Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Dizaina skola

Reitings 14
Reģ: 29.01.2009
Sveikas..
gribētos nedaudz uzzināt jūsu viedokli un domas par to,vai Latvijā rastos interese par jaunu dizaina skolu,kurā varētu iegūt augstāko izglītību,kā modes dizainers?
iespēja Latvijā uzsākt šo visu padarīšanu mazliet populārāku! Vai būtu interese par to? Vai jauniešiem interesētu iestāties un arī pieagušākiem cilvēkiem :)
13.04.2012 07:09 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Tiešām AUGSTĀKO izglītību? Nevaru iedomāties, kā tas vienā dienā īstenojams. Taču nē, personīgi mani neinteresētu, jo Latvijā vienīgā puslīdz normālā vieta kur šobrīd studēt modes dizainu ir LMA. Modes dizains kādā citā iestādē priekš manis ir tas pats, kas studēt dizainu LU (vai kādā privātajā augstskolā). Nevaru to uztvert nopietni, diemžēl.
Nopietnākam līmenim ir ārzemes - London College of Fashion, Parsons The New School Desing u.t.t Nenopietnam māžošanās līmenim pietiks ar šūšanas kursiem. :D
Citus varbūt interesētu, taču jēgu neskatu, ja ir jau LMA.
13.04.2012 12:00 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
uzskatu, ka šīs mākslas profesijas Latvijā ir svētās govs statusā. Ja ir vairākas, augsta līmeņa izglītības iestādes, kuras piedāvā radniecīgas/ tādas pašas ozares, veidojas gana veselīga konkurence gan izglītības līmeņa, gan studentu darba kvalitātes ziņā.
Nedaudz līdzīgi ir ar Arhitektūru iekš LV; līdz šim bija tikai RTU + RCK arhitekta palīgi (1. līmeņa augstākā, ko no RTU īsti par pilnu neviens neņem; t.i. - lai arī cik "kruti" justos cilvēki, kas beiguši RCK, viņi, lielākoties, skaitīses "zemāki"); šobrīd ir arī kkāds bakalaurs RISEBA'ā - un cik dzirdēts - esot ļoti labi, t.i. - nav pamata šaubīties par izglītības kvalitāti + darbi esot pat ļoooti ok. beidzot IR alternatīva, jo es biju spiesta doties studēt ārpus Latvijas ... Ja manā laikā būtu bijsi RISEBA's programma, ļoti iespējams (80%), ka būtu palikusi LV.
Esmu droša, ja LV būtu vēl kāda daudz maz nopietna iestāde, kur labā līmenī apgūt to pašu vides dizainu un modes dizainu, daļa šīs profesijas ārzemēs sudējošo būtu palikuši LV.
13.04.2012 12:23 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
zhilii, jautājums, kur šī šķietamā "konkurence" ir aizvedusi Latvijas augstākās izglītības iestādes un kas to kvalitātē ir mainījies? Varbūt tu arhitektūras nozari pārzini labāk un vari būt droša, ka RISEBA kvalitāte spēj līdzināties RTU, par to es nestrīdēšos zināšanu trūkuma dēļ, jo nav mani interesējošā joma. Taču pirmkārt, citur es to neredzu. Otrkārt, jautājums "kas ir labākās augstskolas Latvijā?" man joprojām šķiet uzjautrinošs, jo neviena no šīm "labākajām" pat nav spējīga iekļūt pasaules TOP 200 apakšgalā, kur nu vēl runāt par vidusdaļu. Tāda vārīšanās savā sulā vien sanāk, kurš ir it kā labāks.
Kā jau teicu, es dizainu ārpus LMA neuztveru nopietni. Ne LU, ne arī to RTU programmu, kas attāli ir saistīta ar kaut kādu modes dizainu. Arī cilvēki, kas tur mācās ir pavisam savādāki. Es zinu daudzus, kas netika LMA trīs reizes un galu galā aizgāja uz LU, jo iestāties tur, ir maigi sakot, vieglāk. Pie tam, tādās programmās vajadzētu baidīties no pārprodukcijas un drīzāk veicināt kvalitāti vienā augstskolā, nevis saražot vēl tādas, kur tiks jebkurš, kurš pat zīmuli rokās nespēj noturēt. Tas viss, ņemot vērā to, ka arī LMA ārzemēs nav nekas prestižs.
Londonā kas tāds varbūt iet cauri, jo talantīgākie tiek LCF, tie, kurus tur neņem iet kur pagadās. Var jau būt, ka kaut kādi darba iespēju atlikumi viņiem paliek, taču Latvijā pat talantīgākajiem nav ar ko nodarboties un nav kur strādāt.
Nedod dievs, kādam vēl ienāktu prātā izveidot kino režijas programmu kādā privātajā augstskolā, pietiek jau ar LKA.
13.04.2012 12:39 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Lai gan uzskatu bakaulaura izglītību radošajās zināšanās, kā mode, interjers, dejošana utml, par pilnīgu izsmieklu LV, pati būtu laimīga, ja LV būtu skola/universitāte, kas kaut ko tādu māca, īpaši modes dizainu. Mani apmierinātu arī 1.līmeņa papīrs, jo, piemēram, tādu bakaulauru mūsdienīgajā dejā var iebāzt kādam pakaļā. Ja par to sniedz bakaulauru, kādēļ neredzu iestādi, kura pasniegtu bakaulauru datorgrafikā un dizainā?
Īsāk sakot, ES priecātos par šādu skolu un noteikti apsvērtu domu tādā studēt.
Par to, vai universitāte/augstskola/utt ir labā kvalitātē un prestiža, katrs domā savādāk. Man, piemēram, pēc mācībām iegūta profesija šķiet labāk kā plikas teorētiskas zināšanas, un ne tikai tādēļ, ka tā ir vieglāk atrast darbu.
Cerams, ka ar laiku Latvijā parādīsies arī neierastākas profesijas un specialitātes, kurās izglītoties, vismaz jaunākām paaudzēm. Piemēram, man bija liels pārsteigums un interese par Alberta koledžas piedāvāto datorspēļu veidošanas vaitml. studēšanu. Lieliski!
13.04.2012 13:22 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Piekrītu Vienrz, jo mazajā Latvijā tā jau visādu kreiso skolu un mācību programmu ir par daudz! Labāk, lai ir viena mākslas akadēmija, kur talantīgākie var iekļūt, nekā jebkurš, kuriem tā talanta nemaz nav tik daudz... Ko viņi pēc tam iesāks ar savu izglītību, kuru nekur nopietni nevērtē? Un kā tad ar šo http://www.riga-design-school.lv/ ? Vēl mēnesī jāmaksā 130Ls par to, gandrži tikpat, cik par augstāko izglītību... Uzskatu, ka to var mācīties šuvēja, lai papildinātu savas zināsānas, vai arī cilvēks savam priekam. Var jau būt, ka programmas tajās n-tajās augstskolās pašas par sevi nav sliktas, bet problēma ir tāda, ka diplomus no turienes neviens īpaši nopietni neuztver, dažkārt pamatoti.
13.04.2012 15:54 |

Reitings 14
Reģ: 29.01.2009
jūs laikam neizpratāt to domu tā īsti vari arī esat pārāk negatīvi noskaņoti pret to visu!
kāpēc šāda disuksija?
pati šobrīd mācos Amerikā dizaina skolā par modes dizaineri! Dažādu apstākļu dēļ..es tomēr vēlos atgriezties Latvijā..un to,ko es šobrīd mācos un apgūstu un ļoti lieliska māčišanās programma,arī pati taktika.Latvijā tāda veida mācības nenotiek! Tāpēc gribētos,ko tādu ieviest arī Latvijā..un nav doma veidot kārtējo skolu,kurā ka tik kko iemāca un pēc tam darba nav! mūsu valstī nav īsti atīstīta mode,varbūt tieši pretēji ir vērts to uzsākt..un tādā veidā arī rast ļoti daudz darba vietas valstī,arī šinī pašā skolā. Nav doma konkurēt ar Māksla Akadēmiju,taču rast mazliet savādāku pieeju tam visam!
un vienrz-'Pie tam, tādās programmās vajadzētu baidīties no pārprodukcijas un drīzāk veicināt kvalitāti vienā augstskolā, nevis saražot vēl tādas, kur tiks jebkurš, kurš pat zīmuli rokās nespēj noturēt.'' šim viedoklim gan es nepiekrītu Tev..manuprāt,ja cilvēks ir gatavs apgūt kaut ko,tad ir tiesības mācīties visiem,arī tas,kas neko neprot!
esmu lielisks piemērs pati sev...iestājoties šinī skolā,es nemācēju nez zīmēt,ne šūt, ne veidot piegrieznes..neko! taču tagad kad ir pagājis pusgads, es māku to visu! un manas atzīmes ir tikai tās augstākās skolā (A un B) takā nevajag noniecināt cilvēkus,kas neko neprot..tieši tāpēc ir skolas,kurās to iemāca!
14.04.2012 08:37 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits