Ētiskā dilemma(vēl mazliet par abortiem)

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Ar šīs tēmas uzsākšanu, es, protams, riskēju, bet man tiešām šķiet, ka varbūt būtu noderīgi un interesanti palasīt dažādus viedokļus. Pirms metamies iekšā, man nenāk ne prātā kādu aizvainot, sadusmot vai provocēt.

Zinām, ka mūsdienās medicīna platiem soļiem ir gājusi uz priekšu. Var veikt dažādas analīzes arī sakarā ar grūtniecību u.c. Vispār par šo tēmu aizdomājos, redzot, paziņas ģimeni, kurā aug bērniņš ar BCT.
Kāds ir jūsu viedoklis - vai tad,ja analīzēs atklātos(nezinu vai tā jau var, bet ja nē, tad domājam nākotnē), ka gaidāmais bērns ir smagi slims - BCT, Dauna sindroms un tml. vai bērnu paturētu, vai veiktu abortu? Vai uzskatāt, ka ja "liktenis" tā ir lēmis, tad tā tam jābūt un audzinātu, mīlētu tādu, kāds viņš ir, vai tomēr izmantotu mūsdienu tehnoloģijas un bērnu nepaturētu?
Zinu, ka smaga un zināmā mērā muļķīga tēma, bet pasaule uz to iet. Vai tas ir labi, ka mūsdienās dabiskā atlase izpaustos šādi, pašu vecāku rokām, bērnus ar smagām slimībām pat nelaižot pasaulē, vai tomēr uzskatāt, ka tā ir bēgšana no problēmām un nevajadzīga iejaukšanās? Vai izvēle laist šādu bērnu pasaulē ir iespējas došana viņam, vai nežēlestība,apzinoties, ka visu mūžu viņš var palikt nespējīgs par sevi parūpēties?
07.03.2013 13:15 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Nedzmedetu slimu bērnu, jo tas ir mocibas gan man, gan tam bērnam, gan arī esošiem vai topošiem brāļiem un māsam, kuriem vienmēr būs jāpaliek otrajā vietā! Daba jau pati parūpējusies par dabisko atlasi - ar spontānajiem abortiem un īsu dzīvi šiem simajiem bērniņiem. Tas, ka cilvēks medicīnsiki paildzina mocības ir mākslīgi!
07.03.2013 13:33 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Latīņu val.: paralysis cerebralis infanfum
Skaidrojums: lat. cerebrum smadzenes
galvas smadzeņu bojājuma sekas, kuru izpausme ir stīvas locekļu triekas.

Galvas smadzeņu bojājums bieži rodas jau pirms bērna dzimšanas, ja māte grūtniecības laikā (sevišķi pirmajos 3 mēn.) pārslimojusi dažas slimības (masalas, gripu, vīrushepatītu u.c). Slimību var izraisīt arī mātes sirdskaite, nieru slimība, paaugstināts asinsspiediens, hron. saindēšanās ar ķimikālijām u.c. faktori. Visbiezākais BĒRNU CEREBRĀLĀ TRIEKA cēlonis ir dzemdību trauma vai ilgstošs nabassaites nospiedums. No katriem 1000 bērniem ar BĒRNU CEREBRĀLĀ TRIEKA slimo 2—3.

Izlasam!!!
07.03.2013 13:34 |

Reitings 895
Reģ: 14.04.2010
Ja būtu iespējams to 100% noskaidrot jau sākumā, tad izvēlētos nelaist pasaulē slimu bērnu. Nebūtu lgaiša nākotne ne viņam, ne man. Turklāt, kā jau citas minēja - kas notiktu ar šo bērnu, kad es nomirtu(neviens nav mūžīgs)? Pats viņš par sevi parūpēties nevarētu...
07.03.2013 13:37 |

Reitings 91
Reģ: 23.01.2013
Ja iet runa par Dauna sindromu, tad par to nevar zināt 100% un tad nu vienmēr pastāv iespēja ka tomēr būs vesels mazulis. Taču šie bērni nebūt nav tik bezcerīgi un nespējīgi.
Jā, tiešām laba viela pārdomām... Laba tēma!
Tā kā mācos tieši par bērniem ar īpašām vajadzībām un arī par bērniem ar autismu un dauna sindromu un citām iedzimtām un dzīves laikā iegūtām slimībām daudz par to domāju. Jo pilnīgi neviens nav pasargāts, tb, ja piedzist vesels mazulis nav 100% garantijas, ka viņš nesaslims ar kādu garīgās attīstības traucējumu slimību. Tad nu jāsecina, ka visa dzīve viena laimesspēle un vienmēr pastāv risks.
07.03.2013 13:40 |

Reitings 3599
Reģ: 05.09.2012
Es ļoti ceru, ka man šāds lemums nekad nebūs japieņm!
Bet noteikti izvēlos pasaule laist veselu bērnu, lai viņam būtu pilnvērtīga dzīve.
Atdzīstu abortu arī izvarošanas gadījumos.
07.03.2013 13:45 |

Reitings 1681
Man zināmai meteinei piedzima ar Dauna slimību bērniņš,ārsti teica,ka victicamāk piedzims slims,bet viņa izvēlējās laist pasaulē,skatos uz viņu -tik starojoša,priecājās,ka ir bērniņš...bet nu es tā nevarētu,būtu grūti,bet es negribētu,dzemdēt slimu bērniņu,viņam nebūtu nekādas dzives ,ne mums...

It kā būtu jaunas kurpes nopirkusi - Ooo, man bērniņš!

Par tēmu, ģenetikā vienreiz aprunājām vienu realu gadījumu, kad pāris pēc 40 palika stāvoklī. VIņiem jau pieauguši bērni, bet nolēma paturēt mazuli. Bija uzreiz zināms, ka bērnam būs Dauns. Tāpat nolēma paturēt. Bērns piedzima. Nu tgd viņiem ir slims bērns. Mē srunājām par to visu no ētikas vieodkļa, cik pareizs bija lēmums to bēbi paturēt pret ciiem cilvekiem?

Vai vecāki padomāja, ka kur tas bērns paliks, kad vecāki aizies aizsaulē? Aprūpes centrā? Pansionātā? Vai par slimo būs jāuzņemas rūpas jau pieaugušajiem bērniem, kuri šo lēmumu nepieņema? Lūk par tādām lietām cilvēkiem arī ir jādomā! Nevis jādzemdē berns kā sava rotaļlieta - jo principā es tā uztveru slimu bērnu laišanu pasaulē - tu dzemdē sev plīša lācīti, par kuru visu mūžu ir jārūpējas, kurs pats bieži vien neko nevar! Vai tas vsp ir humāni? Jo dzmedē nejau bērna dēļ, bet sava egoisma dēl, ka redz gribas bērniņu...

Manuprāt aborts šadā gadījumā parāda mātes uzupurēšanos un beznosacījuma mīlestību pret savu bērnu! Jo vai tad mēs nebūtu gatavas savu dzīvību atdot, lai pasargātu bērnu, no kroplības, invaliditātes, smagas slimības??? Te ir analogs gadījums, kad māte ziedo savu sāpi, lai pasargātu bērnu no nelaimes! Manuprāt - pašsaprotami!
07.03.2013 13:45 |

Reitings 13796
Jā, nu es domāju teiksim nākotnē, kad 100% varēs noteik, ka ir slims tas bērns un tālāk sekojošā rīcība. Bija viens vīrietis USA, viņš, ja nemaldos vada tādu organizāciju, kurā ir vecāki ar bērniem, kas slimo ar Dauna sindromu, viņš izteicās kategoriski, ka nē - nedrīkst šādā veidā iznīcinat tos bērnus, ka viņiem arī ir tiesības dzīvot..
07.03.2013 13:46 |

Reitings 1873
Reģ: 29.01.2009
Radiniece uztaisīja abortu 5tajā mēnesī, esot bijis smagi, bet ārsti teica,ka būšot ļoti slims, būs visu laiku jārūpējas.
Es domāju,ka arī taisītu abortu.
07.03.2013 13:46 |

Reitings 1202
Reģ: 22.01.2013
Mana tante strādā ar šiem bērniem (cik nu bērniem, daļa ir bērni, pārējie jau 20gadnieki), māca burtus, lasīt, rakstīt. Lielāko daļu vecāki ņem no mācību iestādes/centra mājās tikai nedēļas nogalēs un arī ne gribīgi, jo tas ir ļoti grūti, 24/7 pieskatīšana. Tante 1x aizdomājās darbā un aizmirsa, ka nevar iet pa priekšu Dauna sindroma slimniekam, rezultātā tika mēģināta nogrūst pa trepēm.
07.03.2013 13:48 |

Reitings 13796
Ella - piekrītu.

Reitings 27552
http://www.tvnet.lv/izklaide/kino/433546-somu_panki_ar_dauna_sindromu_dokumentalo_filmu_foruma

http://www.dauna-sindroms.lv/index.php?nedir=bilgi

Fakti: Lielākajai daļai cilvēku ar Dauna sindromu Inteliģences Koeficents ir tikai nedaudz zemāks par vidējo. Visās attīstītajās pasaules valstīs bērni ar Dauna sindromu tiek veiksmīgi iekļauti skolās, dažkārt absolvē pat universitāti. Strādājot birojos, viesnīcās, restorānos, slimnīcās u.c., viņi savu darbu dara ar precizitāti, entuziasmu un atbildību.

Mazliet faktu par dauna sindromu. Jo pie mums ir vēl viduslaiku uzskati diemžēl, un neinformeta tauta.

Reitings 13796
Kubiete - pie mums ir viduslaiki arī specializēto skolu ziņā, Rīgā ir tikai viens bērnudārzs, kurš domāts bērniņiem ar šādām slimībām.. Ikšķilē. Uz to brauc pat no Valmieras.
07.03.2013 13:51 |

Reitings 991
Reģ: 11.05.2012
Citēšu pati sevi:
Ja godīgi, es nezinu, ko es darītu. Ceru, ka man tāda izvēle nebūs jāizdara!

Kāpēc es nevarētu izlemt:
- ja bērnu paturētu, tad man pašai būs grūti un bērnam domājams, ka arī. Pastiprinātas rūpes, laika patēriņš, arī izmaksas utt.
- ja uztaisītu abortu, tad labi, ja psihologi/psihoterapeiti/u.c. mani vispār dabūtu atpakaļ uz strīpas, sirdsapziņa tāpat grauztu visu atlikušo mūžu un psiholoģiskas mocības būtu anyway.

Mana gadījumā sanāk lose-lose variants. Kod kurā pirkstā gribi, visi sāp.
07.03.2013 13:52 |

Reitings 27552
Dauna sindroma gadijuma vismaz Riga berni iet parsta darzinā ja kas....te nu ir tas ko saku. Cilveki ir neinformēti...
07.03.2013 13:52 |

Reitings 2295
Reģ: 29.01.2009
Paturētu un abortu netaisītu.
Ja jau tāds smags pārbaudījums tiek dots, tad, mēģinot āri sveikā tikt cauri... es pat nevaru iedomāties, kāds būtu nākamais (šī nenokārtotā eksāmena vietā). Nē, nē, bail pat iedomāties :)
07.03.2013 13:53 |

Reitings 13796
Kubiet- nu laikam atkarīgs no stadijas, visi nevar iet parastā dārziņā, skolā.
07.03.2013 13:54 |

Reitings 602
Reģ: 04.08.2012
Es nepaturētu. Protams,aborts ir slepkavība u.t.t,tomēr man būtu smagi,ļoti smagi.
07.03.2013 13:54 |

Reitings 27552
Lielaka daļa 90% var. izlasioet vairak info par dauna sindromu, būsiet ļoti pat pārsteigtas.
07.03.2013 13:55 |

Reitings 1681
Hmm KUBIETE - attīstītajās valstīs - protams, ka ASV ir gājusi uz priekšu, tur ir veselas programmas Daunu ieklaušanai dzīvē, sociālais atbalsts, spec mācibu programmas, darba nodrošināšana. Tur ir iespējas maksimāli attīstīt tos bērnus, jo strada jau no bērnības ar viņiem. Bet ir tikai viena problema - mēs neesam ASV un ar to šo pārspriedumu var slegt un nav pat ko salīdzināt! Pie mums parastā skolā nezin ko darīt ar bēnru, kuram nedaudz aizkavēta attīstība, kur nu vēl ar Daunu.

Nepiekrītu, ka tas ir pārbaudījums! Vnk tā ir ģenētika, fizioloģija. Ja jau lielākam bērnam būtu pēkšņi divi varianti - slimot ar neārstējamu slimību un būt kopjamam invalīdam vai neslimot un mātei būtu japieņem lēmums - nedomāju, ka kaut viena izvēletos pirmo, jo redz tas ir dzīves parbaudījums. Es priecājos, ka medicīna ir gājusi tik tālu, ka man būs iespēja paglābt savu bērnu no kaut kā briesmīga!
07.03.2013 13:59 |

Reitings 13796
kubiet - man atkal citai draudznei- radiem ir bērniņš ar Dauna sindromu, knapi rāpo četru gadu vecumā, kād vēl dārziņš. :(
07.03.2013 13:59 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits