Par naudas ziedošanu

Reitings 686
Reģ: 20.10.2012
Sveikas!
Šodien draugos runā sadaļā uzdūros šādam stāstam (iesaku izlasīt)

Šo rakstu es izlasīju pirms dažiem mēnešiem. Kas ir autors, es nezinu, bet, lūdzu, izlasiet...

„Blakus metro stacijai sēž sieviete nenosakāmā vecumā. Sievietes mati ir nemazgāti un nesakārtoti, viņas galva ir skumjās noliekta.
Sieviete sēž uz netīras zemes un viņai blakus atrodas soma, kurā cilvēki met naudu. Sievietes rokās, aizmidzis, guļ divus gadus vecs bērns. Viņš ir netīrā cepurē un netīrās drēbēs.
„Madonna ar mazuli” – vairāki garāmgājēji ziedos viņai naudu. Mūsu tipa cilvēki – mēs vienmēr izjūtam žēlumu pret tiem, kam veicies mazāk. Mēs esam gatavi dot nelaimīgajiem savu pēdējo kreklu, pēdējo santīmu no savas kabatas un nekad neaizdomājamies par citu problēmu. Liekas taču – palīdzam. „Labs darbs izdarīts”...
Ubadzei es gāju garām kādu mēnesi. Nedevu nekādu naudu, jo zināju, ka tā ir blēžu vadīta shēma un ubagu savāktā nauda tiks atdota tam, kurš tajā brīdī kontrolē ubagus konkrētajā teritorijā. Šiem blēžiem pieder vairāki luksusa īpašumi un mašīnas.

Ak jā, protams, arī ubags kaut ko var dabūt – pudeli vodkas vakarā un kebabu.

Tātad mēnesi vēlāk, visu laiku ejot garām ubadzei, pēkšņi kā zibens spēriens pār mani nāca apskaidrība...

Es stāvu pie krustojuma, blenžot uz mazuli, ģērbušos kā vienmēr – netīrā jakā. Es saprotu, ka tas ir „nepareizi”, mazulim atrasties netīrā metro stacijā no rīta līdz vakaram.

Bērns guļ. Nekad nešņukst, nekad neraud, vienmēr guļ, paslēpis savu seju tās sievietes celī, kas ir viņa MAMMA.
Vai kādam no jums, dārgie lasītāji, ir bērni? Atcerieties, cik daudz un bieži viņi gulēja viena, divu un trīs gadu vecumā? Divas stundas, maksimums trīs (un ne bez pārtraukumiem), pēcpusdienas snaudiens un atkal kustībā. Visu mēnesi, katru dienu ejot caur metro, es nekad netiku redzējis mazuli nomodā! Es paskatījos uz sīko bērneli, kura seja bija iespiesta mātes celī, tad uz pašu ubadzi, un manas aizdomas bija līdz galam nobriedušas.

„Kāpēc viņš visu laiku guļ?” Es pajautāju, blenžot uz bērnu.
Ubadze izlikās, ka mani nedzird. Viņa nolaida acis un paslēpa savu seju noplukušās jakas apkaklē. Es atkārtoju savu jautājumu. Sieviete atkal palūkojās augšup. Viņa skatījās kaut kur aiz manas muguras, nogurušām un pilnīgi aizkaitinātām acīm. Viņas skatiens bija tāds pats kā radībām no citas planētas.

„Atšujies...”, viņas lūpas nomurmināja.

„Kāpēc viņš guļ?!”, es gandrīz kliedzu...
Aiz muguras kāds uzlika roku uz mana pleca. Es paskatījos atpakaļ. Kāds vecs vīrs nosodoši uz mani skatījās:
„Ko tu gribi no viņas? Vai tad tu neredzi, cik viņai grūti klājas dzīvē... Ak ...” Viņš izvelk pāris monētas no savas kabatas un iemet tās ubadzes somā.
Ubadze pārmeta sev krustu, savilka pazemīgu un mūžīgas pateicības grimasi.

Varu saderēt, ka mājās viņš stāstīs, kā aizsargājis nabadzīgu, izmisušu sievieti no nejūtīga vīrieša uzmācības metro stacijā.
Nākamajā dienā es piezvanīju draugam. Tas bija savāds vīrs ar olīvveida acīm, romāņu tautības. Viņš bija spējis izmācīties tikai trīs ar pus gadus, tomēr pilnīgais izglītības trūkums nepasargāja viņu no pārvietošanās pa pilsētas ielām ar ļoti dārgām ārzemju mašīnām un dzīvošanas „nelielā” mājā ar neskaitāmi daudziem logiem un balkoniem.

No sava drauga es spēju izvilkt, ka šis bizness par spīti šķietamajai spontanitātei ir ļoti labi organizēts. To uzrauga organizētas ubagošanas bandas. Izmantoties bērni tiek „izīrēti” no alkoholiķu ģimenēm vai vienkārši nozagti.

Man vajadzēja dabūt atbildi uz jautājumu – kāpēc bērns visu laiku guļ? Un es to saņēmu. Mans draugs Čigāns pateica frāzi – pilnīgi ierasti, mierīgā balsī, kas mani iedzina šokā, it kā viņš runātu par laika prognozi:

„Viņi ir zem heroīna, vai vodkas ...”

Es biju kā uz mutes pasists. „Kas ir zem heroīna? Kas – zem vodkas?!”

Viņš atbildēja: „Bērns, tā viņš nekliedz. Sieviete ar viņu sēdēs visu dienu, iedomājies, cik viņam kļūtu garlaicīgi?”
Lai bērns nogulētu visu dienu, tas ir sapumpēts ar vodku vai narkotikām. Protams, bērnu ķermeņi nespēj izciest šādu šoku. Un bērni bieži mirst. Visbriesmīgākais ir tas, ka bērni dažkārt nomirst „darbadienas” laikā. Un iedomātajai mātei savās rokās ir jātur kārtējais mirušais bērns līdz pat vakaram. Tādi ir noteikumi. Un garāmgājēji metīs naudu viņas somā un ticēs, ka viņi ir līdzjūtīgi – palīdz „mātei vientuļniecei”...

... Nākamajā dienā es gāju garām tai pašai metro stacijai. Es sagādāju sev žurnālista apliecību un biju gatavs nopietnai sarunai. Bet nekāda saruna man neizdevās. Viss notika šādi ...

Sieviete sēdēja uz zemes un rokās viņai bija mazulis. Es viņai pajautāju uzrādīt dokumentus par bērnu, un, kas bija daudz svarīgāk, atbildēt, kur ir vakardienas mazulis. Viņa mani pilnībā ignorēja.

Bet manus jautājumus neignorēja garāmgājēji. Man teica, ka es esot jucis, kliegdams uz nabaga ubadzi ar bērnu. Beigu beigās, mani nokauninātu eskortēja laukā no metro stacijas. Vienīgā lieta, kas atlika bija policijas izsaukšana. Kad policija atbrauca, ubadze ar visu bērnu bija pazudusi. Es paliku stāvot, ar sajūtu, ka cīnos ar vējdzirnavām.
Kad jūs redzat metro, uz ielas, vai jebkur citur sievieti ar bērnu, kas ubago, padomājiet pirms jūsu roka sniedzas pēc naudas. Padomājiet šādi – ja nebūtu simtiem tūkstošu pasniegto monētu, šāds bizness izmirtu. Bizness izmirtu un nebūtu vairs bērnu, kas piepildīti ar vodku vai narkotikām. Neskatieties uz guļošo bērnu ar mīlestību. Saskatiet šausmas... Izlasot šo rakstu, jūs tagad zināt – kāpēc bērni ubagu rokās guļ.

Nezināms autors

Jūs bieži ziedojat naudu tieši ubagiem, kuri lūdz uz ielas ?
11.06.2013 16:06 |

Reitings 259
Reģ: 16.07.2009
Mezciema pie veikala arí biezi stav sieviete ar bernu-sakuma es devu naudu,bet ,kad jau pamainju,ka vina stav teju katru dienu,tad jasák aizdomáties vai mes pareizi daram ta vienkarsi iedodt naudu...tas cilveks tak pierod un tad nemaz negroza smadzenes lai saktu pats reali pelnit naudu stradajot... man protams zel paiet gara,kad man abiem berniem izejot no veikala karumi rokas,bet tur mazais sez un noskatas ar skumjam acim... bet... nejau katru dienu var visiem palidzet :(
11.06.2013 17:05 |

Reitings 253
Reģ: 03.10.2012
ubagiem nedodu. tikai kādreiz iemetu melnos santīmus ziedojumu kastītēs, vai piezvanu uz ziedojumu tālruni, lai palīdzētu dzīvnieku patversmēm.
11.06.2013 17:10 |

Reitings 3308
Reģ: 20.03.2013
Nemetu ne kastītēs, ne uz ielas. Vienīgi esmu ziedojusi Labestības dienas un Enģeļi pār Latviju akcijās, jo tās tiek plaši reklamētas un aizkustina ļoti. Bet tā jau nevar zināt tiešām, kur tā nauda paliek.
11.06.2013 19:15 |

Reitings 528
Reģ: 18.03.2013
Es agrāk ļoti daudz devu ubagiem naudu, bet tad draugs man atvēra acis, ka tiesām katram nevajag dot.. Es arī tik iedodu tantiņām pa reizei.
Bet ko jūs domājat par tiem sīkajiem, kas naktīs gar brīvības pieminekli, vismaz agrāk, vazājās apkārt un prasīja naudu iereibušiem ārzēmniekiem (un ne tikai), kas pie Makdonalda rindā stāv... Man riebjās tie mazie gnīdas, sataisa skumju seju un lūdz 'naudiņu maizītei', un pēctam aiz stūra smēķē cigareti un ieraj arī kaut ko..... Vēl man ir pieredze, kad biju UK, izgāju no veikala un jauna meiten,teiktu,ka pat izskatīga, man prasīja sīknaudu.. Nu vāks vnk.
11.06.2013 19:31 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
dzakonda, ka tikai tā nav tāpati sieviete, par kuru te baigais bums bija ar sīkajiem..
13.06.2013 11:49 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
ziedoju tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, jo viņiem tiešām ir grūti izsisties darba tirgū, ziedot.lv neticu vispār, dažreiz dzīvniekiem
13.06.2013 11:53 |

Reitings 8407
Reģ: 29.01.2009
Ziedoju dzīvniekiem, šad tad iemetu santīmus RIMI kastītē pie kases, un šogad piezvanīju Kates labestības dienai.

Uz ielas nemetu, jo lielākā daļa vienkārši slinki, kā arī tagad vispaŗ centrā nevar ubagot, tad principa pēc nevienam naudu nedošu, jo ziņu stāstus, ka viņi ēdienu nevēlas pieņemt.
13.06.2013 11:59 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Nedodu šādiem ubagiem naudu un reti kad kādam ziedoju.
Tāpat manā makā nekad nav sīknaudas un vispār naudu citiem tāpat vien žēl dot.
13.06.2013 12:22 |

Reitings 10509
Turklāt Stockmann bomzis ar suņiem, jau gadiem tur ubago.
Vīrietis pie Origo izejes no Stockman tuneļa, bez vienas kājas arī. Šad un tad tur parādās arī sieviete ar zīdaiņu ratiņiem.
Tie muzukanti štockman tunelī arï ir regulāri ( nepatīk tas troksnis ko viņi rada) .
O katrtes tunelī puisis kurš dzied ( nesen uzradiez nu nav gads ), bet onkulis ar svariem tur sēž łoti sen ( no maniem studiju gadiem ).
Pie O kartes tuneła ieejas dežūrē onkulis, kurš tiko izrakstīts no slimnīcas un viņam jātiek uz Bausku vai Saldu ( es uz šitā uzķēros, jo nebiju viņu ievērojusi ( visa diena sabijāta par savu lētticību un todien bija tik labs gadastāviklis )).
Puķu tantuņas pie operas arī jau ir leģendāras.
Žiedojumu vācējas, pie parezticīgo baznīcām vāc ziedojumus baznīcai.
Šogas nezinu vai vecrīgā ir dejojošā tantiņa, kura arī jau kādus piecus gadus dejo.
13.06.2013 12:36 |

Reitings 10509
Vēl ir viena sieviete, kura stāsta žēlabainus stāstus, pie Mc2 centrā.
U.c.
13.06.2013 12:37 |

Reitings 10509
Autoostas pusē gan jau arī sava elite ( šeit reti apgrozos ).
13.06.2013 12:39 |

Reitings 1652
Reģ: 01.02.2013
Latvijā viss ir tieši tāpat. Sadalīts pa reģioniem, kurus apstaigā vīri un iekasē naudu no ubagiem. Vienreiz pati redzēju, kā hitleram līdzīgs puisis(ar tādām ūsiņām) savāc naudu no ubaga.
Ir viena tantiņa,pensionāre(viņai kaut kāds statuss, par ko viņai valsts maksā 350Ls) kurai uz Merķeļa ielas ir 5istabu dzīvoklis. Pa dienu viņai nav ko darīt, viņa iet uz ielas ubagot, dēls atnes paēst pusdienas un tā viņa sēž un ubago aiz neko darīt. Sapelnīto naudu sūta mazmeitām uz ārzemēm, kuras studē labās augstskolās Anglijā.
Es metu tikai veikalu kastītēs. Pat Kates ziedojumu fondam ziedojot to latiņu lielākā daļa aiziet algās, darba mašīnās un tajā, ka viņiem ofiss ir centrā (uz Barona ielas, šķiet).
13.06.2013 12:48 |

Reitings 1017
Es laikam būšu no retajām - gan mēdzu ziedot, gan arī ir gadījies un ne vienu reizi vien, ka pašai pietrūcis naudas biļetei (līdz 5 reizēm max). :D Cilvēki ir šausmīgi atsaucīgi. Arī es esmu vairākas reizes devusi gan muzikantiem, gan tam večukam ar svariem tunelī, gan kaut kādiem cilvēkiem, kas vienkārši pienāk uz palūdz. Nu tā viens otram izpalīdzam.
13.06.2013 12:48 |

Reitings 2338
Reģ: 28.06.2012
es ziedoju tikai naudu dzīvniekiem, jo tie ir visneaizsargātākie...jo nabadzīgie un ubagi var iet uz sociālajiem dienestiem un var saņemt dažādus pabalstus, un, manuprāt, lielākus, nekā sēžot uz ielas un sagarbinot dienā varbūt pāris latu. Vēl šad tad iemetu naudu kādam ielu muzikantam, ne jau aiz žēluma, bet gan cieņas, par to, ka māk spēlēt instrumentu :)
13.06.2013 12:49 |

Reitings 1017
Bomžiem ar suņiem gan nedodu, jo arī biju dzirdējusi, ka lai tie suņi mierīgi gulētu visu dienu, tos piedzirda. Ar zīdaini nevienu Latvijā neesmu redzējusi. Sīkiem knēveļiem nedodu, tādiem gribētu pa muti iedot, mazie gnīdas. Tiem krieviem Stockman tunelī, kas skaļi dzied "A jesļi mņe uz pački sigareti, tagda ne očeņ ploho" vai tml. Viena dziesma!!! Viņiem ir zināma un to pašu drillē uz riņķi vai tiem dūdiniekiem tunelī, kas šķībi spēlē, bet tur šausmīga akustika. Pretīgi.
13.06.2013 12:51 |

Reitings 1017
Es nekad neziedotu ziedot.lv. un labestības dienās, jo neticu, ka nauda neaiziet neceļos. Esmu daudz stāstu dzirdējusi, ka ziedot.lv nu nav viss tīrs.
13.06.2013 12:53 |

Reitings 2080
Reģ: 05.11.2012
vienreiz redzejam ka viena tantina ubago, negribejas dot naudu, bet iegajam veikala un nopirkam maiziti, desu un galas konservus, ejot ara iedevam vinai, bet si atcirta ka vinai vajag naudu nevis partiku, kops tas reizes nevienam neko neziedoju!
tikai ka ta tradicija ir iegajusies labestibas diena nozziedot kadu latinju!
13.06.2013 12:55 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
ne. pati nestradaju un ar naudu rikojos apzinigi. nedodu to cilvekiem, kas to velak nodzers visticamak.
reiz sabiedriskaja cilveks praisija, man bija labs garigais un domaju, ka soreiz bus iznemums-iedevu. uz ko vins man jautaja vai vairak nav?
vel gadijums(pazinas)-sieviete skrien pakal un brec-iedodiet man naudu maizei, cilveks dod maizi, kuru bija savai gimenei nopircis tikko, bet si aizvainota, redz skopulis!:d

rezume-ja grimst vini sava purva, lai grimst. tiesi ta ziedosana ir papildus stimuls viniem atrasties taja bedre, jo nav motivacijas iet un darit. a te-pasedi uz ielas, neko nedariun naudina ir. nekauniba.
13.06.2013 12:59 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Es uz ielas kādus santīmus ziedoju reti - dažkārt, kad pienāk un tieši palūdz, tad gadās, ka nevaru atteikt. Tad, kad, piemēram, Rīgā iebraucu autoostā un santīmu lūdzēji man uzklūp kā maitu lijas, tad, protams, man drīzāk rodas pretreakcija nekā vēlme palīdzēt. Dažkārt ir bijis, ka, kamēr gaidu autobusu, tajā laika sprīdī man jau paspējuši pienākt un kaut ko palūgt kādi 5-6 cilvēki. Dažs labs pat mēģina izlūgties santīmus jau pa otram lāgam. :D Vairāk sanāk kādu naudiņu ziedot labdarības akcijās, kad palīdzību meklē slimu bērnu vecāki. - bet tad es pārskaitu naudu pa tiešo uz kontu, ja tāds ir pieejams, jo no labdarības akcijās saziedotā pie tiem, kam tā nauda tiek vākta, aiziet tikai daļa.
13.06.2013 13:33 |

Reitings 7743
Jā, ir cilvēki, kuri aiz neko darīt sēž un ubago skumjām acīm, ka neesot, ko ēst, tajā pašā laikā visus ar maizes kukulīšiem pasūta 5 mājas tālāk, tāpēc arī rodas nepatika pret visiem lūdzējiem. Jā, šeit pat bija bums par sievieti, kura aiz izmisuma stāvēja pie veikala un pavisam noteikti būtu 100 kārt pateicīga par to pašu maizes kukulīti. Nu nav arī tie sociālie dienesti nekāda zelta raktuve, ka tikai aizej un tev būs dzīvoklis, ēst un vēl miljons kontā katru mēnesi. Stāv cilvēks tunelī, uzbago - ahā - pārāk slinks, lai strādātu, gan jau īstenībā kāds biezais labi laiku pavada tur stāvot un tos santīmus viņam nevajag. Parāda cilvēks visus papīrus, ka ir maznodr. statuss, ielaiž savās mājās, reāli parāda, ka nekā nav, nē, tā pat nav labi, atkal tikai tēlo un gaida, kad viss no gaisa nokritīs, vai ne? Dažu aprobežotā domāšana te vnk. liek just līdzjūtību...
13.06.2013 13:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits