Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Par naudas ziedošanu

 
Reitings 686
Reģ: 20.10.2012
Sveikas!
Šodien draugos runā sadaļā uzdūros šādam stāstam (iesaku izlasīt)



***

Šo rakstu es izlasīju pirms dažiem mēnešiem. Kas ir autors, es nezinu, bet, lūdzu, izlasiet...

„Blakus metro stacijai sēž sieviete nenosakāmā vecumā. Sievietes mati ir nemazgāti un nesakārtoti, viņas galva ir skumjās noliekta.
Sieviete sēž uz netīras zemes un viņai blakus atrodas soma, kurā cilvēki met naudu. Sievietes rokās, aizmidzis, guļ divus gadus vecs bērns. Viņš ir netīrā cepurē un netīrās drēbēs.
„Madonna ar mazuli” – vairāki garāmgājēji ziedos viņai naudu. Mūsu tipa cilvēki – mēs vienmēr izjūtam žēlumu pret tiem, kam veicies mazāk. Mēs esam gatavi dot nelaimīgajiem savu pēdējo kreklu, pēdējo santīmu no savas kabatas un nekad neaizdomājamies par citu problēmu. Liekas taču – palīdzam. „Labs darbs izdarīts”...
Ubadzei es gāju garām kādu mēnesi. Nedevu nekādu naudu, jo zināju, ka tā ir blēžu vadīta shēma un ubagu savāktā nauda tiks atdota tam, kurš tajā brīdī kontrolē ubagus konkrētajā teritorijā. Šiem blēžiem pieder vairāki luksusa īpašumi un mašīnas.

Ak jā, protams, arī ubags kaut ko var dabūt – pudeli vodkas vakarā un kebabu.

Tātad mēnesi vēlāk, visu laiku ejot garām ubadzei, pēkšņi kā zibens spēriens pār mani nāca apskaidrība...

Es stāvu pie krustojuma, blenžot uz mazuli, ģērbušos kā vienmēr – netīrā jakā. Es saprotu, ka tas ir „nepareizi”, mazulim atrasties netīrā metro stacijā no rīta līdz vakaram.

Bērns guļ. Nekad nešņukst, nekad neraud, vienmēr guļ, paslēpis savu seju tās sievietes celī, kas ir viņa MAMMA.
Vai kādam no jums, dārgie lasītāji, ir bērni? Atcerieties, cik daudz un bieži viņi gulēja viena, divu un trīs gadu vecumā? Divas stundas, maksimums trīs (un ne bez pārtraukumiem), pēcpusdienas snaudiens un atkal kustībā. Visu mēnesi, katru dienu ejot caur metro, es nekad netiku redzējis mazuli nomodā! Es paskatījos uz sīko bērneli, kura seja bija iespiesta mātes celī, tad uz pašu ubadzi, un manas aizdomas bija līdz galam nobriedušas.

„Kāpēc viņš visu laiku guļ?” Es pajautāju, blenžot uz bērnu.
Ubadze izlikās, ka mani nedzird. Viņa nolaida acis un paslēpa savu seju noplukušās jakas apkaklē. Es atkārtoju savu jautājumu. Sieviete atkal palūkojās augšup. Viņa skatījās kaut kur aiz manas muguras, nogurušām un pilnīgi aizkaitinātām acīm. Viņas skatiens bija tāds pats kā radībām no citas planētas.

„Atšujies...”, viņas lūpas nomurmināja.

„Kāpēc viņš guļ?!”, es gandrīz kliedzu...
Aiz muguras kāds uzlika roku uz mana pleca. Es paskatījos atpakaļ. Kāds vecs vīrs nosodoši uz mani skatījās:
„Ko tu gribi no viņas? Vai tad tu neredzi, cik viņai grūti klājas dzīvē... Ak ...” Viņš izvelk pāris monētas no savas kabatas un iemet tās ubadzes somā.
Ubadze pārmeta sev krustu, savilka pazemīgu un mūžīgas pateicības grimasi.

Varu saderēt, ka mājās viņš stāstīs, kā aizsargājis nabadzīgu, izmisušu sievieti no nejūtīga vīrieša uzmācības metro stacijā.
Nākamajā dienā es piezvanīju draugam. Tas bija savāds vīrs ar olīvveida acīm, romāņu tautības. Viņš bija spējis izmācīties tikai trīs ar pus gadus, tomēr pilnīgais izglītības trūkums nepasargāja viņu no pārvietošanās pa pilsētas ielām ar ļoti dārgām ārzemju mašīnām un dzīvošanas „nelielā” mājā ar neskaitāmi daudziem logiem un balkoniem.

No sava drauga es spēju izvilkt, ka šis bizness par spīti šķietamajai spontanitātei ir ļoti labi organizēts. To uzrauga organizētas ubagošanas bandas. Izmantoties bērni tiek „izīrēti” no alkoholiķu ģimenēm vai vienkārši nozagti.

Man vajadzēja dabūt atbildi uz jautājumu – kāpēc bērns visu laiku guļ? Un es to saņēmu. Mans draugs Čigāns pateica frāzi – pilnīgi ierasti, mierīgā balsī, kas mani iedzina šokā, it kā viņš runātu par laika prognozi:

„Viņi ir zem heroīna, vai vodkas ...”

Es biju kā uz mutes pasists. „Kas ir zem heroīna? Kas – zem vodkas?!”

Viņš atbildēja: „Bērns, tā viņš nekliedz. Sieviete ar viņu sēdēs visu dienu, iedomājies, cik viņam kļūtu garlaicīgi?”
Lai bērns nogulētu visu dienu, tas ir sapumpēts ar vodku vai narkotikām. Protams, bērnu ķermeņi nespēj izciest šādu šoku. Un bērni bieži mirst. Visbriesmīgākais ir tas, ka bērni dažkārt nomirst „darbadienas” laikā. Un iedomātajai mātei savās rokās ir jātur kārtējais mirušais bērns līdz pat vakaram. Tādi ir noteikumi. Un garāmgājēji metīs naudu viņas somā un ticēs, ka viņi ir līdzjūtīgi – palīdz „mātei vientuļniecei”...

... Nākamajā dienā es gāju garām tai pašai metro stacijai. Es sagādāju sev žurnālista apliecību un biju gatavs nopietnai sarunai. Bet nekāda saruna man neizdevās. Viss notika šādi ...

Sieviete sēdēja uz zemes un rokās viņai bija mazulis. Es viņai pajautāju uzrādīt dokumentus par bērnu, un, kas bija daudz svarīgāk, atbildēt, kur ir vakardienas mazulis. Viņa mani pilnībā ignorēja.

Bet manus jautājumus neignorēja garāmgājēji. Man teica, ka es esot jucis, kliegdams uz nabaga ubadzi ar bērnu. Beigu beigās, mani nokauninātu eskortēja laukā no metro stacijas. Vienīgā lieta, kas atlika bija policijas izsaukšana. Kad policija atbrauca, ubadze ar visu bērnu bija pazudusi. Es paliku stāvot, ar sajūtu, ka cīnos ar vējdzirnavām.
Kad jūs redzat metro, uz ielas, vai jebkur citur sievieti ar bērnu, kas ubago, padomājiet pirms jūsu roka sniedzas pēc naudas. Padomājiet šādi – ja nebūtu simtiem tūkstošu pasniegto monētu, šāds bizness izmirtu. Bizness izmirtu un nebūtu vairs bērnu, kas piepildīti ar vodku vai narkotikām. Neskatieties uz guļošo bērnu ar mīlestību. Saskatiet šausmas... Izlasot šo rakstu, jūs tagad zināt – kāpēc bērni ubagu rokās guļ.


Nezināms autors

***



Jūs bieži ziedojat naudu tieši ubagiem, kuri lūdz uz ielas ?
11.06.2013 16:06 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Nē, varētu teikt, ka nekad. Vienīgā reize, kad ziedoju ir dzīvniekiem un reizumis ziedot.lv akcijas laikā.
11.06.2013 16:10 |
 
Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Ubagiem neziedoju.
11.06.2013 16:11 |
 
Reitings 13628
Reģ: 29.01.2009
Nē, nekad. Es iemetu naudiņu bieži vien tajās ziedojumu urnās, bet uz ielas gan nē.
11.06.2013 16:11 |
 
Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Samērā reti kādiem ielu muzikantiem.
11.06.2013 16:14 |
 
Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Līdz šim ir nācies tikai ziedot.lv vai veikalos speciālajās kastītēs.
11.06.2013 16:18 |
 
Reitings 1531
Reģ: 29.01.2009
Šis jau ir ļoti vecs raksts, kurš atkal ir uzpeldējis.
Kopš Dāvidšovā bija intervijas ar bezpajumtniekiem, man atsit vēlēšanos kko ziedot.
Viens no viņiem lecīgi pateica- nafig man iet strādāt par 2ls dienā, ja es mēnesī šādi pelnu 500-600 ls?!
Tad nafig mest viņam naudu, ja piemēram cilvēks strādā par šādu vai nedaudz lielāku summu? Daļa no viņiem ir jauni vīrieši un sievietes.
Tāpat tā sieviete tunelī uz Stockmann pusi-bērnus nav ar ko pabarot. Bāc! Nu tad ej Maximā par pārdevēju.
Mana mamma gāja un strādāja 2 darbos, lai mums ar māsu būtu ko ēst.
11.06.2013 16:18 |
 
10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Neziedoju un arī stāstiņiem ''es netieku uz Bausku'' neticu, naudu nedodu.
Tikai vienu reizi iemetām abi ar draugu tantiņai naudu, jo viņa stāvēja un skaisti dziedāja latviešu dziesmas. Mēs pastāvējām, paklausījāmies, izdomājām, ka viņa ir naudiņu nopelnījusi ar savu labo dziedāšanu un iemetām.
11.06.2013 16:18 |
 
Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Nemēdzu tā darīt, labāk palīdzu zināmiem cilvēkiem ar drēbēm, pārtiku utt. Ziedojumu kastītēs pa santīmam iemetu, draugs bieži zvana uz tiem ziedojumu tālruņiem.
11.06.2013 16:18 |
 
Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
ļoti ļoti reti, kad ziedoju... Lai cik skarbi nebūtu, vienmēr, var atrast darbu , bet ja cilvēks negrib strādāt nekas viņu neizmācīs un es jau nebūšu tā , kas maksās par svešām vakariņām.

Runājot par šo rakstu, un sitāciju. Tā ir degradācija, un tie cilvēki ir deģenerāti... Te pat skaidri redzams, ka pat čigāns ir attapīgāks par to sievieti, jo ne jau viņš ar savu 3 klašu izglītību sēž tunelī ....
11.06.2013 16:19 |
 
Reitings 686
Reģ: 20.10.2012
man bija viens gadījums : pienāca večukiņš, tāds pēc paskata saņurcīts utt., prasīja pēc 1 santīma, nu ok - iedevu, vai tad man žēl. Pēc brītiņa pienāca sabiedriskais, iekāpu, tad pēkšņi kāds sāka dziedāt un kko rībināt, izrādās, ka tas bija tas večukiņš. Viņš kko krievu val. pesteļoja ar kkādiem grabuļiem. Pasažieri jau sāka stresot. Pēc brīža, tik dzirdu (krieviski) - kur tā meitene palika, kura man iedeva naudiņu? - , man palika kauns, es centos paslēpties līdz nākamajai pieturai.

No tā brīža, neziedoju naudu, kuri prasa uz ielas.
11.06.2013 16:22 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Aaa, jā, tā sieviete pie Stockmann, cik viņai gadu? 30-35? Kājas ir, rokas ir, lai strādā.
11.06.2013 16:26 |
 
Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Starpcitu, es arī esmu redzējusi,kad pienāk pie vecenītes vīrietis labākajos gados un savāc visu naudu,kura iemesta cepurē.
neziedoju. vienīgi ir gadījies noziedot grupai,kura spēlē sieviešu apģērbā,jo man patīk kā viņi spēlē. es parasti pati izvēlos ,kam palīdzēt. vispirms palīdzu tuvajiem,cik varu un tad skatos uz citiem, taču vispār neesmu nekāda žēlsirdīgā Marija. mani vienmēr musina tas,ka es nezinu vai par manu ziedoto naudu ies nopirks pudeli, narkotikas, vai arī patiešām cilvēks ir badā trešo dienu un nauda ir nepieciešama pārtikai.
esmu pati piegājusi un iespiedusi saujā naudiņu,ja redzu,ka kāds sagrabina pēdējos santīmiņus makaroniem un izskatās tāds,kuram patiešām ir švaki ar naudiņu.
atdodu arī savas drēbes tiem ,kuriem tās nepieciešamas.
ja kāds no paziņām lūdz naudu pārtikai, tad piedāvāju aiziet un nopirkt nepieciešamo un tad ir atbilde- ai, nē ,es pats/i. es -tā nebūs. nāc līdzi un ieliec iepirkuma groziņā nepieciešamo pārtiku un tad man atbild- zini,man īstenībā vajag nopirkt cigaretes. tā ir gadījies vairākas reizes un vairāku paziņu puses. es arī negribu sponsorēt cigaretes, narkotikas, šņabi. vnk negribu!
11.06.2013 16:28 |
 
Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
labi,ka manā pusē nav ubagu. man mīksta sirds.
11.06.2013 16:31 |
 
Reitings 414
Reģ: 03.02.2013
Es metu visu sīknaudu kastītēs pie kasēm, vienalga kur. Makā nekad melnos neturu. Citādi neziedoju. Nevienam, nekad.. Varbūt vienīgi kādai zvēru patversmei īpašos gadījumos. Bet tur aiziet naudiņa arī tad, kad ņemam zvērus (mūsu ģimenē - daudz sunīšu, visi no patversmēm).

Ubagiem uz ielas - nekad.
11.06.2013 16:34 |
 
Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
šito es ar lasīju pirms 2 nedēļām. un tā varētu būt pavisam taisnība, jo normāli, veseli bērni ir vienkārši nevaldāmi-skraida apkārt, grib visu apčamdīt.
pasaule ir diez gan briesmīga vieta.
11.06.2013 16:42 |
 
Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Jūs bieži ziedojat naudu tieši ubagiem, kuri lūdz uz ielas ?

Rīga bija tādas divas puķu tantiņas, kas uz kanāla tiltiņa stāvēja, pie operas, tām es dažreiz iemetu vai nopērku puķi, bet viņas tādas pozitīvas, nemaz neizskatās pēc alkoholiķēm un vienmēr ir laipnas un smaidīgas. Vienkārši omītes piepelnās.
11.06.2013 16:45 |
 
Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Es sito fb lasiju. Tik skumji....Visvairak zel bernini un sitos galvenos sabaztu cieumus un lautu, lai par viniem nirgajas ka nu grib.
11.06.2013 16:45 |
 
Reitings 7704
Reģ: 13.03.2012
Nesen iemetu vienai tantiņai latiņu un vēl no vienas tā pat vien nopirku pušķīti. Man paliek labāk, tiešām. Bet nu noziedoju veciem cilvēciņiem un muzikantiem. Pārējiem gan neko.
Bet tas tā, pa retam.
11.06.2013 16:50 |
 
Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
es arī puķītes pērku no tantiņām
11.06.2013 16:53 |
 
10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Taa meitene, kura tik ljoti brinijas par manu skepsi varetu izlasit sho, gan tad ari sapratis visus skeptiskos. :D
Es ne par ko nebrinos vairs. Ja ziedoju, tad tikai dzivnieku patversmem vai ari cilvekiem ratinjkreslos bez kadiem locekljiem, jo tie tiesham nav spejigi stradat vai ari tadiem neviens darbu nedod. Nesen uz tunelja trepem sedeja meitene ar noliektu galvu, bet labas drebes, neshaubos, ka kartejaa krapnieciba, ljotindaudzas sejas uz meiteni atskatijas, gan jau kads ari uzkjeras.
11.06.2013 17:05 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits