Kur šajā valstī meklēt pēc palīdzības un taisnības?

Reitings 2
Reģ: 18.05.2013
Es rakstu šo bezizejas situācijas vadīta un ceru, ka tā ne tikai palīdzēs man pašai rast kaut kādu risinājumu un cerību dzīvei, bet atvērs acis un kapos kā brīdinājums citiem. Taču pats galvenais, ko vēlos panākt – lai maniem bērniem būtu jumts virs galvas, ēdiens un nākotne.

Pirms gada un 3 mēnešiem mūsu ģimenē piedzima trešais bērniņš. Vēloties nodrošināt bērniem pienācīgus dzīves apstākļus un plānojot ģimeni, bijām paņēmuši kredītu lielāka dzīvokļa iegādei. Ekonomiskās, politiskās, attiecību un visādas citādas krīzes dēļ šobrīd esmu palikusi pie drumslās sasistas siles un nezinu, kā tālāk dzīvot, kā izdzīvot, kā skatīties acīs saviem bērniem un kā viņus pabarot. Ģimenes apgādnieks šobrīd vairs nedzīvo ar mums un esmu palikusi viena ar trim bērniem. Kredīta maksājumus segt nevaram un arvien dziļāk iestiegam purvā. Bankas, kas izsniedzot aizdevumu bija tik atsaucīgas, tagad mūs ir iedzinušas lamatās, pieprasa naudas atmaksu un draud ar izlikšanu no dzīvokļa. Katru mēnesi liela daļa ienākumu aiziet šai bankai, taču summa neesot pietiekama, lai saglabātu jumtu virs galvas. Esam pilnībā atkarīgi no banku „garastāvokļa” un pēc mēneša mums dzīvoklis laikam būšot jāatstāj. Bērni man bieži jautā, kādēļ es raudu, kādēļ mēs neejam uz kādiem pasākumiem, viņi jau vairs necer uz kārumiem vai jaunām mantām – arī viņi ir samierinājušies un tas skumdina visvairāk.

Protams, daudzi varētu teikt, ka tādu gadījumu kā mans ir neskaitāmi un pašai vien jātiek ar saviem parādiem galā, bet jūtos, kā cīnoties pret sienu. Varbūt kādam no lasītājiem būs kāds konkrēts padoms, kā rīkoties, kādā institūcijā vērsties, kam galu galā sūdzēties, kad jūti, ka Tevi kā cilvēku ne vien neciena, bet arī pilnībā pakļauj un atņem rīcības brīvību.

Esmu vērsusies pēc palīdzības pašvaldībā, rakstījusi vēstules ministriem, bet nekādas īpašas reakcijas. Kā viņi uzzina, ka sūdzos par šo banku, atbildes sāk palikt samudžinātākas un galu galā nonākam pie tā, ka bankai ir visas tiesības tā rīkoties. Un mans pienākums ir ar to samierināties.

Varētu veikt kādu pētījumu, apzinot un saskaitot tos cilvēkus, kuri ir nonākuši Skandināvu banku gūstā un neredz izeju. Šos cilvēkus noteikti nevar uzskatīt par pilntiesīgiem Latvijas iedzīvotājiem, jo dzīves jēga un jebkura darbība ir vērsta tikai uz to, lai izpatiktu bankai, samaksātu bankai un vēl pateiktu paldies bankai. Es saviem bērniem tādu dzīvi nenovēlu, bet salīdzinot cilvēka mūža ilgumu ar kredīta mūža iespējamo termiņu, nākas secināt, ka šī verdzība tiek pārmantota un tas šķiet bezcerīgi.

Vēlos vērsties pie jebkura, kas var palīdzēt ar padomu, iedrošināt, pateikt priekšā – kur ir izeja? Esmu darījusi un darīšu visu, lai pierādītu, ka arī es un mani bērniņi ir cilvēki.
18.05.2013 23:29 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
pie mums bankas tikai berzēs rociņas
Pilnīgas muļķības. Tu domā, ka banka priecājas, ka nedabū ienākumus, kas tai pienākas? Ja fiziskai personai pa darbu nesamaksā, tad darba devējs ir neģēlis un izvazā pa visiem beztabu utt., bet juridiskai personai par sniegto pakalpojumu (kredītu) ir normāli nesamaksāt un nevis banka izvazā tos nemaksātājus pa beztabu, bet gan paši nemaksātāji tv kamerā raud un saka, ka banka drausmīga, ka, pirmkārt, deva kredītu, otrkārt, grib savu naudu atpakaļ.

Autorei iesaku nevis domāt, ka viņai tagad viss pienākas, bet meklēt dzīvokli sociālajā mājā, jo skaidrs, ka šis dzīvoklis būs jāatdod bankai un jāpārdod. Iespējams, ka pat nebūs lieli zaudējumi, jo, cik saprotu, autore dzīvokli ņēma jau krīzes gados - cenas bija zemas, kā rezultātā ātrā realizācijas vērtība varētu būt līdzīga kredīta vērtībai.
19.05.2013 10:30 |

Reitings 1873
Reģ: 29.01.2009
Liene, šobrīd gaidu bērnu, vajag jaunu mašīnu, kādu laiku plānojām pirkt, jo šī,kas mums ir, ir diezgan neērta priekš bērna, jo ir diezgan cieta un vietas,lai pat mazus ratus ieliktu, vienkārši nav, nu labi, varbūt kaut kā izjaucot, varēs tur ielikt kaut ko, bet nu tāpat šaubos.
Lai arī ienākumi ir stabili, tādi arī būs visdrīzāk,tomēr izlēmām nogaidīt līdz piedzims bērns un sapratīsim cik naudas paliks pāri,lai zinam ko pirkt, vai beigās vispār varēsim ko citu atļauties. Kredītos,kurus nevaram apmaksāt, negribam ielīst.
19.05.2013 10:32 |

10 gadi
Reitings 1582
Reģ: 22.03.2013
Melns, protams, ir žēl,ka māte ar trim bērniem tiks izlikta no dzīvokļa, bet iepriekš jau ieteicu,lai iet dabū trūcīgās statusu un pretendē uz kādu dzīvojamo platību.
Ļoti labi saprotu autores situāciju, jo jau pieminētajam manam tēvam ar ir ģimene, kurā ir 2 bērni, paši raujas ar sievu savā mazajā uzņēmumā lai kaut cik nopelnītu,jo izdevumi ir milzīgi, protams, ar pačīkst par to,ka bankas tādas un šitādas, bet iet un dara,lai nopelnītu,jo pašiem par īri/bērnudārzu/ēdienu/apģērbu jāmaksā. Tagad arī oficiāli samazinājuši savus izdevumus,lai iegūtu trūcīgo statusu,jo nevar zināt kā būs ar veselību tēvam turpmāk,lai,ja nu kas, pašvaldība piešķir kaut kādu palīdzību- ar dzīvesvietu, kādu pabalstu utml.

No tā,ka autore nez kādiem ministriem raksta,labāk nepaliks, ir papīri,kurus viņa ir parakstījusi un viss, tur viņa ir diezgan bezspēcīga. Turklāt ģimeni,kurā ir 3 bērni nevar izlikt no mājas,ja neko neiedod vietā,ja vien pati par to atkal neparakstas, tāpēc ir svarīgi konsultēties ar juristu.

Man principā ir diezgan riebīga saskarsmes pieredze ar šīs valsts ierēdņiem, tāpēc ļoti labi saprotu, ka cilvēkiem vienkārši nav ticības tam, ka tev to trūcīgā statusu un dzīvesvietu (šis man, runājot par LR, vispār liekas kā stāsts, ka vienreiz zelta monētas no debesīm birs) dabūt izdosies.
Mazais uzņēmums un 4 bērni pašam ir, tāpēc varu tikai izteikt līdzjūtību :-) tavam tētim, bet saproti, ka vientuļai sievietei, visticamāk, šobrīd finansiāli ir izvēle - konsultēties ar juristu vai pabarot sīčus!
Zini, kā tagad notiktu pie melnajiem? Vai nu ciems samestos un to nabaga sievieti no kredītverdzības izpirktu, vai arī "laipni" ar lāpām un benzīna kannām vietējai bankas nodaļai "paskaidrotu", ka tas nav taisnīgi un ka turpmāk attiecībā uz mūsējiem tā rīkoties nevajadzētu. Pie latviešiem (drusku kauns, ka esmu latvietis un vēl pie tam - vīrietis) tas nedarbojas, tāpēc arī mums visādi sēž uz kakla.
19.05.2013 10:39 |

Reitings 236
Reģ: 04.08.2009
Jā, tieši tā, var veikt kredīta restrukturizāciju, ja nav iekrājies liels parāds. Ikmēneša maksājums būs mazāks, bet beigās procentos būs samaksāts vairāk.
Kredītbrīvdienās ir atkarīgas no tā vai tev nav liels parāds, tas periods uz kuru paņemsi kredītbrīvdienas - nav tā, ka nebūs nekas jāmaksā, maksāsi vienkārši ikmēneša procentus.
Turklāt viss atkarīgs no tā, kura banka. Bet, ja jau viņi ir nonākuši pie tā, ka vēlas izmest no dzīvokļa, tad šis viss nenotika pa 2 mēnešiem, viss sākās agrāk.
Pati strādāju šajā nozarē un zinu visus bēdu stāstus, ir bijis gadījums, kad sieviete, kura bija slima ar vēzi cenšas izkļūt no parādiem, lai varētu mierīgi nomirt. Jā, tā viņa tiešā tekstā arī teica. Jo negrib, lai mantiniekiem no viņas paliek kredītsaistības.
Laikam ne šajā diskusijā, bet tajā otrajā izskanēja laba doma - izīrēt dzīvokli, pa to laiku padzīvojot kaut kur citur. Sākumā pieprasi piem. maksājumu par pirmo un pēdējo mēnesi kā avansu no īrnieka, iemaksā bankai un mēģini sarunāt, lai kaut cik pagaida, uzrakstot viņiem iesniegumu.
Vislielākā problēma mūsdienās ar tiem kredītiem ir tāda, ka cilvēki nelasa līgumus, neizlasa, ka būs līgumsods par nokavētajām dienām un tad iet pie saviem juristiem, kuri saka, ka nav jāmaksā līgumsods par nokavētajām dienām, beigās cilvēks sanāk cietējs aiz savas nezināšanas un naivuma, jo uzticas kreisajiem juristiem un nelasa līgumu, kuru paraksta.
19.05.2013 10:41 |

Reitings 1873
Melns, piekrītu,ka juristi nav lēti,bet tad ir jāmēģina vismaz caur paziņām vai caur to pašu netu, atrast kādu,kas šajā situācijā varētu pakonsultēt profesionāli vismaz. Saku to no pieredzes, pierunās parakstīt to,ko banka gribēs, ar tekstiem- tāpat noņems, būs vēl trakāk, būs vairāk jāmaksā, draud tāds un tāds sods, utml. Reāli, to visu var arī piespriest, bet vienmēr jau skatās situāciju, šoreiz tā ir tāda kāda ir.
Par to pašu tēvu turpinot- māja nebūtu noņemta tik ātri, turklāt neiedodot neko citu vietā,ja pats nebūtu parakstījis kaut kādu papīru,ka piekrīt, jo ir mazgadīgi bērni,kurus nevar atstāt bez jumta virs galvas. Diemžēl normāla jurista konsultācija nāca par vēlu, jo ir dadz tādu,kuri tik plēš naudu, bet reāli neko nedara.
19.05.2013 10:49 |

10 gadi
Reitings 1582
Melns, piekrītu,ka juristi nav lēti,bet tad ir jāmēģina vismaz caur paziņām vai caur to pašu netu, atrast kādu,kas šajā situācijā varētu pakonsultēt profesionāli vismaz. Saku to no pieredzes, pierunās parakstīt to,ko banka gribēs, ar tekstiem- tāpat noņems, būs vēl trakāk, būs vairāk jāmaksā, draud tāds un tāds sods, utml. Reāli, to visu var arī piespriest, bet vienmēr jau skatās situāciju, šoreiz tā ir tāda kāda ir.
Par to pašu tēvu turpinot- māja nebūtu noņemta tik ātri, turklāt neiedodot neko citu vietā,ja pats nebūtu parakstījis kaut kādu papīru,ka piekrīt, jo ir mazgadīgi bērni,kurus nevar atstāt bez jumta virs galvas. Diemžēl normāla jurista konsultācija nāca par vēlu, jo ir dadz tādu,kuri tik plēš naudu, bet reāli neko nedara

Nu, neko nepareizu jau Tu neraksti, bet sapratu, ka klāt visām problēmām, ir arī laika deficīts - tā izlikšana nu nemaz nav aiz kalniem! Ar 1 g 3 mēn. bērnu! Un esmu pārliecināts, ka tāds pats latvietis (-e) - karjerists (-e), kurš (-a) tajā svensonu bankā ar šim lietām nodarbojas, bez sirdsapziņas pārmetumiem nobrauks tai māmiņai viņas situācijā un izmisuma spriest un sevi aizstāvēt nespējā pāri ar lielo ceļa rulli. Tādi nu mēs paši pret it kā savējiem esam.
19.05.2013 10:59 |

Reitings 1873
Vispār, vairs neredzu jēgu neko ieteikt,jo pati diskusijas autore nemaz neiesaistas diskusijās, rada iespaidu,ka tik gribēja izbļaut visiem savu sāpi, ne risināt.
19.05.2013 11:04 |

10 gadi
Reitings 1582
Liene, šobrīd gaidu bērnu, vajag jaunu mašīnu, kādu laiku plānojām pirkt, jo šī,kas mums ir, ir diezgan neērta priekš bērna, jo ir diezgan cieta un vietas,lai pat mazus ratus ieliktu, vienkārši nav, nu labi, varbūt kaut kā izjaucot, varēs tur ielikt kaut ko, bet nu tāpat šaubos.
Lai arī ienākumi ir stabili, tādi arī būs visdrīzāk,tomēr izlēmām nogaidīt līdz piedzims bērns un sapratīsim cik naudas paliks pāri,lai zinam ko pirkt, vai beigās vispār varēsim ko citu atļauties. Kredītos,kurus nevaram apmaksāt, negribam ielīst.

cruel, nu Tu esi gudriniece! Lai Tavs vecis drusku iespringst un vislabāk - dariet vispār visu bez kredītiem! Un vēl. Tev jau arī sviedīs pakaļ naudu pirms un pēc dzemdībām! Visādi pabalsti, slimības lapas, utt., tikai - jāzina, kas Tev pienākas un kā to pareizi dabūt! Tici vai nē, sieva (neatceros - laikam pie trešā bērna piedzimšanas 2006. gadā) visas tās naudiņas kopā savāca un sev kažoku par pustūkstoti nopirka. Tikai tie gan bija vēl treknie gadi.
19.05.2013 11:06 |

Reitings 1873
Melns, man spīd 350 ls aptuveni :-D Šobrīd studēju un draugs ir tas pelnītājs.
19.05.2013 11:12 |

Reitings 285
Reģ: 19.07.2012
kā ir a sociālajām mājām? esi inteesējusies par to? VSAA esi bijusi? Ir jārisina , jāizskairo situācija sociālajiem denestiem, vēl ņemot vērā to, ka Tev ir auzbērnu ģimene, neicu ka pabalstu nedabūsi. Un alimentus jāpiedzen no bērnu tēva, pretējā gadījumā caur VSAA jāveic tiesas procesi. Nenolaid rokas! Situācija ir risināma!Un radiem arī lūdz palīdzību!
Ej strādāt un atstāj bērnus vecvecākiem , vienalga vīra vecākem vai saviem kamēr strādā
19.05.2013 12:26 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Kaada izveele starp konsulteeshanos ar juristu un beernu pabaroshanu? Noteikti var atrast bezmaksas juridiskaas konsultaacijas.
19.05.2013 12:36 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
tev neviens neko nav parádá un dzívokli tev tápat vien par smukám acím neuzdávinás! jautájums, vai kredíts ir tikai uz tava várda? kad ir galvotájs? kur alimenti par 3 bérniem?

ar galvu jádomá njemot kredítus, lai vélák nav táda situácija, ka liekas, ka visi tev ko ir parádá. nevajag lekt augsták par savu pakalju. mégini vien pati kulties no tá visa lauká, jo arí ministri tev diez vai uzdávinás kredíta atmaksu. meklé papildus darbu, piespied vírieti maksát alimentus
19.05.2013 15:43 |

Reitings 2310
Reģ: 09.06.2009
Tk daudzi atvijaa panjeema lietas uz krediita,nemaz nedomaajot,kas notiek ar ekonomiku,saviem enaakumiem utt...domaa,vot,esi zirgaa,jee,pirkshu maaju. Stulbie cilveeki!!! Daudzi tieshaam ljooti neapdomiigi ir njeemushi ta krediitus... Shaadus staastus daudzus naakas dzirdet.
Nedomaaju,ka ir iestaades,kastev var paliidzeet.naaksies vien mekleet mazaaku,leetaaku dziivesvietu,kameer nostaasieties z kaajaam...
19.05.2013 15:48 |

Reitings 2342
Inga, Tev nav taisnība. Saproti to. Ja iesi virsū visiem ar domu "man pienākas, es - māte varone, demogrāfijas glābēja, visi cūkas, dara pāri :(", tad neko nepanāksi. Atzīsti, ka PAŠI esat vainīgi pie situācijas. Punkts. Neesat cietēji, upuri, bet infantili idioti ar tieksmi parazitēt.

Tagad pie lietas:

1) Nokārto maznodrošināto statusu, ja atbilsti tam:
2) Apskati šo http://www.lm.gov.lv/text/1259
3) Uzturlīdzekļu piedziņa, gadījumā, ja tie netiek maksāti
4) Varbūt meklēt citu dzīvesvietu, un esošo kredītu kāds varētu pārņemt, ja sakarīgs līgums un dzīvesvieta?

Ja enerģiju izmantotu kaut cik racionālā virzienā, dzīve kļūtu gaišāka. Rakstīt visiem pēc kārtes un informēt kāda stulbene esi, nav produktīvi...
19.05.2013 15:55 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Es atkal nesaprotu, kāpēc visi iesaka atstāt vecvecākiem. Kāpēc jums liekas, ka vecvecāki ir nestrādājoši pensionāri? Daudzi par vecvecākiem paliek neilgi pēc 40, nu ok varbūt ~50 gadiem. Vai šie cilvēki nav pelnījuši sev pensijai naudu krāt? Vai arī viņu vienīgais pienākums ir savu pieaugušos bērnus kruķīt?
Protams, ja nestrādā, tad jau var mēģināt īslaicīgi vecvecākiem atstāt.
19.05.2013 15:58 |

Reitings 1017
Ja esi izsūdzējusies visiem, bet atsaucības nav, tad vēl iesaku kā pēdējo salmiņu, aizraksti Saeimas deputātam [email protected]
19.05.2013 16:18 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
līdzīgu situāciju komentēju maminuklubā, oi mani pēc tam melnāku par melnu nolika.

1. vai ar bērnu tēvu biji laulībā? Jo,ja ir bijusi laulība jūs esat aizsargātāki
2. Alimenti? Vai viņš maksā alimentus? Ja nē, dod oficiāli tiesā uz alimentiem
3. Meklē papildus darbu, iesaisties dažādās organizācijās, jo varēsi saņemt gan padomus, gan ko vairāk

Šoreiz nesanāca tik skarbi
19.05.2013 16:24 |

Reitings 2342
rakstīt Parādniekam :D :D :D

SUPER IDEJA!
19.05.2013 16:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits