Ētiskā dilemma(vēl mazliet par abortiem)

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Ar šīs tēmas uzsākšanu, es, protams, riskēju, bet man tiešām šķiet, ka varbūt būtu noderīgi un interesanti palasīt dažādus viedokļus. Pirms metamies iekšā, man nenāk ne prātā kādu aizvainot, sadusmot vai provocēt.

Zinām, ka mūsdienās medicīna platiem soļiem ir gājusi uz priekšu. Var veikt dažādas analīzes arī sakarā ar grūtniecību u.c. Vispār par šo tēmu aizdomājos, redzot, paziņas ģimeni, kurā aug bērniņš ar BCT.
Kāds ir jūsu viedoklis - vai tad,ja analīzēs atklātos(nezinu vai tā jau var, bet ja nē, tad domājam nākotnē), ka gaidāmais bērns ir smagi slims - BCT, Dauna sindroms un tml. vai bērnu paturētu, vai veiktu abortu? Vai uzskatāt, ka ja "liktenis" tā ir lēmis, tad tā tam jābūt un audzinātu, mīlētu tādu, kāds viņš ir, vai tomēr izmantotu mūsdienu tehnoloģijas un bērnu nepaturētu?
Zinu, ka smaga un zināmā mērā muļķīga tēma, bet pasaule uz to iet. Vai tas ir labi, ka mūsdienās dabiskā atlase izpaustos šādi, pašu vecāku rokām, bērnus ar smagām slimībām pat nelaižot pasaulē, vai tomēr uzskatāt, ka tā ir bēgšana no problēmām un nevajadzīga iejaukšanās? Vai izvēle laist šādu bērnu pasaulē ir iespējas došana viņam, vai nežēlestība,apzinoties, ka visu mūžu viņš var palikt nespējīgs par sevi parūpēties?
07.03.2013 13:15 |

Reitings 10333
Reģ: 21.07.2011
Excite, izlasīju bet tāpat iesaku aiziet uz šāda tipa iestādēm.
08.03.2013 08:24 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Man ir cits jautājumsnuz lidzīgo temu. Ja jūsu bērnam dzemdību dēļ būtu BCT - jūs viņu atstātu mājās vai tomēr nodotu bērnu namā, apmeklētu un meģinātu taisīt ajuno?

Nu šis pavisam pa skarbo, nezinu. Kaimiņienei piedzima tāds bērns(viņa ar Rīgas dzemdību namu vēl tiesājās, gribēja miljonu(!) piedzīt), bērnu atdeva aprūpes namā. Pati teica, ka tā apciemošana ir aiz pienākuma, ne tas bērns viņu pazīst, neko, tikai guļ gultā un eksistē. Nezinu, ko darītu, laikam kā daudzas saka - ar prātu saproti, ka būtu jāatdod, nevis jaupurē VISA sava dīve, bet ar sirdi..
08.03.2013 09:09 |

Reitings 264
Reģ: 28.01.2013
dazadi sindromi jau var pardities tikai tad kad mazais naacis pasaulee:(

nezinu ka riikotos, tas ir tads nopietns jautajums un saprast isti ka tas ir var tikai tie kas to piedzivojusi vai bijusi blakus tuvinieki draugi varbut kaimini.

neesmu saskarusies personigi.
09.03.2013 10:46 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Made, bet Excite jau ir PAR abortiem tieši iedzimtu kaišu/kroplību gadījumā.

Jā, vispār - par šo tēmu daudzām var būt tikai tīri teorētiska spriešana. Kad man bija jāiet praksē un man bija saskare ar dažādām bērnu slimībām (tai skaitā Dauna sindroms, BCT, smagas alerģijas), es ilgu laiku domāju, ka man NEKAD nebūs bērnu. NEKAD. Atceroties visu redzēto, es joprojām apsveru šādu domu. To visu redzēt dzīvē - tas ir kaut kas pavisam cits. Es neapdomājot piekristu abortam.
Mani gan, kā vienmēr, ļoti aizķēra chanely domas, bet es tam visam esmu par gļēvu, jo esmu to redzējusi un apzinājusies savu mīkstmiesību pret šādiem Mātes Dabas izgājieniem.

Runājot par abortiem, kad kāda no pusēm vienkārši NEGRIB, tad uzskatu kā daudzas šeit - tas ir sievietes lēmums. Pirmkārt, ja arī vienīgais to bērnu grib vīrietis, kur ir garantija, ka pēc dzimšanas pēkšņi neizdomā, ka tomēr tā atbildība ir par smagu un nenotin vagu? Otrkārt, visu fiziski, emocionāli tomēr izcieš sieviete grūtniecības laikā. Vīrietis uz to tikai noraugās. Ir viegli arī spriest par vēstures faktiem, kad nav pašam karā jādodās.
To saukt par augstāko egoisma pakāpi ir vienkārši muļķīgi. Drausmīgi ir tad, ja bērns piedzimst nemīlēts un neviena īsti negribēts. Vienkārši kā fakts, tā viņš arī visu mūžu nodzīvo - kā fakts, ka viņš ir un tas arī viss. Vai vismaz ir priekšstats, kas bieži notiek ar šādiem bērniem? Ja viens no topošajiem vecākiem NEGRIB bērnu, aiz tā tomēr slēpjas kāds arguments, nevis tā ir klīrīga negribēšana.
09.03.2013 11:17 |

Reitings 500
Reģ: 31.07.2012
Ne jau slimais bērns būtu nelaimīgs. Bet vecāks, kuram viņš jāaudzina. Tāpēc mūsdienās vecāks izvēlas to kas viņam pašam vieglāk.
09.03.2013 11:57 |

Reitings 264
Reģ: 28.01.2013
Man dzive sanaca ar viiru ta ka gluzi pec pirma bernina pec 10 menesiem atkal paliku stavoklii... protams biju riska grupaa, kas noziime ka var rasties dazadi sarezgiijumi.
it ka viss analizes, apskates bija ok, bet bernins piedzima priekslaikus...
1.290 kg
es nevelejos abortu. citi jau smejas ka viens pec otra mazie, bet es nespeju atnemt dziiviibu mazajam. Jutos Laimiiga par savu izveeli, protams tas viss bija smagi morali, un fiziski.
09.03.2013 12:00 |

Reitings 500
Patiesībā tikko sapratu, ka ir muļķīgi nosodīt kādu kurš veic abortu. Jo viņš taču netiek galā ar problēmu bez šāda drastiska risinājuma. Vnk nepatīkami ir rakstīt to vārdu kas sākas ar N.
Vienalga kā ir vai kā nav, bet tikmēr kamēr pastāvēs divi radikāli pretēji spēki nekas īpaši nemainīsies. Vieni būs par, otri pret.
Tikmēr tie vieni cīnīsies ar savām prblēmām kā māk. Otri viņus nosodīs.

tie jūsu aborti notiek tikai priekš jums - jūs jau cīnaties par savu izdzīvošanu.
Es apzinos smagās dzīves sekas. Tikai par nožēlošanu vai varbūt laimi, esmu ideāliste no matu galiem līdz papēžiem. Un man nepastāv atlaides. Es pieprasu, lai cilvēks drīzāk šausta pats sevi nekā rīkojas pretēji tam kā nolikts.

Es nicinu tādus, kuri spējīgi kaut par mata tiesu būt labvēlīgi pret ļaunumu un dzīvības iznīcināšanu.
09.03.2013 12:11 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Noteikti nedzemdētu tādu. Neredzu nekādu jēgu no tādiem nespējīgiem, slimiem sīkajiem, kuri nekad nespēs pilnvērtīgi dzīvot. Manuprāt, tā ir lieka naudas izmešana vējā uz tādiem bērniem, savas dzīves sabeigšana. Ja būtu manā varā, neļautu nevienam dzemdēt ģenētiski slimu bērnu, bet varat priecāties, ka neesmu pie varas! :D
Piekrītu, ka ir pārapdzīvotība, piekrītu, ka šādi dārzeņi un citādi slimie ir liekas klapatas. Ja tfu, tfu, tfu dzemdētu sīko un viņam būtu BCT, atdotu. Pašas dzīve un karjera svarīgāka par garīgi slima aprūpēšanu visu dzīvi kopš dzimšanas.
09.03.2013 12:22 |

Reitings 500
o, ja tādas kā Winterra būtu pie varas mums būtu Staļins. nē, atvainojos, Winterra noteikti nav tik slīpēta. Drīzāk parasta pilsonīte, kurai sava dzīve ir ļoti svarīga.

Redziet, kas notika kādreiz notiek tagad. Un, ja neviens necīnīsies par taisnību tā tak vnk izzudīs. Slimi bērni nav sliktāki par mums. Labāki. Tikai ir tādas "sienas", atvainojos, kuras tādas arī paliks. Vienmēr.
09.03.2013 12:28 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Jasmīns, es tikai izteicu viedokli. Kādēļ uzreiz Staļins? Un es neesmu slīpēta, jo..? Ne tu mani zini, ne tu zini, ko es darītu. Aizskāra mana ne-līdzjūtība slimajiem? :D
09.03.2013 12:45 |

Reitings 500
Winterra tavs viedoklis tapa sadzirdēts.
09.03.2013 15:19 |

Reitings 14
Reģ: 09.03.2013

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits