajā nodarbībā painteresējās, vai lektorei ir zināms kāds konkrēts puisis no citas grupas. Lektore atlikušo 1,5h apsmēja viņu, saukāja par geju, pastāvīgi bakstīja un bārstīja jociņus, kas bija smieklīgi vienīgi viņai. Pasniedza viņa etiķeti.

Būtībā nav skaidrs, vai šādu gadījumu dēļ ir vērts vērsties kaut kur un sūdzieties, jo, iespējams, tā bija tikai un vienīgi viņas mēra sajūtas neesamība.
15.06.2013 22:24 |

Reitings 298
Reģ: 09.01.2013
Labākā aizsardzība ir uzbrukums, bet ne vienkārši emocionāls sprādziens, bet spēja pieviekt viņu viņa paša spēlē ;)

Izlasi citu autoru darbus attiecīgajā tēmā (vairāku) un lekcijās iesaisties zinātniskā diskusijā un noved, regulē tematu tā, lai viņa vienmēr aplaužas :D :D
Brīdinu, kad pēcāk var sanākt problemātiski ar vērtējumiem, bet ir alternatīvas ;) (apstrīdēt utt)

90% gadījumu mainīsies attieksme uz labo pusi, jo sapratīs, ka ar tevi ir jārēķinās un tu neesi vienkāršaias students pamuļķītis ;)

(man vienkārši ir problēmas ar autoritātēm un man vienmēr ir jāuzvar :D )
16.06.2013 01:18 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Mums augstskolā bija daudz tādu pasniedzēju. Manuprāt, pirmājā pusgadā apn70% bija tādi. Bija vēl tie, kas ne tikai ņirgājas, bet arī draudēja ar kolokvija/eksāmena nenolikšanu. Dažas bija tik prētīgas, ka studenti to visu ierakstīja ar diktofonu un nesa rektoram. Daļu atlaida pēc tam.
16.06.2013 10:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits