Es saprotu, ka visas skolas nav vienādas, bet, manuprāt, ja izvēlas skolu ar māksliniecisko novirzienu, ir jāsaprot, ka būs jāiegulda mākslinieciskās lietās. Pie kam - vai tad tas viss, ko jūs nopērkat skolai, nav nepieciešams pēc tam jums? Piemēram, krāsas, ja mācies mākslinieciskā skolā, tev noderēs vai tad tikai tai vienā skolas priekšmetā?
Nē, nu pagaidiet - vai jūs tiešām gribat, lai jums nodrošina zīmuļus un lineālus? Varbūt vēl skolas somu un apavus, ar kurām jūs ejat uz skolu, arī skolai jānopērk? Tad te skaidrs, par ko visi čīkst - atšķiras izpratne, kas ir bezmaksas izglītība. Man bezmaksas izglītība nozīmē to, ka nav jāmaksā par skolas apmeklējumu, konsultācijām, pulciņiem, ka pārsvarā visas grāmatas (izņemot jau manas pieminētās pāris valodas, kas, manuprāt, ir pluss, jo vēlāk var atsvaidzināt zināšanas) var iegūt skolas bibliotēkā. Vienīgais, kas šajā uzskaitījumā, manuprāt, pieklibo, ir tās pašas darba burtnīcas sākumskolā. Kā arī - man pašai savā skolā nebija saprotams, par ko jāmaksā, piemēram, ballēs.
Es mācījos Jelgavā, kā pamatskola, tā ģimnāzija nodrošināja grāmatas. Vidusskolā bija vienu gadu vizuālā māksla, bet tur es nevienu reizi neko jaunu nepirku - mājās tāpat viss bija pieejams, jo neprasīja neko ārpasaulīgu. Izskatās, ka visās citās pilsētās gan trakas skolas un prasības.