Uznāca dusmas, gribēju izteikties:)

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Šodien darba darīšanās zvana sieviete krieviski runājoša. atbildu latviksi uz viņas dobrij denj! tālāk seko riebīgā tonī no viņas puses- jūs krieviski varētu runāt.? es jau gribēju atbildēt, ka runāju valsts valodā. bet teicu, ka sprotu visu - jūs droši varat runāt.. uz ko sekoja vēl riebīgāks teikums- un ja nu es nesaprotu? WTF - nu bet kā var tā atļauties? vai tad man aizbraucot kaut uz to pašu Igauniju kāds runās manā valodā? tiešām dusmas sanāca!
25.07.2012 15:56 |

Reitings 69
Reģ: 29.01.2009
DIO, tad izvēlies arī attiecīgus darbiniekus! :) Dzīvo pēc tādiem principiem, kādus uzskati par pareiziem. Kā jau es teicu, es rakstu par krievu valodu šajā valstī - jautājumam ir daudzi aspekti, un krietni svarīgāks man šķiet sociālais. Šajā gadījumā. Uzņēmējdarbībā, skaidrs, ka lielākā daļa biznesmeņu darīs, visu lai tikai gūtu peļņu un pārējais paliek mazsvarīgs... Sociālais aspekts ir krietni pretrunīgāks, un par to man arī ir interesantāk diskutēt, jo tas arī prasa diskusiju. Uzņēmējdarbībā - peries, kā vēlies, algo darbiniekus, kādus vēlies, un peldies naudā. :D Paldies, šī diskusija kļuvusi absolūti neauglīga.
25.07.2012 18:32 |

Reitings 5478
Cik zinu un dzirdēju,ka valsts iestādēs jārunā tikai latviski!
Es arī atbildētu latviski un viss!
Šobrīd,kur strādāju - runāju gan krieviski, gan angliski, gan nedaudz valsts valodā,kur es atrodos (pamazām sāku to apgūt!)
25.07.2012 18:33 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Uzņēmējdarbībā - peries, kā vēlies, algo darbiniekus, kādus vēlies, un peldies naudā

un kas tad ir tie, kas maksā nodokļus valstij, no kā veido sociālo stabilitāti? Pensijas, pabalsti ?
25.07.2012 18:39 |

Reitings 2186
Reģ: 12.07.2009
Anhela

Tagad neiet runa par kaut kādu sociālo aspektu. Ja Tu vēlreiz izlasītu diskusijas tēmu, tad saprastu, ka kliente piezvanīja uz kādu firmuun lūdza preci/pakalpojumu. Te negāja runa par tantiņu, kas pienāca uz ielas klāt un krieviski pajautāja cik pulkstenis.
25.07.2012 18:51 |

Reitings 227
Reģ: 26.09.2011
Man, piemēram , darba līgumā ir rakstīts ,ka uz telefona zvaniem ir jāatbild valsts valodā - latviešu. Un tas ,ka klientam vienmēr ir taisnība ir pilnīgs stulbums , un ,ja man saka , kaut ko tādu , kas reāli ir pilnīgi aplami, piedodiet , atvainojiet es to ari pateikšu, un man vienalga, ko par to padomā klients. Un ,ko viņš pasaka savām tikpat aprobežotajām draudzenēm.
Nav problēmu runāt angliski, krieviski, bet bieži nostrādā princips ,ka es runāju tikai latviski ar Latvijā dzīvojošiem cittautiešiem, kuri par sevi ir tiiiiik augstās domās ,bieži vien.
25.07.2012 21:22 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Parakstos zem katra Anhela's vārda, prezīzi manas domas. Vienīgi žēļ, ka ir meitenes, kas acīmredzot nesaprot, ka viss šis valodu jautājums ir cieši pakārtots un saistīts ar visām sfērām - vietējo desu bodi, biznesu, sociālo vidi un valsts politiku šajā jautājumā kā tādā.
Personīgi zinu divus biznesmeņus, kas darbību uzsāka 90 - o gadu sākumā. Viens ir ļoti nacionālistisks un pamazām, nezaudējot savus rpincipus, ir uzcēlis ļoti stabilu, respektablu uzņēmumu. Otrs klanoties to, kas tajā mirklī spēcīgāks priekšā (krievi, vecā eiropa vai usa) - dzīvo pa kāpumiem un kritumiem un - principā - nav veicis nekādu dižo izaugsmi. Ātra, ļoti periodiska peļņa un tad tukšie periodi.
Cilvēks un uzņēmums nav banknote, lai patiktu visiem. Es, tāpat kā autore, runātu latviski un domājams, ka šeit ir gana saprātīgas meitenes, lai saprastu, ka konkrētā situācijā piktā dāma runāja latviski arī ar autori bet centās viņu pazemot. Malacis, ka nepiekāpies :) Un otrs - esmu droša, ka autore mācētu izšķirt situāciju, kad klausules otrā galā patiešām būtu tūrists, kurš nepārzina latviešu valodu (jo viņi to parasti cenšas arī paziņot pirmajās frāzēs atbildot uz administratora - Labdien, sia bla bla bla Ilze klausās ..) Valodas jautājums ir cieņa pret vidi, kurā atrodies; es šobrīd mācos vienu no skandināvu valodām ne tādēļ, ka baigi patīk, bet tīri aiz cieņas pret vidi. Īsti arī neplānoju šeit palikt .. un tomēr. Es izrādu cieņu pret valsti un tās iedzīvotājiem.
P.s.
Vairākus gadus esmu strādājusi par visa - kā - darītāju privātajā biznesā ar daaaaudziem starptautiskiem piegādātājiem un klientiem. koncca's piemērs par traukiem ir utopisks un neispējams reālajā dzīvē (neviens tūrists negaida, ka svešā valstī visur runaš viņa valodā ). Ir gana daudz mazo valstu ar lielajiem kaimiņiem; portugālē ne visi māk angļu valodu, kur nu vēl spāņu u.t.t. Igaunija ir gana labs piemērs attieksmei šajā jautājumā.
25.07.2012 21:58 |

Reitings 2230
Varēji pateikt vecenei, lai iemācās latviešu valodu, vai zvana kādam citam! vispār, sāk pieriebties latviešu līšana pakaļā krieviem. Te ir Latvija, ibio pesso! Kādas tiesības ir pieprasīt latvietim, lai viņš runātu krieviski? Valsts valoda ir latviešu un punkts.
Piemēram, es pēdējās nedēļas laikā esmu TIK daudz dāņiem rakstījusi angliski, lai atrastu dzīvokli, bet viņi atbild tikai dāniski pretī. Un viņi MĀK angļu valodu, bet principiāli neraksta angliski, bet dāniski, jo sava valoda ir pirmā. A mēs pat tirgū pārejam uz krievu valodu, lai babiņām izpatiktu, pērkot gurķus.. Tāpēc arī krievi kāpj mums uz galvas un mēģina savus noteikumus uzstādīt.
25.07.2012 22:13 |

Reitings 1449
Reģ: 03.07.2011
un ja mēs iedomājamies situāciju,ka šis "klients" nemaz nav Latvijā dzīvojošs krievs,bet atbraucis no Krievijas,ko tad?
man arī šodien darbā bija klienti,kas runāja krieviski un viņi nemaz šeit nedzīvo.
tad kā es pret viņiem varu celt pretenzijas? :D
25.07.2012 22:18 |

Reitings 1638
lapsīgā - tieeeeeeši tā :D dāņi tādi ir, pat tie, kas strādā ūberinternacionālā vidē (īrēju istabu blakus pie uni, kur 70% īrnieku ir internacināļi; ceri vien, ka kāds no personāla runās angliski :D principa pēc .. un neko. tāpat visi beigās paliek apmierināti :D )
25.07.2012 22:18 |

Reitings 1638
curious - nu bet viņi aizbraucot uz spāniju arī tikai krieviski vervelēs ?
ne taču. uzreiz zinās pāris vārdus angliski un tā ... ja runājot latviski uz mani skatās ar citplanētiešu acīm, nekādas problēmas, runāsim angliski :D neesmu neaptēsta un lieliski pārzinu vēsturisko situāciju. Bet man ir gana daudz ex - kursabiedru, kas nāk no absolūti krievvalodīgām ģimenēm, bet latviešu valodu pārzina ļoti labi.
internetā ir ļoti daudz dažādas informācijas, cik tad ir krieviski runājošo cilvēku uz planētas. Un tie, kam tā būtu dzimtā valoda, nekur neppārsniedz 170 milj. cilvēku augstākajos rādītājos.. te tikai viens piemērs -
Chinese* (937,132,000)
Spanish (332,000,000)
English (322,000,000)
Bengali (189,000,000)
Hindi/Urdu (182,000,000)
Arabic* (174,950,000)
Portuguese (170,000,000)
Russian (170,000,000)
Japanese (125,000,000)
German (98,000,000)
French* (79,572,000)
25.07.2012 22:26 |

Reitings 1638
P.s.
Krievija nebūt nav tas tirgus, uz kuru tendēt uzņēmējdarbību, manuprāt. Nu vismaz neko tīru, godīgu un paliekošu es, tāpat kā daudzi citi, tajā bedrē neredzu un, visticamāk, nekad nesaskatīšu.
25.07.2012 22:30 |

Reitings 227
Curious, tomēr var atšķirt , ne vienmēr , bet var. Bieži tā ir uzvedība un iebraucēji, parasti sāk angliski mēģināt runāt, bet vietējie ne par ko. Katram tiesibas uz savu viedokli un katrs dara kā pašam labāk.
25.07.2012 22:31 |

Reitings 2230
zhilii, Tev @ :)
25.07.2012 22:36 |

Reitings 803
Reģ: 11.06.2012
Man ir tādi krievi pazīstami 250x normālāki par latviešiem. Viens 2 minūtēs ar savu valodu var pārdedzināt kā lampiņu jebkuru nacionālistu ,kurš tizlojoties iedomājies sevi virs pārējiem celt
un otrs speciāli no galvas iemācijies pilnīgi katru faktu zin par Latviju, jūs ielaist vienā istabā jūs tur šitās nacionālistes tādā stūrī iedzītu,tādā kaunā kristu,jūs:D

Tas ir no sērijas tas tur stulbais krievs zin pilnībā visu Latvijas vēsturi a tu gudrā Latviete esi 0:D
25.07.2012 22:37 |

Reitings 2230
Cumshot, ja jau zin vēsturi, tad arī valodu var iemācīties, ja tik GUDRS tas krievs. Neesmu pret krieviem kā tautu, jo arī zinu daudzus normālus krievus, bet viņi māk runāt latviski! Un tie, kas tos faktus saborē galvā, lai varētu kaut ko uzdirst latvietim..really? tas pierāda to, ka viņš ir gudrs vai varbūt tomēr, ka stulbs, jo to dara spītības pēc, lai parēktu.?
Pašus jūs salaist vienā istabā visus, varētu viens otram savas "dāvaniņas" likt rokā :)
25.07.2012 22:41 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
tev vajadzēja viņai pretī pateikt - un ja nu es krieviski nesaprotu? vispār par šo tēmu es varētu cepties un cepties, darbā viens krievs principa pēc nekad nerunā latviski, lai gan ir vienīgais krievs latviešu kolektīvā un zinu, ka latviski māk. vismaz reizi nedēļā ar viņu salecos valodas jautājuma dēļ. šajā ziņā esmu ļoti patriotiska
25.07.2012 22:42 |

Reitings 1638
cumshot - redzi, tur jau tā atšķirība. neviens nerunā par to, ka krievi ir sliktāki vai zemāki. neviens taču neizvirza pretenzijas pret tiem, kas lieto valsts valodu ! bet really, nu kā ? kur tādi atsaldeņi rodas ? tur jau veidojas situācija, kas apgriezta tevis aprakstītajai - krievvalodīgais cenšas sevi nostādīt augstāk par valsts valodas lietotāju, uzspiežot savu svešvalodu .. es tiešām nesaprotu kas par problēmu iemācīties, jo zinu tiešām daudzus krievus, kuriem i nepateiksi, ka abi vecāki krievvalodīgie, jo runā tīrā latviešu valodā (bieži vien literāri pareizākā par dadziem latviešiem, diemžēl ..).
25.07.2012 22:47 |

Reitings 69
Ahh, atkal uzrakstīju garo komentāru, bet uzkārās, sasodīts. Nerakstīšu visu to penteri vēlreiz. bet Zhilii - burvīgs piemērs ar abiem biznesmeņiem. Cilvēks ar morāli un principiem arī biznesā var pakāpties krietni augstāk. Protams, kalns var būt lēzenāks un grūtāk kāpjams, bet noturīgāks. Tā ka mugura neviena priekšā nav jāliec.

Cieņa pret vidi, pret apkārtējiem, pret kultūru. Tieši bizness arī ienāk mūsu vidē caur pilnīgi ikdienišķām situācijām - bankā, tirgū, Maximā. Vidē, kur lielākā daļa iegriežas ik dienas. Un tieši šajās situācijās mēs varam parādīt mugurkaulu un cieņu pret kultūru. Runājot latviski. Netolerējot situācijas, kad cilvēks, šeit dzīvojot, valsts valodā nemāk pareizu laiku noskaidrot. Neuzskatu, ka tā ir necieņa pret krievvalodīgajiem. Publiskajā telpā vienmēr cenšos būt pieklājīga pret visiem, ja kādam cittautietim vajadzīga palīdzība, nekad neatsaku, bet cenšos palīdzēt, nekāpjot pāri saviem principiem, ja redzu, ka viņš nav nekāds tūrists.

P.S. Cumshot - lēts populisms. :)

Jauku vakaru meitenes! ^^
25.07.2012 22:49 |

Reitings 227
Vispār Lapsīgās piemērs par tirgu ir tieši vietā , jo kāpēc man jāpērk persiki ,ja es prasīju nektarīnus latviešu valodā ,es taču esmu klients :D Labi, tas tirgus, zemāks līmenis kā ,piemēram , frizētavā , ja es esmu klients tad runā manā valsts valodā , vai tad ne tā ? Bet kāpēc man jāpāriet uz krievu valodu , jo tā meistare nesaprot kādu griezumu gribu. Tad jau sanāk ,ka ne darbā ,ne ejot uz salonu nevaru runāt latviešu valodā . Forši ,ne !!!
25.07.2012 23:01 |

Reitings 803
Reģ: 11.06.2012
Nezinu es tā tikai,man bez starpības,krievs,latviets,tāpat visi no vienas mīklas esam taisīti.Tā dzīve jau nav tik gara,lai vēl paspētu domāt,kurš kādā valodā runā un tā.
25.07.2012 23:05 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits