Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Vēlēšanas

Reitings 85
Reģ: 21.05.2013
Sveiki, visām! :)

Par ko balsosiet?

Mums šodien izveidojās diskusija par SC ar draudzenēm, ja nav noslēpums - vai vēlēsiet par viņiem - jā, nē? Kāpēc?
22.05.2013 20:55 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Doma tāda, ka skolās varētu latviešiem cītīgāk mācīt krievu valodu.. krieviem - latviešu valodu.

Jā, tā būtu labāk kaut vai tāpēc, ka citādi no tiem priekšmetiem nav jēgas - es pati vienreiz pārgāju no vienas krievu valodas skolotājas grupu uz citu, jo pirmā absolūti neko nemācīja un bija pat neieinteresēta tajā. Bet sanāk, ka vaina ir skolotājos, viņu attieksmē.

Kaut gan Šveicē tās ir vairākas (un zaļi dzīvo), Maltā 2 oficiālās... tā kā.. var jau valsts pastāvēt arī tā

Nu jā, bet kur ir Šveice un kur ir Latvija. Tad jau jāsalīdzina ar kaut ko piezemētāku. Piemēram, Ukrainu, kur arī izvirzīja tādu jautājumu par krievu valodu kā oficiālo valodu. Tur viena liela valsts puse izmanto bez maz vai tikai krievu valodu saziņā, bet šis priekšlikums ieguva strīdīgu atsaucību, kur lielākoties bija "pret". Nu tā kā Latvijā principā.
01.06.2013 01:09 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Zili rudzi, no tā arhīva vēl šis ir labs satura ziņā: http://www.youtube.com/watch?v=1yxNswqUO7c :D
01.06.2013 01:16 |

Reitings 177
Reģ: 19.07.2010
Balsošu par SC, vakar braucu garām Lucavsalai un bija tiešām prieks par to, kas no izgāztuves par parku ir izveidojies...
01.06.2013 01:40 |

Reitings 3755
Reģ: 22.10.2012
Es te palasīju jūsu saraksti par valodām un man ir šādas tādas domas. Man patiešām nav nekas nedz pret krieviem, nedz pret viņu valodu, bet otrās valodas valodas ieviešana Latvijai būtu dārga un absolūti lieka, jo divvalodība faktiski pastāv. Tajās valstīs, ko pieminēja cormereum, piemēram, Šveicē, šīm valodām ir senāka vēsture.

Varbūt vēl pēc 100 vai vairāk gadiem arī Latvijā tādu jautājumu neviens nemaz neapspriedīs un tas viss notiks mierīgā ceļā. Bet jāsaprot, ka latviešiem tomēr senatnē ar krievu valodu nemaz tik ciešas saiknes nav. Nē, Latvijas teritoriju cieši pārraudzīja vācieši/zviedri. Krievi dominēja Latgalē. Domāju, ja latgaliešiem būtu iespēja pievienoties Krievijai, viņi to ātri arī izdarītu. Bet Kurzemē, piemēram, spēcīgāka bija vācu ietekme un tur krieviski runāja tikai daļa augstākā slāņa un arī tad nelabprāt. Tauta šo valodu nepazina un neatzina. Vidzemē Zviedri atkal vairāk vaļas ļāva pašiem latviešiem (ar vairāk es domāju - minimālas tiesības). Kad pazuda zviedri un izmira/izbrauca baltvācu baronkungi, krievi ilgi nezināja, kā latviešus pārkrievot. Tas cepiens par to valodu ir radies tieši vēl ļoooti neseno padumjo laiku iespaidā, kad krievu valoda tika spiesta pa visām varītēm. Kaut gan jau Pēteris I pēc Baltijas iekarošanas lauzīja par to galvu, tajos laikos nebija ne tādu iespēju, ne vajadzības latviešus pārkrievot, jo lielākā daļa no viņiem tāpat nemaz lasīt nemācēja.

Nedomāju (vismaz ceru, ka tā nav), ka krievi tiešām baigi sapņo par padumjās kārtības atgriešanos Latvijā. Bet mēs te runājam par baigi nesenu sāpi. Pagājuši knapi 20 gadi un krievi grib, lai viņiem šajā valstī būtu tādas pašas tiesības, kā latviešiem. Protams, tas nav nekas nosodāms, JA VIEN kāds padomātu par vienu lietu... Un te man nav skaidrs, kā to var nesaprast - kāda vēl 2 valoda knapi 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas? Mums savas valsts nebija bijis 50 gadus, 50 gadus mums bija problēmas savā zemē kārtot savas lietas savā valodā. Es saprastu, ja šī prasība tiktu izvirzīta vēl pēc 50 gadiem, kad būtu redzams, ka krievi tiešām joprojām sastāda gandrīz pusi iedzīvotāju īpatsvara, bet tagad? Nu, absurds. Nemaz nerunājot par to, ka valsts to nevar atļauties, jo tās būtu milzīgas administratīvās izmaksas.

Bet principā, par to nav vērts nemaz cepties, jo tas referendums ir jau aizvadīts. Tagad ņemet un nobalsojiet, Rīdzinieki, tā, lai nav kauns. Ja varētu, es balsotu par Baibu Broku. Un, lūdzu, nekādā gadījumā nebalsojiet par sīkpartijām. Tās netiks domē un tā ir zemē izmesta balss.
01.06.2013 01:47 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
krievi grib, lai viņiem šajā valstī būtu tādas pašas tiesības, kā latviešiem.

Uzreiz ienāca prātā piemērs... Barikāžu laikā arī krievi bija aktīvi, palīdzēja gūt neatkarību, viņi arī gribēja brīvu Latviju.. bet tad viņus ''uzmeta'' neiedodot pilsonību.
01.06.2013 08:52 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Raudi vai nē, šogad vēlēšanas man izpaliek.Lai kā es arī gribētu.Stulbi.
01.06.2013 09:20 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Domāju, ja latgaliešiem būtu iespēja pievienoties Krievijai, viņi to ātri arī izdarītu.

Protams :D

Ok, esmu latgaliete, varbūt tāpēc man šis apgalvojums ļoti nepatika.
01.06.2013 09:21 |

10 gadi
Reitings 3547
Reģ: 09.10.2009
Pilnīgi noteikti ne par SC. -.-
01.06.2013 10:12 |

Reitings 2033
Reģ: 10.12.2012
Esmu latgaliete un dzīvoju Latgales sirdī, bet gandrīz nemāku krievu valodu :D tik vien cik saprotu otra teikto :P
01.06.2013 10:23 |

Reitings 285
Reģ: 19.07.2012
Par LNNK
01.06.2013 17:32 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits