Darbs, kur nevajag krievu valodu

Reitings 16
Reģ: 21.09.2012
Sveikas, meitenes!
Kāds varētu būt labākais darbs Latvijā cilvēkam, kas nemāk krievu valodu? (Jeb kādi ir karjeras griesti?)
04.10.2012 15:38 |

Reitings 2051
Reģ: 29.01.2009
Viss atkarīgs no darba devēja! Krievu valodu nezinu - tiešām nezinu. Esmu strādājusi gan apkalpojošā sfērā, tagad strādāju biroja darbu, kur regulāri ir saskare ar klientiem. Un iztieku - kaut kā jau to kopīgo valodu atrodam un viss tiek nokārtots. Tā kā - nav tā ka bez krievu valodas nekur. Bet valodu zināšanas, protams, ir liels pluss un LV bez krievu valodas grūti iztikt, taču nav arī tā, ka tik ielas var slaucīt. :)
04.10.2012 16:26 |

Reitings 454
Reģ: 13.11.2009
Ja strādā Latvijā, arī starptautiskos uzņēmumos(kur nav tieša sakara ar Krieviju) pārsvarā ir tomēr vajadzīgas krievu valodas zināšanas,jo komunikācija notiek arī šīs valsts ietvaros. Un kad runa ir par biznesu,tad nevienu neinteresē valsts valodas jautājums. Bet vispār skumji,ka jauni cilvēki vairs nezina krievu valodu - tā taču tomēr ir vēl viena svešvaloda,kas vienmēr noderēs, it īpaši jau Latvijā...
04.10.2012 16:28 |

Reitings 77
Reģ: 24.09.2011
Man skolā diemžēl nebija izvēles, jo tolaik, kad bija iespēja izvēlēties starp krievu un vācu valodu, visi izvēlējās vācu, sakot, ka visi jau tāpat zin krievu valodu un , ka to uz ielas arī varot iemācīties.
04.10.2012 16:34 |

10 gadi
Reitings 6339
Reģ: 01.04.2009
cherryevi, es arī skolā mācījos vācu, tolaik pat doma nebija, ka kādeiz pārcelšos uz Rīgu un man to krievu val. varbūt vajadzēs, manā dzimtajā pagastā max 2 krievu ģimenes bija, kas krieviski publiski pat nerunāja un tad nu nekāda iemācīšanās uz ielas nesanāca. Krievu valodu vēl joprojām zinu slikti, kaut gan pati pašmācības ceļā esmu mācījusies burtus, vārdiņus no vārdnīcām utt. Kaut ko saprotu, bet pati normālu teikumu nevaru izveidot, domāju, ja būtu skolā kaut paši pamati mācīti, tad gan jau aizietu vieglāk tā visa mācīšanās.
04.10.2012 16:40 |

Reitings 374
Reģ: 13.07.2012
Kad sāku strādāt savā pirmajā darbā, tad krieviski mācēju tik cik no skolas laikiem. Viss kolektīvs bija krievi, tikai 2 latvietes laikam bija. Darbs bija tāds, ka ar krieviem daudz jākomunicē un 3 mēnešu laikā jau darbam vajadzīgo sarunvalodu iemācījos ļoti labi, jo parasti jau vienas un tās pašas frāzes, teikumi. Pēc nākamajiem 3 mēnešiem jau arī ārpus darba valodas mācēju runāt (ar kļūdām locīumos un dzimtēs :D) Lai cik dīvaini nebūtu, tagad mans draugs ir krievs un daļa no draugiem arī krievi :D
04.10.2012 16:47 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Man reizēm zvana krievi uz darbu, bet es vienmēr runāju latviski un visi saprot(es krieviski saprotu, bet slikti runāju), būtu tomēr priecīga iemācīties labi to valodu..
04.10.2012 16:49 |

Reitings 779
Reģ: 02.09.2009
Visu vasaru, meklējot darbu, biju uz ļoti daudzām darba intervijām. Un diemžēl krievu valodu prasīja gandrīz katrā intervijā. Ne tikai sarunvalodas līmenī, bet arī rakstiski. It īpaši apkalpojošajā sfērā un administratoru - sekretāru vakancēm.
04.10.2012 16:51 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Ziniet, kas mani tracina, ka gudrie skolotāji, kas mēdz izteikties kura augstskola ir laba un kura slikta (aptuveni tā Turībā mācās tikai tie kas neko nejēdz), spriežu arī pēc diskusijām, kas norisinās pēc 12. klases attestāta saņemšanas, vienkārši nedomā loģiski paši, kad man bija 5 klase uzdeva klasei uzdevumu- Balsojiet kādu valodu vēlaties mācīties- krievu vai vācu. Ko bērns 5 klasē var saprast, protams negācija vairāk par krievu valodu un izvēle krīt par vācu valodu, manuprāt ļoti nepareizi. Nepareiza attieksme pret valodām, to būtiskumu nakotnē nenovērtē, pašiem pasniedzējiem un vadībai trūkst tālejoša skatījuma. Man tuvs cilvēks strādā skolā, un bardaks, iepriekš strādāja ļoti sakārtotā vidē, skolās ir bardaks, sākot ar vadību beidzot ar pasniedzējiem, kuri vairums lai kā negribas atzīt ir novecojuši :(
Es uzskatu, ka šis valodas trūkums ir izglītības sistēmas izteikts robs, kurā mēs vairums nevaram viens otru vainot, vienīgi paši mēģināt to attīstīt, un protams par to maksāt.
04.10.2012 16:53 |

Reitings 895
Nesaprotu, kāpēc tāds latvieši negrib mācīties krievu valodu? Paši no tā vien paliekam bagātāki (garā). Mani mamma un tētis iemācīja runāt un lasīt krieviski. Patiesībā, pat nezinu, kurš lasīt iemācīja, laikam pati par sevi, jo neatceros, ka kāds būtu mācījis speciāli. Līdz ar to skolā mācījos vācu valodu, jo krievu jau zināju. Tad nu, bonusā latviešu valodai, protu runār arī angliski, krieviski un saprotu (ne tik labi) arī vācu un spāņu (pašmācība) valodas.
Iesaku, nevis domāt, kā atrast darbu, kur tev krievu valodu nevajadzēs, bet gan jautāt, kur un kā iemācīties vislabāk krievu valodu, jo tā tev tiešām noderēs! :)
Bez krievu valodas zināšanām droši vien vari dabūt darbu kādā ofisā, bet var gadīties arī, ka tur ar krieviem jāsazinās. Nu,principā - Latvijā dzīvojot, lai cik tas skumji nebūtu, grūti atrast vietu, kur tev var kāds garantēt, ka tev krieviski nevajadzēs runāt. Par apkalpojošo sfēru uzreiz iesaku aizmirst, jo tieši krievi ir un restorāniem gājēji lielākoties.
04.10.2012 17:10 |

Reitings 895
*uz restorāniem gājēji, nevis un.
04.10.2012 17:11 |

Reitings 2552
Reģ: 11.04.2011
principa pēc!
04.10.2012 17:32 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
vari iet strādāt uz valsts iestādi
04.10.2012 17:33 |

Reitings 895
odyssey, nu, manuprāt, tāds muļķīgs princips. Jo bieži vien iedomājamies, ka esam pārāki par krieviem gan kultūras, gan daudzējādā citādā ziņā, kaut gan īstus krievus mēs nemaz nepazīstam, jo Latvijā tādu nav. Latvijā ir tikai krievvalodīgie.
04.10.2012 17:41 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Man atkal liekas dīvaini, ka tu domā par kaut kādiem karjeras griestiem, kurus pieskaņosi savai valodu prasmi... Labāk taču būtu mācīties un tad sky is the limit :)
04.10.2012 17:50 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
vecaja darbā man pat aizliedza runāt krieviski ar klientiem. laikam prieksniece ienīda krievus.
04.10.2012 17:52 |

Reitings 633
Man, diemžēl, skolā arī nebija izvēles - tika sadalīts, ka 2 klasēm vācu valoda, divām krievu - es biju tajā klasē, kurai tika mācīta vācu valoda. Tagad nezinu īsti ne krievu, ne vācu, jo vācu valoda tika mācīta ļoti sliktā līmenī. Par to esmu ļoti vīlusies savā skolā.

Tagad labprāt ietu kādos kursos, lai apgūtu krievu valodu, jo pašai būs noderīgi. Tā kā, meitenes, varbūt varat ieteikt - kur apgūt krievu valodu tā, lai tā nebūtu vējā izmesta nauda? (lūdzu neieteikt - skaties filmas, seriālus krieviski, palūdz kādu draugu, lai pamāca - šie varianti man neder).
04.10.2012 17:56 |

Reitings 77
Reģ: 24.09.2011
Pievienojos lullaby jautājumam!! Mani arī interesētu!
04.10.2012 18:12 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Strādāju apkalpojošajā sfērā pagaidām, nu neteiktu, ka bez krievu valodas neiztikt, tomēr ir darba devēji, kuriem ir citas prasības, ne tikai obligātas krievu valodas zināšanas. Kad sāku strādāt, nezināju neko, tgad šo to esmu iemācījusies, šo to saprotu šo to nē - bet man tas līdz šim lielas problēmas nav sagādājis un krieviski centusies runāt esmu vien šad tad, un tas arī tikai tad, ja man labs garastāvoklis un cilvēks pretī +/- saprotošs :)
Prieks, ka nākotnes izvēlēajā profesijā šī valoda nebūs jāzin .. jā, vispār :)
04.10.2012 18:18 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Turklāt - vairs jau mani tas nepārsteidz, bet tā ļoooti manāmi, ka angliski, vāciski runājošie gandrīz vienmēr sarunu uzsāk ar - sorry, do you speak english/deuch, bet krievi - mauc tik savu sakāmo :D
04.10.2012 18:20 |

Reitings 1873
Kā kurai apkopējai :-D
Strādāju iesnīcā par istabeni, šad tad apkopēju, un vajadzēja zināt gan angļu,gan krievu val. Jo šad tad klienti nāca tieši pie istabenēm,ja tās bija tuvāk sasniedzamas, kā arī bija visādi darbi,kur vajadzēja sarunāties ar klientiem.
Pati gan nemāku krievu val. šo to saprotu, pateikt gandrīz nevaru neko, bet,ja gadījās,kad vajadzēja runāt ar krieviem, tad smaidīju un māju ar galvu :-D Vēlāk zvanīju mammai un vārds vārdā atkārtoju ko man teica, lai zinātu kas jādara :-D
04.10.2012 18:24 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits