Veģetārietes stāvoklī.

Reitings 152
Reģ: 07.08.2012
Sveikas meitenes.
Šodien mani pārņēma dīvains jautājums.
Esmu vēl jauna par precēšanos,bērniem īpaši nedomāju, bet šodien sāku domāt, kādreiz jau gribēsies bērnus, bet vai tas, ka esmu veģetāriete 10 gadus (ēdu zivis,olas) spētu ietekmēt grūtniecību? Saprotu var lietot vitamīnus utmldz. bet vai tad jau var nebūt par vēlu?
Es jau n-tos gadus cīnos ar nogurumu, kaulu krakšķēšanu un visāda citāda dzelzs trūkuma organismā sekām, bet es neciešu gaļu, man tā negaršo un viss....
Bet iespējams,ka nemaz nav izvēles, jālieto un viss. Nu pieredzi/dzirdēti stāsti :) !
10.10.2012 19:16 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
F***, man atkal nepalaimējies kādā strīdā ieņemt videjo pozīciju, tā ka sanāk strīdēties ar abām pusēm... Neražiņa...
Tad nu tā.
Krista, jā, ir iespējami atsevišķi gadījumi, kad cilvēks cieš no ļoooti daudzām un dažādām alerģijām un produktu nepanesības. Taču tā nav norma. Normāls cilvēks spēj uzņemt visas vajadzīgās vielas arī bez gaļas lietošanas uzturā.
Un - jā, veģetārismam pievēršas ne jau tikai smalkas sievietītes, kas tikai sēž un smuki izskatās, un reāli neko nedara. Ir arī vīrieši, ir arī kārtīgi fiziska darba strādnieki.
Taču ir reliģijas un ētiskās sistēmas, kur gaļas lietošana ir kategoriski noliegta. Cilvēki paaudžu paaudzēs iztiek bez gaļas.
Sceptid, arī, ja visa cilvēce atteiktos no gaļas lietošanas uzturā (ko ir grūti iedomāties), tas neizbeigs dzīvnieku ciešanas. Domāju, ka būtu iespējams arī tiem kaujamajiem lopiem, piena govīm un dējējvistām radīt labus dzīves apstākļus. Es neredzu neko pārāk briesmīgu, ja dzīvnieks tiek nokauts, kamēr viņš dzīvojis labu dzīvi, un nokaušana viņam nesagādā sāpes, bailes vai citas ciešanas.
Ne jau tas, ka cilvēki ēd gaļu, dzīvniekiem rada ciešanas. Ciešanas rada tas, kādos apstākļos viņi tiek turēti, un kā tiek nokauti. Esmu pārliecināta, ka to varētu ittin viegli mainīt, ja vien cilvēki būtu mazāk egoistiski un spētu atteikties no pavisam maza materiālā izdevīguma par labu citas radības labsajūtai.

P.S. - krista, šķiet nejauki teikt cilvēkam, ka viņa bērns vēlāk cietīs viņa izvēles dēļ. Šim apgalvojumam arī nav nekāda pamata.
12.10.2012 22:52 |

Reitings 4343
Ā, un par "proteiins nav tikai galjaa" - tīri loģiski - lai arī proteīns ir atrodams arī citur, tomēr gaļā tas būs vienmēr, - tātad visiem, kam ir alerģija no proteīna, tā parādīsies, lietojot gaļu. Vai tad nē?
12.10.2012 22:56 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
intereses peec - vari sastaadiit aptuveno eedienkarti uz 3500 kalorijaam 3x dienaa taa, lai nav jaaizeed 5 zupas skiivji, 4 daarzenju sacepumi un lielaa salaatbljoda vienaa eedienreizee un lai ir vajadziigais daudzums proteniinu? bez piena produktiem, olaam, ziviim un galjas. un cik pamaniiju, vegitaarieshi deelj religiskajiem uzskatiem daudzaas paaudzees visi ir mazinji un smalcinji.
12.10.2012 22:58 |

Reitings 4343
Krista, kam Tu to prasi?
(Ja man, tad es vispār kalorijas neskaitu, tādēļ nekādi nevaru sastādīt ēdienkartes, kā arī pati uzturā lietoju gan pienu, gan retas reizes arī olas, tāpēc man nav jālauza galva ar problēmām, kas uz mani neattiecas.)
Maziņi un smalciņi - vnk ģeogrāfiskais novietojums varētu būt pie vainas. Piemēram, visi aziāti ir sīki. Gan tie, kas gaļu uzturā lieto, gan tie, kas nē.
12.10.2012 23:03 |

Reitings 9169
tev prasiiju! vienreiz skatiijos raidiijumu par sportistu vegaanu. sis brokastiis aprija pie 20-30 lielajiem banaaniem, lai tiktu pie vajadziigajaam kalorijaam. protams, visu cienju dzekam, bet es laikam nespeetu uz banaaniem peec tam 20 gadus paskatiities peec taadaam brokastiim. un veel tur staastiija, ko eed. paartikas daudzums, ko pateereeja, bija fantastisks.
12.10.2012 23:06 |

Reitings 131
Reģ: 11.10.2012
zaptesburka
arī, ja visa cilvēce atteiktos no gaļas lietošanas uzturā (ko ir grūti iedomāties), tas neizbeigs dzīvnieku ciešanas.
Tam jau te nav nozīmes. Mūsu izvēles nedarīt pāri cilvēkiem arī neizbeigs cilvēku ciešanas, bet tas nenozīmē, ka nav jēgas novērst tās ciešanas, kuras varam novērst.

Esmu pārliecināta, ka to varētu ittin viegli mainīt, ja vien cilvēki būtu mazāk egoistiski un spētu atteikties no pavisam maza materiālā izdevīguma par labu citas radības labsajūtai.
Ja cilvēki būtu mazāk egoistiski, tad cilvēki vienkārši varētu pārtraukt dzīvniekus izmantot, tad arī šādas problēmas vispār nebūtu. Bet citādi - tā ir naiva iedoma, ka varētu savietot dzīvniekus kā cienījamas būtnes statusu ar statusu dzīvnieks kā resurss. Kāds gan var būt cerība, ka dzīvnieki necietīs un viņu intereses tiks ievērotas, ja mērķis būs viņus patērēt vairāk, ātrāk, efektīvāk?

Turklāt, izdarot izvēli, ir jārēķinās ar situāciju tādu, kāda tā ir, nevis varētu būt. Industriālajā lopkopībā dzīvnieki tiek audzēti viņu vajadzībām neatbilstošos apstākļos un viņi smagi cieš gan dzīves laikā, gan tiekot nogalināti.

krista
Gaļa vidēji satur 250kkal uz 100g, bet, piemēram, zemesrieksti saturs aptuveni 600kkal 100 gramos. Tātad, lai iegūtu vienādu kaloriju daudzumu, zemesrieksti jāapēd 2,5 reizes mazāk. Vēl ir kādi jautājumi par kalorijām?
12.10.2012 23:14 |

Reitings 4343
Sportisti jau vispār daudz ēd. Vairāk, nekā apēstu, piemēram, parasts fizisku darbu strādājošs vīrietis. Tā ka tas nav tikai veģetārisma dēļ.
Nu kalorijas daudz ir riekstos, jā, arī saldajos augļos (kā banānos, melonēs), laikam kartupeļos... Es tik tiešām šito nezinu, jo kalorijas neskaitu. Tā ka nevaru gan sastādīt ēdienkarti, it īpaši tāpēc, ka ne jau tikai plikās kalorijas būtu jāskatās.
12.10.2012 23:15 |

Reitings 2805
Reģ: 25.07.2011
Kāpēc tā jācepās?!
Mana omīte ir veģetāriete, jaunībā zaudēja 2 bērniņus. Negalvoju, ka no tā, ka neēda gaļu.
Bet man pilnīgi elementāri izdodas ar viņu sadzīvot. Es ēdu kotletes, ome salātiņus un viena otru saprotam. Katrs dara, ko vēlas.
12.10.2012 23:16 |

Reitings 4343
Sceptid, kā jau teicu, ne jau gaļas ēšana pati par sevi dzīvniekiem rada ciešanas.
Ne jau cieņai obligāti jābūt labas attieksmes pamatā. Neuzskatu, ka es cienītu visus, kam vēlu labu un cenšos nenodarīt pāri.
Tajā pat laikā - arī cilvēki taču ir resursi (gan tikai kā darbaspēks), vai tāpēc vien viņi netiek cienīti?
Ja Tu runā par to, ka jāņem vērā esošā, nevis ideālā situācija, tad vēl jo vairāk Tev būtu jāsaprot, ka mērķis uzlabot dzīvnieku dzīves kvalitāti ir daudz reālāks, nekā mērķis panākt to, lai cilvēce pārstāj ēst gaļu.
12.10.2012 23:22 |

Reitings 131
Kāpēc tā jācepās?!
Katrs dara, ko vēlas.

Cepiens ir par to, ka dzīvniekiem netiek dota iespēja darīt, ko vēlas, viņi tiek ekspluatēti un izcepti.
12.10.2012 23:22 |

Reitings 2805
Reģ: 25.07.2011
Nu bet visu pasauli tā neizmainīsi vienā diskusijā rakstot argumentus. Neuzspied savu vienkārši, tev ir savs viedoklis, gaļēdājiem savs.
12.10.2012 23:23 |

Reitings 9169
man patiik vairaak sauteeti. ceru siis nedeeljas nogalee nomediit kaadu suliigu zveerinju. mmm.... savvaljas zveeru galjinja, sauteeta ar kartupeljiem un bekonu. (jaa, mediibas ir viens no maniem hobijiem) un nesatraucies, esmu prasmiiga saaveeja - dziivnieks uzreiz beigts, dziivi nodziivojis labos apstaakljos un viss tiek apeests. ;)
12.10.2012 23:25 |

Reitings 131
zaptesburka
Ne jau cieņai obligāti jābūt labas attieksmes pamatā.
Ar ko laba attieksme atšķiras no cieņas?

kā jau teicu, ne jau gaļas ēšana pati par sevi dzīvniekiem rada ciešanas.
Iespējams, bet tā ir cēlonis šīm ciešanām.

arī cilvēki taču ir resursi (gan tikai kā darbaspēks), vai tāpēc vien viņi netiek cienīti?
Cilvēkiem ir dotas izvēles iespējas. Cilvēki netiek paverdzināti.

Ja Tu runā par to, ka jāņem vērā esošā, nevis ideālā situācija, tad vēl jo vairāk Tev būtu jāsaprot, ka mērķis uzlabot dzīvnieku dzīves kvalitāti ir daudz reālāks, nekā mērķis panākt to, lai cilvēce pārstāj ēst gaļu.
Uzlabot dzīves kvalitāti tā, lai dzīvnieku intereses tiktu apmierinātas nav iespējams principā resursu trūkuma dēļ. Piemēram, uz Zemes nav tik daudz platības, lai visiem fermu dzīvniekiem nodrošinātu viņu vajadzībām atbilstošu platību. Šī iemesla dēļ cilvēce paredzams, ka jau tuvākā gadsimta laikā būs spiesta pārtraukt ēst gaļu (nerunāju par in vitro gaļu), to varbūt varēs atļauties tikai bagātnieki.

Bet jebkurā gadījumā es gribēju noradīt uz citu lietu - ja mēs zinām, ka gaļa šobrīd tiek iegūta ar ciešanām, tad nevar attaisnot gaļas lietošanu ar to, ka tā arī varētu nebūt.

sibilla
Nu bet visu pasauli tā neizmainīsi vienā diskusijā rakstot argumentus.
Neizmainīs. Un?

tev ir savs viedoklis, gaļēdājiem savs.
Jā, zāle ir zaļa un debesis zilas, bet tak tēma nav par pašsaprotamu faktu konstatēšanu, bet gan ir ievirzījusies par to, vai ir kāds attaisnojums uzspiest dzīvniekiem ciešanas un nāvi. Kāpēc tu centies uzspiest savu viedokli, ka dzīvnieku patērēšanai jābūt gaumes jautājumam?
12.10.2012 23:34 |

Reitings 131
krista
Malacis! Perfekti demonstrē argumentu vakuumu!
12.10.2012 23:35 |

Reitings 9169
mans labaakais arguments ir statistika manaa dzimtaa - videejais vecums ap 100 gadiem daudzaas paaudzees, 50% un vairaak no katras maltiites sastaava - galja, piena produkti vai olas. ja jau tik ilgi nodziivoja un ar labu veseliibu, tas liecina par to, ka vinju paradumi ir bijushi pat ljoti veseliigi un pareizi.
12.10.2012 23:40 |

Reitings 4343
Sceptid, grūti tā paskaidrot, kāda atšķirība, taču tā ir. Es necienu visus, pret ko cenšos labi izturēties un kam vēlu labu.
Cēlonis ciešanām nav gaļas ēšana, bet cilvēku egoisms un neiejūtīga attieksme. Kā jau teicu, neuzskatu par neiespējamu situāciju, kad fermu dzīvnieki tiktu turēti labos apstākļos.
Jā, tas prasītu lielākas izmaksas, un arī tiktu ievērojami samazināts šo lopu daudzums (gaļa būtu dārgāka, un tās būtu mazāk).

Var jau būt, ka visas šīs problēmas "aizslaucīs" prom zinātnes attīstība. Ar visām klonēšanā, ģenētiskajiem eksperimentiem utt. taču jau tagad tiek izdarīti mēģinājumi, kā izaudzēt nevis veselu organismu, bet tikai kādu daļu no tā. Personīgi man tas šķiet kaut kādā mērā pretīgi - bet ir labas iespējas, ka tad gaļa tiktu audzēta pavisam savādāk - vairs nebūtu tādu fermu dzīvnieku (kas tērē enerģiju kustībām, dažādām organisma funkcijām, smadzeņu darbībai), gaļa pa taisno augtu laboratorijas apstākļos, tādi muskuļu kluči paši par sevi.
12.10.2012 23:47 |

Reitings 4343
Krista, nē, tas to nebūt nenozīmē. Ir cilvēki, kas dzīvo tā, ka vidusmēra persona i līdz 30 gadiem nenovilktu, bet viņi nodzīvo līdz sirmam vecumam. Tas nepierāda dzīvesveida pareizību, tas pierāda, ka " noveicies" ar gēniem.
12.10.2012 23:51 |

Reitings 9169
zaptesburka - teoreetiski buutu iespeejams, ja paartiku nemestu aaraa taados daudzumos. cik galjas katru dienu tas pats mcdonalds izmet!!! ja galja maksaatu daargaak, tad arii pret to iztureetos ruupiigaak, nebuutu taa, ka pusi izmet aaraa. jau tagad daudzi cilveeki izveelaas nopirkt galju, olas no mazaam saimnieciibaam, jo no tiem hormonu un antibiotiku saspriceetajiem zveeriem veseliiba saak bojaaties.
12.10.2012 23:52 |

Reitings 500
Reģ: 31.07.2012
krista, bet runa jau ir par morāli. vismaz tā man izliekas no šī strīda.
12.10.2012 23:57 |

Reitings 4343
Krista - ne visiem diemžēl sanāk pie tādām mazām saimniecībām tikt, bet vispār šiem jautājumiem tiek pievērsta aizvien lielāka vērība. Piemēram, veikalu plauktos parādās olas, kas iegūtas no "brīvām" (tādām, kas var skriet pa lauku) vistām.
Labi, maksās tas drusku dārgāk, bet domāju, ka tie izdevumi ir tā vērti, ja tādā veidā var izvairīties no ciešanu sagādāšanas citām radībām.
13.10.2012 00:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits