Studēt aktieros, būt aktierim?

Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Sveikas!
Mans stāsts. jau no bērna kājas esmu gribējusi kļūt par aktrisi, kaut kā bija tas tēlošanas gēns manī iekšā, pat tad, kad vēl īsti ne runāt mācēju, ne arī ko no pasaules sapratu. toreiz vēl tās vēlmes bija ļoti nenoteiktas (nesapratu ne, kurā virzienā iet, ne kas, kur kā pasaulē ir iekārtots), tad izaugu, pienāca 10. klase, sāku skatīties konkrētāk, kā savu ieceri īstenot. Noskaidroju, ka LV ir tikai viena skola, kas piedāvā aktieru apmācību un līdz ar to mans vienīgais reālais variants. uz ārzemēm nebraukšu, jo jau šeit, Latvijā, tā ir tāda diegan utopiska vēlme, jo konkurence ir milzīga un daudzi ir talantīgi, tad ārzemēs tikt šajā profesijā uz augušu ir neiespējami. Tas nenozīmē, ka es uzskatu sevi par netalantīgu, esmu spējīga un skolā man šīs lietas padevās ļoti labi, tiku sūtīta uz dzejas lasīšanas konkursiem, ludziņās saņēmu galvenās lomas un pelnīju par to labas atzīmes. Taču es tajā pašā laikā apzinos, ka tādu kā es ir simtiem un uz vienu vietu aktieros katru gadu pretendē apmēram 20 cilvēku, taču arī iekļūšana laimīgo sarakstā, kas tikuši nav garantija nākotnei, jo labākajā gadījumā trešdaļu no aktieru absolventiem pēcāk uzņem strādāt kādā teātrī.

Vārdu sakot, es stāvu ar abām kājām uz zemes un šobrīd jau saprotu, kā pasaulē grozās tās lietas. Man nav rozā brilles uz acīm un neceru, ka kļūšu par baigo holivudas vai vēl tur kādu zvaigzni, tomēr vēlme savu ieceri, protams, ir saglabājusies cauri visiem dzīves gadiem. no mazotnes līdz pat šim brīdim, kad jau esmu pabeigusi 12. klasi.

Aktiermeistarības kursu LKA uzņem reizi divos gados, šogad iekrita ''tukšais'' gads un, lai iestātos, jāgaida vēl gadu. Jūnijā absolvēju 12. klasi, respektīvi, es jau mēnesi sēžu mājās, vēl vienpadsmit tādus nosēdēšu - neziņā, kas būs, kā būs, vai tikšu, vai kas izdosies. Neziņa par nākotni smacē un galina. Jo vairāk lasu un klausos no pieredzējušākiem cilvēkiem par šo lietu, jo mazāk uzmundrinoša un cerīga manis izvēlētā nākotne kļūst.

Ko es vēlos dzirdēt no Jums? Padomus, kā rīkoties. Gaidīt gadu, tikmēr kaut kur piestrādājot, (neveiksmes gadījumā šis būs lieki izšķiests laiks) vai atmest visas cerības un stāties citā augstskolā un profesijā, kur ir reālas izaugsmes iespējas nākotnei?
Jeb stāties citā augstskolā, gadu nomācīties tur un nākamgad tomēr mēģināt iestāties kārotajos aktieros? Variantu ir daudz.

Vispār gribās jau dzirdēt uzmundrinājumus - ka ir jēga tam, ko šobrīd daru, ka viss sanāks. Varbūt kāda ir tiešā saskarē ar teātri un var dot kādu vērtīgu padomu no dzīves pieredzes? :)
08.07.2012 23:02 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Atbildu - jo Tu iecilkējies uz Latviju, savu tēviju. Tas liecina, ka Tevī nav fleksibilitāte.
09.07.2012 01:04 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Nu, ja tu saki, ka nevarētu iedomāties sevi citā profesijā, bet saki, ka ja netiksi LKA tomēr studēsi ko citu, tad neredzu problēmu. Mēģini iestāties LKA, ja netiec, mācies ko citu un viss.
Varu vien teikt, ka joma, kas mani interesē ir ļoti, ļoti līdzīga un es tā nekad nevarētu un man alternatīvu nav, to ko nevēlos, mācīties nevaru un tādēļ nāksies vien ciest un mocīties, neko darīt. :D

Un tas, ko te kāda cita meitene teica par LKK... kādas reāli ir iespējas pēc LKK? Teju nekādas. Pēc LKA ir kaut kādas. Mazā valstī tā ir, ka teātri ir piesaistīti vienai augstskolai un viss. Visa vide ir piesaistīta LKA, pareizāk sakot, jo jebkur citur pasaulē, t.i nevis jebkur citur, bet valstī kur tiek ražots kino lielā daudzumā un teātru ir daudz, visa vide un industrija ir attīstīta, tu vari kļūt par aktieri nepabeidzot augstskolu šajā jomā, bet vienkārši, ja esi spītīgs, talantīgs un vēlies strādāt. Atrodi aģentu, apmeklē kastingus un uz priekšu. Latvijā tā nenotiek. Tādēļ vienīgais ceļš uz kino/teātri ir LKA, tas arī viss. Ak, nu vēl varbūt kāds draugs, paziņa vai radinieks teātrī, protams.
09.07.2012 01:06 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
Ja man būs LKA diploms, bet neņems pēc tam strādāt teātrī, tad es varēšu iet un savu augstskolas diplomu rādīt jebkurā citā darba vietā, jo tā joprojām būs augstākā, nevis koledžas izglītība.

Es kā darba devējs Tevi darbā ar LKA aktieru diplomu neņemtu, bet ņemtu to, kam izglītība (kaut vai koledžas) un darba pieredze atbilst darba prasībām. Un šaubos, ka ir kāda nopietna darba vieta, kur aktiera diplomu nopietni uztvers, kaut vai tas iegūts Holivudas nez kādā tur augstskolā.
09.07.2012 01:07 |

Reitings 14
Zane, kāpēc man ir jādzer ūdens?
Zane Tev diplomātiski mēģina pateikt, ka tas, ka Tu domā, ka esi un vari būt aktrise, nenozīmē, ka arī citi tā domās un ka Tu tiešām to vari.

Vispārīgi par to jau ir šī diskusija, esmu nepārliecināta par sevi un nesaskatu stabilu nākotni šajā profesijā. Es vairākkārt minēju, ka neslienu degunu mākoņos un apzinos, kāda ir dzīve un cik reāli vai nereāli ir tikt tur, kur vēlos būt. Tāds bija mans teksts un es kaut kā neatceros, ka būtu kur minējusi, cik viss ir rožaini un pūkaini, cik esmu spējīga un izcila. Protams, ka man ir problēma, bet tāpēc arī diskusija radās.
09.07.2012 01:08 |

Reitings 2739
Reģ: 25.02.2009
6graudi - man šķiet, tu par zemu novērtē to, kas aktieriem ir jāapgūst. Tās studijas ir diezgan smagas un tur nav jāmācās tikai tēlot.
09.07.2012 01:09 |

Reitings 622
Reģ: 14.05.2012
Shpindzele, es teicu, lai attīsta un meklē sevi, nevis cērt akmenī.
09.07.2012 01:10 |

Reitings 622
Astra, teātrī ir sauss gaiss.
09.07.2012 01:12 |

Reitings 2304
Es ļoti piekrītu Ērkšķoga viedoklim, bet tajā pašā arī neuzskatu, ka tas nozīmē, ka viņai ir aizvērtas durvis uz šo profesiju kā tādu šeit Latvijā. Kaut vai tādēļ vien, ka te nav tik lielas konkurences un ja viņai paveiksies tikt LKA tad lieliski, bet ja nē, redz, viņa ir gatava darīt ko citu.
Es protams, tā nevarētu, kā jau teicu - savu profesiju esmu izvēlējusies un kulšos kā varu, tādēļ daļēji autori nesaprotu - it kā ļoti grib, bet uzreiz gatava padoties un runā kaut ko par reālo dzīvi. Nu nav taču nekādas reālās dzīves, ja gribi/vari smagi strādāt, tad arī Holivuda ir tikpat reāla kā mazpilsētas teātris, taču ja jau nē, tad nē, bet problēma tajā, ka Latvijas radošajās augstskolā nebūt netiek tie, kas vissmagāk strādā. Tā ir kā loterija, saku no savas un paziņu pieredzes, jo turpat vien apgrozos.
Bet lai veicas!
09.07.2012 01:14 |

Reitings 2304
*augstskolās
09.07.2012 01:15 |

Reitings 728
6graudi - man šķiet, tu par zemu novērtē to, kas aktieriem ir jāapgūst. Tās studijas ir diezgan smagas un tur nav jāmācās tikai tēlot.

Tā uzskata ne tikai es, bet lielākā daļa darba devēju. Un šaubos vai šis viedoklis tiks mainīts, tāpēc lai meitene reāli padomā - vai viņai tiešām vajadzīgs LKA aktieru diploms, ja pati nav pārliecināta par savām spējām un iespējām. Varbūt ir vērts aiziet uz bezdarbniekiem, kas piedāvā dažādus sevis izzināšanas testus, kursus utt. un meklēt citus variantus.
09.07.2012 01:16 |

Reitings 14
Jādomā, ka Tu saproti, ka aktiera mācības ir smagas. 6 dienas nedēļā, staigāšana treniņtērpos, lai kāds nedomātu, ka studējot aktieros ir baigi krutais, nebeidzamas etīdes, dažādu vēsturu apguve un tā tālāk. Dikcija Tev ir laba? Auguma parametri ir labi? Resnu pončiku ar defektiem neviens neņems LKA. Skarbi, bet fakts.

Izklausās, ka Tevī nav mērķtiecības. Būtu izštukojusi plānu, kur stāties tagad, kā trenēties nākamgad, bet izskatās, ka aktieri Tev neder. Nemāki improvizēt un lavierēt starp dažādiem viedokļiem.

Stāstu vēlreiz. Esmu visu izstudējusi, izlasījusi un izpētījusi. teātra pasaule man ir ļoti tuva jau gadiem ilgi, līdz ar to man ir sajēga, kas un kā tur notiek. šāda diskusija vispār nebūtu radusies, ja kādi mana auguma vai izskata parametri neatbilstu, vai arī, ja darba specifika liktos pārāk smaga. Protams, ka apzinos, kādā dīķī grasos lekt iekšā.
09.07.2012 01:18 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Tad ej uz savu mērķi un neatkāpies. Ja jau visu esi izlasījusi, tad šie komentāri uz tavu izvēli neatstāj nekādu iespaidu.
09.07.2012 01:23 |

Reitings 14
Lou, Tavi komentāri ir ļoti konstruktīvi un noderīgi. liekas, ka labi orientējies mākslas vidē, līdz ar to prieks atrast domubiedru. Kādā profesijā tu strādā/par ko mācies?
09.07.2012 01:28 |

Reitings 622
Tā zilā ilgu puķe.
09.07.2012 01:28 |

Reitings 382
Reģ: 25.11.2010
Par latviešu aktieriem ārzemēs - visa problēma ir akcentā. Lasīju, nezinu, mazāk kā pirms mēneša Dienā. Ar tādu akcentu kāds, mums, latviešiem ir, runājot angliski, var labākajā gadījumā tēlot krievu spiedzes utt. Ja Tev tas interesē, pameklē kaut kur, man šķiet, ka pat 2 reizes Dienā ir bijuši diezgan plaši raksti par šo tēmu. Man mājās vismaz vienai no šīm avīzēm vajadzētu būt, varu pameklēt, kura datuma avīze tā ir.
09.07.2012 01:29 |

Reitings 14
Ērkšķoga, būtībā Tev taisnība. Veidoju diskusiju, lai saņemtu apstiprinājumu tam, ka grasos iet uz pareizā ceļa. Nedabūju, ko tiku gaidījusi, toties sapratu, ka pa to ceļu jau esmu aizgājusi un atpakaļ iet nevēlos!
Ko lai iesāk šogad, kā lai pavada šo laiku pēc iespējas lietderīgāk - tas vēl ir uz jautājuma. Kādi ieteikumi?
09.07.2012 01:34 |

Reitings 728
Vispār jau ārzemes ir ne tikai USA un UK. Krievijā, starp citu, arī ir labi dramaturģijas institūti. Ir taču arī latviešu aktieri, kas Krievijā strādā. Bet nu jā... Te jau tūlīt atkal būs, ka kreivi ir tādi un šitādi un ka uz Krieviju principa pēc nebraukšu... utt.
09.07.2012 01:35 |

Reitings 14
Vienradzis, akcents ir viena lieta, jā. Vēl zinu, ka viņiem nepatīk īpaši biznesā ielaist svešzemniekus, bīda paši savus cilvēkus uz priekšu, stiprina savu nāciju. Īpaši amerikāņiem ļoti raksturīgi visur deklarēt sevi kā sapņu zemi un pašu cilvēkus padarīt par citu tautu elkiem.
09.07.2012 01:39 |

Reitings 14
6graudi, par šo Tev taisnība. Krievijā ir reālāk izsisties latviešu aktieriem, jo mēs, bijušās psrs valstiņas, vēl tā psiholoģiski īsti atdalījušās neesam, lai arī brīžiem caur naidu un riebumu, kaut kur tomēr saknē mēs esam vienotas, jo no laika gala turamies kopā. Nupat viens slavens Krievijas režisors paņēma Liepājas teātra aktieri galvenajā lomā savā jaunākajā filmā. Par to priecājos un tas viss ir jauki, taču ne man, man cita mentalitāte.
09.07.2012 01:44 |

Reitings 622
Man tuvs draugs režisors Viesturs Meikšāns strādā Maskavas Dailes teātrī. Arī nejaušība un laimes spēle... caur paziņām.
09.07.2012 01:45 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits