Jamet ārā viss...

10 gadi
Reitings 1368
Reģ: 03.01.2010
Šajā Cosmo numurā foršs rakstiņš, kā iztīrīt savu skapi. Un tur diezgan skarbs tas kalkulators. Ja drēbe vecaka par 2 gadi, kurpes par 3 gadiem, aksesuāri par kādiem 5 gadiem - tad var droši mest ārā.
Es tā padomaju - ja es šo ievērotu, tad man būtu jāizmet 99% lietu no skapja. Man laikam ieaudzināta no vecākiem tā padomju laika domāšana, ka ja der, tad jau var nēsāt. Ja ir kurpes, tad nav vairs otras jāpērk. Ja ir jaka, tad ar to vienu arī staigā, kamēr saplīst.
Tā nu manā garderobē ir pilnīgi vecas lietas no skolas laikiem (skolu pabeidzu pirms gadiem 10 :D ) utt. Es nekad neesmu vadījusies pēc mūsdienu žurnālu ieteikumiem - kā jauna sezona, tā jāiepērk jauna garderobe.

Diezgan skumji vispār... Jūtos tik ļoti pametusi sevi novārtā :( Gribas tiešām visu izmest ārā un iegādāties visu jaunu. Bet cik tam vajadzētu naudas? Vai kāda tā ir darījusi? :)
Un vispār cik veca jums ir garderobe?
10.05.2012 17:40 |

10 gadi
Reitings 1698
Reģ: 29.01.2009
Es pērku jaunas drēbes (un īpaši apavus) katru mēnesi, vienkārši nevaru noturēties, kad redz kaut ko skaistu, bet man ir arī drēbes, kuras nesāju vēl videnē (kuru pabeidzu pirms 6 gadiem). Parasti neskatos, cik vecā ir drēbe, jo ir tādas, kurām jau it kā daudz gadu, bet vilkta tikai 1 vai 2 reizes... Vecās drēbes nekad nemetu ārā, ja protams tie nav galīgi nodiluši džinsi vai kurpes ar salauzto papēdi, bet aiznesu uz Sarkano krustu, atdodu savai pusaudžu māsīcai vai sūtu attāliem radiniekiem uz laukiem. Atdodu tad, kad saprotu, ka vairs nevilkšu, jo vairs nepatīk/nepiestāv/nav ar ko sakombinēt/vienkārši apnikusi/galīgi vairs nav modē :)
10.05.2012 20:25 |

Reitings 15092
Pamazām apkaroju sevī frāzi - Gan jau noderēs kartupeļu talkai, jo uz tādām talkām tāpat nebraucu. :D
Cenšos dzīvot pēc principa - ja kādus 2 gadus nav vilkts, tad ārā, bet ne vienmēr sanāk. Visbiežāk kaut ko izmetu proprocionāli jaunajām drēbēm. Ja esmu ko vairāk iepirkusi ,tad nav tik žēl kaut ko izmest.

Ar izmest domāju atdot labdarībai. Miskastē metu tikai galīgi novalkātas vai sabojātas drēbes.

Katru mēnesi kaut ko nopērku, bet tādu lielo skapja tīrīšanu saņemos uztaisīt max. 2 x gadā. Kā reizīt tagad tam briestu.
10.05.2012 20:29 |

Reitings 807
Reģ: 20.04.2010
Lasu un... apskaužu ar baltu skaudību tās, kurām tiešām ir tik daudz lietu :) Patīkami, ka varat atļauties sevi tā lutināt!
Un tomēr - lai arī man patīk pirkt lietas, esmu pamanījusi, ka varu iztikt ar pasu mazumiņu! Tagad ir sanācis tā, ka dzīvoju pagaidu dzīvesvietā, un līdzi paņēmu tikai vienu palielu maisu ar drēbēm - izdomāju, ko un kā kombinēšu, nekā lieka. Reāli kādi padsmit apģērba gabali, bet no rīa nav jālauza galva, ko vilkt mugurā :) Un, pašai par brīnumu, nemaz nepietrūkst to drēbju, ko nepaņēmu līdzi!
10.05.2012 20:29 |

Reitings 16
Reģ: 15.03.2012
Man jau šķiet, ka, kā jau te tika minēts, ja apģērbs vai apavi nav vilkti gadu (vai arī pusgadu), tad jēgas viņiem skapī stāvēt un vietu aizņemt nav, protams, ja vien tās nav sazin kādas extra izejamās kleitas, pirktas par 1000 Ls ekskluzīvām ballēm :D man skapī pašlaik noteikti ir nepieciešama pamatīga revīzija, jo jūtu, kāds stils man piestāv un zinu, kādas drēbes tur vēlētos redzēt un pakāpeniski cenšos "pāriet", bet nu, laikam jau vēl diezgan daudz ir jāizmet un diezgan daudz jāiepērk. Un vispār - labāk taču kvalitatāte, nekā kvantitāte.
10.05.2012 20:33 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Man nav daudz drēbju un apavu, bet tāpat, lai gan ar sistemātisku revidēšanu nenodarbojos, liekas, ka gandrīz visas lietas ir 2, maksimums 3 gadus vecas. Kādi 50% no manas garderobes ir gadu vai mazāk vecas lietas, jo man lietas apnīk. Un kad apnīk, atdodu māsai. Ja nu gadās nonēsāt (diezgan reti gadās, ka patiešām vairs nekādīgi), tad miskastē.

Ir dažas atsevišķas vecākas lietas, kas patiešām stāv dziļi skapī ar domu, ja nu vajadzēs uz pavisam dziļiem laukiem braukt. Bet tādu lietu nav daudz. Daži Tkrekli, kurus kaut kādos pasākumus uzdāvina, viena pavasara vējjaka (5 gadus veca) - pat nezinu, vai vēl kaut kas.
10.05.2012 20:40 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Ja nevelku un zinu, ka lieta vairs nav "mana", tad izmetu/atdodu. Bet ir man skapī pirms gadiem pirktas lietas, kuras nenovalkājas un tiešām ar savu veiksmīgo izskatu iet cauri gadiem. Varbūt vēl mazbērniem tiks haha, ak, laimīgie :D
11.05.2012 02:55 |

Reitings 582
Reģ: 11.11.2010
Man arī ir daudzas vecas drēbes,bet tās es ārā netaisos mest.Piemērām,patīk uzvilk savas pamatskolas dzinsas,topu un izvest suni pastaigā.:D
Protams,vecās lupatas neģērbju,kad izzeju sabiedrībā,bet man ir daudz kleitiņas kuras ir labi saglabājušās un neiziet no modes,tāpēc neuzskatu,ka viss kas ir vecāks par 3 gadiem uzreiz ir jāmet ārā!!
11.05.2012 03:47 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Ja es, vadoties pēc šādiem padomiem, veiktu sava skapja tīrīšanu, jau sen no tā būtu pazudušas daudz ļoti labas lietas. Drēbes metu ārā reti, jo grūti saprast, ko vēl vilkšu un, ko vairs nevilkšu. Pārsvarā no drēbēm šķiros tad, ja apģērba gabals man vairs neder vai vienkārši nepiestāv.
Man bija viena ļoti skaista jaciņa, kurā veikalā iemīlējos. Nopirku, atnesu mājās un konstatēju, ka ne pie viena cita apģērba tā nepiestāv. 3 gadus tā karājās skapī ar visu birku, līdz man parādījās drēbes, ko ar to saskaņot. Tagad jaciņa ir viens no maniem mīļākajiem apģērbiem. Ja klausītu šādiem padomiem, tai jau sen jābūt izmestai un es tagad būtu bez forša apģērba gabala. Šī iemesla dēļ man skapī ir daudzi apģērba gabali, kuriem ir vairāk kā 2 gadi.
Savu garderobi papildinu regulāri - mēnesī pāris apģērba gabalus nopērku. Vakar tieši aizdomājos - ja es neko ārā nemetu, bet tikai pērku klāt, kad pienāks brīdis, ka man vairs visu nebūs kur likt? Nu jā, tad es uzmetu aci saviem diviem skapjiem un pāris glabāšanas kastēm, un apņēmos šajā nedēļas nogalē tikt vaļā no visa liekā.
11.05.2012 08:05 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Abalone - ir tāda aplikācija Iphone, kur jasabilde viss skapis un tad pa augšu iet krekliņi pa apakšu bikses un tu jau telefonā vari izdomāt kādas bikšeles ar kādiem krekliņiem iet kopā! Ir opcija arī salikt jau gatavus tērpus un salikt bildes, lai uzreiz jau zinātu ko vilkt! Pat aksesuārus var pievienot! :D
11.05.2012 08:21 |

10 gadi
Reitings 611
Reģ: 15.04.2010
Cubiana - kā tā aplikācija saucās? :)
11.05.2012 08:45 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Man personīgi sanāk tā, ka ik pa laikam kaut ko nopērku, kleitu, topiņu, svārkus, garderobi tā katru sezonu neatjaunoju, nebraucu uz ārzemēm un neiepērku lielos kvantumos, pērku ko ļoti iekārojas un vajag. Tāpat nemetu drēbes laukā ja pagājuši 3 gadi, metu tad ja zinu, ka nevilkšu vairs, vai sabojātas. Man drēbju ir maz, man ir tik mazs skapītis, un visilgāk kalpo vasaras drēbes, ir kleitiņas kurām jau ir 3 gadi, ja ne visi 4, nekāda vaina.
Es tādus rakstus neņemu vērā, manuprāt tādus rakstus raksta, kad nav ko žurnālā citu rakstīt ;)
11.05.2012 09:09 |

Reitings 6037
Reģ: 10.08.2011
Lai sabildēju katru drēbi, uztaisu mapīti un tiklīdz nav ko vilkt, pašķirstu to un atceros drēbes, kuras atrodas skapja dzelmē.

vispār laba ideja! :)
11.05.2012 09:15 |

Reitings 3379
Man ir tikai viens jautājums - jums (tām, kas pērk un pērk un nemet ārā) ir bezizmēra dzīvokļi un skapji?? Man ir tikai 1 skapis drēbēm un 1 koridora skapis apaviem. Un nesezonas drēbes man stāv maisos/kastēs zem gultas, tāpat arī apavi. Man vairāk vienkārši fiziski nebūtu, kur likt.
Es mīlu to sajūtu, kad esmu atbrīvojusies no nevalkātām drēbēm un skapī ir vieta kam jaunam!
11.05.2012 09:37 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
zoomzoomzoom - dream closet app
11.05.2012 09:41 |

10 gadi
Reitings 6339
Reģ: 01.04.2009
Es nevados ne pēc kādiem ieteikumiem un neko, ja man tas vēl der un normāli izskatās (nav morāli novecojis), ārā nemetu, jo neesmu audzināta dzīvot tādā izšķērdībā:) Valkāju, tagad,piemēram, melnas bikses, kas man bija mugurā Žetonvakarā pirms 6 gadiem:D Tāpat šad tad uzvelku kādu topiņu vai džemperīti, kas man bija iecienīti jau pamatskolas laikos. Pa mājām vispār staigāju 100 gadus vecās drēbēs:D Ārā metu tikai to, kas galīgi saplīsis, nodilis. Daudzas bērnības un pusaudzes gadu drēbes esmu atdevusi mazajai māsīcai.
Vispār, manuprāt šādi raksti žurnālos iepotē kaut kādus kompleksus un tikai veicina patērniecības kultūru
11.05.2012 09:45 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Nevados nemaz pēc tādiem kritērijiem. Citādi man būtu jāraud, jo nebūtu drēbju. Man skapī ir ne tikai vairāk kā desmit gadus atpakaļ pirktas drēbes un aksesuāri, bet arī ir pārmantojies no manas omes interesantas blūzītes un kleitas, no mammas interesantas kļošas un pat džīnas, kuras diemžēl ar tagadējo džinsu kvalitāti ne salīdzināt, pati pērku apģēŗbu ko jaunu ik pa diviem mēnešiem, bet tad kaut ko ļoti labas kvalitātes un jā arī dārgu, esmu vienmēr vadījusies ar domu, ka labāk, lai man ir retākas pirkšanas, taču ļoti gaumīgas un ilgu laiku kalpojošas drēbes un kurpes.
Un kaut gan man skapis lūzt no drēbju daudzuma, es labāk pirkšu klāt vēl vienu skapi, vai vēl labāk izveidošu istabu par garderobi, nekā izsviedīšu kaut vienu mantu ārā :D Jo man nav tādas drēbes, kas ir nonēsātas, bet kad tiešām ir pavisam traki, es kaut ko nododu savām māsīcām, lai gan vienmēr nākas nožēlot, jo tur neviena drēbi neprot glabāt... :( Smags gadījums ar mani... :D
11.05.2012 09:54 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
Man skapī ir daudz lietu, kam ir vairāki gadi, jo noveicies ar materiālu un nekas nav nedz novalkājies, nedz saplīsis un velku ik sezonu. Tāpat man ir 2 dzinsas, ka sir no vidusskolas laikiem, bet tik izturīgasun labas, ka tagad vēl velku :D mest āra metu tikai tiešām briesmīgas drēbes, savukārt tās, kas vairs nepatīk, neder vai vnk apnikušas, jo nav vilktas kādus 2 gadus – atdodu labdarībai.
Bet vispār man ļoti patīk iepirkties un es pa laikam arī šo to nopērku – vai nu vajag, vai laba cena vai vnk kaut kas skaists, tāpat i-neta veikalos visu laiku kaut kas sūtās. Ok, man drusku valda “vilkt nav ko, likt nav kur”, bet nu nav nekas tāds traģisks. Un sapņoju par skapi kā garderobes istabu :D
11.05.2012 10:02 |

Reitings 6037
Reģ: 10.08.2011
Man skapī, piem., ir 2 klasiskā stila bikses, kuras, šķiet stāv gadus 5 kā minimums. Velku tās ļoti reti, izskatās kā jaunas. Kāpēc jāmet ārā? Tādas klasikas vērtības lietas un vienkārša piegriezuma un krāsas drēbes, kas neiekļaujas noteikta laika rāmjos, bet ir modē vienmēr, var stāvēt ilgi.

Metu ārā to, kas tiešām ir novalkājies. Tas, kas vēl normāls, bet ārā vairs nevilkšu, nēsāju mājās. Ja kaut kas vnk vairs nepatīk un nevilkšu, cenšos kādam atdot, pārdot utm.
11.05.2012 10:10 |

10 gadi
Reitings 1368
Reģ: 03.01.2010
Tās, kas pērk un pērk - kur jūs dabūjat tik daudz naudas tam visam? Lai katru nedēļu kaut ko pirktu, tur jau simtiem latu mēnesī?
Es piemēram pāris menešu atlieku no algas, lai ziemas zābakus pa 80 Ls nopirktu, un tad tas arī ir teju vienīgais pirkums rudenī.
Un kurpes katru nedēļu? Man ir 3 kurpju pāri - vienas izejamās, vienas ikdienas un vienas pludmales čībiņas.
Mēs laikam esam no dažadām pasaulēm :D
11.05.2012 10:14 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
nu tādus lielos pirkumus-zābakus, mēteļus un tml., es šaubos, ka kāda pērk katru nedēļu :D bet kkāda maiciņa līdz 10 ls nedēļā vai džinsas mēnesī jau neko traku neidragā budžetā. ar minimālo algu jau to neatļauties, bet ar daudz maz normālu - neredzu problēmu :)

ja man būtu 3 kurpju pāri.. nēē, es pat iedomāties nevaru :D
11.05.2012 10:16 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits