Vai Latvijā ir zemākais dzīves līmenis starp Baltijas valstīm?

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Nesen man izvērtās "interesanta" diskusija ar vienu ārzemnieku, kurš bija apceļojis Baltijas valstis. Tik daudz kritikas attiecībā uz Latviju sen nebiju dzirdējusi - gan par šausmīgo "sovjetisko" (apbūves ziņā) Rīgu, agresīvo satiksmi un neizbraucamajiem ceļiem, drausmīgo apkalpošanu un "jocīgo" vietējo ēdienu, gan arī par drūmajiem cilvēkiem. Kā arī viņš apgalvoja, ka ir ļoti jūtama atšķirība starp trim Baltijas valstīm - Latvija ir visatpalikusī. Viņš teica, lai sasniegtu Igaunijas līmeni Latvijai smagi jāstrādā kā minimums 15 gadus! Starp Latviju un Lietuvu nav tik krasa atšķīrība, taču arī jūtams, ka Lietuvā dzīves līmenis ir augstāks. Viņa secinājumi mani riktīgi nokaitināja, bet varbūt nav par ko dusmoties, jo "tam" ārzemniekam ir taisnība! Kadas ir jūsu domas par šo tēmu?
12.06.2013 22:31 |

Reitings 1823
Reģ: 17.05.2013
Piekrītu Igaunija ir tālu mums priekšā, patika man tur nedēļu padzīvot, bez problēmā.
Rīgā satiksme nav vairs tik traka kā agrāk, kad pirmās reizes braucu uz Rīgu nevarēju izturēt ka mašīna pie mašinas visi tik kaut kur skrien, bet tagad radinieks brauc ar kravas busu uz Rīgu regulāri un viņš atzina Rīgā satiksme mierīgāka un braucēji pieklājīgāki par Liepāju. Lietuvā sen neesmu bijusi bet agrāk likās ka lidzvērtīga Latvijai.
30.07.2013 09:24 |

Reitings 266
Reģ: 20.03.2010
Klusais smaids, man radās iespaids, ka Tu esi caurumcaur birokrāts - runāji daudz un dikti, piesaucot dažādus svešvārdus, lai radītu par sevi izglītota cilvēka iespaidu, bet tā arī neko nepateici.

Vai zini, kas ir lielākie meli? - kā universitātē saka - s-t-a-t-i-s-t-i-k-a!

Tu runā par dažādiem ekonomiskiem, demogrāfiskiem u.c. rādītājiem, kuru aprēķins bieži vien nav objektīvs vai precīzs, kā, piemēram, Latvijā iztikas minimumu rēķina pēc datiem, kas jau sen vairs neatbilst patiesībai.

Politiskā stabilitāte!?-tā nu reiz ir īpašība ar kuru Latvija nevar lepoties.

Bieži vien ir lietas un situācijas, ka ir jāvērtē pēc sajūtām, pieredzes un iespaidiem. Dzīves līmenis, manuprāt, ir viens no šiem gadījumiem. Un ārzemniekam bija / ir / un kādu laiku vēl būs taisnība par Baltiju un Latviju, un to dzīves līmeņiem.

2005. gads bija sen, sen, sen...un neizsakāmi daudz kas ir mainījies kopš tā laika, jā, arī dzīves līmenis.
30.07.2013 09:35 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Klusais smaids, izbrauc ārpus Rīgas, vislabāk uz Latgali, un tad nāc te zīmēties ar saviem svešvārdiem! Haha! Kur palika laiki, kad gudrība tika mērīta "viss vienkāršais ir ģeniāls?", nevis kaut kāds svešvārdu savirknējums un galā nekā. :D
30.07.2013 10:00 |

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
c_berry, Tev taisnība, ka daļēji esmu birokrāts, jo strādāju arī valsts pārvaldē. Man patīk, ja tiek definēti kritēriji vai vismaz paskaidrots, ko saprot ar konkrēto jēdzienu. Manuprāt, formulējums "dzīves līmenis" ir pārāk izplūdis, jo katrs ar to saprot ko citu.
Esmu pārliecināts, ka nelaime ir nevis statistikā vai tās metodēs, bet gan ļautiņos ar ierobežotām prāta spējām interpretēt statistiskas iegūstos rezultātus.
Runājot par iztikas minimumu, tā parēķināšanas metodika nav mainījusies jau daudzus gadus un sniedz nelielu ieskatu patēriņu cenu līmeņa izmaiņās, kas notikušas gadu gaitā. Kādēļ uzskati, ka minimālā patēriņa groza kritēriji vairs neatbilst realitātei - vai tad cilvēki sākuši ēst vairāk vai ģērbties biezāk nekā tālajā 1991. gadā?
Esmu arī ekonomists, tādēļ savu vērtējumu izdaru, balstoties uz objektīviem datiem, nevis subjektīviem iespaidiem.
Latvijā daudzi īd, ka dzīvot esot grūti u.tml., taču pazīstu gana daudz cilvēku, kuri par dzīves apstākļiem nesūdzas - saprotams, ka īdētāji allaž būs skaļāki un pamanāmāki par tiem, kas ar savu dzīvi jūtas apmierināti.

andas, Latgale, manuprāt, vienmēr ir bijis ekonomiski un sociāli depresīvs reģions. Bet mūsdienās, pateicoties emigrācijai, situācija sāk uzlaboties, jo vairums jaunieši uzvēlas dzīvot vai nu galvaspilsētā, vai arī ārzemēs, savukārt vecāka gadagājuma ļaudis aiziet dabiskā veidā, tādējādi mazinot bezdarbu un sociālo spriedzi reģionā.
30.07.2013 10:14 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Tagad tu strādā valsts pārvaldē, tad tu esi privātskolotājs, tad vienā citā diskusijā teici, ka strādā IT kompānijā. Kur tad tu pie velna īsti strādā? :D

Upsss, piemirsu, esot Cosmo, var strādāt kaut 7 darbos un visos par diektoru :D
30.07.2013 10:26 |

Reitings 266
Klusais smaids, ko Tu saproti ar šo jēdzienu? Vai tie ir statistiski skaitļi, kurus, pēc Tavām domām, var interpretēt tikai īpaši apdāvinātie?

Runājot par iztikas minimumu, redz, es arī esmu cilvēks, kas tiešā veidā saistīts ar skaitļiem, profesiju vari izdomāt pats. Pareizi Tu teici, ka to rēķina no 1991. gada, bet vai tu esi arī pētījis, kas tajā ir iekļauts, kā piemēru varu minēt, tajā nav informācijas nedz par medicīnas vai izglītības pakalpojumiem, nedz mobilajiem telefoniem. Kuriozi šķiet, ka šajā iztikas minumuma grozā ir pieņemts uzskats, ka sieviete kleitu var iegādāties vienreiz 8 gados, vīrietis bikses vienreiz 5 gados, bet ar vienām apakšbiksēm ir jāstaigā visu gadu.

Vai Tu esi gatavs vēl joprojām vērtēt dzīves līmeni balstoties tikai uz statistikas datiem? :)
30.07.2013 10:35 |

Reitings 893
Mirdza, privātskolotājs biju tikai reizi, jo labs paziņa palūdza, lai viņa meitai palīdzu sagatavoties centralizētajiem eksāmeniem. Savukārt izglītību esmu ieguvis telekomunikācijās un ekonomikā - praksi strādāju telekomunikāciju uzņēmumā.
Ikdienā strādāju kāda uzņēmuma valdē, taču vienīgais darba pienākums šeit ir no rīta ierasties darbā, tādēļ ir daudz brīvā laika. Protams, paralēli tam visam esmu arī nepilna laika uzņēmējs.
30.07.2013 10:39 |

Reitings 893
tajā nav informācijas nedz par medicīnas vai izglītības pakalpojumiem, nedz mobilajiem telefoniem.

Lasām LR Ministru Padomes 1991. gada 8. aprīļa lēmuma Nr. 95 "Par iedzīvotāju naudas ienākumu indeksācijas nodrošināšanu" 3. pielikumu "Minimālais patēriņa grozs", kurā minēti medikamenti, sanitārijas un higiēnas priekšmeti (naudas izteiksmē 2,7% no patēriņa groza).
Atvaino, bet es uzskatu, ka mobilie sakari nav pirmā nepieciešamība dzīvē!

Kuriozi šķiet, ka šajā iztikas minumuma grozā ir pieņemts uzskats, ka sieviete kleitu var iegādāties vienreiz 8 gados, vīrietis bikses vienreiz 5 gados, bet ar vienām apakšbiksēm ir jāstaigā visu gadu.

Iedod, lūdzu, atsauci uz savu avotu! Jo 3. pielikumā minētas 0,77 kleitas gadā (2 gados sanāk vairāk nekā viena kleita) un tieši vienas bikses 2 gados, bet apakšbikses - pat 3,5 vienā gadā.

Vai Tu esi gatavs vēl joprojām vērtēt dzīves līmeni balstoties tikai uz statistikas datiem?

Balstos tikai un vienīgi uz statistikas datiem.
30.07.2013 10:51 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Un es esmu nepilna laika balerīna :D
30.07.2013 10:52 |

Reitings 314
Pirmkārt, runa bija par BALTIJAS VALSTĪM, nevis par Latīņamerikām, Indijām vai Krievijām!
Otrkārt, klusais smaid, Tu vēl izraktu kādu 20-mit gadīgu pētījumu. Jau ir pagājuši gandrīz 10 gadi, un šo 10 gadu laikā ir daudzas lietas mainījušās. Un pat arī tā, neticu, ka Igaunija ir politiski nestabilāka kā Latvijā, jo Igaunijā nenotiek balsošana pēc etniskā principā kā tas ir Latvijā.
Treškārt, ja Tu, klusais smaid, esi tāds nezinītis un nav ne jausmas, ko nozīmē dzīves līmenis, tad apskaties human development index gadu griezumā trijām Baltijas valstīm, tad vēl reiz mēģini pierādīt, ka dzīves līmenis Igaunijā ir zemāks kā Latvijā!
30.07.2013 10:53 |

10 gadi
Reitings 13520
Reģ: 29.01.2009
nelasīju komentārus, bet sākumā kāds minēja, ka LT ir 10x sliktāki ceļi nekā LV.... :D Hm, really ? :D Cilvēks acīmredzot nav bijis Lietuvā, ja tā raksta... Tie ceļi ir pirmais, ko pamana iebraucot LT - nevienas bedres nav!!! Esmu izbraukājusi Lietuvu krustām šķērsām - tiešām neredzēju bedres, asfalts ir jauns uzlikts!! Un vispār piekrītu tam ārzemniekam... nu ir LV pēdējā vietā no 3 Baltijas valstīm! Igaunija protams 1.! :) Tur nav īsti ko diskutēt...
30.07.2013 11:03 |

Reitings 893
Liene, atvaino, kādā nozarē esi ieguvusi izglītību?
Jo neredzu tik tiešu sakaru starp dzīves līmeni un tautas attīstības indeksu. Tautas attīstības indeksu nosaka pēc paredzamā dzīves ilguma, izglītības un ienākumu līmeņa. Protams, arī tautas attīstības indekss sniedz zināmu ieskatu dzīves līmenī, taču tikai netiešu. Kā jau iepriekš rakstīju, ir grūti definēt kritērijus, pēc kuriem objektīvi salīdzināt dzīves līmeni starp dažādām valstīm.
Pats sev to definētu kā starpību starp personīgā budžeta ieņēmumu un izdevumu daļu, ko varu novirzīt uzkrājumu veidošanai.
30.07.2013 11:08 |

Reitings 314
Klusais smaid, var ilgi un dikti diskusēt par detaļām. Taču, ja mēs runājam par dzīves līmeni, tad, manuprāt, vispareizākais rādītājs ir korupcijas līmenis valstī. Jo augstāka korupcija valstī, jo zemāks ir dzīves līmenis! Šajā ziņā, Latvija arī ir "līderpozīcijās" starp Baltijas valstīm! Atkal oponēsi?
30.07.2013 11:25 |

Reitings 893
Nezinu, Liene, man personīgi koruptīvas darbības dzīvē ir ļoti daudz palīdzējušas, tādēļ uzskatu, ka, lai cik absurdi tas arī neizklausītos, korupcija un pelēkā ekonomika sniedz ievērojamu artavu valsts ekonomikas attīstībā. Apzinos, ka ar šo viedokli iespējams, izsaukšu protestu vētru, taču spriežu pats pēc savas pieredzes.

Un pat arī tā, neticu, ka Igaunija ir politiski nestabilāka kā Latvijā, jo Igaunijā nenotiek balsošana pēc etniskā principā kā tas ir Latvijā.

Manuprāt, jau pašvaldību vēlēšanas Rīgā pierādīja, ka iedzīvotāji jau sen izauguši no etniskā elektorāta principa - par "Saskaņas Centru" savas balsis atdeva ļoti daudz latviešu. Prieks, ka sabiedrība beidzot pieaug un notiek integrācija.
30.07.2013 11:36 |

Reitings 266
Klusais smaids, man lasot Tavus komentārus tiešām rodas smaids, ar kādu degsmi tu spirinies pa sieviešu forumu. :)

Atgriežoties pie iztikas minimuma, pāris pērles:
* kleita, svārki gab. 0.77 (tātad, tā nav pusotra kleita gadā, jo tur ietilpst arī svārki);
* medikamenti, sanitārijas un higiēnas priekšmeti 2.7 % (bet tur nav MAKSAS MEDICĪNA, piemēram, zobārts!);
* izglītību arī esi palaidis garām.

Mobilie sakari, dators, internets nav pirmā nepieciešamība?!- no tādiem uzskatiem izriet, ka cilvēkiem ir jābūt muļķiem, jādzīvo informācijas vakumā, tas ir, dzīvo alās ar savu vienu biksi 2 gados, stum kartupeļus un rauj sev zobus pats.

Vai tad tas viss neveido dzīves līmeni?

Ai, smieklīgs/a (vai ono) Tu esi. You made my day! Es visu dienu ķiķinašu par Tevi un Tavu Ultrasuperduperīgi pareizo un nevainojamo iztikas minimuma grozu un dzīves līmeņa noteikšnu pēc statistikas datiem, jo cipars, lūk, tā ir lieta, tas nekas, ka aprēķins nepareizs.
30.07.2013 12:08 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Un es esmu nepilna laika balerīna

Mirdza! :D :D

Es neiešu iedziļināties un gari diskutēt, jo šeit ir ieradies Klusais Smaids, kura hobijs ir oponēt pilnīgi visam. Man radies tikai viens vienīgs jautājums - kādēļ tik liels naids pret mikrorajoniem un daudzstāvenēm? No skata nesimpātiskas, tomēr jāsaka - izturīgākas kā daudzi no jaunajiem projektiem! Bez tam, Rīgas centrā nav gaisa! Nav vietas, kur pastaigāties - turpretī, Juglā, Purvciemā, Pļavniekos utml vietās ir meži, ezeri un klusums.
Es nekad nesapratīšu kādēļ centrs ir labāks par Rīgas mikrorajoniem.
30.07.2013 12:18 |

Reitings 893
Atgriežoties pie iztikas minimuma, pāris pērles:
* kleita, svārki gab. 0.77 (tātad, tā nav pusotra kleita gadā, jo tur ietilpst arī svārki);
* medikamenti, sanitārijas un higiēnas priekšmeti 2.7 % (bet tur nav MAKSAS MEDICĪNA, piemēram, zobārts!);
* izglītību arī esi palaidis garām.

Manuprāt, to arī dēvē par minimālā patēriņa grozu tādēļ, ka apkopoti tikai paši nepieciešamākie produkti, preces un pakalpojumi; kādreiz pastāvēja arī jēdziens "krīzes iztikas minimums".

Mobilie sakari, dators, internets nav pirmā nepieciešamība?!- no tādiem uzskatiem izriet, ka cilvēkiem ir jābūt muļķiem, jādzīvo informācijas vakumā...

Nē, nav pirmā nepieciešamība! Cik paaudzes vispār par mobilajiem sakariem un datoriem nav neko dzirdējušas - vai tādēļ tās uzreiz kļuva par "muļķiem" un dzīvoja "informācijas vakuumā"? Starp citu, "vakuums" rakstāms ar diviem burtiem "u".

Es visu dienu ķiķinašu par Tevi un Tavu Ultrasuperduperīgi pareizo un nevainojamo iztikas minimuma grozu un dzīves līmeņa noteikšnu pēc statistikas datiem, jo cipars, lūk, tā ir lieta, tas nekas, ka aprēķins nepareizs.

Kas tieši Tev šķiet nepareizs? Vēlos dzirdēt pamatojumu, nevis uz subjektīvām sajūtām balstītu viedokli.
30.07.2013 12:25 |

Reitings 266
Tu izklausies pēc fantazējoša seniora, kas ir apguvis bezmaksas datorkursus, un pašlaik atrāda savas prasmes.

Tādēļ jau tas grozs ir novecojis, ka vecajām paaudzēm i-nets nebija svarīgs. Tagad, ja, piemēram, 30 gadīgs cilvēks tam pašam ārzemniekam teiktu: "Man nav ne jausmas, kas ir dators vai I-nets, man tādu nav"
Vai par šo cilvēku nerastos iespaids, ka viņs ir atpalikušais ar zemu dzīves līmeni?

Nepareizs šķiet tas, ka man būtu priekš Tevis jāuzraksta disertācia ar visiem pierādījumiem, un pat tad Tu turētos pie sava, jo no Tevis rakstītā izriet, ka CSP publiski izteiktie viedokļi un pierādījumi par nepieciešamību veikt izmaiņas ir bullshit.

But anyway, You made my day! :)
30.07.2013 12:40 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Visās trijās valstīs tas apmēram ir vienāds. Es diezgan daudz bijis gan darba darīšanās, gan presonīgās, labi pazīstu dauzdzus Lietuviešus un Igauņus. Ir atsevišķas lietas kas vieniem vai otriem ir labākas un sakārtotākas, bet kopumā viss ir vienādi.
Bet ja dauzdzien patīk apziņa ka "pie mums viss ir sliktāk" tad lai viņi tā arī domā.
30.07.2013 12:50 |

Reitings 893
Man radies tikai viens vienīgs jautājums - kādēļ tik liels naids pret mikrorajoniem un daudzstāvenēm? No skata nesimpātiskas, tomēr jāsaka - izturīgākas kā daudzi no jaunajiem projektiem! Bez tam, Rīgas centrā nav gaisa! Nav vietas, kur pastaigāties - turpretī, Juglā, Purvciemā, Pļavniekos utml vietās ir meži, ezeri un klusums.

Viens sapratīgi domājošs cilvēks! Ja man būtu jāizvēlas starp dzīvokli Trekno gadu jaunajā projektā vai Padomju laikā celtā būvē, es nešaubīgi izvēlētos otro variantu. Man ir laba nojausma, kāda ir Trekno gadu jaunbūvju kvalitāte. Esmu dzīvojis Purvciemā, un man tiešām patika plašums, gaišums, nesaspiestības sajūta.
Taču Rīgas xxx. vidusskolā gan nevēlētos iegūt izglītību.

c_berry, iekļausim grozā arī optisko Internetu, mājas serveri, viesabonēšanas izmaksas, viedtālruņa iegādi ik pēc trim gadiem utt.
30.07.2013 12:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits